Skocz do zawartości
IGNORED

MERIDIAN 508.24 - czy to nadal jest TO ?

zildjian

Rekomendowane odpowiedzi

> zildjian

Myślę jednak, że w UK podaż tego modelu jest relatywnie wysoka, a cena rynkowa pewnie oscyluje w okolicach 800 quid. A może warto zajrzeć na ebay.co.uk? Długi weekend spędziłem głównie w towarzystwie mojego 508.24 (patrz "o mnie") i po raz kolejny utwierdziłem się w przekonaniu, że jednak WARTO.

Happy hunting!

Arek 67

Rozumiem,że masz na myśli (zwłaszcza) swego "Mamuta"? Miałem go przez kilka dni,ale nie zrobił specjalnego wrażenia. Pewnie powiesz zaraz,że to kwestia reszty systemu,nie zaprzeczę.

Ale i nie zaprzeczysz,że najwazniejsza chyba jest kwestia aplikacji. Choć przyznaję pewien cedek i potem DAC na Crystalu coś w sobie miały.

Na CES 2001 Gamut zrobił wrażenie. Na tyle, że nowy MBL 1531 jest oparty na tym samym pomyśle czyli oversampling X128. Parę rzeczy trzeba "doszlifować" żeby zagrał. Okablowanie (sieciówka+IC), stożki, ew. platforma antywibracyjna. Wtedy dopiero dźwięk jest "liquid and smooth" i jest bardzo rozdzielczy. Na Crystalu są też Heliosy (ERa), wspomniany MBL (podobno najlepsze kompaktowe CD) i bodajrze NAD 500.

Pzdr.

Tak,i ja byłem powodowany zachwytami z USA. Ale tam pakują m.in. Creeki do Class A,stąd pochwały zza Wielkej Wody nie są dla mnie wyrocznią.

Poza tym,zwróć uwagę,że np The Absolute Sound mimo porównań z np Burmesterem zarzuca mu ( 1 wersja) brak najniższego basu.Nie stanowiło to dla mnie problemu - nie mam go (Electra 905).

Do listy dodałbym jeszcze nasz Ancient Audio.

Eera mnie coraz bardziej interesuje.

ERa1 jest praktycznie modelem demonstracyjnym w Hi-Fi Clubie. Bardzo fajnie gra. Czysto, dynamicznie i żywiołowo a jednocześnie gładko i muzykalnie. To taki typ emocjonalny a nie ciepłe kluchy:) Też wymaga bardzo dobrego okablowania i wtedy nie ma różnicy czy gra z lampą czy tranzystorem. Minus, że nie ma XLR, ale wizualnie jest piękny:)

Pzdr.

Wreszcie bacik na mojego Primarka SE AG II ? "Demonstracyjny" ? Tzn. służacy tylko do odsłuchów a potem będą nowe egzemplarze? Może mi przyślą do samodzielnej demonstracji ? Nie mam niskiego basu ( i dobrze,bo cała Wspólnota byłaby przeciwko mnie ) a i XLR"ów toże niet.

Kiedyś słuchałem u siebie Heliosa za ok. 5 kgzł. Model 3? Zionął przerażliwie wyeksponowaną średnicą.....

4 Maj 2005, 08:48

Teraz już jestem pewien, bo ten Meridian ma w środku Crystala. A klocki na Crystalach grają:)

Crystal ?

Ogromne rzesze twierdzą,że na Crystach nie grają!!!!

To bardzo delikatna materia.Podzespoły?

Ważniejszy jest chyba jednak projekt i zaimplatowanie danego układu.

Meridian ma tyleż samo przeciwników,co też przeciwników!

Odsłuch i jeszcze raz odsłuch!

To wszak jedyna sprawiedliwa forma oceny!!!

zildjan =>

Meridian 508.24 za 800 funtów ?

Z jednej strony zastosowany w 508.24 przetwornik CS4390 to obecnie trochę przestarzała konstrukcja, ale za to panowie z Meridiana zbudowali bardzo dobry wyjściowy stopień analogowy.

Moim zdaniem odpowiednio zbudowany stopień analogowy ma decydujący wpływ na brzmienie każdego odtwarzacza. Może okazać się, że starszy przetwornik z dobrze zrobionym stopniem analogowym będzie lepiej grać niż najnowszy hiper-ultra-sacd-dvd-przetwornik do którego dodano stopień analogowy zbudowany na tanich wzmacniaczach operacyjnych. Dlatego jeżeli chodzi o 508.24 to za 800 funtów nadal warto.

Czy ciągle myślisz o zamianie 905-ek na coś lepszego ?

Ja miałem możliwość pograć na 508.24 w połaczeniu z moimi 905-tkami.

W tym zestawieniu trzeba uważać na wzmacniacz, bo ani 508.24 ani 905-tki ciepła do brzmienia nie dodają .... ;-)

arek67 =>

128 krotny oversampling jest standartowym trybem pracy układu CS4390, nie ma się czym podniecać :-)

Frank =>

Jeżeli chodzi o możliwości implementacji układu CS4390 to konstruktorowi nie pozostawiono dużego pola do popisu.

Scalak jest kompletnym przetwornikiem z wbudowanym filtrem wyjściowym i wzmacniaczem wyjściowym dającym napięcie symetryczne. Czyli scalak ten niejako "z definicji" oferuje pewną określoną jakość brzmienia, na którą konstruktor odtwarzacza nie ma wpływu - gdyż nie da się ominąć ani filtru ani wzmacniacza, a elemety te nie są najwyższej jakości.

pozdr.

Arkadix

Arkadix->

// Moim zdaniem odpowiednio zbudowany stopień analogowy ma decydujący wpływ na brzmienie każdego odtwarzacza. Może okazać się, że starszy przetwornik z dobrze zrobionym stopniem analogowym będzie lepiej grać niż najnowszy hiper-ultra-sacd-dvd-przetworn ik do którego dodano stopień analogowy zbudowany na tanich wzmacniaczach operacyjnych.//

A moim zdaniem zarowno przetwornik, jak i stopien wyjsciowy sa rownie wazne. Mozesz miec najlepszy stopien analogowy i sredni przetwornik. Owszem barwa dzwieku bedzie OK, ale nie dostaniesz tylu detali i przestrzeni juz z pierwszego elementu toru (pomijajac naped) - przetwornika.

Oczywiscie obie posrednie kombinacje: slaby D/A - dobry st. wyjsciowy i dobry D/A - slaby st. wyjsciowy daja w efekcie lichy dzwiek.

To, ze w upgradach DIY kladziony jest taki nacisk na zmiany w torze analogowym na wyjsciu to dlatego, ze jest to najprosciej przeprowadzic. Malo kto pokusi sie o zmiany lub calkowita wymiane czesci cyfrowej.

pozdr.

>Kotfilemon

Dokładnych informacji nigdzie nie znalazłem ale jeśli Arkadix mówi, ze w Crystalu oversampling to normalna cecha a na stronie MBL masz informacje o przetworniku 1-bitowym, oversampling X128 to chyba jest Crystal.

Jeśli wymienione klocki grają tak ze względu na Crystala to ja go lubię chociaż nie jest najnowszy:)

A MBL-a chociaż nie słyszałem ale już ufam, że jest najlepszy:)

Pzdr.

PS. Ale fortepian MBL gra bez problemu:)?

Przecież ja tutaj chcę aby Zildjian kupił Meridiana 508.24 (koniecznie tylko ten model) albo Heliosa 1:0 :) W ogóle nie namawiam go na Gamuta bo ten jest idealny do klasyki, która jest nagrywana w naturalny sposób (lekkie oddalenie sceny) a jazz lub rozrywka wychodzi zbyt "namacalnie":)

A tak by the way; jakie kości mają Sony, które przerabia Svoboda?

Pzdr.

arek67->

nie chodzilo mi o Twoja osobe. To taka uwaga generalna do nas wszystkich, poniewaz dziwnym trafem swoj sprzet zwykle sie gloryfikuje.

Hmm, to jak tu teraz napisac, ze jak najbardziej polecam kupno mbl-a, jesli ktos ma wiekszy budzet?

Fortepian jest bardzo realistyczny, nie znajduje lepszego okreslenia.

pozdr.

Arkadix

Electra 905 nadal rulezzzzz ! Słyszałem tylko 507 i 588 i wiem,że należy przy naszej Electrze uważać na piece.

Np. 507 wraz z MF A300 zabijał szpilkami-detalami, basik jednak referencyjny.

Kot Filemon

W moim Primarku właśnie dokonano zmian również w torze cyfrowym, m.in. a i przede wszystkim wymianę procesora o półkę wyżej. Może dlatego tak świetnie brzmi.

Arek 67

Czy dystrybutorem Eera jak Heliosa jest poznański JPS? Będę niebawem w Poznaniu.

KocieFilemoenie

Zakładając że w środku jest CD-PRO2M to nie żaden Crystal tylko Asahi Kasei AK4384

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Czy w środku jest CD-PRO2M to tego na 100% nie wiem aczkolwiek test jest prosty bo wystarczy włożyć cd-rw i zobaczyć czy gra. Zresztą skąd by w tej chwili wzięli CD-PRO2? Musieliby mieć spoooory zapas, a to kosztuje.

Ten sam moduł (kości od konwersji D/A są zintegrowane, aczkolwiek bez problemu można zastosować inne bo jest I2S) używa nowy Chord i nowy Gryphon.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

> Zildjian

Demonstracyjny tzn. do demonstracji Mac-ów i Thieli:) A dystrybutorem chyba jest już inna firma. Cd nie może "siać" srednicą:) Może nie być spójny czy myzykalny. Czysta średnica to cecha pożądana z tym, że ma to być średnica gładka i detaliczna. Może miałeś złe kable:) Pewno sieciówka komuterowa albo srebrny IC:)

pzdr.

Arek 67

Więc umówmy się,że był właśnie niespójny - z przewagą uwypuklonej średnicy. Następnym razem do stolicy wezmę mojego Primarka. Niech stanie w szranki z Gamutem.

lolo->

przetwornik: AKM AK4384

Ciekawe rzeczy napisales, w sumie dopiero teraz doczytalem, ze w nowej serii M jest inny przetwornik:

"The CD-PRO2M makes use of the AK4384 DA converter with a higher specification as the original used TDA1305 who was mounted on the CDM12 industrial, CD-PRO and CD-PRO2"

Zobacze wieczorem, czy w mbl siedzi CD-PRO2M.

pozdr.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.