Skocz do zawartości
IGNORED

Vintage i classic audio

stefanB

Rekomendowane odpowiedzi

Dartman.Jakie tam były zarówki?Masz spalone ,to nie problem.Ja też miałem zamontowane ,a dokładnie przylutowane zupełnie inne ,niż być powinny.Jednak wiedziałem,że powinny być rurkowe,bo tak wyglądało z mocowań.Napiecie zmierzyłem,a jaki powinien byc kolor juz wiedziałem.Nie trafiłem na żadną strone z informacjami,jakie powinny być żarówki w konkretnym sprzęcie,a szkoda,bo taka strona by była bardzo pomocna.

Żarówki do wielu tunerów są tu:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Do reszty urządzeń pozostają informacje z serwisówek. Mało jest stron z bezpłatną dokumentacją, np ta:

Ukryta Zawartość

Yamaha ma swoja stronę Manual Library:

Ukryta Zawartość

Wiele modeli danej firmy (unifikacja produkcji) miewało takie same żarówki. Można sprawdzić więc w serwisówce zbliżonego modelu z dużą szansą na trafienie

Najprościej zrobić tak jak mówił kolega. Zmierzyć napięcie i coś dopasować

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

napięcie zmierzyłem , kupiłem żarówki i napięciu jakie wykazał miernik(chyba ok 4 V) i spaliła się pierwsza z rzędu. kupiłem więc 12V i teraz mimo ,że są nie spalone nie palą się. po lutowaniu działają chwilę , potem powoli pierwsza wygasa aż gaśnie, tym samym obwód teoretycznie jest przerwany więc reszta też nie świeci.

"Wolę błędy entuzjazty od obojętności mędrca" - Anatol France

Ojej, aleś podziałał.. a to taki prosty układ. Jeśli łączysz żarówki szeregowo muszą być wszystkie przeznaczone na ten sam prąd. Jeśli dajesz żarówkę 12V w miejscu żarówki 4V to trudno aby świeciły, pamiętaj też o tym, że włókno żarówki ma małą rezystancję gdy jest zimne i to jest przyczyną takiego dziwnego zachowania Twojej kombinacji. Niestety po przeczytaniu opisu mam za mało danych, więc nic więcej nie pomogę.

Wiedza i doświadczenie przychodzą z wiekiem, najczęściej z wiekiem trumny.

Trochę sensu poproszę.

Wracając do tematu "produkcji usługowej" z logiem zamawiajacego zerknijcie na to

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) tez sie zdziwilem

Ukryta Zawartość

Gagacek ,tylko kiedy wlutowałem żarówki o napięciu ,które pokazał miernik paliły się chwilę.

nie jestem elektrykiem więc diagnoza czemu coś nie działa jest nie możliwa. Sam wzmacniacz gra bez zarzutu.

"Wolę błędy entuzjazty od obojętności mędrca" - Anatol France

SONY X505ES

Jego historia jest dość ciekawa. Kupił go znajomy w Królestwie Bahrajnu w Zatoce Perskiej. Odtwarzacz leżał na półce w sklepie hi-fi. Po otworzeniu czuć było zapach nowej elektroniki. nie był jeszcze nawet dobrze wygrzany. w środku zero kurzu, a to za sprawą szczelnej obudowy i uszczelnianej szuflady.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nic tylko słuchać, a gra pięknie. właściwie moje poszukiwania źródła na razie się skończyły.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

myśle że technicsa sl-p500 można zaliczyć do wintydżowych.. Chyba gdzieś 1983 lub'84 rocznik. Laser porusza się na cewce po szynie magnetycznej. Otwieranie szuflady poprzez... sznurek - bardzo szybkie 0.1 sekundy. No i oczywiście szybka z lusterkiem przez którą widać kręcącą się płytę.

Ukryta Zawartość

post-12569-100008805 1217363037_thumb.jpg

post-12569-100008806 1217363037_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

pcm54hp-k gra super!!!

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Panowie podpowiedzcie, czy cos takiego warto kupic

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) tylko i wylacznie do odsluchu z gramofonem (Technics QD33)i kolumienkami ONKYO (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ) takie jak na fotce

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Pierwsza połowa lat 60-tych zeszłego wieku. Lampowy amplituner stereofoniczny firmy Harman Kardon model TA-5000 „The Award Stereo Festival” robiony w USA i robiony na częściach amerykańskich (bo HK to była firma amerykańska). Moc wyjściowa 2 x 30 W. Nie ma przełącznika mono-stereo - jest za to potencjometr „BLEND”, czyli „baza stereo”. Regulacja pasma dla każdego kanału oddzielna. Oczywiście jak na sprzęt „Made in USA” przystało potencjometry i przełączniki działają. Waga to ok. 20 kg.

Jak gra – (i tu jest problem, bowiem nie można go porównać do sprzętów produkowanych w ówczesnych latach w „demoludach” i nawet na tzw. „zachodzie” – bo nikt takich amplitunerów lampowych wówczas w Europie nie produkował ) - gra tak jak powinien sprzęt lampowy, mimo iż ma ponad 40 lat.

Ukryta Zawartość

post-16484-100008779 1217408477_thumb.jpg

post-16484-100008780 1217408477_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 4 tygodnie później...

To i ja coś dorzucę, trochę sfatygowany, ale uratowany przed pójściem w recykling.

Trochę mam z nim problemów bo był salony jeden kanał.

LUXMAN L 81

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Hitachi HMA-6500. Regulacje.

Ponieważ kilka osób pytało mnie jak "ustawic" tego wzmaka, to dam tutaj.

Może jeszcze komuś sie przyda i więcej osób zauważy jego piekno.

Bez regulacji kaszani dość, a rozjechane są nagminnie.Uważany jest za najlepiej grającego z całej linii fet HMA (bo nieprzekombinowanego)

Kolejność zalecana przez producenta

1. prąd spoczynkowy wynosi 150mA.

Regulacji dokonujemy bez sygnału, speakers w pozycji OFF,

Mierzone jest na 25 terminalu i 16 terminalu odpowiednio kanałami.

Odkręcamy z termanalu przewód idący do J-feta i włączamy amperomierz ( "+" miernika do drain side, "-" do main side wzmaka).

Potencjometry montażowe R751L i R751R

po pomiarze mocujemy przewód od tranzystora ponownie

2. Zerowanie napięcia stałego na wejściu

Przełącznik direct coupling/condenser coupling przełączamy na condenser coupling,

głośniki w pozycji ON, czekamy 8 minut na stabilizacje po włączeniu zasilania.

Pomiaru dokonujemy:

R kanał

włączamy miliwoltomierz między terminale 15 ( "+" ) i 14 ( "-" )

Potencjometrem R752R ustawiamy na zero

L kanał

terminal 13 ( "+" ), terminal 14 ( "-" ); potencjometr R752L

3.Napięcie stałe na wyjściu

dopiero po ustawieniu input DC. Ustawienia wzmaka takie jak przy ustawianiu stałego na wejściu

Podłączamy miliwoltomierz do terminali głośnikowych.

Potencjometrami R753L i R753R ustawiamy zero (+-5mV)

4. Ustawianie prawidłowego poziomu wskaźników

Wzmak bez obciążenia. Na wejście 1kHz z generatora.

Na wskażniku ma być 1 wat

Potencjometry R955L i R955R

Może znajdzie się ktoś, kto pokusi się o porównanie dźwięku tych mosfetów Hitachi z Vfetami we wzmacniczach Sony i Yamaha? Dotychczas słuchałem na Sony Ta-5650, niestety spaliły się 4 vfety, a że strasznie ciężko je dokupić to szukam czegoś podobnego w zastępstwie. W vfetach lubiłem przede wszystkim czyściutkie wysokie tony - czy na to samo mogę liczyć przy tych mosfetach?

Miałem jednocześnie Sony TA-N7B i Hitachi HMA-6500.

Porównanie, z racji założonej przez producentów różnicy klas (np. ogromnego zapasu dynamicznego sony), jest trudne. Opisze więc raczej to, co mi się najbardziej podobało w jednym i drugim.

Choć muszę zaznaczyć, ze 6500, pamiętając o koszmarnej wręcz różnicy w cenie, wypada w tym porównaniu znakomicie.

Hitach wykazywał przewagę w precyzji, mikrodetalu, był bardziej analityczny w szczególe. Bardzo neutralny, obiektywny, żeby nie powiedzieć obojętny- chcesz podłączać gówna, proszę bardzo, twoja sprawa. Taka szkoła studyjna z ciut lampową naleciałością. Pozostałe HMA (7500,7500II, 8500)-wg mnie już ustępują pod względem analizy 6500, choć mają ciut lepsza makrodynamikę przy zachowanym klimacie. Można odrestaurowanego 6500 bez obaw wystawiać do porównań z wieloma ogólnie szanowanymi dzisiaj wzmakami.

Siódemka Soniaka to potężna dynamika radząca sobie z każdym materiałem, choć gorsza od 6500 analityczność, ale... ale przepiękna barwa. Nasyca pokój muzyką w sposób tak przyjemny, ze można sie uzależnić. Wśród dostępnych w ciągu ostatnich dwudziestu paru lat wzmacniaczy to naprawdę jeden z wielkich królów.

Jak ktoś szuka neutralnej precyzji, szczegółu i analizy to wskazałbym hitachi (choć też z tym "czymś"). Jak cudownych klimatów, zdecydowanie soniaka.

Jeden wybitny, drugi znakomity. Z racji niskiej ceny na rynku wtórnym (w swoich grupach oczywiście) są dużą konkurencją dla bieżącej oferty. Soniak pewnie prawie dla wszystkiego, a hitachi dla zaskakująco dużej części. Co niestety nie świadczy dobrze o tej ofercie, bo dziadkom idzie pod trzydziestkę.

Co do samych tranzystorów. Barwa V-mosów podoba mi sie zdecydowanie bardziej. Może jest mniej obiektywna, ale dla mnie atrakcyjniejsza. Jest miodzio. Sama analityczność wynika z minimalistycznej koncepcji układowej i podobnie zaaplikowane V-mosy pewnie w niczym by nie ustąpiły, Tylko, że takie cuś to sobie trzeba chyba dopiero zrobić.

z wnioskami byłbym dość ostrożny. Trzeba pamiętać o skali. Ja jednak wybierając między niższymi soniakiami, zwłaszcza zintegrowanymi, wybrałbym hitacha. Penetrując końcówki na V-Fetach sprawa robi się bardziej złozona, ale nie bardziej jednoznacza. TA-N7 to king fetów i mówi się, ze niższe modele niekoniecznie maja jego cechy. Co z tego, ze zostaje nam ciekawa barwa V-fetów, jak reszta jest nijaka. 6500 zaliczyłbym do poważnych wzmacniaczy, czego o wielu V-fetach nie powiem

• 2 tygodnie później...

człowiek ma się czym pochwalić -

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zgadzam się z tym co napisał Redaktor. Nie wszystkie stare urządzenia to złom. Wiele z nich przetrwało próbę czasu i mimo wyschniętych elektroliów gra naprawdę dobrze. Cześć z nich jest zniszczona z winy właścicieli, ale są też i takie które wyglądają tak jakby stały na półce sklepowej. Te urządzonka podobnie jak zegarki ręcznie nakręcane mają duszę i na tym polega ich czar.

Wśród dziś produkowanych urządzeń też zdarzają się takie rodzynki, których czas się nie ima. O takie rzeczy warto dbać. Mina lata, a one nadal będą cieszyły i ucho i oko. A masówka ? Cóż jak zwykle szybko odejdzie w zapomninie.

• 4 miesiące później...

A ja luboe Sony:-)) To pierwsze zdjecie tak dla dodania smaku. Mam tego troche wiecej i sprobuje dodac kilka zdjec. Tu widac 2xTA-E86B, TA-N901, TA-N7B, TA-E7B, TA-N86B:-)))

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nja, to trzeba byc zainteresowanym fotografika.. Ja uzywam starej kamerki JVC no i jakos zdjec jest taka jaka jest. Na ostatniej stronie tego tematu:

Ukryta Zawartość

jest moj troche wiekszy (i nie do konca vintage- jeszcze) zestaw Sony TA-E1 i TA-N1, ponad 90 kg wagi:-)))

Ukryta Zawartość

stare graty to jest to.Nie dosc ze ciekawe i czesto nie znane to jeszcze nieraz kasuje nowe produkty.

ja kupiłem sobie goodmansy z jakiejs wystawki.kolumienki były odrapane ale chyba stały jako mebel i nie grały.brzmiały jak radio babci klozetowej.rozegrały sie własnie jakis czas temu;-)napedzałem je lampa 2x18w i zabrakło mocy.Z tranzystorowcem takze z wystawki kupionym za 50 zł graja szczegółowo i super na srednicy.Na zadnych tanich współczesnych kolumnach nie słyszałem tyle detali srednicy.Słychac jakies nowe instrumenty i inne pierdoły.I to wszystko za cene audiofilskiego kolca pod CD.Nie jest to zadne classic audio ale porzadne kolumny na fajnych głosnikach.tweter jest bardzo szczegółowy i nie ostry.szukam do nich jakiejs starej elektrowni dobrze brzmiacej.

Grundig High Fidelity

aha podłaczyłem sobie mercury m1 na próbe i myslałem ze sie popsuł wzmacniacz.Koc kicha smierc dudnienie jakies.A cena nizsza troche tych 40-letnich goodmans.

Grundig High Fidelity

• 2 tygodnie później...

Moja ślicznotka:

Ukryta Zawartość

post-21277-100005019 1233585276_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.