Skocz do zawartości
IGNORED

Przyzwoity, niedrogi zestaw słuchawkowy

eklektyk

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Na imię mam Piotrek i mieszkam w Warszawie. To pierwszy mój post na forum, tak więc pozdrawiam wszystkich serdecznie ! :)

Chcę zbudować od podstaw przyzwoity zestaw do słuchawek. Swój pierwszy zestaw. Zazcząłem od odsłuchów z kolumnami,ale poległem ;) Dzwięk, który był dla mnie "ciarkowy" zaczynał się zestawu Vincent sv-226/233 , kolumn Dynaudio 52 i wysokiego CDP NADa. Doszedłem do wniosku, że taniej będzie zacząć od słuchawek. Tym bardziej, że warunki w domu temu bardziej sprzyjają.

Tak więc jestem po pierwszym odsłuchu. Wychodzi mi na to, że będę musiał wydać ok 3000 PLN. Archiwum przeczesuję od dłuższego czasu. Byłem też na ostatniom Audio Show. No i już głupieję. Potrzebuję porady co dalej. Na początek mam na oku taki zestaw:

AKG-K501, NAD C542 i jakiś niedrogi wzmak , może DIY

Pytania mam do Was następujące

1. Czy w cenie do 1800 zł jestem w stanie znaleźć lepsze źródło niż ten NAD ? Najchętniej nowe, ale może być używane, byle nie za stare oraz łatwo i tanio serwisowalne.

2. AKG 501 podobały mi się bardziej od HD600. Jedyne czego mogę się czepić 501, to wokale, które umiejscawiały się dokładnie w środku głowy. Gdyby nie to, chyba bym się nie zastanawiał. Znacie może podobne do 501 słuchawki, które miały by średnicę(?) przesuniętą np w górę ?? Jak AKG wypadają w prównaniu z Grado ?

3. Ze wzmaków. Na razie słyszałem tylko ProJect Headbox. Przyzwoicie, ale bez rewelacji. Alternatywy DYI takie jak bluamp, forum608, holdegron czy wzmak paradoxa wyglądają kusząco. Ciekawią mnie też wzmaki lampowe V.A.L. Problem taki, że nie wiem gdzie tego wszystkiego można posłuchać. (Używki też ok)

Główny problem to ten, że nie mam niczego. Mogę posłuchać sobie w salonie tylko kompletnych zestawów. A tam wzmaki od 900zł. DIY tańsze, a podobno lepsze. Co robić ? Kupić CD i słuchawki w ciemno, i jeździć za wzmakiem ? A jak do wzmaka lampowego bardziej przypasuje mi inne źródło czy słuchawki ? Jak się do tego zabrać ?

Słucham generalnie wszystkiego. Podoba mi się i urocza Jacintha, i rześki Clapton, Nina Simone ( i ta z "pierdem" i ta "zawodząca") czy też fenomenalny Queen lub Dire Straits. Ostatnio zainteresowałem się też trochę klasyką.

Nie lubię jak jest za dużo buczącego basu. Dlatego odpadły Bayerdynamici 880.

Bardzo nie lubię też gdy wysokie tony są natarczywe i ostre. Krew mi leci z uszu i jest wtedy niefajnie.

Od zestawu oczekuję, żeby muzyka mnie oczarowała i poniosła - wtedy kiedy potrzebuję relaksu. Z drugiej strony, jak mam ochotę posłuchać czegoś energetycznego, dźwięki mają mi w żyłach przyspieszać puls :)

Sorry za długi post, ale starałem się być precyzyjny. Jestem w rozterce i czekam na Wasze rady.

• Redaktorzy

Hi. Proponuję zainwestować w jakieś sensowne źródło typu Usher CD-100, albo nowy CD-1, Micromega stage-6, THULE AUDIO SPIRIT CD 100 i wyższe modele marantza do tego wzmak słuchawkowy VALa E-10 (ok 600zł) lub E-1 (ok 200zł). Interkonekt - na początek Gotham Gac2 z metra z wtykami nakamichi (koszt całkowity nie powinien przekroczyć 50zł) i słuchawki które Ci pasują

Fr@ntz

---------------------------------

"I am an audiophile"

>Fr@ntz =>

Dzięki. Możesz porównać źródła, które wymieniłeś do NADa ? Dla mnie są troche egzotyczne.

Twoją recenzją E-1 czytałem. Możesz go porównać do czegoś innego niż creeki ? Słuchałeś już może E-10 ?

Czytałem wątek o robieniu kabelków na bazie tego Gothama. Myślę, że to dobry pomysł i pewnie tak zrobię. Elektronik jednak ze mnie żaden. Mam nadzieję, że znajdzie się ktoś chętny na forum, żeby to wykonać.

Przy tych CD, które podałeś dalej mam problem. o którym wyżej. Nie mam niczego. Więc nie mam z czym pojechać posłuchać :/

Nie wiem dokladnie co doradzac ale wiem co odradzac ;-)

Slucham na OBH-11 SE Creeka, sluchawki glownie K-501 i czasami HD-600. Moim skromnym zdaniem Creek OBH-11 SE jest poniezej klasy reszty (CDP - Audio Analogue Paganini, wersja z 2005, 24bity/192kHz). W Twoim przypadku wybor sluchawek jest chyba poprawny. Dobrze skupic sie na dobrym wzmacniaczu sluchawkowym bo ten moze sporo narozrabiac. Moj Creek robi wszystko bez angazowania sie w muzyke, ot, przywoicie i tyle. Stad nie jestem wniebowziety. Niestety, moje doswiadcznie z innymi wzmacniaczami w podobnej cenie nie wskazuja, ze mozna trafic zlotego grala wsrod produktow innych firm.

pzdrw

soso

Źródło od razu warto kupić lepsze niż Nad. W granicach 2000 pln z kawałkiem powinny być z drugiej ręki Rotel 1072 czy Exposure 2010. Te polecam bo są równe, bez udziwnień, które potem mogą wychodzić na słuchawkach. Niedawno ciekawe CD w tym przedziale cenowym miał Robtango (Helios3) ale to już jest charakterystyczna maszyna tak jak Thule czy Micromega. Słuchawki wybrałeś ok. bo nie wybrałeś SH 600 a to znaczy, że słyszysz dobrze:) Beyerdynamiki 880 niestety potrzebują lepszych źródeł:) Mając CD i słuchawki możesz dobierać wzmacniacz. Ale warto pożyczyć do odsłuchów bardzo dobry IC aby stwierdzic co może wzmacniacz. Zawsze potem możesz taki IC dokupić. IC typu DIY są dobre na początek ale sądzę, że szybko się nim zmęczysz:)

Z IC polecam Cardasy, Mit-y, Transparenty, Harmonic Technology. Srebrny IC tylko w przypadku gdy zdecydujesz się na lampę (może Skorpion). Wzmacniacz słuchawkowy musi też mieć dobre zasilanie. Żadnych pierdołków.

Pzdr.

Dziękuje Wam za te namiary.

Czyli konkurentów dla NAda już mam. Droższe, ale przynajmniej ładniejsze :) Wyszukuje już recenzje, ale mało porównań z NADem widzę. Czego się mogę spodziewać ? Niuansów czy przepaści ? C542 porównywałem z Sonneteer'em. Różnica była, owszem. Nie uzasadniała jednak ponad dwukrotnej różnicy w cenie. Może jestem za mało osłuchany ;)

Arek67 => SH HD600 były trochę zimne i odzierały dzwięk z konturów. Bardzo fajnie się słucha sie skomplikowanych aranżacji. Na dłuższą metę taka wiwisekcja muzyki jednak nie bawi. Czy możesz mi polecić coś konkretnego z tych kabelków ?

soso => Dzięki za tip. Czy słuchałeś Creek 21 / 21SE. Też padaka ?

Wychodzi na to, że muszę zdecydować się na słuchaweczki i wypożyczyć wzmak (ProJect?) oraz IC. Potem z tym jeździć i porównywać. Zatem czy możecie mi coś podpowiedzieć co do pytania w pt. 2. ??

pzdrw

Znalazłem coś takiego "Audiolab 8000DAX przetwornik "

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Zastanawiam się czy nie lepiej kupić takiego DACa i jakieś stare tanie CD z 300zł. Potem mógłbym zrobić źródło z komputera. Gdybym puszczał nieskompresowane pliki waw cyfrowo to miałbym z kompa konkretną jakość. Dobrze myślę ?

Czy używane DACi w cenach do 2K to jest podobna półka jakościowa co proponowane przez Was CDP czy można się spodziewać, że będzie lepiej?

Mieszam, wiem ;)

pzdrw

Ukryta Zawartość

• Redaktorzy

eklektyk - E10 niestety nie słuchałem, zeby się nie denerwować (zestaw słuchawkowy stoi obok kompa w zasięgu rączek Klona i lampowiec był z góry skreślony). Kiedyś przesłuchiwałem prosiaka MF i jakoś mnie nie porwał. E1 jest dla mnie niezwykle akceptowalny ze względu na cenę (poniżej sensownego DYI) i gabaryty. Ma swoje wady (szum własny o którym pisałem w innym wątku) ale "nobodys perfect" ;o)

Fr@ntz

"I am an audiophile"

>elektryk

Sam jestem w trakcie budowania systemu słuchawkowego i rozumiem Twoje "rozterki".

Wybór AKG K501 jest moim zdaniem słuszny (jesli nie potrzebujesz zamkniętych tak jak np. ja)

Jesli chodzi o wzmacniacz słuchawkowy to warty zainteresowania jest ASL-HB1

Ukryta Zawartość

do posłuchania z różnymi źródłami na Waliców.

Swojego czasu na tym forum i np. magazynie audio-video mocno wychwalany był wzmacniacz Linnarta. Też można umówić się na odsłuch, chociaż w rozmowie producent nie ukrywa, że konstruował go pod HD-600 i HD-650 ale dopuszcza pewne możliwości "customizacji". Cena wyższa niż ASL, podano mi ok 1,3k zł za wersję standard.

E10 VALa cenowo bije powyższe ale próba odsłuchu trochę utrudniona, chociaż może się mylę.

A jako źródło polecam taniego (podobno za 600zł można już dostać) samunga HD-745 i z czasem go zmodyfikować.

O jego modyfikacji jest ciekawy post Petera Daniela w zakładce DIY.

Pozdrawiam.

Ukryta Zawartość

• Redaktorzy

pawelo - jeśli chodzi o możliwość odsłuchu E10 to na terenie Wa-wy nie powinno być z tym najmniejszego problemu.

Fr@ntz

"I am an audiophile"

• Redaktorzy

powinni mieć przynajmniej 3:CD-A8S, CD-A8T (lampowy), CD-2008 i dla miłośników bibelotów i innych staroci CD-A9.8

Fr@ntz

"I am an audiophile"

>pawelo

>Sam jestem w trakcie budowania systemu słuchawkowego i rozumiem Twoje "rozterki".

:-D

>Wybór AKG K501 jest moim zdaniem słuszny (jesli nie potrzebujesz zamkniętych tak jak np. ja)

Chciałem właśnie zamknięte. Kiedy jednak usłyszałem, że są tak naprawdę niewiele cichsze ... i do tego ta przestrzeń w otwartych ... darowałem sobie.

Możesz mi coś podpowiedzieć w sprawie słuchawek ? (pyt nr 2 w pierwszym poście)

>A jako źródło polecam taniego (podobno za 600zł można już dostać) samunga HD-745 i z czasem go

>zmodyfikować.

Też mi się oczy na tym samsungu zatrzymały. Ale nie zobaczyłem na razie żadnego konkretnego porównania do CDP

> Elektryk

Co do wokali w środku głowy to u mnie znaczna poprawa na Beyerdynamicach zauważalna była po ponad 100h grania. Natomiast i tak wiele zależy od realizacji płyty, gdzie przy niektórych "audiofilskich plumkaniach jazzujących pań" wokal znacznie wypchniety jest do przodu.

Przewertowałem w necie entuzjastyczne opinie użytkowników zamkniętych K271 - przestrzenią się zachwycają, przekładając to na nasze realia istnieje duża szansa, że nie jest źle ;)

Jesli chodzi o samsunga to właśnie jestem po koncertach Rostopowicza :)

Moje drugie źródło jest nieco zbyt ziarniste do wiolonczeli. Samsung gładszy, przyjemny i głębia jakby większa...

>Fr@ntz

Gdzie szukać w Warszawie E10 ? czy może lepiej porozmawiać z KKI o możliwościach ?

Porownywalem niedawno Creeka obh 11 SE z obh 21 SE i nie zauwazylem dramatycznej roznicy. Moglem nawet wymienic w sklepie za niewielka naprawde doplata ale nie widzialem sensu. Zreszta podobno tylko zmianili elementy dyskretne na scalaki a cala koncepcja bez zmian. Inaczej mowiac to wciaz te same rejony jakosciowe jezeli chodzi o dzwiek. ProJect jest tanszy ale chyba ta sama klasa. Podbnie z MF czy tania Rega.

pzdrw

soso

• 3 miesiące później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.