Skocz do zawartości
IGNORED

JRC5532/JRC2068 na OPA2134

Gość G.Mark

Rekomendowane odpowiedzi

Zastępując NJM 2068 (6V/us)/NMJ 5532 (5V/us) szybszymi wzmacniaczami operacyjnymi być może będziesz musiał (bezpośrednio do nóżek z zasilaniem scalaków) dołączyć od strony druku dobrej jakości kondensatory elektrolityczne o pojemności od 5 - 50 uF. Górna wartośc dotyczy kapryśnych OPA627/637.

• 3 miesiące później...

Mam taki problem w moim wzmacniaczu denona niedaleko wejsc znajduje sie wzmacniacz operacyjny JRC 2068 w tematy elektroniczne dopiero sie wkrecam wjec prosze o rade. Wzmacniacz na wbudowany przedwzmacniacz gramofonowy i tak zupelnie z wygladu to ten jrc jest w torze wlasnie wejscia gramogonowego. Pytanie brzmi jak Panowie myslicie czy ten jrc wzmacnia zawsze sygnal ( tzn jest za przekaznikiem przelaczajacym wejscia) czy tylko jest elementem przedwzmacniacza gramofonowego ?? jezeli jest tylko do gramofonu to pies do drapal..ale jezeli jest za przekaznikiem (tzn.np w wzmacnia tez sygnal z CD ) to jest absolutnie do wymiany. Schematu do tego wzmaka nie moge wyczarowac juz od kilku miesiecy :( . wiec prosze o rade. Jest to typowy wzmacniacz za ok 1800zl 5 lat temu.

• 5 miesięcy później...

Wymieniłem 2068 w amplitunerze Marantz SR5300 na OPA2132 i katastrofa!!!!!

Chyba się wzbudzają, bo wysokie syczą przenikliwie.

Cholera co robić-wracać do oryginałów? Może OPA2604.

Poradźcie bo zwariuję. Miał ktoś podobne problemy po ich wymianie?

Ja mam Yamahe CDX-580 po dosyć dużym już tunningu...i po wielu odsłuchach różnych OPów ... najlepiej wypada zestawienie LM6172 + AD8066. LM siedzi bliżej DACa a AD jest na wyjściach.

Co do jakości 2068 to ja bym się kłucił ... Yamaha CDX - 396MK2 ma właśnie takiego opa, a wymiana na jaki kolwiek ogólnie uznany za lepszy poprostu spieprza sprawe. Wg. mnie OP to tylko połowa sukcesu ...pod OPa musi także pasować aplikacja (sprzężenia, zasilania) i dopiero wtedy jest ok.

Jak chcesz G. Mark to zagadaj na gg... chętnie o tej Yamaszce pogadam. Pozdrawiam

ale co Wy gadacie ?? Paplacie co by może .... nie ma co by może ...OP to op. Trzeba wsadzić i posłuchać. Ja ze swojego doświadczenia wiem że w tym modelu ani 2604 ani 2134 nie grały tak, jak zestawienie LM + AD, a słuchałem nie sam, i nie na byle czym.

Jak ktoś chce, to od bieby ujdzie NE5532 + LM, ale AD zdecydowanie daje tej Yamasce życia, powietrza i przejżystości. Warto tez wywalić te czerwone kondzie wyjściowe (chyba elny ster... czy coś takiego) i wsadzić dobre MKP, albo w ogóle mostki wrzucić, jak wzmak ma na wejściu kondzia to to jest dobre rozwiązanie.

Trany mutujące wek, kondzie odsprzęgające wek, zostawić tylko diody zabezpieczające. Wymienić kondzie przy filtracji OPów (seryjnie siedzą przy OPie bliżej wyjść) na jakieś FCki szybkie, to samo z głównymi filtrami zrobić, i tyle ... z tej Yamahy sięwiele nie wyciśnie, ale nie gra po tunningu źle.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.