Skocz do zawartości
IGNORED

EAC dekompresja problem

surt

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Mam pewien problem z programem EAC. Korzystam z niego juz od pewnego czasu i dotychczas nie mialem z nim problemow. Mianowicie dzieje sie ostatnio cos takiego: przy tworzeniu plyty audio z plikow mp3 na poczatku wszystko jest ok tzn sprawdzenie plikow przebiega bezproblemowo, tworzona jest lista z kolejnoscia utworow na plycie i problemy zaczynaja sie przy wypalaniu. Przy dekompresji i nagrywaniu utworu /czasami wywala sie na pierwszym utworze, czasami na innych/ nagle program sie zwiesza, wskaznik postepu staje w miejscu i pozostaje tylko restart komputera. Nieraz zamiast zwieszania sie programu w tych wlasnie momentach wyskakuje "wyjatek dzialania - unhandling exception" z opisem "brak dostepu i ciag znakow" - nadmienie ze wypalane pliki nie sa uzywane w tym momencie przez zaden inny program. Natomiast gdy przy wyborze predkosci nagrywania zamiast opcji wypalania wybierze sie opcje testu nagrania to program po rozpoczeciu testu samoczynnie sie zamyka. Przy tworzeniu obrazu plyty audio w postaci plikow wave i cue i pozniejszym ich wypalaniu nie ma zadnych problemow. Problem o ktorym pisze pojawil sie niedawno, wczesniej tworzylem plyty audio z plikow mp3 i nie bylo zadnych komplikacji. Kombinowalem juz z ustawieniami programu niestety bezskutecznie.

Czy ktos z was spotkal sie z takim problemem i moglby mi napisac jak sobie z tym poradzic?

pozdrawiam

https://www.audiostereo.pl/topic/18579-eac-dekompresja-problem/

Odinstaluj i zainstaluj ponownie. Sprawdź, czy nie masz jakiegoiś wriusa / robalaka / trojana i ile masz wolnej pamięci. Niestety nie wiem w czym leży problem ale najpierw zastosował bym ta procedurę.

Witam. Niewiem czy pomoże, ale sprawdź kodek lame czy masz ostanią wersje w EAC-u, sprawdz tez czy nie zmieniły Ci się ustawinia profilu do kompresji/dekompresji i przeczyść rejestr bo może zainstalowałeś jakieś kodec-packi np. do divx-a i namieszały w rejestrze. Do nagrywania ze skompresowanych plików audio, cue i playlist polecam programik Burrrn

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - bez problemu radzi sobie z wiekszością formatów. Przy nagrywaniu z bezstratnej wyłączam w nim tylko dither :)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
  • 11 miesięcy później...

A ja mam z EAC taki problem: Zawsze przy wczytywaniu arkusza dyrektyw pojawia się komunikat Błąd w wierszu poleceń nr 3. Mam sporo różnych płyt z netu i zawsze właśnie "błąd w wierszu 3". Czy ktoś z szanownych forumowiczów zetknął się z tym problemem?

Witam!

Jeżeli chodzi o LAME to bezwzględnie wyrzuć najnowsze wersje. Stabilna jest tylko wersja 3.90.2 [napisana przez twórcę programu] lub 3.90.3.

Miałem kiedyś różne problemy z kompresją płyt i wreszcie zmiana z najnowszego(!) na 3.90.2 dopiero pomogła.

Jeżeli chcesz, daj znać to podeślę.

Tak na marginesie, również radzę odinstalować i ponownie zainstalować.

Pozdr.

>chick

Zobacz ten temat, wpisy z 6 lutego 2005.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

-> chick

Z tego co właśnie widzę u siebie, wiersz nr 3 w .cue to ścieżka dostępu do obrazu płyty. Dlatego wyedytuj plik cue (może być np. w notatniku) i zobacz, czy zgadza się nazwa pliku (zwróć zwłaszcza uwagę na rozszerzenie).

Jeśli u Ciebie trzecia linia przedstawia coś innego, to daj znać co.

Pozdrawiam.

Once a CD or download is converted to FLAC, the only way you can achieve the superior sound of WAV files is to go back to the original CD or source for a new rip or WAV download. - "The Absolute Sound" - Charles Zeilig, Ph.D., and Jay Clawson

Radzę spojrzeć w rejestr zdarzeń, bez wątpienia jakiś komunikat pozostał po złej pracy EACka. Z doświadczenia powiem, że najprawdopodobniej uszkodzeniu uległy 2 pliki, które mają w nazwie *lame.* i siedzą gdzieś w katakogu windows, najprawdopodobniej system32. Nie pamiętam już szczegółów ale tak z EACkiem czasem się dzieje, że właśnie te 2 pliki się rozwalają. Można je śmiało wywalić i korzystać z zewnętrznego lame lub z foobara2000. Jeśli to ta przyczyna to w rejestrze zdarzeń będą nazwy plików.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.