Skocz do zawartości
IGNORED

Kolumny - Wasze konstrukcje DIY

Rekomendowane odpowiedzi

Witam i pozdrawiam.

Postanowiłem się ujawnić ze swoim projektem i o zdanie forumowiczów zapytać.

Konstrukcja 2 drożna na siestowych głośnikach tonsila 15/40/5 (8om) i vify DX25TG05.

Obudowy podłogówki skręcane i klejone z 22mm mdf-u. Wymiary 100cm wys./ 20cm szer. / 25cm gł.

Daje to 32 litry wewnętrznej pojemności. Obudowy wentylowane, otwór br z przodu ze względu na fatalny rozkład pomieszczenia w których będą grały.

Projekt zwrotki zapożyczony z forum diyaudio.pl

Obecnie jestem na etapie budowy, w którym jeszcze wiele można zmienić, stąd pytanie do WAS -

Jak WY, forumowicze - zaaplikowalibyście taki zestaw ??

W jakiej pojemności, z jaką zwrotnicą i na jakiej częstotliwości pociąć taki zestaw.

Mam też pytanie przy jakiej częstotliwości podziału można by pokusić się o filtry 6dB/Okt. dla tych przetworników?

Oraz czy jesteście w stanie stwierdzić jaką impedancję będzie miał zestaw przy użyciu zwrotki jak na zdjęciach ?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

jakiś problem z załadowaniem zdjęć - próba ponowna:

Ukryta Zawartość

post-19961-100002827 1244663551_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Niestety nie mogę się doszukać żadnych parametrów w necie. Te przetworniki wypływały z Tonsila jako głośniki montażowe i stąd na stronie Tonsila nie było żadnych informacji.

Na różnych forach internetowych trafiałem na pojemności obudów rzędu 8-15 litrów.

Dlatego bardzo zależy mi na opiniach osób, które z tymi przetwornikami miały już kontakt i mogą cokolwiek o nich powiedzieć.

Kolumny celowo montuję w takiej kolejności, aby móc posłuchać ich przed ostatecznym zmontowaniem i położeniem forniru. Daje mi to możliwość swobodnych eksperymentów z pojemnością kolumny, modyfikacji średnicy i długości br (zamówiłem kilka różnych do testów) oraz zanim wykonam otwory br, chętnie posłucham jak grają w obudowie zamkniętej (i różnych kubaturach). Oczywiście mogę też bawić się ilością i rodzajem wytłumienia.

Niestety wbrew początkowym planom w zabawie nie wezmą udziału różne projekty zwrotnic ze względu na cenę elementów. Na razie zamówiłem elementy zwrotnicy wg projektu z załączonego zdjęcia. Cewki powietrzne z Polinka drut 1mm, kondensatory jantzen cross-cap. Rezystory te zielone :) 1%. Rezystorów wziąłem kilka różnych wartości, na wypadek gdyby trzeba dopasować głośność tonsili i vify.

Weź pobierz jakiś generator na komputer podepnij pod wzmacniacz, daj 15-20 Hz odkręć volume tak aby membrana chodziła na 3/4 możliwości, zostaw tak na 100 godzin, w tym czasie ugadaj się kto ma Jig + speakerworkshop lub inny system do pomiaru i ci pomierzy parametry T/S i wyliczysz obudowę. Nawet jak byś znalazł parametry tonsila to i tak by one były przekolorowane trochę.

Moja strona audio - kondrax.mayhem.net.pl

Zestaw według tych wykresów minimum ma koło 7 ohm. Także można przyjąć ze jest to zestaw 8 ohm-owy.

Fakt, na diyaudio.pl są takowe parametry, nie mam jednak żadnego potwierdzenia co do pochodzenia, jakości i poprawności tych pomiarów, więc staram się nie opierać na nich. Prawdopodobnie są poprawne ale pewności nie mam.

PARAMETRY :

Moc nominalna rms 40 W

Moc maksymalna 100 W

Efektywność SPLref 91 dB

Pasmo przenoszenia 90 - 5000 Hz

Częstotliwość rezonansowa Fs 53 Hz

Impedancja nominalna 8 Ω

Rezystancja cewki 6,6 Ω

Powierzchnia czynna membrany Sd 85 cm2

Dobroć mechaniczna Qms 4.58

Dobroć elektryczna Qes 0.44

Dobroć całkowita Qts 0.4

Objętość równoważna Vas 10 l

Masa układu drgającego Mms 9,3 g

Stała transformacji Bl 6,82 Tm

Średnica cewki 25 mm

Wysokość cewki 8 mm

Wysokość szczeliny magnetycznej 12,2 mm

Szerokość szczeliny magnetycznej 1,125 mm

Waga 1,2 kg

Magnes 90 x 15,5 mm

WYMIARY GŁOŚNIKA:

Średnica zewnętrzna: 155 mm

Rozstaw otworów montażowych : 140 mm ( po przekątnej )

100 mm ( po kwadracie )

Głębokość : 72 mm

Do kolegi kondrax:

Dzięki za zerknięcie na tą zwrotnicę :) A co do generatora - dlaczego akurat taka częstotliwość? 100 godzin takiego mielenia membraną obawiam się czy ten głośnik wytrzyma :)

Sprawa druga - czym będzie różniła się obudowa wyliczona na podstawie parametrów T/S od obudowy o eksperymentalnie dobranej pojemności i wybranej takiej, w której gra to najlepiej ?

15-20 Hz to taka częstotliwość przy której mocno wychyla się membrana i jednocześnie nie słyszalna dla ucha czyli jak zapuścisz na 100 godzin to możesz przy tym spać w jednym pokoju. To nie jest mielenie a wygrzewanie i jeżeli dobrze ustawisz volume na 3/4 miej więcej głośnika, tak żeby nic nie stukało nic się nie stanie.

Tym się będzie że na oko to chłop w szpitalu umarł. A poważniej to będziesz wiedział ile litrów ma mieć obudowa i strojenie, prawidło ją zaprojektujesz to będziesz miał pewność że nie masz podbicia na paśmie a także będziesz wiedział jaką masz wytrzymałość mocową i jak nisko zejdą kolumny.

Eksperymentować trzeba ale trzeba tez mieć jakieś podstawy żeby od czegoś zacząć.

=>kondrax, 11 Cze 2009, 17:20

>15-20 Hz to taka częstotliwość przy której mocno wychyla się membrana i jednocześnie nie słyszalna

>dla ucha czyli jak zapuścisz na 100 godzin to możesz przy tym spać w jednym pokoju. To nie jest

>mielenie a wygrzewanie i jeżeli dobrze ustawisz volume na 3/4 miej więcej głośnika, tak żeby nic nie

>stukało nic się nie stanie.

Co za głupoty piszesz! rece opadają

Proponuję już po 15 minutach sprawdzic reką tak wygrzewanego głosnika w miejscu połaczenia osłony przeciwpyłowej i membrany.Juz bedzie mocno ciepła.Do rana pójdzie wszystko z dymem a w optymistycznym wariancie wytopi się.15-20 Hz jest ponizej czestotliwosci rezonansowej głosnika i membrana uzyskuje czestotliwośc paru hertzów. generują się w ten sposób przeciwne prady i wydziela sie bardzo duza ilośc ciepła.

Juz kiedys pisałem że wygrzewamy od ! dolnego zakresu efektywnej pracy głosników i na 1/5 mocy góra.

Tak ze dobrze Ci dzwoni, tylko nie w tym samym kościele

>Eksperymentować trzeba ale trzeba tez mieć jakieś podstawy żeby od czegoś zacząć

Z doradzaniem jest dokładnie tak samo jak piszesz

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Ja bym dał nawet i 10 Hz. Byleby pracowało zawieszenie, przecież nie chodzi o grzanie cewki! Im niższa częstotliwość, tym lepiej, przy 10 Hz, jak komuś wzmacniacz da taką częstotliwość, głośnik rozbuja się mocą 1 wat albo mniejszą. Co tu ma do rzeczy 1/5 mocy? Skoro można to zrobić używając 1% mocy?

Możesz łaskawie wyjaśnić, skąd wziąłeś te rewelacje, że "generują się przeciwne prądy" (skoro generują się ZAWSZE) i "wydziela się bardzo duża ilość ciepła"? Perpetuum mobile musiałeś skonstruować, że Ci się woofer spali od mocy jednego wata!

I co to znaczy, że "15-20 Hz jest ponizej czestotliwosci rezonansowej głosnika i membrana uzyskuje czestotliwośc paru hertzów"??? Bo z tego wynika, że, według Ciebie, Kondrax poda z generatora 15 Hz, więc z tą częstotliwością będzie się poruszać cewka, ale membrana będzie się poruszać z częstotliwością 7 Hz, tak? UWAGA: W GŁOŚNIKACH DYNAMICZNYCH MEMBRANA JEST SZTYWNO ZESPOLONA Z CEWKĄ i to, o czym piszesz, jest, delikatnie mówiąc, miemożliwe.

Vance Dickason: "Loudspeaker Design Cookbook, 6th Edidtion":

"Prior to testing, all cone speakers should be broken in. (...) So why bother to break-in drivers (...) ? To assure that a valid test sample is being used. If a bad voice coil rub or poorly glued surround or spider are going to be a problem, BANGING THE DRIVER AROUND WITH A REASONABLE AMOUNT OF VOLTAGE AT 25 HZ FOR 12 HOURS should reveal the problem."

Rafaell wiesz co szkoda gadać to co ty piszesz. Ręce opadają jak czytam co ty piszesz - zero wiedzy i doświadczenia z twojej strony.

W życiu chyba nie widziałeś jak głośnik pracuje na 15 czy 20 Hertzach. Moje ER18RNX grzały się tak ponad 150 godzin i raz tylko była przerwa na godzinę i nic się im nie stało.

Tak jak mówię chyba nigdy nie widziałeś głośnika pracującego przy 10-20 hz i ile mu trzeba wtedy mocy dać żeby chodził na 3/4 możliwości Xmax.

A i zgodnie z twoją teorią jak mam przykładowo Fs głośnika 60hz (np.15cm) i słucham muzyki np. 50 cent czy inną muzykę np. elektroniczną gdzie jest po 30hz i czasem niżej to mi się membrana w kolumnach z wszystkim stopi zjara i co tylko po 15 min słuchania :D

Po prostu śmiech na sali

Moja rada Rafaell weź przeczytaj książkę Krajewskiego o głośnikach, potem się trochę pobaw głośnikami i pomiarami i będziemy mogli gadać. Bo tak nie ma z kim i o czym.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) 70 godzin na 15 i 20 Hz

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) 50 godzin i filmik jest

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

kondrax, 11 Cze 2009, 20:26

>Krajewski Jerzy - Głośniki i zestawy głośnikowe strona 172.

Czy mamy inne ksiazki?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

I co jest napisane 25hz i ponad godzinę? Jak godzinę jak przecież za godzinę to się głośnik zjara bo po 15 min jest już gorący a co dopiero po ponad godzinie :D

A co powiesz o tamtym gościu co po 70 godzin tak robi :D

Gość cadam

(Konto usunięte)

Oto kolumienki które skleciłem kilka lat temu. GDN 13/40/10 8om + GDWK 10/80T w 7,5L obudowie zamkniętej. Gdy robiłem te kolumny nie miałem jeszcze pomiarówki i zwrotnice robiłem tak jak McGyver czyli na słuch. Teraz po pomierzeniu charakterystyki mikrofonem przekonałem się jak te zestawy są źle zrobione. W niedalekiej przyszłości z pomocą programów i pomiarów zrobię o nich zwrotnicę jak się należy.

post-4784-100002729 1244747259_thumb.jpg

A powiedz Rafaell tak szczerze. Próbowałeś kiedyś na 100 godzin dać basowca na 15 hz? Ja z jakieś ponad 10 razy i nic im się nie stało. M18WH,ER18RNX,Dayton RSS390, i parę alphardów i innych cudów.

Lepszej kamerki nie mam

tak było podczas wygrzewania ER18RNX 20hz przez ponad 100 godzin.

=>kondrax

Peace

Głosnik jest u Ciebie bez obudowy nieobciazony. Moja praktyka polegała na testowaniu 250W 15" w obudowie BR po 15 minutach takiego +-2cm bujania 250W wzmakiem w klasie D po prostu juz był całkiem niezle ciepły- (zasilanie czysty sinus), tak że przy wachlowaniu u Ciebie brak obciazenia membrany obudowa nie bedzie generować tak duzej ilosci ciepła (w mysl zasady praca=ciepło)

mimo wszystko zo pare pierwszych godzin badał bym reka membranę-o nieszczescie nie trudno.

Co złego to nie ja ;)

Trochę się pokłóciliśmy ale wystarczy.

Nie napisałem, że głośnik w obudowie tylko głośnik a co oznacza, że sam bez obudowy.

Także mam 15 cali i także sinusem 15-20Hz męczę go po kilkanaście godzin ale bez obudowy. Na razie z 30 się pobujał jeszcze muz z 170 godzin zostało. Chce aby pobujał się z 200 godzin bo ma strasznie twarde zawieszenie. I nie trzeba naradę dużo mocy aby 15 cali na 15 hz bujało się pod samo Xmax. Gałka od volume jest przy lekko troszkę odkręcona od początku skali.

I następne fotki powstających kolumn

Ukryta Zawartość

post-13464-100002623 1244910764_thumb.jpg

post-13464-100002624 1244910764_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

zwrotnice + front z głośnikami

Ukryta Zawartość

post-13464-100002618 1244911133_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

tannoym2, 13 Cze 2009, 18:38

Co to za kondensatory ? Projekt zwrotnicy od Albeckiego ? Czy te duże cewki drutowe są w filtrze gł . wysokotowego ?

...there is no spoon...

arturp, 15 Cze 2009, 08:30

tannoym2, 13 Cze 2009, 18:38

>Co to za kondensatory ?

Siemensy MKV

Projekt zwrotnicy od Albeckiego ?

Tak

>Czy te duże cewki drutowe są w filtrze gł

>. wysokotowego ?

Nie

marko3T

14 Cze 2009, 23:16

>Lamelek nie żałowałeś, tylu raczej nie trzeba.

Z tymi lamelami faktycznie poniosło mnie...

• Pokaż nowe odpowiedzi