Skocz do zawartości
IGNORED

Kolumny - Wasze konstrukcje DIY

Rekomendowane odpowiedzi

odradzam wszystkim próby zrobienia czegoś takiego, jak się nie jest stolarzem

Nie przesadzał bym :)

Nie każdy musi być od razu elektronikiem żeby zbudować wzmacniacz.

Oczywiście wiedza teoretyczna typowo stolarska pomaga, ale w tym przypadku (budowa obudów głośnikowych) jest zbędna. Dwie prawe ręce, obserwacja jak inni to robią i własna wyobraźnia konstruktorska, to gwarantuje sukces.

Gość Father_PiO

(Konto usunięte)

Powodzenia zatem :-) Ja bym się nie podjął. Specjalista zrobi to nie dość, że dużo szybciej, to dużo lepiej. To tak jak niektórzy rzeźbią zwrotnicę pół roku, a ja ją potem poprawiam w dwie godziny :-)

Powodzenia zatem :-) Ja bym się nie podjął.

Ja również niektórych konstrukcji bym się nie podjął, ale to tylko z racji braku narzędzi.

Aktualnie robię kopię Wilson Audio Sophia 3 :)

rpof0ob6jp9uhh24nfco_1411756136.jpg

Już wiem że kolejnych takich samych nie zrobię, nie będzie mi się po prostu chciało.

Edytowane przez Marian133

Wydaje mi sie, ze wykonanie dobrej stolarki wymaga wiecej wiedzy, doswiadczenia i przede wszystkim zaplecza (kasa kasa kasa), niz wykonanie pomiarow i zaprojektowanie obudowy. Nie mowiac juz o tym, ze mozna cos zepsuc na koncowym etapie stolarki, czego nie bedzie mozna naprawic. Nie wspominajac juz o tak banalnej rzeczy jak np upadek, przewrocenie gotowej obudowy. W wiekszosci przypadkow moze sie to wiazac z wykonaniem obudowy od nowa.

Aktualnie robię kopię Wilson Audio Sophia 3 :)

To nie kopia, lecz raczej "wariacja na temat", bo Sophia nie jest z mdf-u. Nawet jak wykonasz dokładną "kopię zwrotnicowo- głośnikową", to i tak efekt końcowy będzie mocno odmienny od oryginału (nawet, gdy wyglądać będą jednakowo).

Wilson mocno chroni technologię kompozytowych ścian obudowy.

>Marian133

Kibicuję projektowi. Ale jakoś tak mi się zakodowało, że nie przepadasz za metalowymi kopułkami. To dlaczego akurat WA? ;-)

Wydaje mi sie, ze wykonanie dobrej stolarki wymaga wiecej wiedzy, doswiadczenia i przede wszystkim zaplecza (kasa kasa kasa), niz wykonanie pomiarow i zaprojektowanie obudowy. Nie mowiac juz o tym, ze mozna cos zepsuc na koncowym etapie stolarki, czego nie bedzie mozna naprawic. Nie wspominajac juz o tak banalnej rzeczy jak np upadek, przewrocenie gotowej obudowy. W wiekszosci przypadkow moze sie to wiazac z wykonaniem obudowy od nowa.

Tak,.. trochę,..jakby siekierą rąbane, .....Panowie, więcej estetyki,..kibicuję,...dobrze, że nie są zwyczajne prostopadłościany, to już jet sukces.

Edytowane przez Azus

No dobrze, może z "kopią" trochę się zagalopowałem... po prostu będą wyglądać jak WA i tyle.

Ale jakoś tak mi się zakodowało, że nie przepadasz za metalowymi kopułkami. To dlaczego akurat WA?

Głośniki będą wymienialne.

Na razie mam Founteka FW146 + WavecorTW030WA10 na górze, a na basie będzie 10.2.400 STX-a.

Takie zestawienie będzie sobie grało do czasu aż uzbieram fundusze na lepsze głośniki... jakie? jeszcze nie wiem.

Gość JanF

(Konto usunięte)

Dwie prawe ręce, obserwacja jak inni to robią i własna wyobraźnia konstruktorska, to gwarantuje sukces.

Zadumałem się, bo to prawda.

Ale i prawdą jest zdanie przedmówcy, że jak to zrobi dobry stolarz i nie drogo, to skrzynka oko cieszy i serce raduje!

Projekt - sami!

Elektronika - sami!

Obudowa - sami!

Sex - ... sorry, zagalopowałem się!

Zadumałem się, bo to prawda.

Ale i prawdą jest zdanie przedmówcy, że jak to zrobi dobry stolarz i nie drogo, to skrzynka oko cieszy i serce raduje!

Projekt - sami!

Elektronika - sami!

Obudowa - sami!

Sex - można do Agencji, można w domu, normalnie z żoną ;)

Nie należy mylić prawdy z opinią większości .

JanF, bardziej miał na myśli starą już kwestię W. Allena z "Miłość i śmierć"(?):

Ona: Wiesz, jesteś świetnym kochankiem...

On: Bo SAM dużo ćwiczę...;-)

Pozdrawiam. R.

Edytowane przez audioburak

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

• 2 miesiące później...
Gość Mysza 13

(Konto usunięte)

Jeszcze raz fotki kolumn, które już wcześniej pokazywałem ale tym razem na życzenie bez maskownic.

Pozdrawiam

post-56516-0-56592900-1418217554_thumb.jpg

Jeszcze raz fotki kolumn, które już wcześniej pokazywałem ale tym razem na życzenie bez maskownic.

Pozdrawiam

post-56516-0-56592900-1418217554_thumb.jpg

Też ,,Beyma" , ale 18P80nd
Gość Mysza 13

(Konto usunięte)

Tylko to ustawienie...

WITAM !!--chodzi o ustawienie moich ,,kaszli" ?---Takie warunki : pokoik 4,5x7m , akurat takie meble , tv , szafka i.t.d. , ale one są bardzo ,,kierunkowe"----ale fakt--na tej fotce wyglądają dziwnie....
Gość Father_PiO

(Konto usunięte)

Takie ustawienie w rogu musi kaszanić scenę. Porządne kolumny bez problemu umieszczają źródła pozorne nawet do metra na zewnątrz bazy stereo, ale chyba nie jak jest tam ściana.

Tak,.. trochę,..jakby siekierą rąbane, .....Panowie, więcej estetyki,..kibicuję,...dobrze, że nie są zwyczajne prostopadłościany, to już jet sukces.

Spokojnie, po frezowaniu wyglądają znacznie lepiej:

hn7dbedj1hwn5nn2dfs9_1413113736.jpg

Z dywanikiem i głośnikami:

qefuz51y5xd5na4un5uz_1417213520.jpg

Fountek sprzedany, a na jego miejsce trafił SB15NRX :)

Trzeba jeszcze sporo kasy aby je dokończyć, nie licząc nowych głośników sam lakier to koszt 1.500zł.

Edytowane przez Marian133

polakierować nie problem, gorzej z przygotowaniem pod lakier, włókno szklane itp, aby nie pękał lakier na łączeniach i przeciw klawiszowaniu mdf-u

Gość Mysza 13

(Konto usunięte)

Pokoik ? dobre sobie :)

Zbigniew nie świruj , wklej foty pokoju "bedziem " ustawiać .:)

Pozdrówko.

HEY !!--Ja tu robię za ,,pionka"[dosłownie , przez małe p.].Ledwo wsadziłem pyszczek i 2x gleba....Stoję z siekierą i młotkiem---albo komódka , albo ściana nośna , albo Panas i klocki......Przyznaję---uwaga fachowa , ale Abramsa , czy Merkavę ciężko upchać do domowego garażu...POZDR!!!

a nie pokusiłbyś sie o samodzielne polakierowanie? w tej kwocie masz niezły sprzęt, trzeba tylko trochę bezpyłowego miejsca

Niestety miejsca brak.

polakierować nie problem, gorzej z przygotowaniem pod lakier, włókno szklane itp

Lakierowanie mdfu to duże wyzwanie dla DIY, prawda? A jak to jest potem ze zmianami wilgotności i temperatury? Widziałem nawet kolumny, na których pękał fornir

Dlatego będzie to robił lakiernik który wie co robi i ma do tego sprzęt.

Gdyby to były małe monitorki to może bym się pokusił o lakierowanie własnoręczne... jeśli chodzi o tą konstrukcję, to ludzie którzy coś już w życiu lakierowali, odradzają mi taką akcję.

I faktycznie, wydał bym pewnie więcej niż wziął by lakiernik, a efekt końcowy był by z pewnością gorszy.

Co tu zrobić, trzeba po prostu zbierać kasę i tyle.

Sam materiał nie kosztował zbyt wiele, myślę że razem z lakierem będzie to jakieś 2.000zł.

Za takie obudowy to nie dużo :)

Faktycznie dobra opcja to zalaminowanie całych paczek, te są kwadratowe to raczej problemu nie powinno być.

Ja robię teraz gięte obudowy w kilku miejscach i też mam zamiar je pomalować. Postanowiłem wszystkie łączenia podfrezować na głębokość 2mm. Te wszystkie podfrezowania wypełniłem żywica z matami szklanymi i narazie się skrzynki sezonują, ale teraz faktycznie zastanawiam sie czy dodatkowo na całość nie położyć cienkiej maty z żywicą.

Poniżej fota paczek pewnie za więcej jak 50 000 zł na tegorocznym AS. Na zdjęciu słabo widać, ale na froncie łby po kołkach czy tam innym wynalazku wystają na 1 mm. Przy tak drogim sprzęcie to niedopuszczalne a jednak widać i najlepszym się zdarza. W tym roku widziałem jeszcze kilka takich mankamentów wychodzących spod lakieru czy forniru.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Sam materiał nie kosztował zbyt wiele, myślę że razem z lakierem będzie to jakieś 2.000zł.

Za takie obudowy to nie dużo :)

Poważnie te paczki tyle wyjdą z lakierem ?

Masakra. Aż policze ile ostatnie moje wyszły a nie są jeszcze polakierowane, mało tego jeszcze nie są zaszpachlowane i dotarte :/

Ukryta Zawartość

Poważnie te paczki tyle wyjdą z lakierem ?

Tak.

Pewnie dlatego że nie robiłem ich z MDF-u, który od wiórowej jest kilka razy droższy.

Gość Father_PiO

(Konto usunięte)

jednak widać i najlepszym się zdarza

Widocznie wcale do najlepszych zaliczyć ich nie można. U góry zdjęcia widać wyraźnie, a jest to zdjęcie prawie na wprost. Z boku musi to wyglądać naprawdę źle.

Widocznie wcale do najlepszych zaliczyć ich nie można. U góry zdjęcia widać wyraźnie, a jest to zdjęcie prawie na wprost. Z boku musi to wyglądać naprawdę źle.

W realu wyglądało to tragicznie. Wydawałoby się, że jak firma wkłada accutony w obudowy to te powynny być zrobione na najwyższym poziomie. Niestety często tak nie jest.

Edytowane przez Seweryn

>Seweryn

Tyle że te kolumny w pokoju Amare Musica to tak naprawdę DIY. ;-) Zrobił je dla siebie jeden z założycieli Amare Musica - czyli Marcin-Utopia (zresztą jest o tych kolumnach wątek na audiostereo). Nie mieli kolumn na wystawę, więc wstawili te. Na dodatek uczciwie wszystkich informowali, że nie mają ich w ofercie i że to tylko prototyp...

P.S. A o ile wiem, to w założeniach do tych kolumn miał być dodatkowy front frezowany z aluminium.

Edytowane przez twonk

>twonk

Dobrze, że ktoś wyjaśnia. Śledziłem tamten watek z tymi kolumnami i z tego co pamiętam Marcin-Utopia poległ na tych obudowach i je chyba u kogoś zamawiał. Zresztą zauważyłem, że On wiekszosć rzeczy zamawia gotowych u kogoś a potem składa do kupy. To już nie do końca DIY. Tak czy inaczej każda wiedza w tym wątku pozwalajaca na uniknięcie klawiszowania czy takich śladów po wkrętach czy kołkach bez względu na to czy to wyrób DIY czy fabryczny jest na wagę złota :)

• Użytkownicy+

Po analizie wpisów, podjęta została decyzja o zbanowaniu forumowicza toptwenty w tym wątku i przyznaniu ostrzeżenia za trolling. Na przyszłość moderacja prosi o zgłaszanie prowokacyjnych wpisów, zamiast ciągnąć offtop i odpowiadać pięknym za nadobne. W takich wypadkach będziemy wyciągali sankcje wobec obu stron.

Proszę nie komentować tej decyzji w tym wątku.

Niskobudzetowe paczki pro-ac d100 za 800zł ...dobrany w miare laminat kolorystycznie ale chcialbym położyc fornir lub okleine ...co o tym sądzicie jest sens?

Ukryta Zawartość

post-35933-0-89116400-1418470097_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Tomas73

Sharp AQUOS 80" Full LED LC-80LE645E .......Benq w1070 120" ... clone Pro-Ac d100 kino+ tannoy mercury 7.4 stereo... 4K... 4k ultrabox+

• Pokaż nowe odpowiedzi