Skocz do zawartości
IGNORED

Kolumny - Wasze konstrukcje DIY

Rekomendowane odpowiedzi

Tlumienie harmonicznych w tb2.port mogloby byc troche lepsze, te harmoniczne beda wlazic na prace midwoofera.

Wykresy bez wytłumienia.

Pogratulować pomysłu jak i wykonania. Koncepcją wzorniczną przypominają trochę dawny hi-end w postaci Jamo Oriel.

EEEEEEEEE tam, daleko im do orielów, podwójna koncepcja pasmowo przepustowa tam była i 3 way a ja mam 2,25 way. :D

Chodziło mi o walec "odcięty" płaszczyzną celem montażu głośników na tym fragmencie.

PS. Co było z drugim głośnikiem w czasie pomiaru charakterystyki portu dla konkretnego głośnika?

PS. Co było z drugim głośnikiem w czasie pomiaru charakterystyki portu dla konkretnego głośnika?

nie rozumie, aaaaaaaaaaaaaaaaaaa teraz rozumię :D

Był wykręcony a otwór zaślepiony.

Edytowane przez witek_z

Chodziło mi o walec "odcięty" płaszczyzną celem montażu głośników na tym fragmencie.

Dobre pytanie. Głośnik jeżeli nie było podłączony to zachowywał się jak membrana bierna za wysoko nastrojona.

Dobre pytanie. Głośnik jeżeli nie było podłączony to zachowywał się jak membrana bierna za wysoko nastrojona.

no chyba nie podejrzewasz mnie że mógłbym zrobić takiego baboka :D

Edytowane przez witek_z

witam wszystkich. zaobserwowałem ze wielu z was ciagle kombinuje z z głosnikami i dlatego tutaj piszę.

z powodu zmian lokalowych byłem zmuszony sprzedac swoje kolumny które po prostu są za duże i teraz muszę zrobic jakieś monitory.

moze ma ktos z was do sprzedania komplet głosników w idealnym stanie z jakiegoś sprawdzonego projektu. chce zrobić kolumny ok 15-18L które beda grały z drakula i F5. budżet jaki moge przeznaczyc na głosniki to 800-1000 zł i dlatego wolałbym uzywane bo beda lepszej klasy

• 3 tygodnie później...

Witam wszystkich może teraz ja zaprezentuję co udało mi się stworzyć, konstrukcja nie jest zupełnie moja w projektowaniu pomagał mi kolega z forum.

I proszę o tolerancje.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-41168-0-91929500-1327486929_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Kilka pytań o maskowinice jak i z czego to zrobione ?

Jakieś szczególy techniczne :)

Z czego zrobiłeś (albo gdzie i co kupiłeś) kołki do kaskownic

Z czego te strunki ?

Po za tym trzeba być szalonym by się czepiać Pikna robota !

Strunki to tzw. gumka kapeluszowa 1.5mm, sto metrów kosztuje około 40zł.

kołki zamówione u tokarza ze stali nierdzewnej, chciałem żeby były w miarę mocne gdyż gumki nie są zbyt mocno napięte ale trzeba troszkę siły by je założyć.

Sporo czasu poświęciłem na wykonanie beleczek przez które przewleczone są gumki, i to jest ten element z którego jestem najmniej zadowolony.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

kupiłem za grosze głośniki 18w8535 d2905/930000 - czy możecie doradzić/polecić jakaś konstrukcje, do której można je wykorzystać ?

pzdr

Też się tym martwiłem, ale wystarczy że będą tylko delikatnie napięte tak by ich częstotliwość rezonansowa mieściła się między 8-16Hz. Wtedy jeśli nawet zostaną wzbudzone, co jest bardzo trudne, to i tak nie będzie miało wpływu na odsłuch.

Koleś, jak nie wiesz nic o komorach bezechowych, bo skąd miałbyś coś wiedzieć, skoro żadnej na oczy nie widziałeś, to po prostu się nie oddzywaj. Pokątną handlarą to jest twoja stara, nie powiem czym pod latarnią handluje. Pytanie aktualne - co tu wogóle robisz, poza zachwalaniem śmieci? Dilujesz tonsila?

>Od nap.... cegłą po łbach różnych miętowych koństruktorów,

Widzę, że jesteś swoją pierwszą ofiarą, bo z główką u ciebie niezbyt tęgo.

A ja, jak na razie, pokazałem więcej, z czego ludzie mogą skorzystać, niż ty, Towarzyszu Cegła.

WIELKI STRASZNY INŻYNIEREK Z DYPLOMEM...SZKODA ZE NA STUDIACH NIE UCZĄ KULTURY OSOBISTEJ

• 3 tygodnie później...

Nie bardzo wiedziaem gdzie zapytać ,a nie chciałem zakładać nowego tematu.Chcę obciać skrzynie z płyty MDF pod kątem .Chodzi o cięcie na górze i dole skrzynki po to aby uzyskać pochylony do tyły kształt(coś jak kolumny Audio Physic)i żeby góra jakl i dół były równoległe do podłogi,a nie tak jak robi się najcześciej odkrecając kolce z przodu.Dlatego tez góre i dół skleiłem z 3 warstw płyty 22mm żeby starczyło na obciecie od 28mm do zera .Wymiary skrzyni to szer 220mm głębokość 400mm.Próbowałem płatnicą ale....potem chciałem z jednej i drugiej strony zacząć wyrzynarką żeby pózniej znowu płatnicą ,ale nóz w wyrzynarce w pewnym momencie zaczyna iść pod katem(próbowałem różnych noży.Czy ma ktoś na to jakis domowy sposób poniewaz robie je ku,, uciesze żony'' w domu ;) ?

No cóż... nie mając odpowiedniego sprzętu, pozostaje Ci płatnica z grubsza, następnie strug i na koniec deska oklejona papierem ściernym. Niestety, dość żmudna robota.

Właściwie niekoniecznie x4.

Można wykonać cokolik- ramkę z płyty, ściąć na skos, poskręcać długimi wkrętami + klej między skrzynkę a 'cokół właściwy"- odpadnie szlifowanie 2-ch płaszczyzn. Po zaszpachlowaniu i wykończeniu nie powinno to być widoczne.

N

Właściwie niekoniecznie x4.

Można wykonać cokolik- ramkę z płyty, ściąć na skos, poskręcać długimi wkrętami + klej między skrzynkę a 'cokół właściwy"- odpadnie szlifowanie 2-ch płaszczyzn. Po zaszpachlowaniu i wykończeniu nie powinno to być widoczne.

Niby można ale x4 to dopiero efekt będzie,tylko jak go osiagnać.Spróbuje dzisiajponacinać pilarką,a potem płatnicą.Jak nie wyda to pujdę do garazu po hebel

Zrobione.Najprościej naciąć z obu stron pilarką.Potem dokończyć płatnicą bardzo ostra bo sie mozna zmęczyć).Płatnicą ciąć ostrożnie bo mimo nacięć i tak można przez nieuwagę skręcić.Po tych cieciach sprawa wygląda tak że pozostaje użyć hebla(najlepiej cieżki metalowy) pomiar kata prostego, potem papier ścierny i gotowe.:)

Jaki materiał polecacie na dość duże kolumny (ok. 80 litrów), tzn. mdf czy sklejkę ? Mdf znam, natomiast w sklejce jeszcze nie pracowałem. W grę wchodzi albo mdf, albo sklejka (a nie np. front z mdf, a reszta ze sklejki).

Jaki materiał polecacie na dość duże kolumny (ok. 80 litrów), tzn. mdf czy sklejkę ? Mdf znam, natomiast w sklejce jeszcze nie pracowałem. W grę wchodzi albo mdf, albo sklejka (a nie np. front z mdf, a reszta ze sklejki).

MDF jest na pewno łatwiejszy w obróbce. Jak się struga kolumny w domu nie bez znaczenia.

Skrzynie mam prawie gotowe tylko nie wiem jakim klejem mogę przykleic skay (sztuczna skóre ) na fronty.Wiem ze nie moze to byc butapren.Pewnie nie jeden z Was juz takiego kleju uzywał.Może cos z Soundala.Prosze o poradę.

• Pokaż nowe odpowiedzi