Skocz do zawartości
IGNORED

Kolumny - Wasze konstrukcje DIY

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich !!

Ja również chciałbym się pochwalić niedawno skończonymi monitorkami. Moje umiejętniości stolarskie ograniczają się do składania mebli z Ikei ale może komuś się spodobają lub zainspirują.

Projekt był wzorowany na Xavianach Mia, pomijając zalety takiego ułożenia głosników bardzo mi się spodobała taka konfiguracja.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-25119-0-21076000-1357203172_thumb.jpg

post-25119-0-57781800-1357203177_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Witam wszystkich !!

Ja również chciałbym się pochwalić niedawno skończonymi monitorkami. Moje umiejętniości stolarskie ograniczają się do składania mebli z Ikei ale może komuś się spodobają lub zainspirują.

Projekt był wzorowany na Xavianach Mia, pomijając zalety takiego ułożenia głosników bardzo mi się spodobała taka konfiguracja.

klasyczne monitorki bardzo ładne biorąc fakt że zrobił to ktoś kto składa meble z Ikei A jak to gra? Zwrotnice kto ci projektował?

Gość Father_PiO

(Konto usunięte)

Tobie natomiast zadedykowano wątek na bocznicy "Uczyła mnie mama, bym się nie bał chama"

Zniszczyłeś mnie tym :-) Płaczę skulony w kącie pokoju :-) Przemyśl lepiej swoje zachowanie, dojdziesz, czyś "genetyczny", czy nabyty...

Nie "Pio", tylko "PiO"! Paper in Oil. Paczamy na awatar :-P

Ok . Nie zauważyłem , małe literki a i wzrok nie ten , co dawniej , niemniej jeszcze raz gratuluję !

No zdecydowanie brzmią lepiej od Esa Są bardzo szczegółowe wstęga daje radę zdecydowanie Jestem w szoku bo słychać dźwięki których na Esach nie było słychać

Rury będą z drewna Szukam stolarza który by mi to wykonał Model 3D basf refleksów mam Jak już je będę miał to się pobejcuje i gotowe

Kolega Father_PiO odwalił kawał dobrej roboty Szczegółowość powietrze pierwszy plan Klasa!

Najważniejsze , że cieszą cię te kolumny i jeszcze raz gratuluję Tobie i panu P i O dobrej roboty !

Piotr

klasyczne monitorki bardzo ładne biorąc fakt że zrobił to ktoś kto składa meble z Ikei A jak to gra? Zwrotnice kto ci projektował?

Zwrotnice pomagał mi projektować Andrzej Witek z Sanus Olivy.

Nie spodziwałem sie fajerwerków głównie na basie z powodu tak małego głośnika ale.....

Monitorki grają pomimo wszystko świetnym basikiem zchodza nisko daje to efekt tego jakby grały znacznie większe kolumny.Średnica jest szeroka i wypchnięta lekko do przodu, bałem się góry, że będzie za ostra z racji tego że XT miał większą efektywność.W sumie góra pasma jest delikatna i dżwięczna jest trzymana na ,,smyczy'' choć czasem zabłyśnie mocniej.

Kolumienki są bardzo uniwesalne sprawdzaja się przy spokojniejszej muzyce i nie gubią się przy szybszej nucie np. Domination-Apocalypticy

Znajomy audiofil który twierdzi, że monitory to nie głośniki był lekko zdziwiony.

Edytowane przez woyteksirocki

I nie przejmujcie się małymi i zawistnymi ludźmi !

Ok . Nie zauważyłem , małe literki a i wzrok nie ten , co dawniej , niemniej jeszcze raz gratuluję !

Najważniejsze , że cieszą cię te kolumny i jeszcze raz gratuluję Tobie i panu P i O dobrej roboty !

I nie przejmujcie się małymi i zawistnymi ludźmi !

Piotr

Znajomy audiofil który twierdzi, że monitory to nie głośniki

Jeśli tak twierdzi to nie jest audiofilem. Audiofile kochają plumkania z małych głośników ;-)

.

Edytowane przez Arku

Jeśli tak twierdzi to nie jest audiofilem. Audiofile kochają plumkania z małych głośników ;-)

.

Są rózne zboczenia i rożne odmiany chorób audiofilowych ;). W każdym bądz razie uważał ze do jego kolumn wolnotojących nie może równać się żaden mini monitor.

Żartowałem :-)

Ale z tym plumkaniem to jednak jest na rzeczy. Pochodziłem niedawno po salonach audio i wszystko co zapuszczali widzom musiało plumkać, dzwonić i dźwieczeć. Niezaleznie od wielkości i ilości głosników. Dopiero jakieś sprzęty powyżej ceny kilkunastu tysięcy złotych odtwarzały dźwięk z większym nasyceniem i energią.

To takie upodobania. Prawdziwi audiofile są smutni jak im kolumienki nie plumkają :-)

ps. filc na wysokotonówce, jest pomysłem własnym czy to kopia z konkretnego rozwiązania ? Badałeś jak to działa, zwłaszcza czy ten kształt ma znaczenie ?

Ja podłożyłem 3mm filc pod głośniczek wysoko tonowy, tak aby nie stykał się z obudową, w ogóle pod wszystkie przetworniki coś tam podkładam, aby niepotrzebne rezonanse odbierały,.... zawsze jest lepiej.

Starsze konstrukcje, takie jak JBL, na podzespołach Tad, Urei, zawsze było podłożone coś filco podobnego, jak wiadomo kiedyś obudowy były wykonywane z płyty wiórowej, która zawsze rezonowała.

A po zewnętrznej płaszczyźnie,...zapobiega fal pierwszych odbić, które zniekształcają dźwięk.

Edytowane przez Azus

ps. filc na wysokotonówce, jest pomysłem własnym czy to kopia z konkretnego rozwiązania ? Badałeś jak to działa, zwłaszcza czy ten kształt ma znaczenie ?

Głośnik wysokotonowy jest głębiej podfrezowany nie chciałem pochylać przedniej ścianki a zależało mi żeby jak nabardziej zbliżyć centra głośników.

Jeszcze nie badałem jego wpływu dopiero będę robił pomiary wtedy napweno wrzuce wyniki.Z pewnościa taki filc zapobiega interferencjom spowodowanych przez krawędzie.

Ja podłożyłem 3mm filc pod głośniczek wysoko tonowy, tak aby nie stykał się z obudową, w ogóle pod wszystkie przetworniki coś tam podkładam, aby niepotrzebne rezonanse odbierały,.... zawsze jest lepiej.

Ja u siebie pod oba głośniki podkleiłem uszczelke.

jak usunąć ten omyłkowy post?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez slawek213

Co lepsze:

Zaciski głośnikowe cienko pozłacane ,

czy zaciski głośnikowe cienko pozłacane .... a potem gruubo posrebrzane srebrem "9999" ?

Będzie jakaś odczuwalna różnica w odsłuchu ?

mówiąc inaczej : czy warto zainwestować 2 x 10 złotych ekstra ?

Gość Father_PiO

(Konto usunięte)

Uwielbiam jabłoń indyjską, AWXem też nie gardzę :-)

Co lepsze:

Zaciski głośnikowe cienko pozłacane ,

czy zaciski głośnikowe cienko pozłacane .... a potem gruubo posrebrzane srebrem "9999" ?

Najlepiej zaciski pozłacane, posrebrzane albo rodowane bez warstwy pośredniczącej, ale to chyba droga impreza. Podobno ultraaudiofile to słyszą, ja nie. Czytałem też w "Chajfi i muzyce", że wtyczki/gniazda inne, niż rodowane "zachamiają dźwięk". Uśmiałem się wtedy.

Zrobił ktoś z Was 3-Way Classic wg Troels`a Gravesen`a?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

"Wolę błędy entuzjazty od obojętności mędrca" - Anatol France

Z tego co wyczytałem na facebooku Loudspeakershop opracowuje nowy zestaw do montażu 3way prawdopodobnie na głośnikach Scan Speak serii Discovery.

Ukryta Zawartość

O!

Nowy Altus :-)

Ukryta Zawartość

Arku

O!

Nowy Altus :-)

czy to przypomina Altusa którego?

Kopczas

Ukryta Zawartość

na dole pod wskazanym adresem masz linki do ludzi którzy to wykonali widzę tam dwóch polaków

swoja droga chętnie bym to usłyszał najlepiej tą konstrukcie "built by Slawek/Poland" gość dość poważnie podszedł do tematu zwrotnicy

a ten pokraczny stand tez dobre rozwiązanie daje możliwość podstrojenia fajna koncepcja

Ukryta Zawartość

czy to przypomina Altusa którego?

Oczywiście że przypomina! A-140

Masz wątpliwości??? :-)

Tylko taki trochę gorszy, bo powinien mieć dwie tutki z przodu i większy głośnik :-)

Edytowane przez Arku

>Kopczas

Zrobiłem parę lat temu 3-Way-Classic. Jak dla mnie nieco za ciemny, trochę taki "zmulony" dźwięk. Dobry jedynie z jasno grającą elektroniką. Przymierzałem się nawet do modyfikacji zwrotnicy, ale znajomemu taki dźwięk akurat się spodobał, więc odsprzedałem mu je w cenie przetworników.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

El sueño de la razón produce monstruos.

Ukryta Zawartość

oj zrobił,

minęło pewnie z 5 lat.

Ukryta Zawartość

To samo zamiescilem w innych watkach, bo byc moze ktorys z kolegow bedzie zainteresowany budowa czegos podobnego, wiec prawdopodobienstwo natkniecia sie na te informacje bedzie wieksze, ale widze, ze ten watek bedzie najbardziej odpowiedni

Dopiero po paru latach od zalozenia watku:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) udalo sie cos sklecic, choc do konca jeszcze sporo pracy, bo to na razie surowa sklejka (tylko przednie sciany w okleinie), trzeba tez powierzchnie zabarwic i polakierowac. Bede jeszcze potrzebowal pomocy ze stronu ktoregos kolegi znajacego sie na rzeczy w kwestii strojenia obudow - ilosc otworow, jaka pozostawic a ile zatkac, dlugosc rur b.r. Z bardzo wstepnych testow widze - slysze - ze zostanie pewnie tylko jeden otwor b.r., a dwa trzeba bedzie zatkac - jakosc basu. Bede musial rowniez testowac brzmienie kolumn miedzy soba, gdyz w jednej dalem mniej wytlumienia - ta, ktora zagra lepiej, dostanie jego wiecej, lub tez zostanie czesc usunieta. Rowniez zwrotki, ktore zastosowalem sa wprawdzie oryginalne Tannoy-a z roku 1986, ale podzial maja duzo wyzej, niz zwrotki w moich oryginalnych monitorach SRM na tych samych glosnikach. Maja cewki powietrzne z dosyc grubego drutu i sa proste w przeciwienstwie do tych z SRM-ow, ktore sa bardziej zlozone, maja wiecej elementow i dodatkowo posiadaja jeszcze regulatory zmiany charakterystyki. No ale co do zmiany parametrow elementow zwrotek, to rowniez bede potrzebowal pomocy kogos, kto sie na tym dobrze zna.

post-1101-0-02895800-1357505541_thumb.jpg

post-1101-0-92867900-1357505576_thumb.jpg

post-1101-0-14104900-1357505614_thumb.jpg

post-1101-0-44423400-1357505649_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Starsze konstrukcje, takie jak JBL, na podzespołach Tad, Urei, zawsze było podłożone coś filco podobnego, jak wiadomo kiedyś obudowy były wykonywane z płyty wiórowej, która zawsze rezonowała.

A po zewnętrznej płaszczyźnie,...zapobiega fal pierwszych odbić, które zniekształcają dźwięk.

witam z tego co wiem to płyta wiórowa ma lepsze właściwości tłumiace niż MDF a po prostu jest łatwiejsza w obróbce dla tego jest używany obecnie POZDRAWIAM

Nie wydaje mi się, wirówka jest lżejsza, i bardzo szybko wpada w rezonans, MDF, praktycznie nie przenosi rezonansów na inne przetworniki, chyba że przy głośnym odsłuchu.

A co do tłumienia, to tylko wełna mineralna.

Gość Father_PiO

(Konto usunięte)

Pomiary akcelerometryczne jednoznacznie wskazują, że to robertos75 ma rację. Stwierdzenie "bardzo szybko wpada w rezonans" nie ma sensu fizycznego, stwierdzenie "MDF, praktycznie nie przenosi rezonansów na inne przetworniki" jest nieprawdą, co łatwo zmierzyć. A co do tłumienia, to zależy co chcesz tłumić, bo na pewno nie wibracje. I raczej byłbym za wełną owczą.

• Pokaż nowe odpowiedzi