Skocz do zawartości
IGNORED

Kolumny - Wasze konstrukcje DIY

Rekomendowane odpowiedzi

Jaki pomiar uznać za najważniejszy, ten z mikrofonem jeden metr przed tweeterem czy na fotelu w miejscu odsłuchu

Na fotelu, jeśli jest oddalony o 2-3m+ to wielokrotnie większy jest wpływ akustyki. Jak mierzysz więc kolumnę, to lepiej tak, by zminimalizować wpływ zewnętrzny.

Panowie chciałbym prosić o radę

Chce zrobić swą pierwszą autorską konstrukcje,do tej pory robiłem same klony.

W zamiarze są to kolumny podłogowe,wąskie a wysokie,

Chciałbym zastosować takie przetworniki.

Bas 2 x Aurum Cantus AC130/50CK

Sredniak 1 x Aurum Cantus AC120/50CK

Z wysokie tony może być odpowiedzialny Usher 8950-15 lub hiquphon ow1

Proszę o odpowiedz z góry dziekuję

Na rynku jest pełno kolumn podłogowych "wąskich", które moim zdaniem są bez sensu (jak bas robią 2x5-6", to nie ma niskiego zejścia). Jak robisz 3 drogi, to wystarczy użyć jednego woofera ... nie mniejszego niż 8" .

Tak że poleciłbym zamiast tych dwóch małych, to coś w stylu:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

... jak ma być Aurum Cantus

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Kyle
Gość Mysza 13

(Konto usunięte)

Na rynku jest pełno kolumn podłogowych "wąskich", które moim zdaniem są bez sensu

BRAWO !!!,,,,Bo niedługo firmy zaczną nam wciskać guziki...

Tak chciałbym wykonać ten projekt na Aurum Cantus znajomy ma na tych głosnikach 3 drogi i jest Ok

Odpowiada mi to brzmienie.

Chciałbym kolumny wąskie ze względu na brak miejsca

Gość Mysza 13

(Konto usunięte)

Panowie,,czy naprawdę 10-20cm szersza kolumna to już ,,stodoła"...Czy uważacie , że nie da się zrobić czegoś ciekawego np. Beyma 15P80Fe +1-14" driver ????

Nie twierdze ze to jest coś złego.

Po prostu chcę zrobić to na małych głosnikach.

Was doświadczonych kolegów proszę o poradę w doborze przetworników

Bym mogł osiagnąc w miare zadawalający efekt

Zwłaszcza ze byłaby to konstrukcja pionierska

Gość Mysza 13

(Konto usunięte)

Nie piję do nikogo personalnie--- temat do rozważenia---jak nikogo nie zainteresuje to O.K p.s--z tymi driverami , to trochę dłuższy temat , ale trójdrożne też bardzo wskazane [mam akurat 3-dr.]

dlatego, że stara Beyma ma sporą efetywnośc podobnie jak niskotonowy. Poza tym miałem ją w poprzednich konstrukcjach i ma świetną barwę, nie gubi szczegółów mimo, że to polipropylen. Zgrywa się doskonale z berylem. To nie jest mezalians, chyba, że cenowy :)

Bez watpienia ciekawe polaczenie. Mam ten glosnik, ale nigdy bym nie wpadl, zeby go z berylem laczyc :)

Bez watpienia ciekawe polaczenie. Mam ten glosnik, ale nigdy bym nie wpadl, zeby go z berylem laczyc :)

moje pomysły często są niezrozumiale :)

cezar504

Czyli rozumiem, że po prostu kupiłeś gotowca od Father Pio - i dźwięk Ci od razu pasował ?

"Aktualnie nie możesz dodawać odpowiedzi w tym temacie ( "....Jadis i88 vs Krell FBI....lampa czy tranzystor?"  oraz "Klub Scan speak") . Masz permanentną blokadę pisania w tym temacie"

• 3 tygodnie później...

Zwrotnica równoległa czy szeregowa?

Jezeli szeregowa(chociaż tego nie wie nikt)to kolega cezar bylby na pewno bardziej zadowolony gdyby byla rownolegla.

W szeregowej wchodzi modulacja basami głosnika wysokotonowego.

Kolumniska podobaja mi się z oczywistych wzgledow ktore kazdy chyba widzi;-)

lulu: kolejny projekt w trakcie opracowywania zwrotnicy

Jaki jest cel utrzymywania koncepcji monitora przy 3 drogach i tych wymiarach głośnika niskotonowego?

Podstawka zaczyna wyglądać dość osobliwie.

Przedłużenie skrzynki do podłogi wydaje się naturalne.

"Naukowe teorie mnie nie interesują. Zresztą kogo tu interesują? To jest forum dla audiofilów."

• 4 tygodnie później...

Witam ponownie

Po kilku miesiącach od ostaniego wpisu udało mi się zakończyć projekt kolumn. Projekt pochodzi ze strony Troelsa Gravesena (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ). Dokonałem zmiany kształtu obudowy pozostawiając niezmienioną objętość. Całość wykonana z MDF-u, grubość wszystkich ścian 40mm. Wykończenie fornir naturalny (klon rygiel). Lakier firmy Hesse Lignal (kilka warstw - izolant, wypełniacz porów oraz warstwa zewnętrzna na wysoki połysk). Panel frontowy wykończony eko-skórą. Zwrotnice na elementach Jantzena. Podczas projektu posiłkowałem się wykonawstwem zewnętrznym gdyż nie posiadam ani miejsca ani narzędzi. Ze względu na to iż pracuję daleko od miejsca zamieszkania projekt trwał ponad dwa lata. Mimo tego uważam, że warto było poczekać.

Pozdrawiam wszystkich którzy budują lub będą budować własne projekty.

post-53829-0-04425600-1432404561_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zadowolony jesteś z dźwięku? Wprowadzałeś zmiany w zwrotnicy, bo widzę że masz inne ułożenie głośników..

Edytowane przez dolphin123

www.audio.lutuje.se

Trójmiasto

Przedstawiam moje pierwsze wypociny

Usher 8935a + 9950 w obudowie zamkniętej

Zrobione według tego projektu Usher 8935a + 9950-20 - projekt by Yoshi_80

Jak coś zapraszam na odsłuch woj łódzkie

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość JanF

(Konto usunięte)

Witam,

będę robił kolumny do domku letniskowego, tak, żeby posłuchać sobie czasami dobrej jakościowo muzyki do kolacji czy okolicznościowego browarka.

Mam mało miejsca na głębokość (25 cm), trochę lepiej na szerokość, za to wysokość do 180 cm jest dostępna.

Jak się do tego zabrać, podpowiedzcie jakieś sprawdzone rozwiązanie DIY (może być też nie sprawdzone, chętnie poeksperymentuję)?

Koszt raczej budżetowy wchodzi w grę - z oczywistych powodów.

Pozdrawiam,

Jan

Edytowane przez JanF
Gość JanF

(Konto usunięte)

Czy kolumny mają być na ścianie?

Nie, ściana jest słaba, z gliny, kolumny będą stały na drewnianej podłodze.

Edytowane przez JanF

Zadowolony jesteś z dźwięku? Wprowadzałeś zmiany w zwrotnicy, bo widzę że masz inne ułożenie głośników..

Witam

Dokonałem małej modyfikacji według projektu (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ). Nie wiem czy to wpływa znacząco na jakość dżwięku. Musiałem poprzestawiać głośniki ze względu na przegrody w obudowach. Nie zmieniałem nic w zwrotnicy. Jestem bardzo zadowolony z jakości dżwięku. Porównując do kolumn Mildton firmy Tonsil których byłem szczęśliwym posiadaczem to niebo a ziemia. Mam pytanie do bardziej doświadczonych użytkowników. Poszukuję wzmacniacza żeby napędzić ten zestaw. Słucham różnej muzyki (nie jestem ukierunkowany na konkretne gatunki). Budżet ok. 6-8kPLN.

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Gość Papierwoleju

(Konto usunięte)

Czyli w sumie możesz wziąć dostępny w sieci projekt, najlepiej podłogowe 2-way, w których dolna część obudowy jest odcięta przegrodą, zachować szerokość obudowy i rozmieszczenie głośników, głębokość zrobić taką, jak Ci odpowiada, a "wyrobić" litraż umieszczając przegrodę niżej lub rezygnując z niej. Trzeba będzie tylko dać więcej wytłumienia na dno i sufit, żeby zminimalizować pionową falę stojącą. I to w sumie tyle.

Gość JanF

(Konto usunięte)

Użytkownik JanF dnia 24.05.2015 - 16:26 napisał

Czyli w sumie możesz wziąć dostępny w sieci projekt, najlepiej podłogowe 2-way, ....

Jak rozumiem, mogę zmieniać wymiary w 3D, pod warunkiem zachowania objętości?

Masz może jakiś projekt, który chciałbyś i mógłbyś polecić?

Edytowane przez JanF
Gość Papierwoleju

(Konto usunięte)

Jak rozumiem, mogę zmieniać wymiary w 3D, pod warunkiem zachowania objętości?

Nie. Napisałem "zachować szerokość obudowy i rozmieszczenie głośników". Geometria frontu jest "nietykalna".

• Pokaż nowe odpowiedzi