Skocz do zawartości
IGNORED

Witam was wszystkich serdecznie

AdiQ

Rekomendowane odpowiedzi

Czesc :-) Na poczatku troche wstydliwie przyznam sie ze jestem audiofilem "bezsprzetowym" jesli to tak mozna nazwac. Bowiem muzyki slucham na mikro wiezy panasonica z 1992 roku (na gwiazdke dostalem :D ) wspomaganej Atomikiem A10 od Eltaxa, ktorego kupilem w przyplywie gotowki w 2000 roku. Jako odtwarzacz sluzy cd-rom (tak, tak, wiem - profanacja). Kupilem subwoofer do mikro wiezy bo w planie byla reszta kina (ach te mlodziencze zapedy), a zaczalem od subwoofera bo wniosl "znaczaca poprawe" do jakosci dzwieku - w koncu dowiedzialem sie co to jest bas :)

Wlasnie w 2000 roku wzialem z ciekawosci pierwszy raz w lapki HiFiiM i nie dziwie sie, ze wiele osob podchodzi do przytaczanych tam i w innych pismach opinii zupelnie bezkrytycznie, bo sam tak robilem. Teraz po trzech latach sledzenia zmian zachodzacych na rynku audio, czytaniu periodykow i sledzeniu forow dyskusyjnych zaczalem wyrabiac sobie swoje wlasne zdanie na tematy muzyczne.

No i jestem teraz po studiach, udalo sie z trudem dostac prace i moge w koncu dokonczyc kompletowanie wymarzonych klockow... ciiiii, wiem ze wczesniej pisalem o kinie a do niego jest osobne forum. Wlasnie to mi sie najbardziej podoba ze podjalem decyzje o zlozeniu zestawu stereo :D Zeby polac troche wazeliny to powiem, ze wybor padl na stereo glownie pod wplywem tego wlasnie forum :)

Jak zaczne wybierac sie na odsluchy to nie omieszkam podzielic sie swoimi wrazeniami.

Muzyki slucham najrozniejszej z CD i mp3 (nawet na moich piszczalkach slychac roznice na korzysc CD). Podczas pisania tego posta spiewa Anna Maria Jopek a w kolekcji uzbieralem jeszcze plyty Diany Krall, Pata Metheny'ego, Marcusa Millera, Alana Parsona, Iron Maiden, Metalliki, Joe Satrianiego, Steve Vai'a, Van Halena, Pink Floyd, Dream Theater, Mike'a Oldfielda, Erica Claptona, Nirvany a takze Andreasa Vollenweidera. Tych wykonawcow slucham najczesciej. Jak mam ochote na klasyke to zawsze moge pojsc pozyczyc cos od sasiada - dyrygenta

Od razu mam do Was pytanie. Otoz nie chce sie rozstawac z Atomikiem bo go bardzo przez te 3 lata polubilem a i pokoj mam znaczny (24m2, 3.1m wysoki) wiec chcialbym aby wspomagal pare kolumn podlogowych w zakresie najnizszego basu. I tu pytanie: czy moge podlaczyc go do wyjscia pre-out wzmacniacza ?

Obecnie polaczenie wyglada nastepujaco: komputer->sub->wieza i za kazdym razem jak zmieniam glosnosc we wiezy to musze sie schylic do suba.

https://www.audiostereo.pl/topic/1906-witam-was-wszystkich-serdecznie/

Witaj AdiQ. Jestem tu w sumie od krytykowania ale...podoba mi sie to co napisales. Zdajesz sobie sprawe z drogi, ktora wiekszosc audiofili przechodzi. Podobna przeszedles i Ty, a pojdziesz z czasem jeszcze dalej i w koncu po kupnie prawdziwego stereo nie bedzie Ci potrzebny soob...

Mozesz go oczywiscie podlaczyc to wyjscia na koncowke mocy i poeksperymentowac.

Jesli chcesz zebysmy Ci pomogli z zawezeniem wyboru zestawu napisz jeszcze jaki dzwiek lubisz. To ze niski bas juz wiemy:) Powiedz tez o budzecie.

bardzo milo sie czyta takie posty. tez cie serdecznie witamy na tym forum. najlepiej by było, gdybys kompletowal sprzet z przemysleniem i koncentrowal sie przy jego wstepnym wyborze raczej na jego wadach, a dosc spokojnie patrzył na zalety. pozniej moze sie okazac, ze zaleta bedzie wadą po kilku odsłuchach w domu. im bardziej system bedzie ci na odsłuchu grał ekspresyjnie tym bardziej przemysl, czy takie cos ci bedzie odpowiadac na dluzsza mete.

zalezy jaki masz pokój do sluchania. jezeli ma ok 20 m2 to smialo polecam ci odsprzedanie subwilkera i zainwestowanie tych pieniedzy w lepszy wzmak czy CD. kolumny proponuje zakupic pozniej, no chyba ze masz ten komfort i lajsniesz se caly system na dzien dobry.

zycze wszystkiego naj

aha, z tym subwooferem i 20 m2 chodzilo mi o to, ze do takiej powierzchni spokojnie mozesz zaaplikowac wiekszosc monitorów (nie mowiac o podlogówkach), a przyjemnosc z sluchania muzyki na tym nie ucierpi, no chyba, ze chcesz czasem jakis film na stereo. ale wtedy nie wiem na ile taki sub jest zbędny.

mozesz cos wiecej powiedziec o kolekcji plyt klasyki sąsiada?

tylko nie daj się wpuścić w maliny przez "kompetentynych" sprzedawców w salonach audio. ja będąc kompletnie zielony dałem sobie wcisnąć amplituner+CD Denona + kolumny z ekspozycji bez kartonów "bo była awaria i nam zamokły". za kwotę, którą tam zostawiłem mógłbym kupić niezły zestaw

Ciesze sie niezmiernie z milego powitania.

-> Hieno z tym niskim basem to niekoniecznie tak ze go lubie - chce zlozyc system z neutralna charakterystyka, taki zeby mu niczego nie brakowalo - ma grac jak trza :) Jak zapuscilem pierwszy raz 1812 Czajkowskiego to w 3 minucie myslalem ze sie podloga wali.

-> tomecz, jak napisalem wyzej pokoj ma 24m2 (niemal kwadrat, niestety) i wysokosc 3.1m wiec jest gdzie powietrze pompowac. Po najblizszej wyzycie zdam relacje co do plyt, napisz co by Cie interesowalo to i sam poslucham :-)

Mozliwe ze przeniose system do pokoju 3.5x5 m 2.8m wysokiego - niemal idealne proporcje. Juz w tym pokoju grala muzyka i basu nie bylo slychac ale bylo go po prostu czuc na ciele.

Od muzyki oczekuje czystosci. Nie moze w zadnym wypadku byc za jasna bo nie lubie jak mnie w uszy kluje - gora ma byc czysta ale bez przesady. Ma byc to dzwiek zrownowazony i niemeczacy. Bas ma byc czuc ale nie moze dudnic - subik obecnie tak ustawiam, ze membrana ladnie drga ale dzwiek dochodzi z gory - z glosnikow. A i zapomnialbym o przestrzeni - ma byc i juz. Jak pierwszy raz czytalem to forum lecial sobie Dream Theater - The Glass Prison. Otoz jest tam nagrany samochod jadacy na syrenie - a ja tak byle zaczytany w forum, ze gdy nagranie dojechalo wlasnie do tego samochodu to obejrzalem sie na okno, zeby zobaczyc kiedy zacznie na niebiesko migac :D

Co do budzetu to moge pozwolic sobie na ok 2000+-200 na kolumny i do 2000 na wzmacniacz i cd kazdy. To jest budzet jaki przezaczylem owczesnie na kino - wtedy slepo celowalem na yamahe+eltax liberty (stad ten sub). Jako ze jest to moj pierszy system z prawdziwego zdarzenia to jestem pewien, ze kazdy system jaki zloze, bedzie gral lepiej od tego co mam teraz. Podaze w takim razie za rada tomecza i skoncentruje sie na wadach systemu zeby wziete na "pierwsze ucho" zalety nie zamienily sie w wady. Kolumny wole podlogowe bo nie trzeba dobierac do nich standow. A podlogowca mozna dociazyc balastem (zaleznie od konstrukcji rzecz jasna) i postawic na cokole kamiennym.

Ostatnio nabylem za 6000zl Elektrocompanieta AW60FTT i glosniki JBL Ti 1000. Wiec to wcale nie jest maly budzet tylko nie nalezy sie spieszyc. Glosniki sa uzywane ale w idealnym stanie. Koncowka nowiutenka :)

Polecam cierpliwosc w poszukiwaniach sprzetu - to sie oplaci.

Tak Drammar ma całkowitą rację. 2-ga "rąsia" weryfikuje ceny i wydaje mi się, że powinieneś szukać "używek". Przykładowy zestaw (by zmiescić się w budżecie 6zkł) Cd CAL DX2, Myth 3, NHT 1,3 lub 1,5. Myślę, że nie jest to najgorsze zestawienie. Przestrzeń z CAL-a i NHT + ciepełko i niezgorszy wykop z Mytha to może być to.

No dokladnie ma byc razem 6000, ale chcialbym w tym zmiescic tez kable. Co do wzmacniacza i cd to wolalbym jednego producenta ze wzgledow czysto estetycznych, ale to nie jest przesadzone.

To czy sprzet bedzie z polki czy z drugiej reki ... kazdy chyba woli nowki sztuki, ale jesli oferta jest wystarczajaco atrakcyjna to mozna sie skusic na uzywane.

Cierpliwosci mi nie brakuje, czekam juz 3 lata, poczekam i nastepne 3 jak bedzie trzeba :-D Tak prawde mowiac to najwiecej frajdy daje wlasnie poszukiwanie. Nie odrzucam z gory zadnego producenta - kazdy ma u mnie rowne szanse, choc po przejrzeniu kilkunastu forow i czasopism mam cichych faworytow.

witaj Adiq w naszym szpitalu. nad-zik może być tym czego szukasz. dynamicznie i kulturalnie. możesz nawet spróbować z nadem c350 (nie masz jakieś wielkiego pomieszczenia) i dołozyć trochę więcej do kolumn (lub kabli jeżeli twoja choroba osiągnęła stadium ostre). w NADzie nie będziesz miał może jakiejś przestrzeni super ale zusykujesz na dynamice i wszechstronności.

jeżeli ten dźwięk ci się nie spodoba to dość wszechstronyy jest też moim zdaniem rotel z serii 02.

daj znać co będzie odtwarzać claptona u ciebie w domu:)

pozdr

• Redaktorzy

Feldgrau, absolutnie. Ale to na pewno lepsze niz popularne ostatnio niby-sreberko. W czasach mlodosci, kiedy sklejalem modele samolotow, tak wygladal plastik pomalowany tzw. srebrzanka. Brr, paskudztwo (uklony dla hieny).

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.