Skocz do zawartości
IGNORED

Aleph5 - końcowe uwagi - proszę o pomoc

Matthew

Rekomendowane odpowiedzi

DC Ofset= czyli bez sygnału napięcie stałe na wyjściu tak? z tego co mierzyłem tak połebkach zanim podłączyłęm głośniki to poniżej 100mV, w jednym kanale jakoś 80 a w drugim 60.

>Jurek1 no po wybuchnięciu niemalże trafa w moim CD to mimo sprawdzenia wszystkiego przed włączeniem

>nie miałem zupełnego zaufania ;)))

Bardzo słuszne i prawidłowe podejście. Ja też, jak uruchamiam zasilanie po raz pirwszy robię to 'z daleka':-)

> z tego co mierzyłem tak połebkach zanim podłączyłęm głośniki to poniżej 100mV, w jednym kanale jakoś 80 a w drugim 60.

To jednak byłeś odważny - ale jak spalisz kiedyś głosniki, to też bedeziesz ostrozniejszy;-)

Radzę jednak, choć na początku uzytkowania, kontrolować od czasu do czasu jak się napięcia zachowują.

no właśnie po łebkach ale zmierzyłęm, byłem podekscytowany ;)

Jurek1 załapałęm, załapałem ;)

zastanawia mnie ten rpzydźwięk, nie uziemiłem co prawda masy z układu, jedynie trafo jest uziemione, może połączenie uziemienia z masą układu i z obudową zmniejszy ten przydźwięk...

panowie, 1kWh to pobór prądu o mocy 1000 Wat przez godzinę? 30gr brutto mam napisane na rachunku ;) więc moze nie będzie tak źle z tym Alephem ;))

1kWh to pobór energii nie prądu

30gr/ kWh to na pewno nie jest stawka taryfowa Stoenu

poczytaj taryfę, ale jeśli mnie pamięć nie myli stoen ma 37-40 gr/kWg dla takich odbiorców jak ty (bez względu na porę dnia - jednostrefowa taryfa). 30 gr może być prawdą, pod warunkiem że nie masz jakichś zniżek.

pozdrawiam

Trafo i kondensatory zasilacza powinny być dobrze i mocno przymocowane. Może przydźwiek sie zmniejszy. Zmierz prądy w gałęziach plus i minus. Jeśli są różnice, to też może być przyczyną buczenia. (zależy czy masz pojedyńczy czy podwójny mostek).

Przy pojedyńczym mostku prądy i nie równych pradach ma plusie i minusie, przez wtórne uzwojenia płynie prad stały niezrównowazenia, co nie jest zbyt dobre dla pracy trafa.

Po całodniowych cięzkich zmaganiach Matthew i małej pomocy ślusarskiej z mojej strony powstał Aleph.

Gra inaczej od GC nie ma takiej ostrości i klarowności ale przez to po dłuższym słuchaniu nie męczy.

Bas szybki i "sprężysty". Bardzo dobrze sobie radzi nawet na nagraniach nie najlepiej zrealizowanych. Chet Baker na Blue Note zupełnie inaczej zabrzmiał - lepiej. Sonny Rollins z płyty gramofonowej poezja. Słuchanie na tym kaloryferku wciąga - ubolewam że to nie mój sprzęt ... w sumie po prostu może ci go nie oddam ci Matthew :)Ciekawe co dalej ... :) bo przecież może być jeszcze lepiej ... :)

brumienie zostało rozwiązane, tzn wiem gdzie tkwi źródło... jedna płytka główna jednego kanału jest tuż nad trafem i z niej buczy najbardziej druga jest wyzej i duuużo mniej... muszę rozwiązać umiejscowienie płytek inaczej... na własnej skórze przekonałem się że należy od trafa trzymać się z daleka

ok, już u mnie gra Aleph5.. peamp jest na lampach ECC88 klasa A użyczony od Jurka1... gra to wszytsko wspaniale jednak ten pre ma mniejsze wzmocnienie niż tranzystorowy pioneer na którym grał wcześniej ale... rozumiem już lampę ;) szczegóły, wybrzmienia, miękkość... bardzo przyjemnie ;)

czas od włączenia po jakim zaczyna grać to to to conajmniej 40 min... musi parzyć ;)

bałem się że może się okazać że to nie zagra z tą lampą. jestem mile zaskoczony, tylko że gałka musi być na jakiejść 3ciej godzinie... ale dźwięk, steerofonia, głębia, szczególiki wspaniałe.. i nic nie kłuje w uszy, przyjemność ze słuchania przede wszystkim ;)

dodam że Acoustic zrobił interkonekt który w każdym aspekcie okazał się lepszy od mojego Matt' Silver Reference MKII hehe... zdjęcie zamieszczam ;)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

tajemnica handlowa ;))) nie żartuję..

trzeba mieć dojście do takego przewodu, posrebrzanej miedzi w grubym teflonie.. różne przekroje ale najważneijszy jest gryba izolacja teflonowa... i dajesz 4 żył na + grubszego i 6 żył na + cieńszego i na - tak samo, jak najwięcej przewdonika... ot cał afiozofia ale pewnych rzeczy sie ne przeskoczy.. nie mniej jednak taki kabelek spokojnie moze rywalizować z kabelkami do 1000zł ... a koszt jego wykonania to ...100zł? ;)

tu opisaliśmy wszystko co trzeba..

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Witam

Kablek zrobiony został w następujący sposób:

Materiały: 1. Dane ze szpuli to : KZ 05-04 EF 26-07 CCQ BLANC PTFE EXTRUDE ),140 mm2

(7żył w teflonie) zdjęcie szpuli

Ukryta Zawartość

2. Alcatel WCP30W (jedna żyłą w teflonie)

sygnał : składa się z 3 warkoczy - 1 warkocza zlozonego z 3 kabelków tych 7 żyłowych plus dwa

warkocze uplecione z tego pojedynczego (po 3 sztuki na warkocz)

powrót : jeden warkocz z 3 kabelków WCP30W

Warkocz ma wspaniałą geometrię splotu niwelującą efekt nask ... heheh żart ... zwykły

najprostszy warkocz :)

Bez ekranu

Kabelek jak do tej pory wydaje się być najlepszym jaki miałem okazję testować.

Gdyby można było kupić bez problemu te rolki można by było się pokusić o zrobienie kabelków

głośnikowych - jak ktoś znajdzie proszę o kontakt.

Obecnie kabelek jest u Matthew gra z pre ampem z buforem lampowym plus Aleph ... a ja już za nim tęsknię i brakuje mi go :) ... muszę zrobić chyba na zastępstwo coś.

Ukryta Zawartość

dodam że mój Mats Silver Reference MK2 ładniej zagrał od Van Den Hula na XLR'ach za 900zł, nie pamiętam nazwy tego VDH, więc ten biały pokazał by co potrafi pewnie ;)

U mnie prawie końcówka alepha 2. Po próbach wstępnych, które miały na celu sprawdzenie prądów spoczynkowych, offsetu i temperatury, po około 2h mosfety maja około 53 stopnie. Różnica między maksymalnym i mimalnym prądem wynosiła 15mA i 16 mA (0,540-0,525 i 0,5426-0,526). Co do offsetu to może poźniej.

mariush

P.S. na razie jeden monoblok.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.