Skocz do zawartości
IGNORED

Aleph5 - końcowe uwagi - proszę o pomoc

Matthew

Rekomendowane odpowiedzi

no to nie jest oryginał..

w oryginale jest 4x25.000 na dwa kanały i jeden zasilacz.. i nie ma zadnych cewek, zresztą na diyaudio pisali ze mulą, aczkoliwek mozna spóbować

Co do rezystora 453R - dostałem informację , że może on mieć rózne wartości i służy do dobrania tak wartości prądu aby była jednakowa w obu gałęziach tranzystorów koncowych ( i zalezy ona

od róznych czynników - sposobu montażu konstrucji obudowy, długości okablowania itd ) .

Trzymając się tego chciałbym tylko spytac jaki powinien byc prad w gałęziach tranzystorów koncowych ?

Czy są jeszcze jakies punkty pomiarowe ?

Pozdrawiam

Daris666

Zero krzemu w torze, to grać nie może ?

Ale mi ładnie zagrał wczoraj wieczorem ...Klon Alepha5 w połączeniu z Preampem Nr3 . Takie nasycone barwy . Mój ,,referencyjny" krell KAV300 zabrzmiał przy tym zestawie szaro i płasko .

...there is no spoon...

grip - nie , jadę na RCA

Matthew - no nic nie zrobiłem w Alephie, chyba sie ułożył . Natomiast Nr3 jest na pająka , z zasilaniem takim jak w oryginalnym projekcie tylko wszystkie elektrolity w zasilaczu zbocznikowałem polipropylenami 5-6uF . Moim zdaniem efekt jest lepszy niz z zasilaniem na samych polipropylenach , które dawały dźwiek szczegółowy ale suchawy . No i w oryginalnym układzie zasilanaia CRCRC jest cisza a CRC brumi .

...there is no spoon...

daris666, 27 Maj 2008, 13:11

>Co do rezystora 453R - dostałem informację , że może on mieć rózne wartości i służy do dobrania tak

>wartości prądu aby była jednakowa w obu gałęziach tranzystorów koncowych ( i zalezy ona

>od róznych czynników - sposobu montażu konstrucji obudowy, długości okablowania itd ) .

>

>Trzymając się tego chciałbym tylko spytac jaki powinien byc prad w gałęziach tranzystorów koncowych

>?

>Czy są jeszcze jakies punkty pomiarowe ?

>

>Pozdrawiam

>Daris666

Jakieś bzdety ktoś Ci pociska.

Jeszcze jedno pytanie :

realizuje w Alephu-5 selektor wejść .

Macie jakies doswiadczenie - czy zrobic go na przełączniku obrotowym - 3 pozycje , czy na

przekażnikach małosygnałowych ?

Ja sądze ,że przekazniki sa lepszym rozwiazaniem.

co z tymi kondkami 220uF. Mam tylko 220uF Fk oraz 220uF na 6.3V. Nie za malo to 6.3V? Wiem ze jeden powinien byc STD a pozostale 2 BGN.

dodatkowo ten 220uF Fk to na jakie napiecie? mam jedna pare na 50V i dwie na 25V

mam alephy od pgwave'a i musze powiedziec ze takiego wzmaka to juz dawno nie sluszalem. Bez przedwzmacniacza wyjscie bezposrednio po RCA z cd. CZYSTO duuuuuzo powietrza scena przepiekna, instrumenty nasycone i... goraco jak w piekle przy dzisiejszych temperaturach. Pg ma w zasilaczu bardzo dobre kondki Gold Tune i trzeba powiedziec ze te to graja :D

Marosik

Na C9 miałem 16,8V stałego więc kondensator na 16V może byc na styk i raczej zastosowałbym na 25V, C10 0,6V, C5 nie mierzyłem. C10 i C5 mam 220BGNX/6,3V C9 chyba Panas FC na 25V dokładnie nie pamiętam.

takiej rozdzielczosci to jeszcze nie slyszalem... powietrze powietrze i jeszcze raz powietrze. przy nim wszystkie wzmacniacze wychodza blado. klocki?

Scany 18W8531 + R2904 pierscien. (w zamknietej obudowie)

Zrodelko

cd2000

pcm 56 NOS dac z shigaclonem

Moje pytanie odnośnie rezystorów :

czy zamiast 453 oHm mogę dać 470 oHm .

Mam duzy problem z dostaniem jakiś dobrych jakościowo rezystorów :

473 , 392 ( z tym , że zamiast 392 wstawiłem 390 ) oraz 4,75k .

daris666, 6 Cze 2008, 11:53

>Moje pytanie odnośnie rezystorów :

>czy zamiast 453 oHm mogę dać 470 oHm .

>Mam duzy problem z dostaniem jakiś dobrych jakościowo rezystorów :

>473 , 392 ( z tym , że zamiast 392 wstawiłem 390 ) oraz 4,75k .

ta różnica wynika z innej "drabinki" rezystancji w USA. te różnice są minimalne i nie maja wplywu na poprawna prace wzmacniacza. sam dokladnie wlutowalem takie o jakie pytasz i gra to bardzo ladnie.

• 2 tygodnie później...

>Foksik

Podobno Aleph 5 ma więcej basów niż Aleph3 - czy jest to związane tylko z mocą zasilacza i zastosowanymi "trudnymi kolumnami" o niskiej efektywności z którymi Aleph 5 lepiej sobie radzi ?

Czy aleph 3 może nadrobić ilośc basów efektywniejszymi głośnikami ?

Skoro aleph 3 jest skalowalny i można zastosować niższe napięcie (toroid 2x15V 600W) to jak wpłynie to na dźwięk oprócz zmniejszenia mocy ?

Dostałem na cały miesiąc Alepha5 od Sharka700 zmontowanego na deskach a raczej dwa monobloki zasilane trafami 800VA każdy z baterią kondów BC Components po 4 szt. na kanał o pojemności 47000 kazdy. Na płyteczce BG i FC bocznikowane Wimą 2x20uF.

Wzmak gra potęznym klarownym czystym mięsitym ciemnym dzwiękiem bez sladu zmulenia, jak narazie z wynalazków Jarka ten gra w/g mnie najlepiej, czuc potencjał i prąd...tylko czemu to takie cięzkie;-)

>Antoś, przecież to sobie przeczy :-)

pewnie trochę tak:-) ....ale mam ciągły problem jak opisać wrażenie... jest to zapewne taka pozorna Sartrowska sprzeczność;-)

UWAGA!

Gdyby któryś z kolegów chciał na ostatnich płytkach od kol Foksika zbudować wersję Alepha 30 to jest na nich kolejny błąd...

kondensator C7 (1nF) na schemacie i na płytce jest wstawiony miedzy kolektor a emiter tranzystora Q5 a według orginalnego schematu z manuala A30 powinien być wstawiony miedzy kolektor a bazę tranzystora Q5!

można to poprawić lutując jedną nogę C7 do nogi R19 (bazaQ5)a drugą bezpośrednio do kolektora Q5.

pozdrawiam

vuy

• 4 tygodnie później...
  • Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.