Skocz do zawartości
IGNORED

Przestrajanie częst. rezonansu obudowy..

kobayashi

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Mam uprzejmą prośbę do ludzi zajmujących się budową/przebudową kolumn głośnikowych. Zdając się na Wasze doświadczenie, chciałbym poznać opinie o efektach innego ustawienia częstotliwości rezonansu obudowy. Głośniki są fabrycznie zestrojone na 45 Hz. Jak będą się sprawy miały, jeśli zestroimy je na, powiedzmy, 35 Hz?

Czy da się to przewidzieć?

Jakie będą korzyści takiego działania, co spiep...? (Pewne częściowe próby zostały już przeprowadzone, ale nie chciałbym sugerować.)

Żeby było łatwiej, przedstawiam charakterystykę przetwarzania (z gazetki). Kolumny z bassrefleksem od tylca (co jeszcze podać?).

Z góry senkju!

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Osobiście bum nic nie zmieniał. Z wykresu widać ze 35 hz osiągane jest przy 87 db. To dość dobry wynik. Po za tym nie szkoda ci, ze kolumny stracą na swojej oryginalności?? Oczywiscie decyzja należy do ciebie. Pozdrawiam

Osobiście bym nic nie zmieniał. Z wykresu widać ze 35 hz osiągane jest przy 87 db. To dość dobry wynik. Po za tym nie szkoda ci, ze kolumny stracą na swojej oryginalności?? Oczywiscie decyzja należy do ciebie. Pozdrawiam

Ej no, myślałem, że tu sami Iniemamocni... a tu ciszaaa...

Może inaczej:

Zakładając, że celem jest ścięcie tej bezsensownej górki w zakresie 60-150 Hz, czy nie popsuję czegoś innego?

• Redaktorzy

Kobayashi-san, pik masz przy 80, bass-reflex zestrojony na 45. Jak widać z przebiegu, szczyt efektywności działania b-r mało wpływa na tę dziwną górę w wysokim basie. Przypuszczam że przesuwając częstotliwość b-r w dół (np. przez wydłużenie rury) możesz dorobić się głównie zapadliska w zakresie 40-80 Hz. Nie warto. A co za kolumny mają tak wymyślne pasmo przenoszenia?

Józwa Maryn:

Jak BR jest zestrojony na 45Hz, to górka przy 80Hz jest jak najbardziej możliwa jako że tam wlaśnie zarówno woofer jak i port grają dość glośno a na dodatek pracują w zgodnych fazach.

Kobayashi:

Przestroić port niżej można wydlużając rurkę albo zmniejszając jej przekrój (np. przez wsadzenie okrąglego drewnianego pręta), wzór wygląda tak:

Lv = (94250*(Rv^2)/((Fb^2)*Vb))-1.595*Rv

gdzie:

Lv - dlugość portu w cm

Rv - promień portu w cm (średnica / 2)

Fb - częstotliwość strojenia

Możliwe efekty niższego strojenia:

Dobre:

- polepszenie wytrzymalości mocowej poniżej oryginalnego strojenia

- polepszenie odpowiedzi na skok napięcia (tzw. "impuls")

Dobre albo zle:

- pogorszenie albo polepszenie liniowości SPL w pomieszczeniu (zależy od pomieszczenia i kolumn)

Zle:

- pogorszenie wytrzymalosci mocowej powyżej oryginalnego strojenia

- możliwe większe problemy z falami stojącymi w rurze BR

- jezeli zmniejszamy przekrój otworu mogą pojawić się większe problemy z turbulencjami w porcie

- dla fanów "umca - umca" slabszy "wykop" (na skutek polepszenia odpowiedzi na skok napięcia)

jozwa maryn >

No, to: Wharfedale Diamond 8.4:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Redaktorzy

Okay, misiomor, nie upieram się, wydaje mi się jednak że przy wyraźnym już spadku sumarycznego wzmocnienia w zakresie maximum strojenia b-r, większą odpowiedzialność za omawiany pik ponosi reszta układu. Nevermind. Z której strony nie patrzeć, dziwacznie strojone kolumny, w typową wannę. Spójrzcie na ten skok powyżej 10 kHz. Obawiam się że kobayashi nie będzie miał dużo pożytku z tych kolumieniek, są bardzo konsekwentnie wykonturowane, mają dudnić i świszczeć.

McGyver >

Z góry senkju!

(Przeprowadziłem jako-taką symulację [speaker Pro 6.0] i wyszło mi ładne wypłaszczenie i rozciągnięcie przy 38 Hz. Na kartonowej przedłużce rury BR gra to nawet całkiem ładnie.)

Skrzynia 35 l, real foto:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Redaktorzy

He, te są z kolei zbasowane, bez nacisku na wysokie tony. Niech żyją niskobudżetowe kolumny, nie? Nawiasem mówiąc, słyszałem o dwu Kobayashich w Warszawie. Jesteś starszym czy młodszym?

McGyver >

Tam się dostać... masakra! Te tam takie "aluminiowe" szykany są klejone do skrzyni - musiałbym to rozpirzać - trochę pękam, coby nie połamać...

Membrany 16 cm, polipropylen (choć wyglądają na alumy - może coś tak natrysnęli).

McGyver >

Właśnie zajrzałem... niestety zasłania pólka (wzmocnienie) skrzyni i watolina wygłuszająca - widać jeno koniuszek membrany (kurtka, od tej strony też wygląda na aluminiową, hm... dziwię się, bo producent podawał polipropylen)

I jeszcze z rozpędu zapodaję wykresik pasma dla Eltaxów Symphony 12.3 (coby nie było, że Wharfedale to złe kolumny są ;-)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

misiomor >

Próba przestrojenia został już wykonana (rurę BR przedłużyłem, na próbę, zwiniętym w rurę kartonem), tak jak pisałem Mc'owi, na obliczone 38 Hz.

>- polepszenie odpowiedzi na skok napięcia (tzw. "impuls"):

Zdaje się, że bardzo mi na tym zależało, bo o ile się nie mylę efektem tego zjawiska jest "utwardzenie" basu i jego lepsza kontrola - a tego tu naprawdę brakowało

>- możliwe większe problemy z falami stojącymi w rurze BR:

Rura nie wychodzi specjalnie długa - przy 51 mm średnicy, jej długość to teraz 75 mm.

>- dla fanów "umca - umca" slabszy "wykop" (na skutek polepszenia odpowiedzi na skok napięcia):

Hmm... mam wrażenie że "wykop" jest teraz większy (wprawdzie basu jest oczywiście mniej niż było, ale... było za dużo, zbyt miękkiego i zbyt jednostajnego), jeśli przez wykop rozumiemy zwiększenie dynamiki, to teraz aż miło posłuchać. Poza tym basisko się cokolwiek wyciągnęło i "gra", a nie tylko "brumi" tą samą barwą.

("umca - umca"? To to, co słychać z samochodów zadresionych kierowców? Nieee, dziękuję ;-)

>- pogorszenie albo polepszenie liniowości SPL w pomieszczeniu (zależy od pomieszczenia i kolumn):

A to, to nie wiem co to... :-)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.