Skocz do zawartości
IGNORED

Totem Sttuf = Tonsil

jackyx

Rekomendowane odpowiedzi

JFSebastian, na jakiej podstawie sugerujesz, ze Tonsil robi kolumny dla waskiego grona osob ktore sluchaja konretnego gatunku muzykii? Przeciez wytwarzaja tyle modeli, ze moim zdaniem prawie kazdy jest w stanie znalezc cos dla siebie. Chociaz z drugiej strony to fakt, iz brakuje w obecnej Tonsilowskiej ofercie GDN 18/50 i 18/60, oraz kolumn na tych przetwornikach.

• Redaktorzy

Tonsil robił dobre kolumny i no na tyle dobre, że miały dobrą prasę "ma wyspach" (Hi-Fi News nr. 23/5). I co o d**a! TLC Classic 1 poszło w zapomnienie a zarówno wyglądem jak i walorami brzmieniowymi nie miał się czego wtydzić.

Fr@ntz

---------------------------------

"I am an audiophile"

To była moja subiektywna opinia. Kiedy kupowałem kolumny zastanawiałem sie nad MAESTRO II 130 ale doszedłem do wniosku że zależy mi na "średnicy" a nie na basie. Do Tonsila nie jestem uprzedzony. Odsłuchiwałem monitory na głośnikach Tonsila (nie pamiętam nazw - może McGyver powie) i bym je kupił gdyby nie mialy wad oraz nie były za duże.

A kopułki Tonsila szumią powyżej 18 KHz...........

Fr@ntz

To że coś miało dobrą prasę o niczym nie świadczy. W naszym rodzimym znanym na forum miesięczniku można przeczytać szereg bardzo dobrych recenzji na temat sprzetu, które nijak się mają do rzeczywistości.Albo testerzy są do ................, albo piszą na zamówienie -do czego coraz bardziej jestem przekonany.

W piśmie które przytaczasz jest podobnie.

TLC rzeczywiście mają nienaganną stolarkę.

Dzwięku nie słyszałem więc się nie wypowiadam.

• Redaktorzy

oczywiście wymieniony powyżej przeze mnie model TLC to dwudrożny monitor z drewnianymi bokami i welurowym frontem. Później sza konstrukcja o tej samej nazwie była trzydrożna i podłogowa.

Fr@ntz

---------------------------------

"I am an audiophile"

->BeerFAN

Jeśli to były podstawkowe Totemy za 6900 zł, to może były to Totem Model 1. One nie są oczywiście na Tonsilach.

A BTW na ostatnim AudioShow wystawiała się firma z głośnikami pod marką Klasyk. Co interesujące, elektronika była niedroga - bodajże podstawowe modele Rotela. Brzmiało bardzo kulturalnie. Zastosowane głośniki - Tonsil.

Zatem także niewielka polska firma wybrała Tonsila do "normalnych" kolumienek, a nie ultrabudżetowych lub altusopodobnych DIY.

pawcio, 23 Lip 2005, 10:15

>niecałe 6 litrów ma Totem Mite na tym samym głośniku<

MITE ma 5,6litra objętości obudowy -

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

I rzeczywiście wygląda że jest na tym samym głośniku co STTAF, choć tego nie można być pewnym – wygląd głośnika jest taki sam. W STTAF ten głośnik pracuje w 20 litrach objętości obudowy.

BeerfaN, 23 Lip 2005, 09:40

>wczoraj w audiopunkcie porównałem 3 podstawkowce - był w nich totem. Grało tak, że zakochałem się od razu, ale cena 6900 to nie dla mnie. I tam są TONSILE?

Tonsile są w podstawkowym Totem Mite za ok. 2000zł. Oraz w podłogowym Totem STTAF – na podobnym z wyglądu 13cm głośniku niskotonowym Tonsila w 20 litrowej obudowie i innym wysokotonowym – prawdopodobnie na GDWK 11/100 -

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) .

JFSebastian, 23 Lip 2005, 11:58

>Nie rozumiem czemu w ofercie Tonsila nie było kolumny dwudrożnej wofer 18 cm + tweeter 25 mm...<

Była taka kolumna podstawkowa dość duża w przynajmniej dwóch wersjach – jedna oznaczona ZGC (ileś tam) na głośniku 16cm z polipropylenową membraną i na kopułce prawdopodobnie z laminatu. Oraz druga w takiej samej (być może głębszej) obudowie i z kopułką tekstylną – prawdopodobnie z GDWK 11/100 – oznaczona nazwą DENON (widziałem to raz dawno temu w sklepie, później już nie spotkałem).

McGyver, 23 Lip 2005, 12:47

>Była. ... [kolumna dwudrożna Tonsila na 18cm wooferze. ]... Maestro II. Ale z nieudanym tytanowym tweeterem.

Wyłącz wreszcie tę swoją wszystkowiedzącą katarynę, bo się nudny robisz.

W żadnej serii Maestro nie było kolumny dwudrożnej na 18cm woferze (ani na 16cm). W Maestro II tweeter jest tekstylny a nie tytanowy, który zresztą jest całkiem udany tylko Ty go nie potrafisz zastosować.

Maestro 70 z tytanową kopułką były najlepiej sprzedającym się głośnikiem w ofercie Dexona w Czechach i nadal ta seria sprzedawana jest pod ich marką (i nie tylko w Czechach),

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) pod nazwą "Moderato".

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Była też seria TLC sprzedawana do niedawna przez Conrad Elektronik w Niemczech i kiedyś przez Dexona pod swoją marką. Tam pojawiały się modele na 18cm głosnikach GDN 18/60, 18/50/1 i GDWK 10/80/T. W Polsce oznaczane również nazwami Maestro SE (jeśli coś je wiązało z Maestro II, to chyba tylko zaokrąglenie krawędzi obudowy).

A Qubric się znowu czepia McGyvera. I znowu niesłusznie, choć McGyver pomylił symbol kolumn.

Qubric, zdecyduj się. Najpierw piszesz: "W żadnej serii Maestro nie było kolumny dwudrożnej na 18cm woferze (ani na 16cm)."

a w następnym poście: "Była też seria TLC sprzedawana do niedawna przez Conrad Elektronik w Niemczech i kiedyś przez Dexona pod swoją marką. Tam pojawiały się modele na 18cm głosnikach GDN 18/60, 18/50/1 i GDWK 10/80/T. W Polsce oznaczane również nazwami Maestro SE (jeśli coś je wiązało z Maestro II, to chyba tylko zaokrąglenie krawędzi obudowy)." Hehe, a to że producentem też był Tonsil, i to że tweeter był ten sam, a nawet i nazwa serii taka sama to już pewnie tych kolumn nie wiązało z serią Maestro.

Jak widać sam sobie zaprzeczasz. Tonsil produkował kolumny Maestro z tytanowym tweeterem i "osiemnastkami". Tu masz recenzję:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) .

Były też większe, podłogowe dwuipółdrożne symetryczne, symbolu nie pamiętam.

A teraz zdjęcie kolumn, co do których istnienia Qubric nie może się zdecydować:

post-5157-100005104 1170272059_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A oto jakie kolumny sprzedawał Dexon jako serię "Dexon Maestro":

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Fajny wątek, nie ma co. 137 wpisów i, o ile nic nie przeoczyłem, ani jednej opinii z odsłuchu kolumn, których dotyczy. Jak również ani jednego złamanego konkretu nt. tego co w tych czy innych głośnikach powoduje, że grają lepiej lub gorzej, żadnych istotnych szczegółów konstrukcyjno-technologicznych. No i po co, skoro wszystko można wyjaśnić parą zdań zamienionych grzecznościowo przy kawie przez jednego konstruktora z jednym dyrektorem liceum, renomowanego, o ile mi wiadomo. Ale ja tu narzekam, a przecież na innym forum wiodącym guru jest stolarz, który osiąga hi-endowy dźwięk ze swoich budżetowych monitorków poprzez położenie na nich granitowej płyty. Trzeba się cieszyć tym co się ma :-)

• Redaktorzy

Całe szczęście ża tak tanio. Na pewno zaowocuje to mnóstwem udanych konstrukcji, doprawdy wyjątkowa okazja żeby szybko i nieuczciwie zarobić, poprzez zwykłe i proste zaprojektowanie dobrze grających kolumn. Kto pierwszy? Tylko prosiłbym żeby ta nowa firma, która się na nich wykreuje, zyskała międzynarodowy rozgłos i była dystrybuowana na kilku kontynentach, inaczej się nie liczy.

>józwa

To, że wiele jest głosów zwykłego krytykanctwa i oburzenia, to prawda. Prawdą jest też, że ceny wielu produktów są nie z tej ziemi. I, miom zdaniem, warto, choćby dla poszerzania własnego światopoglądu, czasem dowiedzieć się ile w cenie danego produktu to prawdziwy koszt (z 'unormowanym' marginesem na zysk) a ile tylko 'odstępne' dla innych, co biorą za to, że funkcjonują w "łańcuszku dostaw".

Nasunęło mi się też takie skojarzenie z samochodami Aston Martin. Blok silika w większym modelu został zaprojektowany przez polskiego inżyniera 20 lub 30 lat temu i wciąż jest wykorzystywany a pierścienie tłokowe zamawiane w polskiej firmie i zapewne dlatego marka ta jest tak mało popularna w Polsce bo kto jeździ polskim samochodem ? :)

• Redaktorzy

Nie demonizujmy. Nie sądzę aby sam fakt, że w kolumnie wykorzystano przetworniki Tonsila, miał wpłynąć negatywnie na wysokość sprzedaży. W tej klasie cenowej już się słucha. I to może też być argument, dlaczego warto trzymać wysoką cenę. Nawiasem mówiąc, napisałem dla Magazynu bardzo pozytywną opinię Mite. Uważam że za te pieniądze jest to bardzo dobry dźwięk, zwłaszcza że trudno dostać głośniki do małuych pomieszczeń grające tak energicznie i efektownie. Oczywiście, kltoś może wstawić Altusy do 7 m2, i też będzie miał polskie głośniki. Ale to chyba nie to samo. Mimo że i tu i tu polskie przetworniki. Ale jaja, nie?

>jozwa

Zgadzam się, że opinia dla Mite mogła być pozytywna ale zwróćmy uwagę na to, że mówimy o modelu Sttaf, który od Mite jest ok. 3x droższy. To już nie jest subtelna różnica w cenie, to chyba zupelnie inna klasa cenowa.

Lulu nigdy nie kupuj Tonsila na wolumenie!!! Tam sa prawie same podrobki skladane recznie z wyniesionych czesci, lub nawet nieorginalnych. Sam widzialem GDN 16/50/6 z krzywo przyklejonym zawieszeniem gornym (moze jakis odpad produkcyjny), GDWK 10/80/T z membrana tekstylna :D oraz 11/100 bez ferrofluidu. Oczywiscie wszystkie przetworniki osztowaly mniej wiecej polowej oficjalnej ceny producenta. Ludzie kupuja wlasnie taki chlam na gieldach i Allegro, a pozniej marudza jaki to Tonsil jest badziewny.

• Redaktorzy

"jeszcze jakie :) cena klona: 180 zł głośniki, 300-400 zł obudowa, zwrotka 100 za parę i mamy góra 700 zł to są jaja, jaja, jaja,jaja i jeszcze raz jaja"

lulu, na litość Boską, tutaj nawet nie wypada tak pisać! Słowo honoru, naprawdę wierz mi, że wiem co mówię, zestawy głośnikowe są PROJEKTOWANE! I jeśli uważasz że kolumna to głośniki z półki, trochę drewna i drutu, to w ogóle nie ma o czym mówić. Takich mądrali jest sporo, niektórzy z nich nawet biorą się za produkcję. Cóż, gówniane kolumny też dla kogoś powstają, tylko pytanie, czy nie jest to jednak marnowanie środków i zawracanie ludziom głowy. Nie jestem szczególnym fanem właśnie Totema, ale gdy co jakiś czas pojawia się gość, który tłumaczy wszystkim ile powinno co kosztować, i potem z tego wyjaśnienia wynika że albo lekceważy połowę procesu tworzenia sprzętu (i dodatkowo ma w dupie dystrybucję i serwis), albo uważa że to wszystko robią krasnalki za friko, to naprawdę zastanawiam się czy dość przeciętne wyniki gospodarcze naszego kraju nie są jednak sprawiedliwie zasłużone.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.