Skocz do zawartości
IGNORED

ROTEL RB-850 A ROTEL RB-03

sittek

Rekomendowane odpowiedzi

witam.

Prosze fachowców o poradę.

czym te końcówki mocy się różnią między sobą

chodzi mi o dźwiek i czy kiedys RB 850 była na

obecnym poziomie RB-03,czy to zupełnie inne

klasy sprzętu.

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

https://www.audiostereo.pl/topic/19794-rotel-rb-850-a-rotel-rb-03/

tu znajdziesz troche informacji

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) jak widzisz produkowany po koniec lat 80-tych najniższy model 800-tek co nie znaczy że zły :) tego modlu nie słuchałem ale słuchałem jeszcze starszego Rotela z lat 70 i powiem ci jak dla mnie grał lepiej niż obecnie produkowane rotele roczniki 2000-05 . Godny uwagi jest model RB 980 BX ale i drogi . a tu znajdziesz więcej danych o swoim modelu RB 850

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) kliknij i w pdefie obejrzysz sobie książeczkę z danymi ( moc 2 x 50 watt , nawet niezły współczynnik tłómiena 280 ) . Te starsze modele dawały fajny dzwięk z dominującym rytmicznym basem mi sie bardzo podoba taka szkoła grania ( do metalu bajka ) . ale to moje zdanie . A jesli chodzi Ci o ten model który jest obecnie sprzedawany w pewnym miejscu :) to może jak gość zejdzie z ceny to można sie interesować bo tak to przepłacisz troche .

A ha i jeszcze alternatywa za cene ok 1000 chłopaki z forum złożą Ci Gain-Clona na zamówienie i ten Rotel nawet przy nim nie pierdnie . No i nie prędko zmienisz wzmacniacz - bo żeby cos lepszego znaleść to tak z 5000 bedziesz musiał wydać a i spocisz się nieżle szukając .

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

chciałem dowiedziec się od Was faktycznie czy można je porównac,czy rzeczywiście je słyszeliście,czy tylko są to domysły i przypuszczenia.Przecież technika idzie do przodu i wszystko co było 10-20 lat temu produkowane nadal jest lepsze.To na czym polegaja ulepszenia??A może najważniejsze w tym są "chłopaki od Gain-Clona"??:)i cena niższa?

W peseefie wyczytałem suche liczby,że RB-980BX w porównaniu do RB-850 to goliat do dawida.Tego chyba nie można porównywać,to zupełnie dalekie od siebie klasy sprzętu i pewnie w cenie też przepaść..

Wspólczynnik tłumienia 1000 do 280,moc 120 watt do 50 watt i pasmo 4-100k do 15-100k.Z samych parametrów RB-03 nie jest zły :ws.tłumienia 500,moc 70 i pasmo 10-100k.Ale nadal chodzi mi o praktyków audiofilów.fakt,troche posiwiałych:))ale dzieki i za to.pozdro dla chłopaków od Gain-Clon'a.Niech rzeźbią.Może kiedys i mi cos wyrzeźbią.

>> sittek

modelu RB 850 nie słyszałem ale np wiekowy RA 314 grał zupełnie inaczej niż obecne modele np RA 1070 .

( moim zdaniem lepiej jeśli lubisz dominującą solidną rytmiczna podstawę basową ) oba modele reprezentowały zupełnie inny rodzaj dzwięku . Natomiast oba grały zwykłe pitu pitu w porównaniu z Klonem . , W satrym Rotelu był naprawde rewelacyjny bas gorzej z resztą , natomiast w nowym modelu ze średnicą i górą było lepiej ale bas już nie ten . Natomiast wszystkie te zalety i w jeszcze lepszej jakości łączy ze sobą Klon , dopiero słuchając klona odniesziesz wrażenie że masz do czynienia ze sprzętem z wyższej półki . Między zestawami budżetowymi takimi do 2000 zł ( cena samego wzmaka ) a Klonem jest przepaść - róznica jak między miniwieżą Panscanic a dobrym Stereo np NADa .

jacm>>>>

dzieki za zainteresowanie problemem.

niedawno podłączyłem do swojej Yamahy RX V795a własnie RB-850.

Róznica w dzwięku (pomimo tego,że yamaha to mocny klocek (w stereo 2x 135W 4 ohmy)

a Rotel 2x 50 W była widoczna,słyszalna i naprawde wciągająca.

Dotej pory myslałem ze ten amplituner to szczyt mocy.

teraz wiem,że rotel jest duzo lepszy.Dzięki połączeniu z Rotelem moglem dopiero teraz odkryć

świetny dźwięk z Avanc'ów Omega 503.

A moje wywody sa z tego powodu,że nie miałem mozliwości podłączenia RB-03 i usłyszenia tego

nausznie.Wiem jedno>podłączenie KM do AV jest rozwiązaniem przy małych środkach finansowych.

Najlepiej byłoby zakupić integrę,tuner,itp,itd.,ale wiadomo.....

poza tym trzeba wiele osób jest w stanie zachwalić jedną markę,kasując w przedbiegach inne.

z drugiej strony sa osoby myslące zgoła inaczej,a przeciez głuche nie są ,tylko po prostu lubią

może coś innego.Dlatego wiem,że jak sam nie przekonam się na własnych uszach to nie uwierzę.

Byc może w dalszej kolejności wywalę AV i zakupię stereo,ale najpierw muszę cos wydrapać

lub obskoczyć staruszkę:))

pzdro

• 1 rok później...

witam po latach:)

a long long time kiedyś tam zakupiłem do amplitunera Yamahy końcówkę mocy Rotela RB-03.

Jaki ja byłem zadowolony,że w końcu dźwięk był taki ładniejszy(audiofile opisaliby tu fachowo na

20 stron).Po prostu było lepiej niż wcześniej.Ale po czasie postanowiłem:

kina domowego nie lubię(jak bede chcial to sobie poosłucham na 2 kolumnach)

to są pewniki:

1.na pewno sprzedaję Yamahę 657,kiedyś miałem RX-V795a i było lepiej)

2.zostaje przy Rotelu

3.zostaje przy Avance 503

teraz stoje przed dylematem:

1.sprzedać końcówkę mocy RB-03 i zakupić integrę rotela?

2.zakupić RC-05,RC-06 czy wpychać się w serię 10....?(pokój mam 13 m2,więc nie wiem czy 05 nie wystarczy już?)

3.zostawić RB-03 i dokupić do niego przedwzmacniacz rotelka?

ale do brzegu:

1.czy jest duża różnica między integrą a sprzętem przedwmak i końcówka mocy?

2.czy lepiej szukać starszych wzmacniaczy zintegrowanych,które ponoć kiedyś były lepsze i dynamiczniejsze?

słuchałem kiedys starszych RB-850 i dźwięk był lepszy od RB-03 z ampli,jednakże czlowiek bydle jest wygodne i szukam czegoś z pilotem

3.czy wybór tunera jest tak bardzo ważny(w miare często słucham radyjka,i lubię jak ładnie gra

czy do rotela dobierać rotel tuner,czy może znacie jakieś używane modele dalszej daty?

dużo trochę pytań ale liczę na fachowe podpowiedzi,przecież audiofile to fajne chłopaki(i dziewczyny) i są z założenia przyjaźni i pomocni.

pozdro

• 2 lata później...

po sprzedazy marantza pm-78 tymczasowo gram na dualu cv-440.

mam okazje kupic 2x monobloki ROTEL RA-850, w ładnym stanie, oryginalne w 100%, tylko czy warto za nie dac az 1300zł?

a dlaczego akurat te?

Za 1000 zł mozna upolować również inne.

RB03 ma praktycznie ten sam uklad co RB980 i 990 - stopień napieciowy jest identyczny a różnia sie zasilaniem i ilością tranzystorów końcowych.

Osobiście od 2 tygodni mam RB990 - granie konkretne, nie do ostrych zestawów

Poszukaj na ebayu RB980 lub 960

Obecnie wysypał na ebayu, gdy ja szukałem nie było aż tyle i cena była wyższa. Radzę przyciśnij i kupcoś docelowaego, bo po króktim czasie będziesz znów myślał o zmianie.

wole kupic w polsce- jade i oglądam, a ze sie na tym znam-bubla nikt mi nie wcisnie, a na ebay takie same przekręty jak w polsce, nic lepiej.

apropos samych koncówek-czy nie lepsza bedzie jakas dual-mono? 850tki to dual mono, czy np 960tka nie bedzie grała nieco gorzej (jest na pojedynczym trafie)? i jeszcze jedno-ja chcę koniecznie duet (jako monobloki)

u mnie gra RC-850 jako preamp i dwie końcówki RB-850 w mono i jest bardzo dobrze bas super :) schodzi niziutko ale na dynkach 40 za nisko nie zejdzie średnica jest dość szczgółowa wysokie ciekawe nie przyciemnione bez zasłonki przed głośnikami :) dla mnie bomba :) mi odpowiada.

Ja moge polecić ten zestaw mozna tanio kupic na angielskim ebayu.tam terz kupilem swojego

Analogowa Grupa Wywrotowa. Wojtek.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.