Skocz do zawartości
IGNORED

Na wakacje w Góry?! ale gdzie?

mlody2

Rekomendowane odpowiedzi

No wlasnie gdzie? Po dlugich obradach i naradach postanowilismy z dziewczyna wybyc w gory:) Odpuszczamy sobie morze i mazury;) Wybralismy gory tylko jeszcze nie wiemy gdzie:P szczerze mowiac to ja w polskich gorach jeszcze nie bylem wiec nie wiem gdzie mialbym jechac. Doradzcie cos :P gdzie mozna zobaczyc wiele ciekawych rzeczy ew gdzie mozna przenocowac. Idea wyjazdu jest to ze ma to byc przygoda wiec jedziemy pociagiem i bez rezerwacji zadnego lokalu :P ale jednak przydalo by sie chociaz okreslic miejsce. Moze ktos ma wlasny pensjonat w gorach i moglby nas oczywscie odplatnie przenocowac?:) Wszystkie propozycje sa mile widziane:)

https://www.audiostereo.pl/topic/20003-na-wakacje-w-g%C3%B3ry-ale-gdzie/

Proponuję Góry Izerskie, okolice Świeradowa. Byłem tam tydzień temu z przyjaciółmi i jest naprawdę bardzo fajnie. Na pewno mniej ludzi niż w Karkonoszach, jagód multum ;-D Przenocować to można w schronisku Na Stoku Izerskim 1060 m. n.p.m. Pozdrawiam i życzę udanego wypoczynku :-)

I love the sound of crashing guitars

Witam.

Polecam Karkonosze, a zwlaszcza okolice i sama Szklarska Porebe. bylem tam 5 lat temu i bylo bardzo milo. a od jutra bede w tamtych okolicach i nie omieszkam wstapic ponownie do Szklarskiej.

No, jak Karkonosze to noc można spędzić w schronisku Odrodzenie 1238 m. n.p.m. Też jest bardzo fajnie, choć jak wspomniałem ludzi może być więcej, jagód też. W wakacje większe miejscowości górskie są oblegane, ale jeśli chcecie się rozerwać to są tam (Szklarska) urządzane fajne imprezy. Jeśli jednak ma być romantycznie proponuję wejść w Góry od strony jakiejś mniejszej miejscowości i pod wieczór zajść do jakiegoś schroniska, no chyba że macie namioty :-)

I love the sound of crashing guitars

Jeżeli nie jesteś rasowym łazikiem , chciałbyś uniknąć klimatów typu Zakopane, a jednocześnie nie umrzeć z nudów w przerwach między wyprawami w góry (których jak mniemam nie będzie jakoś strasznie dużo) polecam Pieniny - górki w miarę niewysokie, możliwe do pokonania przez "spacerowiczów" , przepiękny przełom Dunajca, zamki, wody mineralne, zapora i zalew Czorsztyński, lokalne przejścia graniczne ze Słowacją (super jedzenie, dobre i tanie piwo) itd, możliwość spływu Dunajcem.

Ceny w miarę przystępne, byłem w tym roku na trzy dni w Sromowcach - płaciliśmy na kwaterach prywatnych ok.30pln.

Jeżeli lubicie fotografować lub jest w was jakaś częśc romantyka pieniny oferują wspaniałe widoki i krajobrazy (łącznie z przepięknym widokiem na Tatry) . Dużo lasów i zieleni a mało betonu.

Na początek proponuję wycieczkę na Sokolicę ,później na Trzy Korony -:)

pzdr

W zalaczniku fotki zrobione przeze mnie

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-256-100004843 1170272476_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

mlody2:

Dojazd w sumie bezproblemowy - jedziesz z Krakowa do Nowego Targu (najlepiej prywatnym autobusem - taniej niż PKS a warunki jakby nieco lepsze), w Nowym Targu idziesz na rewelacyjne lody :), a później busami dostaniesz się już właściwie wszędzie. Polecam jeszcze podjechać do Łopusznej to knajpki "Pstrąg" na przepysznego, świeżutkiego pstrąga (zaraz za knajpą znajdują się stawy zarybieniowe). A sama Łopuszna może też posłużyć za bazę wypadową na Turbacz. Z Łopusznej spacerkiem (jakieś 5km.) można podejść nad przełom białki - bardzo ładne miejsce. Jeżeli lubisz ładne widoki to 4km. od przełomu białki jest położona na górce miejscowość Dursztyn z której jest bardzo fajny widok z jednej strony na słowackie Tatry a z drugiej na Gorce i Pieniny.

felix

Super dzieki:) napewno skorzystam z twoich rad i poprzednikow. Juz sie zdecydowalem. Jedziemy z dziewczyna najpierw do Nowego Targu pociagiem z Olsztyna 13 godzin;) a pozniej to sie zobaczy:P hehe:). Wyjazd planujemy na 13 sierpnia:)

Jakby ktos mial jeszcze cos ciekawego do zaporoponowania to slucham nadal:)

Zgadzam się z kolegami. Pieniny są piękne. Młody 2 nie zapomnij odwiedzić zamku w Niedzicy, Czorsztynie, uzdrowiska w Szczawnicy, wjechać kolejką na Palenice, pozdrowić pstrągi w Dunajcu i pomodlić się w pięknym zabytkowym kościółku w Dębnie, w którym Janosik brał ślub. Bawcie się dobrze!

No to już właściwie wszystko wiesz, w bacówkach pytaj o pyszny ser z owczego mleka (nieoszukiwany) , na Słowacji koniecznie zamówcie sobie w knajpie wyprażany syr , a w Słowackich sklepach zawijany serek zwany parenicą.

... oczywiście jeśli lubicie ser ...-:)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

jak Pieniny i bez samochodu to bardzo polecam też wycieczkę z Jaworek (można podjechać PKS albo busem ze Szczawnicy) przez Wąwóz Homole, Wysoką (najwyższy szczyt Pienin) i granicznym pasmem z powrotem w stronę Szczawnicy.

młody 2 gratuluje wyboru .

Góry to jest to . Jak spodoba Ci się ( Ja 5 lat temu przepadłem na dobre dla gór ) to jak schodzisz juz nasze Polskie i stwierdzisz że juz nic nowego w górach cie nie spotka to proponuję wtedy Słowacki Raj tu znajdziesz więcej informacji

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) . Zdjęcia nie oddają tego co mozna tam przezyć , w Poslce takich szlaków nie ma . Szlaki w Słowackim Raju to nic innego jak koryto potoku ( koniecznie przejdź Suchą Belę ) najlepiej iść w klapkach bo buty i tak zamoczysz ja próbowałem skakać z kamienia na kamień i powiem Ci żę przez 1,5 h mi się udawało , a potem juz sobie żwawo maszerowałem po wodzie :) . W Polsce w naszych Tatrach koniecznie wejdż na przełęcz Krzyżne moim zdaniem rozciaga się z niej najpiekniejszy widok w naszych tatrach ( pieknie widać doline Pieciu Stawów ) no może tylko widok z Rys jest efektowniejszy ale nie wiem czy ładniejszy . Świetne szlaki sa na Słowackiej części tatr , tamta cześć gór jest mniej oblegana przez tórystów . Szkoda że obecnie jest tam pożar i spora część szlaków po Słowackiej stronie jest zamknięta do odwołania .

Zyczę udanej wyprawy .

P. S . Najfajniejsze są wyprawy kiedy z plecakiem planujesz sobie trasę i chodzisz od schroniska do schroniska przez tydzień nie schodząc z gór . Moim zdaniem wynajmowanie pokoju i codzienne wyruszanie z niego na różne trasy odbiera sporo przyjemności . Zyczę udanego wyjazdu .

Ukryta Zawartość

Jak lubicie łaziż to mogę śmiało polecić jure. Najbardziej malownicze i romantyczne ruiny plus duchy gratis.We wrześniu wielka impreza w Ogrodzieńcu, zapraszam wszystkich.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) to dla zobrazowania.Tubylec

Ukryta Zawartość

To może ja ci coś zaproponuje, napiszę gdzie byłem w 2004 roku na wakacjach i powiem gdzie było najlepiej jeżeli chodzi o widoki i klimat i późniejsze wspomnienia itp.

TATRY: Dolina Kościeliska, Kasprowy Wierch, Zakopane, Kościelec, Wąwóz Kraków, Wąwóz Homole, itd....

INNE MIEJSCA: Niedzica(Czorsztyn),Turbacz, Szczecin, Wolin, Uznam, Trzęcacz, Świnoujście, Cieszyn, Szczyrk i okolice,

ZA GRANICĄ: Czechy, Słowacja, Niemcy,

Niektórych nazw nie pamiętam już nawet, było tego dużo.

Z tego wszystkiego najbardziej podobało mi się w TATRACH !!!! tam jest pięknie!! jak chcesz to prześlę ci parę fotek i sobie zobaczysz. Cudownie jest wejść na szczyt i popatrzeć na wszystko z góry(wzruszające).UWAGA na Śinicę-- często jest w chmurach i giną tam osoby od uderzeń pioruna, poza tym wchodzi się na nią po łańcuch. Nie wiem czy chodziłeś już po górach wysokich ale musisz być przygotowany na wszystko, na dole jest gorąco a na górze może się wszystko zdążyć(w lato może też spaść śnieg)

wmarcinw

Jasne wrzuc mi pare fotek na maila:) resolv[at]o2.pl

Jesli chodzi o mnie to ja sie wyzwan nie boje gorzej z dziewczyna, wiadomo plec slabsza;) dlatego z wchodzeniem po lancuchac moze byc malutki problem.

Narazie plan jest taki z jedziemy do Nowego Targu z tamtad bedzie nasza baza wypadowa do innych miejscowosci. Chyba jednak zarezerwoje nocleg wczesniej bo nie wiem czy bedzie mi sie chcialo szukac po Nowym Targu z plecakiem jakiegos konkretnego miejsca. Jako ze moja ukochana musi miec pokoj z wlasna lazienka nocowanie w schorniskach itp itd odpada;) Dla mnie to obojenie jak moglbym sie nawet myc w misce zimnej wody aby przezyc jakas przygode:) ( albo sie wogole nie myc haha)

Wszystkie rady dzielnie spisuje i ukadam potem sobie to drukne i zrobie z tego jakis zarys plany wycieczki:D hehe

Mam nadzieję że twoja dziewczyna nie ma lęku przestrzeni bo i takie przypadki były u kobiet, weszła zobaczyła i potem bała się zejść (ale to już skrajność).

Polecam spacer (jest to długi spacer ) Doliną Kościeliska piękne widoki, dużo zieleni o niespotykanym kolorze, skałki, Lodowe Źródło płynące w 3 strony i wszystko w nienaruszonym stanie od lat, bo to przecież TPN.

Drugą trasą może być: Wjazd na Kasprowy a potem pójdziecie przez Przełęcz Liliowe w kierunku Świnicy, możecie wejść na Świnicę a potem zejdziecie na dół i pójdziecie nad Czarny Staw Gąsienicowy. Potem schronisko i do domu (Hotel), ta trasa jest bardzo długa.

Tel. alarmowy TOPR:601-100-300. Dobrze jest mieć mapę Tatr 6-10zł. Mile widziane jest też nakrycie na głowę z daszkiem (lub kapelusz), ja nie miałem i skóra mi zeszła z całej twarzy, bardzo mocno się opaliłem, miałem jedną wielką skorupę na twarzy, wyglądałem strasznie.

• 2 tygodnie później...

Uf wrocilem wlasnie wczoraj z parodniowego pobytu w Sromowcach :D Bylo za....scie:) Mojej dziewczynie sie bardzo podobalo tak samo jak mi zreszta tez. Sweitny klimat nie ma co. Dobrze ze nie pojechalem do Zakopca, klimat miasta i tloku turystow nie bardzo mi odpowiada. W Sromowcach po prostu pelen relax, opoczynek. Do tego strasznie tanie kwatery. Za pokoj z balkonem, lazienka i widokiem na slowackie gory zaplacilem 18 zl od osoby czyli 36 zl za dobe!!! Wlasciciele bardzo mili, pomocni. Bylo naprawde super:D DO granicy ze Slowacja 30 minut piechota:) Eh az zal bylo z tamtad wyjedzac musze wam powiedziec:( Chetnie bym wrocil i zostal tam rozkoszujac sie codziennie tymi pieknymi widokami:D

Dziekuje wszystkim za pomoc. Nie jest to napewno pierwszy raz jak odwiedzam nasz polskie gory:) za rok znowu i napewno na dluzej juz:)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.