Skocz do zawartości
IGNORED

Nowe konstrukcje Audio Academy

Mike152

Rekomendowane odpowiedzi

I tu inzynier ma calkowita racje .....nie podoba mi sie to nie kupuje. Wczoraj bylem na odsluchu MA Gold 20 ktore maja kosztowac 9 700 PLN. Jestem przekonany ze kilka znacznie tanszych konstrukcji gra lepiej...wiec te kolumny w tej cenie mnie nie interesuja. Mam tylko jeden problem z akceptacja pewnego dzialania na moja podswiadomosc. 'Jestesmy tani"....wczoraj bylem w Tesco w ktorym wszedzie jest info ( atakujace klienta) ze Tesco jest tanie....a tu prosze bardzo moj ulubiony serek byl o ponad 12% drozszy niz w innych marketach. P

inżynier

Słuchalem poprzedniej wersji Encladosów dość dokładnie i byłem nimi zainteresowany swego czasu ale byla to wersja niedopracowana z mojego punktu widzenia czy raczej słyszenia dlatego interesuje mnie jak gra nowsza wersja i co zostało zmienione przynajmniej na pierwszy rzut oka-jeśli chodzi o głosniki czy skrzynki-,a do środka wcale nie musze zaglądac ale wydac 6kzł więcej to chyba nie jest mało chciałbym wiedziec chociaż ogólnie co zostało zmienione?

->van31

Twoja ciekawosc jest oczywiscie zrozumiala. Chodzi mi raczej o ton/wydzwiek wypowiedzi, ktory jest mniej wiecej taki: co za zdzierstwo! zmienili (???) costam za pare zlotych, a chca wziac wiecej o 6k zlotych. To nieuczciwe i nie w porzadku, bo MNIE i innych nie stac na te dodatkowe pieniadze, a poza tym czy taka poprawa (???) dziweku moze byc warta 6kzl? .... I tak dalej.

Rozumiem rozgoryczenie: spozniles sie z decyzja, a na drozsza werrsje Cie byc moze nie stac. Coz, samo zycie. Ale mozesz ponegocjowac z producentem, ale nie publicznie, oczywiscie.

Producent ma prawo zmienic cene takze wtedy, gdy nic nie zmieni w produkcie, a tylko zmieni strategie rynkowa. Jego prawo, jego sprawa. Albo na tym zyska, albo straci. A kupujacy moze a) zaakceptowac i kupic, b) wynegocjowac upust i kupic c) nie kupic. Albo znalezc i kupic cos innego.

W przypadku produktów AA, jak sie wydaje, stosunek cena/dzwiek jest jepszy niz w przypadku wielu produktow renomowanych firm.

Inzynier - rzecz raczej w tym, ze to dosc ... nieszablonowe dzialanie - wystawienie produktu na AS, produkt sie spodobal, po czym dwukrotne (bo byla juz jakis czas temu wersja II a teraz jest III :) ) ulepszanie i wreszcie produkt finalny (podobniez na tych samych przetwornikach - nie wiem, to musialby potwierdzic AA) drozszy o 75%. Nie ma to nic wspolnego z oszustwem (w tej branzy jest wazne jak gra i to klienci oceniaja wlasnym portfelem czy dany produkt jest wart ceny proponowanej przez producenta) - to po prostu bardzo nieszablonowe dzialanie :) W pewnym sensie logiczne z pktu widzenie producenta - wiekszosc osob, ktore zaplacilyby za te glosniki 8 tys, zaplaci rowniez i 14 (pewnie mniej po rabacie) - a takich klientow i tak bedzie max kilku w ciagu roku, wiec okres zwrotu kosztow poniesionych w trakcie powstawania danego modelu bedzie dosc dlugi - wyzsza cena go skroci.

Ale dla klienta sprawa bedzie wygladac dziwnie - a wystarczyloby "wycofac" stary model, wprowadzic nowy - nowa nazwa, nowa cena i nie byloby problemow.

Ale sie rozkręciło.....

Na początek faktycznie wyczyszcze trochę moją skrzynkę.

Jeżeli chodzo o Enceladusy, to zmieniło sie dużo. Zaczne od zwrotnicy, która ma inny podział. Było 450/3600, a jest 200/3200, to bardzo dużo zmienia, dźwięk jest inny i sredniotonowy gra jedną oktawą więcej.

Zmieniły sie też głośniki; na środku jest Vifa PL 18 a na górze Morel MDT 29, bas pozostał bez zmian.

Do zwrotnicy podłączony jest kondensator grubości małej butelki od Pepsi, który poprawia rozdzielczośc w zakresie wyższego srodka, jak i wpływa na barwę. W takiej cenie nie spotkałem kolumny, która miała by takie zastosowanie. Zmiany dźwiękowe są znaczące w stosunku do pierwszej wersji. Jeżeli siedze przed kolumną dosyć długo i gęba mi się smieje i chodzą mi ciary nie tylko po plerach, to musi być dobrze. Pewnie, że może być jeszcze lepiej, ale jeszcze lepiej bedzie może w modelu jeszcze wyższym, który chodzi mi po głowie.

Cena to 14000zł, ale kto powiedział, że tyle ma zapłacić klient.

Poza tym, to jest już sztuka, przez prawie duże S. Kolumna bedzie sie ładnie prezentować. Cokół bedzie wysoki na 180mm i bedzie polakierowany na wysoki połysk. Poza tym kolumna sama w sobie jest duza i powinna kosztować ponad dychę, bo gdyby była tańsza, nie miała by tej małej HI- Endowej otoczki.

Są ludzie, którzy powiedzą - ja mam kolumny za 14000zł !

Poza tym panowie, chciałbym jakoś żyć. Kupić sobie duże mieszkanie, jakiegoś terenowego gazika, mieć kase na koncie itd. Nie macie pojęcia przez co musiałem przechodzić, żeby dostać sie na pozycje na której teraz jestem. To oczywiście cały czas początek, zostało jeszcze kilka państw do zrobienia i jak sobie zbuduje jakąś małą fabryczkę, to dopiero powiem, że osiągnąłem sukces a do tego jak pisałem wczesniej, droga daleka.

inżynier

Moje pytania są czysto dociekliwe w sensie wiedzy na temat tego produktu a nie przedstawione w tonie pretensjonalnym-żle mnie odebrałeś.A co do stosunku jakośc/cena to musiałbym aktualnych Encladosów posłuchać bo mniejsze i tansze konstrukcje są atrakcyjnym towarem-to fakt.

ps.mam aktualnie dużo droższe głośniki i stać mnie wydać 14kzł na Encladosy.

AA

Własnie o taką odpowiedż mi chodziło-wiem w końcu jakie zmiany zostały poczynione za tą dopłate!

pzdr

Jeśli tak, to w porządku. Być może jestem przewrażliwiony. Odkąd jestem na forum to dyskusji o cenie dyktowanej przez krajowego producenta (za wysokiej oczywiście) przewaliło się już multum i klawiatur przy tym rozgnieciono co niemiara. Do mdłości, a na dodatek nigdy nic z tego poza biciem piany nie wynika. To męczące...

Audio Academy-> Na glownej stronie

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) jest zdjecie dwoch kolum. Co to jest ta wieksza, jasna?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

No właśnie, to jest stara wersja Enceladusów. Wyobraźcie sobie tylko wyższy cokół w lakierze fortepianowym i gotowe. Wyższy cokół, ale kosztem dolnej części kolumny, która swoich wymiarów nie zmiena.

Nie mam pojęcie jak gra Epos, ale ostatnie Hyperiony sa naprawdę szybkie.

Jezeli chodzi o tego Nada, to też radze posłuchać Hyperiona III. Jezeli klocki nie są jeszcze kupione, to u mnie Nad z kolumnami w zestawie będzie tańszy :)

Z tą wyższą ligą to dobry pomysł. Mowa była o dobrej klasy głośnikach, a ktoś zaproponował PL i Morela. Bez jaj :-)

Osobiście uważam, że każda firma powinna mieć coś super. B&W ma Nautilusa, JMLAB ma Utopię, a AA co ma?

To musi być coś dużego, ciężkiego, robiącego wrażenie. Bas na 38cm, do tego jeszcze ze 3 głośniki i wysoka cena. Tu nie chodzi o sprzedaż. Proponuję Excela, albo lepiej Accutona + wstęga albo Focala 120TDX (lepszy niż tanie wstęgi). Na dół może PHL?

>>igod

Nie czytałeś chyba mojego wpisu dotyczącego tematu :)

Oczywiście, że chciałbym mieć flagowca za 100 000zł, ale kto mi da kase i czas na takie rzeczy!!!

Dzięki za porównanie do potentetów, nie wiedziałem, że tak daleko zaszedłem ;)

Audio Academy...klocki jeszcze nie kupione więc tym bardziej będę miał przyjemność odwiedzić Łódź....posłuchać...potargować....i kupić :)...ale to po 22 sierpnia jak wróce z wakacji....

>Audio Academy

Myślę, że warto posłuchać Eposów : ). Ale Dione na AS też mi się podobały!

Myślę, że ich najwięksżą zaletą jest neutralność. Dźwięk jest dobrze "wyważony".

• 9 miesięcy później...
  • Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.