Skocz do zawartości
IGNORED

Wzmacniacz słuchawkowy A- klasa

krisb_68

Rekomendowane odpowiedzi

... a zaczynal sie taki fajny watek ... moze zalozcie sobie jakis watek zatytulowany "kto jest najmadrzejszy na forum a kto jest glupi" i bedziecie sobie tam panowie wytykac kto czego nie wie? ...

W stopniu końcowym wzmaka proponował bym podmianke BD139/140 na 2N5191.... 94.Róznia sie one napieciami.Maja podstawowy plus ,a mianowicie wydjnośc prądowa ok.4A... beta tez jest niezła i wynosi w okolicach min.60 do 150.Co za tym idzie mozna zmniejszyc wartośc rez.wyrównujacych.

Układ biasu mozna spróbowac przyblokowac tantalem ok.10...33uF/16V.

BD 139 i 140 dobrej firmy są rewelacyjne - bardzo szybkie ( np z dobrego egzemplarza 139 można uzyskać kilkanaświe Wat mocy wyjściowej na zakresie UKF !!!) , sam mam na nich wzmacniacze w torze średnio i wysokotonowym i uważam je za najlepszy wybór do tego celu. Oczywiście BD produkuje sporo firm i ich parametry się znacznie różnią.

W trakcie usuwania konta.

... temat sie rozbestwił:))), a fakt, z masami nie było i nie bedzie problemów!

Swego czasu poćwiczyłem ten temat i mnie tez przemaglowano w Biurze Konstrukcyjnym DIOR-y.

Owocna to była nauka!

Co do BD-ków, to post ponizej Grupowicz opisał dlaczego BD.

Miałem Philipsy i są rewelacyjne, innych nie trzeba!

Mają współczynnik wzmocnienia wystarczający, a poza tym są bardzo równe! W okolicach 80.

Jest to konstrukcja treningowa, tak ja potraktowałem, a że przy okazji odkryłem inne zalety tego wzmacniałka, to juz odrębny temat!

Jeśli ktoś z Forumowiczów mieszkających we Wrocku ma ochotę posłuchać, to zapraszam, ale dopiero po 20 sierpnia!

... w sumie na jedno wychodzi, ale zaleta LED-ów to taka, że można je sprzęgnąć z tranzystorami wejściowymi termicznie, co jeszcze bardziej ustabilizuje cały układ, poćwiczę ten wariant.

Druga sprawa to zastąpieniem układu wejsciowego jakimś OPampem, a wyjście zmontować na tranzystorach w klasie A.

Jak tylko wrócę ze szpitala, zabiorę sie za ten pomysł!

LED'y raczej nie sa podatne na sprzezenie termiczne tak jak ma to miejsce w przypadku zastosowania np.krzemiaków 1N4148.

LED'y maja plus w postaci wiekrzej szybkości działania i lepszej własnej stabilności temperaturowej.

Witam !

Oj, darkul, darkul...:))

Co do LED-ów masz rację, ja je stosuję :) Bardzo dobra stabilność czasowa...

Co do masy, to akurat w moim preampie/słuchawkowcu obudowa nie jest połączona z masą, bo i po co ( zwłaszcza,że do obudowy dochodzi uziemienie gniazdka sieciowego.A w np. w zasilaczu kolumn aktywnych róznież nie mam masy podpiętej do obudowy, bo i po co. Mam radiator podpięty na masie w samych kolumnach.

W preampie riaa MUSZĘ mieć masę na obudowie, bo inaczej mam brumienie :))

I co Ty na to :)

A co do wzmacniaczy mocy, to się mylisz ( :)), bo kiedy jeszcze dawno temu bawiłem sie nimi, to zasilacze miałem zawsze w osobnych obudowach - patrz przykład wyżej, a tylko w przeróbkach unitr i radmorów stosowałem "ichne"rozwiązania, to samo w przypadkach przeróbek soniaków es-ów.

Pozdr.

odnośnie BD to mam je także na wyjściu przedwzmacniacza do którego podpinałem też Senheisery HD650 i grało to bardzo dobrze jak na słuchawki. Przedwzmacniacz był kompensowany na sygnale prostokątnym 1MHz ( ładny przebieg) i potem kontrolnie na 4 MHz, daje to więc pewne pojęcie o ekstremalnych możliwościach tych tranzystorów, oczywiście na wejściu ścinam potem szybkie przebiegi powyżej 100-200 KHz ale dzięki tym BD pętla sprzężenia zwrotnego działa błyskawicznie i jakość dżwięku jest doskonała. BD139 Phillipsa z jednej serii produkcyjnej są niemal identyczne, co jest ważne jeśli lączy się je równolegle i tylko trzeba poszukać drugiej serii BD140 o podobnym wzmocnieniu .

wroclaw nie ma problemu

to jakies 2,5 h odemnie .moze jakies spotkanie odlsuchowe innych zabawek ??

chetnie zobie prototyp ,jesli zeczywiscie koszta sa nie takie duze, ale mam problem z pozadnym wykonaniem plytek moze uda mi sie 1 szt kupic od Cibie ( krisb-68)

Witam !

Bedeki z grupy -40 stosuję już od pięciu lat, choć jak o tym wspomniałem na forum to "wiadomo kto" nie pozostawił na mnie suchej nitki za używanie takich badziewatych elementów :)))

Przyznaję, że chciałem na początku dać MJE ale po odsłuchach okazało sie , że tańcze BD grają bardzo dobrze...

Pozdr.

>darkul

"...>BD139/140 stosowałem kilkamaście lat temu.. ;;"

Toć wiem, żem młodzik jeszcze i przed Twoim siwym włosem schylić sie muszę :)))))

Bedeki do preampów nadaja sie jak najbardziej a chyba nikt nie będzie robił na nich końcówki mocy ????

Chociaż jak znam życie, połaczyć równolegle da się wszystko, na upartego :))))

Zamiana tych BD139/140 na np.BC327/337-gr.40 dało by jeszcze lepsze parametry... lecz raczej wymusiło by to zastosowanie wiekrzej ilości par równoległych[w końcu maja 0.8A].Co w sumie wcale nieoznacza że byłoby lepiej... tylko byc może inaczej.

>darkul

Te 327/337 tez przerabiałem, nawet mam tak zrobione pcb że mogę wstawić albo je albo BD. Problem w tym ,że obudowy To-99 nie nadają sie do przykręcenia radiatora, co wymusza pracę przy mniejszych prądach wyjściowych, natomiast BD ładnie przykręca się do radiatora i dlatego wybrałem je do sterowania słuchawek. 327/337 używałem w wersji pre-wzmaka liniowego. Faktem jest że brzmią też kapkę inaczej - moze to sugestia, ale bardziej "na czarno" :))).

Co do tytułowego wzmaka z Elektora to mam jak najlepsze zdanie o "ich" projektach, które z reguły sprawiają dużo problemów diyowcom ( vide wzmak na IGBT ), a są jednymi z najlepiej zaprojektowanych pod względem obliczeniowym. Ale to inna sprawa. Cały wic polega na budowaniu ich DOKŁADNIE w/g opisów w artykułam tylko wtedy te układy działaja....

No i oczywiście używaniu DOKŁADNIE tych elementów, jakie są wymagane.

cyt. : Bedeki do preampów nadaja sie jak najbardziej a chyba nikt nie będzie robił na nich końcówki mocy

>????

hehe, do pełnopasmowej to raczej nie ale do średnicy i wysokich wystarcza mi spokojnie zasilanie stopnia koncowego + - 25V ( wzmacniacze ze względu na kaskody oddzielne kilka V wyższe) i 4 szt. BD139 i 4 BD140 jako tranzystory mocy bez podkładek z dobrą pastą i na miedzi spisuje sie od lat doskonale

>bogdan_

A widzisz, ja pisałem o pracy pełnopasmowej, do pasmowej to chyba lepiej wstawić LM-a, choć możliwość ustawienia większego prądu biasu jest kusząca, zwłaszcza, że tu można nawet wykorzystać najprostrze topologie klasy A ( pisze o paśmie średnio i wysoko tonowym, oczwyiście :)) ) No i nie potrezba jakiś ogromnych wydajności prądowych, gdzie te bedeki siądą..

wygodniej na pewno, ale jeśli chodzi o porametry to nic nie pobije dobrego układu na elementach dyskretnych ( S/R kilkaset V/mikro czy THD) , dyskretny ma możliwośc regulacji prądu, zmiany wzmocnienia i optymalnej do niego kompensacji czy DC servo i brak kondensatorów.

p.s. filtr dolnoprzepustowy Bessela w CD liczony przez Ciebie pierwsza klasa, podciągnąłem go nieco w górę i na polipropylenach, rezystorach metalizowanych oraz OPA627 gra doskonale :-)

>bogdan_

To przynajmniej jest nasz dwóch ( w sprawie opinii o wzmakach scalonych : )) ).

Ja wiem, że filtr gra dobrze, sam go "robiłem" :))))

Sam używam OPA2134, stosunek jakość/cena rewelacja !!

Pozdr.

Widzę i czasem to juz sie pisac niechce..

Ogólnie jest wiadome że bardzo trudno jest wykonac dobry wzmacniacz niezaleznie w jakiej technologii ma byc wykonany.W scalakach mocy np.APEX PA-05 w środku tez sa elementy dyskretne[ mosfety]..podstawowy plus takiego rozwiązania to praca na wspólnym podłorzu... m.inn.taka sama kompensacja temperaturowa.podobnych scalaków jest troche ..ale PA-05 jest królem.Nietsety jest dość drogi.

Bardzo trudno jest wykonac wzmacniacz o podobnych parametrach w postaci zabudowy z elementów dyskretnych [tzw.na piechotę] juz niepisząc o gabarytach ..... bo wychodzi duże.

Wszystkie technologie maja swoje plusy i minusy,wszystko zależy od konstruktora.

Kiedyś opracowałem wzmak na fetach z 3 tr.na kanał... do dzis sie lampiarzom bardzo podoba mimo swoich technicznych wad.

Niema sensu pałowac sie czy beeee sa fety,scalaki czy bańki.

Ja najbardziej lubie Hexfety,op-ampy głównie OPA604/2604,OPA552/OPA452/453, i Nuvistory.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.