Skocz do zawartości
IGNORED

Wzmacniacze słuchawkowe wysokiej klasy

Piotr Ryka

Rekomendowane odpowiedzi

• Redaktorzy

Piotr Ryka - jeśli kolejny statek Lorda Vadera pojawi się w Wedlu mogę się przespacerować ze swoimi HD580 (a może i z teściowymi HD600) i zdać relację z odsłuchów. Co do wyglądu samego wzmacniacza to "na jawie" wygląda nader intrygująco, tylko strasznie na nim wszelakiej maści pypcie widać ;(

Jeśli zaś chodzi o radosną twórczość Nadredaktora to zastanawiam się czy to nie skutek uboczny tzw. metroseksuallnej mody, której nurtem Nadredaktor podąża. Na ostatnim AS występował w co najmniej o nr. za małej marynareczce i jeśli również inne części jego garderoby również są co tu ukrywać za małe to może ostatnie artykuły powstały w czasie kiedy mózg nadredaktora był niedotleniony (za małe wdzianka powodują kłopoty z krążeniem a wiadomo jak czym to się może skończyć)

Fr@ntz

---------------------------------

"I am an audiophile"

Co do opisu Ragtima w ostatnim Hi-Fi to rzeczywiscie, rozczarowanie olbrzymie,"wrazen odsłuchowych" jest teoretycznie cała strona plus poł kolumny, a w rzeczywistosci cała strona tej recenzji traktuje ale o wszystkim innym tylko nie dzwieku recenzowanego wzmacniacza.

Pada kilka ogolnych epitetów,które rownie dobrze mogły by pasc podczas opisu jakiegos przecietnego Creeka 21 gdyby recenzent tegoz, słuchał dodtad tylko na wyjsciu słuchawkowym jakiegos taniego odtwarzacza. Osobiscie nie nazwałbym tego tekstu recenzją,ale miłymi dla oka, luznymi wywodami o tematyce audio z Ragtime w dalekim i rozmytym tle...

ps. moze mnie za jakis czas uda sie zebrac kilka drozszych wzmaków i posłuchac konfrontacyjnie.

Przyznam się wszystkim, że coraz bardziej intrygują mnie słuchawki AKG K701. Rozmawiałem trochę o nich z kolegą Nickiem na zamorskim forum. Nick jest gitarzystą, religiozawcą i rozpalonym do czerwoności.słuchawkowcem z Italii. Ma Linna Sondeka, wzmacniacz lampowy Leben CS 600 (którego zdjęcie macie parę wpisów wyżej) wzbogacony o 6 NOS-owych G.E.C. KT-66 (kilkaset dolców za jedną), a co najważniejsze, słuchał wszystkich, dokładnie wszystkich, najlepszych słuchawek świata. I wiecie, które ostatecznie sobie zostawił? AKG K701. Sprzedał AKG K-1000 i Sony R10 oraz zwrócił dystrybutorom Grado, Qalię i AT-3000. Podobno 701 grają najnaturalniej, przynajmniej z Lebenem CS 600.

A tu jeszcze Sennheiser HD-700 nadciąga. Dało się widać AKG we znaki Sennheiserom. Wygląda, że będzie ciekawie, bo to wszystko nie są bardzo drogie słuchawki.

Piotr Ryka; pewnie beda to zbyt tanie wzmaki wobec Twych wymagan ale w tych rejonach cenowych 2-3 tysiace najchetniej sie chce rozeznac,stad mam taka mysl zeby porownac: Grahama Slee z ASL OT MKIII oraz własnie Naimem,i moze cos jeszcze jak bedzie mozliwosc,najchetniej cos z gornej polki dla lepszego odniesienia, Twin Head ? bo Ragtime odpada ze wzgledu na swą dostepnosc.

A jeszcze predzej porownam swoje dt 880 z 701 (które bede miał na własnosc juz w przyszłym miesiacu)i hd 600( jak pojawia sie hd 700 to tez je kupie,w ciemno,choroba daje znac o sobie).

Pozdrawiam

Pastwa

Naim wcale nie jest tani, bo z najsłabszym zasilaczem gra podobno marnie, a z najlepszym kosztuje coś około 9000 zł. Twin-Head gra znacznie lepiej z lampami 2A3 Electro Harmoniks. Naprawdę duży skok jakościowy. Teraz planuję w kwietniu zakup 2A3 Full Music, które podobno czynią cuda z dźwiękiem. A czemu sądzisz, że Ragtime jest mało dostępny? W końcu to polska firma i już z jakimś dorobkiem. Może rzeczywiście gra wspaniale? Przecież "recenzja" Stryjeckiego niczego o nim tak naprawdę nie mówi.

Bardzo dobry w canie około 1000 dol. jest ponoć ten wzmacniacz

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Piotr Ryka,

elektrostaty powiadasz, hmm. chyba nie. a co do kultury to uwazam, ze jestem w porzadku. nie wiem po co byl ten tekst z "prosze". chcesz cos doradzic to doradz nie to nie. kultury nie musisz mnie uczyc a jak juz musisz, to sa trudniejsze przypadki.

poslucham wzmacniacza stozka, jestem bardzo ciekawy co potrafi.

Dartman

To w końcu słuchasz wzmacniacza Stożkam, czy kontakt był nie trafiony, bo już tego nie rozumiem. A jak chodzi o grzeczność, to forma - dawać mi tu wzmacniacz - mnie osobiście nie odpowiada. Wzmaki słuchawkowe z balansem są, poza stożkowym, bardzo drogie. Chyba, że zdecydujesz się na C.E.C. HD-53, którego najnowsza wersja jest podobno dobra. Tej starszej słuchałem i jest od d. Kontakt - RCM. Ale uważam, że Stax 4040 byłby bardzo dobry, zapewne najlepszy, poza oczywiście omegą. Symetyczny dla HD 600 jest we Włoszech

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Piotr Ryka,

odebrales to zbyt, nie wiem ostro. jestem naprawde spoko facet.

bylo troche zamieszania ze stozkowym wzmakiem ale juz slucham :). kurcze, powiem tak - sluchalem paru wzmakow, ten jest po prostu,...... dobry. najfajniejsze jest to jak sie zgrywa z wadia, bajka. kable xlr mam referencyjne, mikrofonowe ;) ale naprawde oki.

witam,

Od trzech dni jestem szczesliwym i pewnie jednym z pierwszych w naszym kraju posiadaczem sluchawek AKG K 701 (nr referencyjny 3727). Co moge na teraz o nich powiedziec to podczas otwarcia opakowania, w ktorym sie znajdowaly pierwsze co zrobilo na mnie ogromne wrazenie to kolorystyka i zlozonosc wykonania. Powiem szczerze ze kolory zostaly idealnie dobrane i tworza ze soba pelna harmonie. O wiele lepiej to wyglada w "praktyce" niz na zdieciach np. w headroom. Obawialem sie troche bialych elementow ale jest to biel w rodzaju kosci sloniowej, ktora rewelacyjnie sie prezentuje. Jakosc wykonania ktora ma dla mnie nie mniej istotne znaczenie oceniam na prawie idealna. Co do wygody noszenia to sluchawki sa niesamowicie wygodne, lekkie i rewelacyjnie prezentuja sie na glowie. Kabel sluchawkowy jest bardzo miekki, lekki i elastyczny. Odnosnie odsluchu to sluchawki sa jeszcze nie wygrzane ale jedno co moge powiedziec juz teraz to ze faktycznie sa neutralne, jestem poczatkujacym audiofilem i wczesniej mialem sporo tanich sluchawek philipsa, panasonica, creative oraz ze sredniej polki Sennheiser HD 595 (z ktorymi mialem bardzo zle doswiadczenia - w pierwszej kupionej parze walnieta prawa sluchawka, wymienilem na kolejna a tu walnieta lewa sluchawka, trzeciej pary juz nie zaryzykowalem - no coz albo mialem cholernego pecha albo made in china...). Oprocz neutralnosci 701 cechuje gleboki nie narzucajacy sie bas. Wiecej nie pisze bo i nie mam doswiadczenia w tej klasie i sluchawki nie wygrzane i bez wzmacniacza. W kazdym razie nie zaluje wydanych 1400 zl, a sluchawki zapewne pokaza na co je stac po min 100 godzinach sluchania i ze wzmacniaczem. Pozdrawiam...

saint_martin, 19 Mar 2006, 11:20

>witam,

>

>Od trzech dni jestem szczesliwym i pewnie jednym z pierwszych w naszym kraju posiadaczem sluchawek

>AKG K 701 (nr referencyjny 3727). ....

Napisz proszę, gdzi i jak je kupiłeś. Sam jestem zainteresowany, nawet zakupem w ciemno. Kilka miesięcy temu kontaktowałem sie z dystrybutorem, ale sprawa dostepności wyglądała ponuro.

witam, kupilem w ciemno u polskiego dystrybutora tj. essaudio - dostali pierwsza pare tydzien temu po bardzo dlugim okresie oczekiwania. 701 jest coraz wiecej na ebayu i innych zagranicznych sklepach, czyli rynek staje sie coraz bardziej nasycony, przez co sa coraz bardziej osiagalne. Pozdrawiam...

AKG701 to dobre sluchawki, ale brzmieniem sa podobne do DT860 ktore sa znacznie tansze.

Osluch np.HD650 po AKG701 czy nawet 601 jest dosyc bolesnym doswiadczeniem, HD sa delikatnie rzecz biorac rozciapciane i leniwe. Inna klasa. Lada moment pojawia sie pewnie HD700 a i tak za jakis czas Beyerdynamic wypusci cos ponad to i to tez niekoniecznie.

Stare AKG 240 Studio nadal sa bardzo dobrymi nausznikami.

Jak narazie DT150 jak i DT860 swietnie sie trzymaja.

Co do DT880 , jak dla mnie sa lekko infantylne ale to tez zalezy od systemu.

Wszak mamy rozne krzywe czulosci naszych uszu ,lewego i prawego.

Patrzac na charakterystyki roznych sluchawek latwo mozna spostrzec ze w zakresie pasma 20>20'000hz rozrzuty sa duze w zakresie +/- 10dB i wiecej.

Za neutralnosc i liniowosc cenie sobie DT860 , za bas i calokrztalt DT150.

AKG701 sa gdzies pomiedzy nimi.

Ostatnio z kolegą z forum próbowaliśmy DT880 kontra DT 990 (nowe). Ale co ciekawe, dopiero na mocno zmodyfikowanym, dobrym zestawie (mnóstwo akcesoriów) udowodniłem koledze jaka jest przepaśc jeśli chodzi o "całokształt i bas pomiędzy" DT880 a DT 150:) Generalnie DT 880 nie polecam do tanich systemów (CD szczególnie). DT 150 tak:) Ale powyżej pewnej bariery nie ma o czym dyskutować:) A DT 990 przekazują jeszcze więcej informacji (czy muzyki to nie jestem tego pewien:) niż DT880. Ale czy o to chodzi? Oto jest pytanie:)

saint_martin

Jakość dźwięku z dobrze wyposażonego komputera jest zaskakująco dobra. Sam mam taki i robiłem porównania. Ważne jest oczywiście odpowiednie wyciszenie. Mojego praktycznie nie słychać z odległości 1 metra (bez słuchawek). Możesz spróbować podłączyć do swojego wzmacniacz słuchawkowy, np. MF V3, i sprawdzić, czy daje brzmieniowy postęp. No i oprócz plików płyty CD też nie zaszkodzą. Najlepiej brzmią ze szczytowego napędu TEAC. Gratuluję słuchawek i kompa.

Arek67

Z Twojego wpisu wynika, że BD 150, podobnie jak Sennheiser 650, doskonale sprawdzają się w słabszych systemach, a rozczarowują w dobrym towarzystwie.

Czy mógłbyś choć raz jeden wykroczyć poza swój lakoniczny styl i rozwinąć określenie "mnóstwo akcesoriów"?

Jak dla mnie abstrakcyjne okreslenie ukierunkowania zastosowan DT880 i Dt150.

Tymbardziej ze to wlasnie DT880 sa skierowane do audiofilow a DT150 do studio!

Mam kilka par DT i jedna AKG701, Ultrasone 2500.

Owszem DT150 maja lekkie podbicie n.rejestrow ale jest to celowe.

DT880 maja mocny spadek na dole , jak dla mnie jest go poprostu zamalo.

Dt860 sa moim zdaniem ciekawsze od DT880, maja bardziej liniowa charakterystyke i sa lkepsze tonalnie.

Owszem mozna sie spierac o to czy tamto, w koncu mamy rozna charakterystyke czulosci uszu, dla kazdego sluchacza inna lub podobna ale nie taka sama.

Czeste rankingi na headphone com sa tez dosyc specyficzne.

Jak cos jest nowe i drozsze to juz jest super, kabelki Cardasa to juz cudo, ja rozumiem to jest rynek, ale kazdy ma swoje uszy i wiedze o brzmieniu.

To ja jestem kolegą wspomnianym kilka wpisów wyżej przez arka67.

Mój komentarz do odsłuchu. Źródło odwarzacz dzielony DPA, wysoka sieciówka Velum + sieciówka Bartek1, IC HeavensGate, wzmacniacz słuchawkowy Forum608 + sieciówka Bartek1. Akcesoria to "tremblery" + stożki + kombinacja podkładek filcowych i aluminiowych. Niezła piramidka ;)

Słuchaliśmy świeżutkich DT-990 w porównaniu z wygrzanymi DT-880. Jako lepsze oceniłem DT-990, arek67 raczej DT-880. Przy czym zastrzegam, że dla mnie źródło DPA jest zbyt "ciemne". DT-990 zagrały dźwiękiem żywszym, bardziej przejrzystym, może nieco nerwowym w porównaniu z DT-880. Potem poprosiłem o podłączenie DT-150, bo mam takie w domu. Również nówki. I zagrały w tym zestawieniu najgorzej - dźwięk wyszedł matowy, płaski - zupełne przeciwieństwo tego co znam z mojego zestawienia ze wzmacniaczem QAudio.

Przed decyzją o zakupie słuchałem DT-990pro i DT-150. Nie miałem wątpliwości, że lepsze są DT-150.

Niewątpliwie słuszna jest uwaga o zmianie brzmienia słuchawek w pierwszych dniach użytkowania. Po zakupieniu nowych DT-150 grały całe noce ukryte pod stertą poduszek :)

W DPA w stopniach po D/A czesto siedza {co nie jest zasada}NE5532/4 i OPA134 po nich stopnie wyjsciowe oparte na zabudowie elementami dyskretnymi, ale i tu sa ciekawostki! Czesto niby zbalansowane stopnie w dzielonych D/A DPA mialy zabudowane jedynie dodatnie polowki, i tak naprawde np.na XLR wyjsciowe podawany jest sygnal pseudo zbalansowany! Czesto poszczegolne sztuki D/A DPA roznia sie od siebie.

Jezeli chodzi o czesc cvyfrowa sa to dobre DAC, natomiast z tzw. sonicznoscia roznie u nich bywa.

Wiem ze potrafia zagrac swobodniej i zwiekrza glebia, tylko malo kto im udzielic pomocy, sa drogie i juz historyczne.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.