Skocz do zawartości
IGNORED

Jaki LCD 26 calowy?

piohal

Rekomendowane odpowiedzi

(powtórzę pytanie):

"....dręczy mnie jeden wątek.

Otóż opisane tutaj , że LCD SHARP LC 26P50 ma tylko = rozdzielczość obrazu (w pikselach):960 x 540 i wejście HDMI.

Jaki efekt uzyskam na ekranie, gdy np na wejście , obojętnie jakie - podam mu sygnał HDTV np. 1920x1080???"

1. Czyli mam rozumieć,ze sygnał 1920x1080 (moze być niższy HDTV np 1280 x720 , ale wyższy od 960x) - przyjmie bez zarzutu z róznych wejść, tylko wyskaluje w dół ?

2. Jak przyjmie i wyskaluje w dół , to co z detalami? (nie jestem przekonany do końca, bo to przecież wizualnie dużo mniej)?

racja hojo1 nie o to pytałeś

a więc sygnał HD w przypadku sharpa to (chyba) nie tylko HDMI

jak puścisz po component to też prawdopodobnie wyświetli

domyślam się że myślisz o podłączeniu xbox-a

ja kiedyś podłaczyłem xbox-a do plazmy takim kablem

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

nie wiem w jakiej rozdzielczości są gry na xbox ale wyglądało to znacznie lepiej niż na zwykłym TV

także zwykłe plazmy bez HDMI taki sygnał wyświetlają bez problemu więc taki LCD też powinien

@yellow

nie przekręcaj tego co piszę

jak cytujesz to orginalnie

przeczytaj dokładnie może zrozumiesz

Ukryta Zawartość

...zadowala mnie w zupełności punkt, ze sygnał przyjmie

@ogOr - to dla kogoś informacja ( chcę sprawdzone podawać - rozczarowań mniej)

@sęp - zawsze to jest skalowanie w dół (tak jak mniejsza fotografia zawsze wygląda bardziej "cukierkowo" od większej) - jednak 26' to juz spory rozmiar i nie jestem wcale taki przekonany, czy np. film DVD w formacie HDTV na matrycy w HDTV ma chodzic gorzej niż po skalowaniu w dół ( detale).

Co innego program TV , chociaz znowu w HDTV np 720p raczej podstawa ( moze być).

To tylko teoria , cieszy mnieże ...odtwoarzy wszystko :)

Dziś LCXD 26" Sharpa tak jak 32 P 50 wypadła bardzo dobrze w testach.

W swojej klasie i w szczegółach w Pal / a jednak działa/ dołożyl droższym firmom .

a w HDTV w swojej klasie cenowej był bardzo dobry.

Odbiera wszystkie czestotliwości - konkurencja nie.

Przez HDMI - odbiera rewelacyjnie.

Lepiej w testach wypadły Panasonic LX 50 , JVC sx 60, plazma LG PX 4

pozdrawiam

Byłem dziś w Euro i specjalnie przyglądałem się temu niby rewelacyjnemu Sharpowi.

Z góry zaznaczam że nie pamiętam oznaczenia ale miał naklejkę HDMI i kupę innych a w opisie było "matryca PAL" więc chyba o jednym mówimy... ;)

Locololo znów ma rację - obok stała plazma Panasonica (ta z końcówką 50) i obraz z niej był ładniejszy. :)

Nie wiem jednak co w tym Sharpie jest tak rewelacyjnego - LCD jak inne, taka sama kasza i zlewające się szczegóły na ekranie co i w pozostałych tam wystawionych, choć rzeczywiście niektóre dawały jeszcze gorszy obraz! :)

Najgorszy na oko był Samsung (obraz szarobury o barwach brudnej szmaty do podłogi umaczanej w czymś brązowym), pozostałe - poziom wyrównany. Sharp w tym towarzystwie nie szokował jakością obrazu w żaden sposób - ot LCD jak inne.

Mnie natomiast zachwycił LCD 20 cali firmy Grundig. Oczywiście nie obrazem tylko zupełnie odlotowym designem. :)

Ukryta Zawartość

Ja oglądałem go w wersji 4:3 20 cali.

Zdjęcie nie mówi nic - ten TV wygląda na żywo jak milion dolarów i już nie dziwię się ludziom, co powodowani impulsem biorą sobie płaski TV do domu. Tharus Grundiga jest tak cudny, że na jakość odbioru nikt nie zwróci uwagi. :)

Natomiast obraz wydawał się mniej kaszowaty niż na innych LCD ale to oczywiście była tylko autosugestia spowodowana nieprawdopodobnym designem. :)

Tak naprawdę to jest nawet gorszy ponieważ pokryto ekran jakąś pseudoszybą i wszystko się w niej odbija! To ja już wolę LCD z matową powierzchnią.

Pozdrawiam!

Ukryta Zawartość

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

witam

rzeczywiscie Grundig zaskoczyl na tragach w BERLINE sporo odwiedzajacych. Lcd tej firmy bardzo nam sie podobaly .

Pierwszy raz na zywo lecial na LCD Gundiga obraz trojwymiarowy z boiska obok gdzie dzieci graly w gre pilkarzyki . To dzieci byly tymi pilkarzykami. Obraz na lcd lecial zadziwiajacy . Doslownie widac bylo jak pilka wypada za ekran . Te lcd ,ze tu na targach z sygnalu DVB chodzily rwniez bardzo dobrze. Model ten byl w kilku rozmiarach.

Najwieksze wrazenie na zwiedzajacych zrobily firmy Sharp i Samsung w TV oraz Harman w Audio.

Niestety porownan sprzetu nie bylo. Bedziemy je kontynuowac po powrocie.

Duzy FOTO pokaz z targow zaraz po powrocie z Berlina na www.hdtv.com.pl.

Na razie w sprawie 26 " zostaje przy ostatniej opinii.

pozdrawiam /sorry za brak polskich czcionek/

Witam,

Ja chciałem zaznaczyć , że jestem dyletantem , stanąłem wobec podobnego wyzwani czyli kupna tv lcd 32 cale i nie mam pojęcia na co powinnienem postawić , obraz z sharpa nie zachwycił, locoloco wspomniał że jest dobry w swojej kategroii cenowej, co powinienem wybrać zakładając nie muszę się zbytnio ograniczać finansowo.

Pozdrowienia

witam

nr 1 na rynku- co podkreślali wszyscy odwiedzający targi w Berlinie - jest Sharp GD1

Ukryta Zawartość

w biuletynie informacyjnym IFA - jest też bardzo wysoko oceniany Loewe najnowszy model Spheros

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) &pageno=5

Jeśli chcesz wyjatkowy model - masz do wybory tylko Loewe -

LCD Loewe wyposażone są też w DVB i nagrywarki z twardym dyskiem

a obrazy z designem sprawdź sam

pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>piohal

LG RZ26LZ50 moim zdaniem the best w tej klasie i cenie.

Pojechalem do Mediow, bo moja dziewczyna uparla sie ze chce miec "plazme".

Mialem do wydania 4kzl. Spokojnie porownalem sobie jakosc obrazu, obok staly LCDeki Sony, ktore bardzo cenie i pieknie sa eksponowane np. w sklepie sony (obraz HDTV). Niestety: w konfrontacji w MM z tym samym obrazem LG o dziwo byl lepszy. Nie lubie tej marki, ale przekonalem sie na wlasne oczy ze 26' LG lepiej pokazuje szczegoly (rozdzielczosc na wlosach, plynnosc ruchu, zero zblurowan). Kolory mnie nie interesowaly, bo to podlega calkowitej regulacji: tego nie bede wymagal od standardowo postawionych egzemplarzy w MM. Bardzo duzo pracowalem z fotografia cyfrowa i wielkoformatowa, wiec nieskromnie powiem ze mam oko:-) Z reszta w kwestii koloru LG swietnie sie sprawdza, bardzo naturalny odcien skory, dobra glebia i dynamika koloru. jedyny minus, ktory mnie doprowadza do szalu: nie posiada mozliwosci bezposredniego podlaczenia do wzmacniacza. musialbym chyba miec tuner cyfry, zeby zagoscilo u mnie stereo z TV na kolumnach. Natomiast w przypadku DVD nie ma tego problemu. Ktos probowal puszczac stereo z tunera TV na wzmak np. Coplanda csa8???

Hej

Natknąłem się na informacje o lcd lg RZ-32LP1R niedostępnm chyba w Polsce, w Europie kosztuje około 2,3 tys euro, czy jest to model który będzie w Polsce? wiecie coś na ten temat czy pomysł z lg zdecydowanie odpuścić?

pozdrowienia

• 8 miesięcy później...

Witam,

chciałem odświerzyć nieco temat i zadam znów tendencyjne pytanie, jaki telewizorek 26" LCD polecacie. Od ostatniego wpisu minęło trochę czasu, więc zapewne pojawiły się jakieś nowe modele. Z tego co ostatnio patrzyłem to ceny oscylują wokół 3k zl i taki przedział mnie interesuje.

Mam jeszcze pytanie, czy ktoś podłączał może taki telewizor do peceta np. przez DVI (lub też inaczej), jak się pracuje na takim telewizorze zamiast monitora, czy nadaje się wogule do pracy z programami graficznymi - autocad, corel, no i zwykły word.

pzdr

witam

najlepiej powinien się zaprezentować JVC 26 a 61 - cena 3099 zł

Ukryta Zawartość

W tej klasie masz jeszcze -

LG 26 LZ 55

LG 26 LX 2

Samsung 26 -R 72

Sharp 26 P 70

---------------------------------

Ale na dziś -promo - najlepiej wypada JVC

pozdrawiam

Ukryta Zawartość

• 4 lata później...

jeżeli radzi sobie równie dobrze na analogu jak modele większe to może warto sprawdzić

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

123... test

No to niestety jesteś skazany na badziewne LCD, żaden model nie będzie poprawnie "grał" na kablówce.

... sprawdziłeś już wszystkie modele 26" na wszystkich kablówkach, że wydajesz taki kategoryczny osąd?

... sprawdziłeś już wszystkie modele 26" na wszystkich kablówkach, że wydajesz taki kategoryczny osąd?

Kablówka to kablówka, jest ograniczona rozdzielczość i szumy.

Kiedy przejrzysz na oczy?, w plazmach wręcz nie do zniesienia są "efekty" typu green ghosting i wiele razy chciałem się na siłę przełamać aby kupić LCD (nieważne z jakim podświetleniem)i niestety mam plazme LG.

To u Was jeszcze analogówka jest po kablu? - buuu ;)

A po czym miałaby być kablówka? bezprzewodowo? (ciekawe jak)

Tak się składa że jestem właścicielem kablówki.

A po czym miałaby być kablówka? bezprzewodowo? (ciekawe jak)

Tak się składa że jestem właścicielem kablówki.

Ależ Witku, Ja mówię o cyfrowej telewizji kablowej naziemnej ( DVB-C ).

Seba,

1. Na twój sygnał żaden LCD nie będzie dobry. Najlepiej pierdyknij se kineskopowca i z zakupem płaszczki poczekaj sobie. Dodatkowo zaoszczędzisz tysiaka.

2. Jeśli nie lubisz zumowania, to wiesz jak mały będzie telewizyjny obraz "niby 16:9" na ekranie 26-calowym ? Pewnie z 18 cali. To już lepiej kup lodówkę z wbudowanym telewizorem. Kilku producentów takie coś sprzedaje.

3. Jeśli już musisz zrobić to co Ci tu odradzam, zwróć uwagę na LG. Ale tylko pod warunkiem że nie zależy Ci na słuchawkach, bo LG nie mają żadnych analogowych wyjść audio. Nie najgorzej obraz analogowy przetrawiają też Philipsy, a w kategorii reduktorów szumu (choć ja tych bajerów nie lubię) chyba nawet przodują. No i oczywiście pozostają jeszcze Toshiby, jednak trzeba się za nimi nachodzić po sklepach.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.