Skocz do zawartości
IGNORED

Brak humoru na forum | Dobre dowcipy... | Żarty

Rekomendowane odpowiedzi

guzia 20 Gru 2004, 20:52

Wartburg 311 Limousine "De Luxe" mój ojczulek miał takie biało-granatowe cudo :-)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

musze powiedzieć swojemu ojczulkowi że jest nowa wersja :D

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jaki to Wartburg?!! Toż to concept car Opel Insignia!

Ukryta Zawartość

post-8457-100006311 1170285652_thumb.jpg

post-8457-100006312 1170285650_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

......jak ojciec z synem.....

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A ja od siebie dodam taki filmik (około 20mb)

Ukryta Zawartość

Stancja u pewnej "żmiji" Babci;) - jak ktoś nie widział to polecam!!!

W razie gdyby złącze sie zapchało - wrzuci ktoś na jakiś inny serwerek.

Ukryta Zawartość

LIST Z HIGHFIDELITY.pl

Kolumny DIY

Dzień dobry:)

Mam siedemnaście lat. Jestem z okolic Warszawy. Tematyką audio interesuje się już od dłuższego czasu, ale wciąż jestem mało doświadczony. Od kilku miesięcy czytam Pana artykuły. W tym roku postanowiłem, że sprawie sobie przynajmniej parę kolumn, które teraz będą jako stereo, a potem-może za rok-dwa będą jako kanały przednie w kinie domowym. Z powodu małych funduszy zdecydowałem się na to, że sam je skonstruuję. Jednak mam parę wątpliwości. Czy mógłby Pan ocenić mój pomysł, coś doradzić??

Na dzień dzisiejszy każda kolumna będzie się składać z:

niskotonowego Peerlessa (12" 4Ohm, 94dB- link

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ), który będzie pracował w obudowie bass-reflex o objętości ponad 75l - wg programu do symulacji obudów;

czterech średniotonowych Scan-Speaków 12M/4831 G00 (5,25" 4Ohm 89dB,), będą one pracować we wspólnej komorze i niestety chyba też bass-refex, bo tak jest lepiej według programu;

wysokotonowego pierścieniowego również Scan Speaka R29 (94,5dB,)

Obudowa będzie ogólnie wyglądała prawdopodobnie tak na obrazku, który zrobiłem w Wordzie i jest w załączniku. Jest wzorowana głośnikach BC Acoustique modelu A4, którego konstrukcję również przesyłam w formacie pdf.

Ścianki to MDF o grubości około 4cm. Wysokotonowy i średniotonowe będą pracowały we wspólnej komorze -czy tak może być? Materiały użyte do wytłumienia obudowy to mata bitumicznai wełna owcza. Kolumny mają być bi-wiring i 4Ohm. I teraz zaczynają się schodki, bo mam problem ze zwrotnicą. Czy lepiej kupić gotową czy samemu zrobić? A może najlepiej komuś zlecić wykonanie jej? Mógłby mi Pan kogoś polecić? Mam też problem z kablami, które użyję do podłączenia głośników wewnątrz obudowy. Myślałem o van den Hul Magnum, ale pewnie Pan może mi lepsze polecić w cenie 200zł (maks. 250zł) m/b. Gniazda głośnikowe znalazłem WBT-0702.11- czy są lepsze jakiś w cenie do 450zł za parę?

W tym roku chciałbym sobie jeszcze sprawić amplituner, tylko nie wiem jakiej firmy. Chcę na niego przeznaczyć do około 7-8 tys. zł - z tego co się wiem, z reguły pod koniec roku można kupić amplituner wart 15000zł w cenie 8000zł, więc na takie coś mógłbym się skusić. Potem jakieś kable dobre do podłączenia głośników z amplitunerem - upatrzyłem sobie Audionova Quasarus Active, ale czy coś jest lepszego w tej cenie (2,5-3tys zł i dobrze byłoby po 5m)? Bo używane na stronie www.audio.home.pl można dużo taniej kupić innych znacznie droższych firm. Mam tylko pytanie: czy to jest bezpieczne i mądre wyjście kupno używanego kabla? Do amplitunera chciałbym założyć porządny kabel sieciowy do 1600zł - upatrzyłem sobie PAL-a Powercord Ultra, bo później dokupię sobie też kondycjoner tej firmy. Czy od odtwarzaczy CDDVD do kondycjonera, a od niego do sieci też powinienem założyć takie drogie kable. Następnie interkonekty i pozostałe głośniki do kina domowego - ale kiedy to będzie?;) To jest mój projekt.

Proszę Pana o rozwianie moich wątpliwości i porady, które będą niezbędne dla mnie:)

Z góry dziękuję za pomoc:)

Pozdrawiam

Tomek Brzoza

Panie Tomku!

Nieźle się Pan napracował (przynajmniej koncepcyjnie). Przykro mi więc mówić, że nie konstruuję kolumn, znam jedynie gotowe konstrukcje, trudno mi więc się odnieść do Pańskich założeń. Nawet jeśli miałbym jakieś uwagi, to nie bądą one poparte żadnym praktycznym doświadczeniem w DIY. proponuję, aby Pan zwrócił się z tym do jakiegoś specjalistycznego portalu.

Chętnie odpowiem natomiast na pozostałe pytania. W cenie 8000 zł, przy założeniu, że chcemy mieć dobre stereo, najlepiej wypróbować amplitunery NAD-a i Harmana/Kardona - obydwie firmy przykładają do tej strony odtwarzania szczególnie dużą wagę. Jest wszakże inna możliwość - biorąc po duwagę, że będzie Pan robił kolumny samodzielnie i zapewne pewnych niedoskonałości uniknąć się nie da, być może jeszcze lepszym pomysłem byłby zakup amplitunera Pioneera z systemem automatycznej kalibracji MCAA. Działa on znakomicie i skoryguj zarówno akustykępomieszczenia, jak i przetwarzanie samych kolumn.

W sprawie kabli - w tym przypadku zakup używanych przewodów w żadnym przypadku nie jest obciążony niebezpieczeństwem - jest bardzo prawdopodobne, że jeśli działają w momencie zakupu nic im nie jest. Przy takich pieniądzach i dlugościach chciałbym jednak Pana namówić do zalupu kabli Audionova - są naprawdę znakomite, stosunkowo niedrogie i do tego fantastycznie wyglądają.

Pozdrawiam i życzę sukcesów

Wojciech Pacuła

PS

Kiedy Pan skończy kolumny i zakupi sprzęt, proszę się odezwać, moglibyśmy pokazać Pański system.

Ukryta Zawartość

• Redaktorzy

Rany Boskie! A niektórzy się dziwią, że ludzie głosują na Samoobronę, wierzą w swoją babkę przemawiającą do nich z pieca, oraz we wszechswiatowy spisek, wyłącznie z powodu którego nie oświadczyła im się dotąd Claudia Schiffer. Kupa ludzi, większość chyba wykształconych, osaczona przez robaki! I żaden nie zdobył się w końcu na zaniesienie tego gówna do laboratorium, a jedyny lekarz z którym się skonsultowano (pośrednio) to jakaś dziwaczna homeopatka. Mówcie co chcecie, ludzie chcą wierzyć w takie brednie, bo to ubarwia ich szare życie. Nasz Michaś nie jest już zwyczajnym bachorem, tylko ofiarą straszliwej, nieznanej nauce, choroby pasożytniczej. Bosko.

Nie popadajmy w panikę , tego typu działania jeszcze nikomu nie zaszkodziły, wręcz przeciwnie najpradwdopodobniej w takim procesie oczyszczają się gruczoły, pory itp zresztą chyba na podobnej zasadzie działaja wszelakie maseczki wyprodukowane przez firmy kosmetyczne i farmaceutyczne tyle że często ze składników syntetycznych. Także sposób chyba niezły tylko interpretacja trochę gorsza - no i ta wiara w niewyobrażalne możliwości takiej tajemniczej kuracji -:) A czy reklamy współczesnych medykamentów nie grają troszke na takiej nucie ???

pzdr

Gość

(Konto usunięte)

Panowie audiofile ! Jak możeczie nie wierzyc ! Czy ktoś tego próbował ?

Ci ludzie tam próbowali !!!! Woedzą o czym mówią.

Komu jak komu , ale nam/wam nie trzeba tłumaczyć , że są rzeczy których nie da się logicznie wytłumaczyc , a działają:)))

jozwa maryn, 19 Lut 2006, 14:11

>Rany Boskie! A niektórzy się dziwią, że ludzie głosują na Samoobronę, wierzą w swoją babkę przemawiającą do nich z pieca, oraz we wszechswiatowy spisek,...<

I jeszcze wierzą w grające kable zasilające :)))

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - akcja się wolno rozwija, ale zwolennicy moherowych beretów będą wniebowzięci:)

Ukryta Zawartość

A) Marketing kobiecy

1. Jesteś na imprezie i widzisz atrakcyjnego faceta, podchodzisz i mówisz: "Jestem dobra w łóżku". To jest marketing bezpośredni.

2. Jesteś na imprezie z przyjaciółmi, widzisz atrakcyjnego faceta, jeden z twoich znajomych podchodzi i mówi: "Tamta laska jest świetna w łóżku". To jest reklama.

3. Jesteś na imprezie i widzisz atrakcyjnego faceta, prosisz go o numer telefonu, następnego dnia dzwonisz i mówisz "Jestem dobra w łóżku". To z kolei jest telemarketing.

4. Jesteś na imprezie i widzisz atrakcyjnego faceta, rozpoznajesz go, odświeżasz mu w pamięci znajomość i pytasz "pamiętasz jak dobra jestem w łóżku?" to się nazywa Customer Relationship Management.

5. Jesteś na imprezie i widzisz atrakcyjnego faceta, wstajesz, poprawiasz ubranie i fryzurę, podchodzisz, stawiasz mu drinka. Mówisz mu jak ładnie pachnie oraz zachwycasz się jego garniturem. Napomykasz jak dobra jesteś w łóżku. To się nazywa Public Relations.

6. Jesteś na imprezie i widzisz atrakcyjnego faceta, podchodzisz i mówisz: "Jestem dobra w łóżku", następnie pokazujesz mu jeden sutek, lub cala pierś. To jest Merchendising.

7. Jesteś na imprezie i widzisz atrakcyjnego faceta, on podchodzi i mówi: "Słyszałem, ze jesteś świetna w łóżku" – To jest uznana marka - branding.

B) Marketing męski

Podchodzisz do laski na imprezie i mówisz: "Jestem fenomenalny w łóżku, potrafię spędzić całą noc kochając się bez przerwy." To nazywa się Nieuczciwa Reklama i jest karane w większości krajów UE.

Wraz ze zdobytą wiedzą przychodzi świadomość jak wielu rzeczy jeszcze nie wiesz...

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.