Skocz do zawartości
IGNORED

pomoc w wyborze kolumn

wi??

Rekomendowane odpowiedzi

Mam prośbę aby mi ktoś doradził w wyborze sprzętu. Zaraz na wstępie powiem że nie mam praktycznie szans na odsłuch kolumn. Interesują mnie kolumny od 1300-1500zł. Wiem że to nie za dużo ale musi mi wystarczyć. Reszta też nie jest rewelacyjna. Wzmacniacz- Yamaha 550rs, CD-Yamaha 530Ers. Proszę o pomoc w dobraniu czegoś w tej cenie. Myślałem o B&W ale słyszałem że trochę męczą słuch. Może Mission M32 lub coś podobnego? Słucham różnej muzyki. Dance,rock, pop, trochę starych kawałków. Dzięki.

https://www.audiostereo.pl/topic/20730-pomoc-w-wyborze-kolumn/

Ja tam sie nosze z zamiarem zrobienia przez np. McGyvera kolemienek typu DIY bo zadne sklepowe w tych przedzialach cenowych mi sie nie podobaja :D (mam tannoy m2 i jakos inne nowe konstrukcje mnie nie powalaja)

Ktos zapyta-a skad pewnosc ze te robione mi sie spodobaja....

No coz-jak narazie to tylko rozmyslania wiec daleko jeszcze do ewentualnej decyzji zwlaszcza ze potem sprzedac "takie cos" w podobnych pieniadzach jak sie kupilo to tez problem

Ale mozesz zrobic tak: idz do MM kup sobie tannoy fusion 4 w promocji za 1000zl a potem zaopatrz sie w lagodny wzmak i bedziesz happy :)

Z Fusionów lepiej grają trójki, natomiast czwórki mają duży potencjał tuningowy, ale spapraną zwrotnicę. Wymiana zwrotki daje ogromny postęp, tylko czy warto kupować nowe kolumny po to, żeby od razu w nich grzebać? Można też przecież zrobić projekt DIY od zera, z bardzo dobrym efektem.

Yamaha AX550 mimo wieku jest dość rozsądnym wzmacniaczem. CD jest akceptowalne, ale coś lepszego nie zaszkodzi. Jednak najważniejsze są kolumny.

Jakie kolumny? Z monitorów? Acoustic Energy Aegis Evo 1 są OK, ale najlepszy stosunek cena/jakość da w tym przedziale cenowym DIY.

Co złego jest ze zwrotnicą w Fusion 4 ? Otóż Fusion 3 gra dość dobrze. Fusion 4 oparte na tych samych przetwornikach gra znacznie gorzej. Zatem skoro same przetworniki potrafią zagrać dobrze, a w tym konkretnym modelu kolumn grają słabo, to świadczy to o tym, że skaszaniona została ich aplikacja.

Czy Tannoy potrafi? Tak, potrafi. Ale częstoprojektuje niektóre ze swoich kolumn niedbale i niefrasobliwie.

Polecam lekturę wątku:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

M32 - w swojej cenie są naprawdę zaskakująco dobre. Niedawno miałem okazję porównać je u kolegi bezpośrednio z Dynaudio Contur 1.3 i wszyscy obecni zgodnie stwierdzili, że się wybroniły, choć to przecież przepaść cenowa. Twój wybór jest więc moim zdaniem strzałem w dziesiątkę.

• 3 miesiące później...

Witam,

odebrałem właśnie Tannoy Fusion 4 po długich odsłuchach w domu i różniastych sklepach. Porównywałem z różnymi głośnikami. Pytałem sie również Was na forum o radę :)

Ostatecznie, odstrzeliłem m.in Dali 5005( coś nie tak z górą), Kef iq5 (za słabiutkie), Avance Dana503.

Istotnie jest to, że odsłuch odbywa sie w pomieszczeniu o pow. 45m2 z duzą pustką powietrzną nad głową - aż do jętek, czyli krótko mówiąc salon ma prawie 6m wysokości.

Na koniec na ringu ostały się Fusiony4 i JBL e90. Czytałem uważnie wątki Norwidos'a, Elfana, McGyvera i wielu innych zacnych bywalców tego forum na temat w/w dwóch par.

Oto do jakich konkluzji doszedłem po konfrontacji Waszych opini z rzeczywistością (odsłuch w domu):

Otóż, że z zresztą jak sami podkreślaliście wielokrotnie, nie ma jak własne ucho, subiektywne upodobania muzyczne, "osobiste" pomieszcenie odsłuchowe i jeszcze wiele, wiele innych czynników indywidualnych.

McGayver( którego bardzo cenię - zresztą jak każdy) twierdził, iż Tannoy Fusion3 jest dużo lepszy od Fusion4 - ja porównywałem obydwa modele i musze przyznać, ze fusion 3 wypadł przy 4-ce dość blado. Grał oczywiście bardzo poprawnie (szczególnie za tą cenę) ale było wg mnie zdecydowanie za słaby - 87dB a 91dB zrobiło tu różnicę.

JBL E90 którego posiada i poleca Norwidos grał ok. Ale jak dla mnie ujawnił sporo problemów w basie i no i był jak dla mnie zbytnio agresywny. No i czasem zadudnił nieprzyjemnie.

Tanszy o jakieś 600-700 pln Fusion 4 w moim układzie wypadł po prostu najlepiej. Jest wg mnie kolumną o charakterystyce miękkiej, spokojniejszej od jbl'a z dobrym niskim basem. Taka kolumna w połączeniu z amplitunerem, który posiadam (ONKYO TX-SR702) a który charakteryzuje się brzmieniem rozjaśnionym, szczegółowym z delikatną ostrością, cofniętym środkiem pasma oraz stosunkowo twardym delikatnym basie zagwarantował brzmienie spójne, pełne i najważniejsze niemęczące.

Wszystko to po prostu potwierdza jedynie w/w fakt iż należy słuchać samemu, zasięgać oczywiście porad fachowców na forach, ale nade wszystko zdać się na swój własny zmysł słuchu.

Jeszcze raz dzięki wielkie wszystkim za pomoc w wyborze głośników.

Pozdrawiam

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.