Skocz do zawartości
IGNORED

Najwieksze audiofila glupoty

Hiena-podrobka

Rekomendowane odpowiedzi

"Urzekla mnie Twoja historia"

Czytajac gazety (a w nich listy), nasze forum, rozmawiajac z ludzmi przy sprzedazy/kupnie sprzetu spotkalem sie z roznymi historiami. Niektore byly smieszne, inne zalosne, slyszac jeszcze inne chcialo mi sie plakac nad glupota tych ludzi.

Jeden czlowiek do "szukajac drogi do poprawy brzmienia swych kolumn" (podstawkowe Akustyki) zakupil do nich srebrne kable za 12 kzl. To kilkakrotnie wiecej niz za kolumny.

Inny w swoich Zollerach zmienil oba glosniki basowe z potem szczerze sie dziwil "ze mu nie gralo".

Gro ludzi placi ogromne pieniadze za poprawe brzmienia swojego systemu o pare % a zapomina o tak elementarnej rzeczy jak akustyka pomieszczenia sluzacego do odsluchu.

Znacie jakies podobne historie?

https://www.audiostereo.pl/topic/2074-najwieksze-audiofila-glupoty/

Dla mnie nieustającym rekordem świata jest temat opisany w wątku 1679,

i link

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) .,

moim zdaniem : Nie do pobicia.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

...zielony marker do cd...

Ukryta Zawartość

Pzdr.

Ukryta Zawartość

Może niedługo wymyślą (na wzór ustrojów akustycznych) specjalną, audiofilską odzież, na której dźwięki będą się odpowiednio rozpraszały/kumulowały etc (zależnie od upodobań) :)

Ciekawe czy będą to "dresy" czy "kanty"? :)

Pamiętam pewnego jegomościa, który słuchał zestawu StrussQ, cd AMC i kolumny Paradigm Studio(podstawkowe). Niby wszystko OK. Rzecz w tym, iż na specjalne zamówienie jego Struś miał wyjścia na dwie pary głosników. Po co? Otóż, gdy naszemu adioholikowi brakowało basu, podłączał do drugiego wyjścia swojej stare Altusy, które prócz tego służyły mu jako standy.

Inny fan legendarnej konstrukcji słuchał jej z zestawem DM-10 Densena i Cd Micromegi. Twierdził, że wszystkie zagraniczne kolumnmy to ściema. W liście do HFiMUz. prosił o poradę w sprawie poprawy brzmienia. Chodziło mu - rzecz jasna - o kondycjonery i kable sieciowe...

Gość CałkiemNowy

(Konto usunięte)

Może wymyślimy jakiś audiofilski gadżet i zarzucimy nim imperialistyczne rynki :

Moje propozycje nr 1 - specjalny płyn do mycia uszu (maże być też zielony aby był łatwo kojarzony), p. 2 - audiofilski worek do lodu na głowę (oczywiście zielony), p. 3 - automatycznie można by dystrybyłować kostkarki do lodu (oraz kondycjonery do nich) i specjalną wodę, p. 4 - lekarz specjalista niekoniecznie laryngolog.

... jeśli takie samo jak zielony marker, to ja osobiście dziekuję za taki tweak ... chyba że to jest tak niejednoznaczna sprawa jak sandbag tweak... wtedy to już kwestia gustu i transparentności systemu...

Pzdr.

Niektóre napędy jako docisk mają czarny krążek plastikowy (czasem z nim jeszcze mniejszy mosięzny dociskający ten czarny) wielkości płyty ,taki który ową płytę zakrywa.Ma to spełniać podobne zadanie co zielona opaska,chodź chyba z lepszym rezultatem.W skrócie chodzi o światło lasera i jego niepoządane odbicia i zakrzywienia.Nie jest to żadne woodoo

Pamientam jak znajomy mojego ojca kiedy słuchał muzyki wyłaczał TV video lodówke i inne sprzety w całym domu gdyz twierdził ze zakłóca to mu odbior.

No coz moze i tak było ale zasugerowałem mu ze skoro ma takie wrażliwe ucho to niech pociagnie prad do sprzetu na oddzielnym torze to mu lodowka nie bedzie zakłocac...i nie trzeba bedzie w kuchni wody scierac po paro godz odsluchu....

Na to on stwierdził ze to nie wina wspólnej magistrali pradowej bo juz dawno sprzet ma na oddzielnym zasilaniu ale po prostu właczone urzadzenia go denerwuja i psuja mu odbior......

Coz mam rzec :) ciesze sie ze mi słon na ucho nadepnał bo gdyby moje hobby było takie kłopotliwe a ucho miałbym tak wrazliwe znikła by cała przyjemnosc słuchania muzyki a tak mam nadzieje ze jak wrescie kupie sobie wymarzona lampke to juz bede zadowolony na 1000% ...

pozdrawiam

>Bambus. Znam teorię dla której te zielone krążki są zrobione. Z całym szcunkiem, ale dla mnie to voodoo i wciskanie kitu. Ze 3 albo i 4 lata temu testowałem ze znajomym taki krążek. Kupił go "w ciemno" i chciał się podzielić wrażeniami. Przyszedł do mnie nic nie mówiąc o jego wrażeniach ze wcześniejszych odsłuchów. Posłuchałem, popatrzyłem na niego i stwierdziłem, że głupia sprawa ale ja nie słyszę różnicy. On odpowiedział: "właśnie, ja też". Nie znam gościa, który potwierdziłby w praktyce skuteczność działania tego wynalazku. Może teoria ma swoje uzasadnienie, ale zmiany wprowadzane przez to ustrojstwo moim skromnym zdaniem są na granicy percepcji.

No dobra pośmiejcie się ze mnie...

Będąc młodą pielęgniarką i zaopatrując się na Wolumenie, wybrałem się tam z kolegą po najlepsze kolumny świata (chyba wiadomo jakie). Miałem niezwykłe szczęście, bo ktoś sprzedawał używane, z inną nazwą, ale niemal identyczne jak Altusy, a sporo tańsze. Po miesiącu słuchania, coś mi zaczęło w nich przeszkadzać. Doszedłem do wniosku, że jest to wina drobnych szpar w tylnej ścianie. Wyjąłem głośniki i z głową w środku kolumny wypełniałem szpary butaprenem przez pół dnia. Przykleiłem także profesonalne wygłuszenie z jakiejś gąbki.

Po kolejnym miesiącu okazało się, że cały czas jest coś nie tak. Wpadliśmy na pomysł. Na Wolumenie (chyba nadal) ma pawilon firma STX, która robi kolumny. Można u nich było zregenerować głośniki (nowa membrana). Pojechaliśmy z kumplem. On z oryginalnymi z Altusów, ja ze swomi - prawie identycznymi. Na miejscu okazało się, że głośniki moje do niczego się nie nadają. Powiedziałem, że kupiłem je od takiego gościa na wolumenie. Wtedy stało się jasne, że tym gościem był "Badziewiak" - jakaś legendarna postać z tamtego światka.

W końcu pozbyłem się tych kolumn. Następne były jakieś wynalazki na czeskich Teslach. Dopiero potem kupiłem "Audio" i wybrałem świadomie pierwsze prawdziwe kolumny.

Zaczynający zabawę - śmiejcie się, ale pamiętajcie nic pochopnie...

Butapren fajna rzecz, od razu miałeś po jakimś czasie kołowato w głowie , a w dodatku zaoszczędzoną kasiorkę za nie wypite %.

Takie postępowanie audiofilskie ,też prowadzi do wytyczonego celu :)

• 1 rok później...

A co z tymi co kupują tuner za 5000zł a potem słuchają na nim stacji typu RMF czy Radio Zet? (W sensie że te radia są wybitne jeśli chodzi o psucie i podbijanie dźwięku).

Był tu też taki jeden co Tannoy M1 podłączał pod jakieś drogie zabawki jak MF albo nagłaśniał nimi 30m^2. Oczywiście dźwięk bez zarzutu, pełna podstawa basowa ;)

A co z takim gościem jak ja, który żadnych Tannoy nie kupi tylko dlatego że wszyscy chwalą? :>

• 1 rok później...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - tym się czyści izolację kabelków :)

Ukryta Zawartość

• Redaktorzy

3 ściereczki Nordosta są jako "gratis" do ostatnieho What Hi-Hi albo Hi-Fi Choice'a - dokładnie nie pammiętam, ale leży tego sporo po EMPiKach.

Fr@ntz

---------------------------------

"I am an audiophile"

Z mojej strony dodałbym jeszcze:

- kable sieciowe za kpln

- interkonekty cyfrowe za kpln

- inne kable za pare kpln

- wzmaki lampowe 2*2W które miażdżą dynamiką

- pozłacane bezpieczniki

- podstawki pod elektronike za duże pieniądze

- ustawianie kolumn z kolcami na plycie marmurowej

- trzymanie płyt CD w lodówce żeby lepiej grały (autentyczne!)

- obrzydzenie na widok wszelkich regulacji barwy a z drugiej strony modyfikowanie dźwięku nietypowymi kablami

Oczywiście wszystko z lekkim przymróżeniem oka więc prosze mnie od razu nie atakować ;-)

Nie traktuje powaznie ludzi "slyszacych" brzmienie kabli USB...

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.