Skocz do zawartości
IGNORED

Jaki wzmacniacz do AA Mimas 2 ?

Pedros

Rekomendowane odpowiedzi

W ramach stopniowej wymiany sprzętu mam zamiar zastąpić wysłużoną diorę WS 504B , jakimś używanym wzmacniaczem w cenie do 1000 zł.W związku z powyższym pytanie do osób znających brzmienie kolumn AA Mimas 2 : z jakim piecykiem te głośniki mogą dobrze zagrać?Proszę o wypowiedż osoby posiadające w/w. kolumny , a także tych , którzy słyszeli je w jakimś udanym zestawieniu.A może wypowie się konstruktor kolumn?Pokój odsłuchowy ma ok. 25metrów , więc wskazane aby wzmak był dość wydajny.

https://www.audiostereo.pl/topic/21353-jaki-wzmacniacz-do-aa-mimas-2/

Nie słyszałem tego Reloopa ale z Twojego opisu wynika , że znasz charakter brzmienia Mimasów , więc może spróbuję.Rzeczywiście w przypadku tych kolumn trzeba ostrożnie dobierać sprzęt towarzyszący gdyż bardzo ławo ich szczegółowość może przekształcić się w jazgotliwość.Dlatego właśnie tak dobrze współpracują z Diorą 504B , która gra dość szczegółowo ale trochę "misiowato".Z tego samego względu niełatwo będzie mi znależć jej godnego następcę w tym przedzaile cenowym i z tego też powodu liczę na pomoc forumowiczów ;)))

A więc przyszedł czas na wzmacniacz :-) W niedziele za wielu ludzi Ci nie pomoże. Wiesz, spacery z żonami i dziećmi, a Ci stanu wolnego przesiadują w knajpach przy piwku :-) W pracy ludzie mają więcej czasu :-))) Bądź cierpliwy, w poniedziałek posypią się wpisy, albo już dzisiaj wieczorem. Pozdrawiam!

Reloop misiowaty nie jest, raczej neutralny, żywiołowy, bezpośredni. nie upiększa i nie owija w bawełnę, wali jak jest. Być może nie co ostrawy, ale za krutko gra i nie w systemie do testowania. Dla tego napisałem, że zestawiłbym to z gładkim CD i z kolumnami AA powinno być dobrze. Nie wiem której wersji Mimasó słuchałęm w Delata Studio, zdaje sie , że właśnie II-ki oraz kilka innych konstrukcji.

mimasy grały dynamicznie z nieco podkręconym basem i neutralną górą (tzn nie byłą przejaskrawiona ani nadmiernie wycofana). W połączeniu z reloopem powinno być sporo czadu , ale zadbałbym o muzykalny CD inaczej może być za szorstko. Ponieważ nie mam rozeznania w CD w tym zakresie cenowym (ok 1000zł) więc trudno mi doradzić jaki CD będzie odpowiedni, popytaj o jakiśtaki miękki, przyciemniony lekko, lub grający pastelowo (że się tak wyrażę), żadnej żylety. Inne rozwiążanie to przyciemniony wzmak i neutralne CD lub nawet nieco energetyczne, zależy jak bardzo przyciemniony będzie wzmacniacz. Też powinno wyjść choć zapewne efekt brzmieniowy będzie inny.

->Cypis

Ja się nie niecierpliwię , a wątek założyłem z myślą o wywołaniu dyskusji , z której wyciągnę odpowiednie wnioski ;)

Jeśli chodzi o tę "misiowatość" Diory , to może trochę przesadziłem , ale niewątpliwie ociepla ona nieco brzmienie zestawu i tego typu wzmacniacza właśnie szukam , gdyż żródło na razie zostanie takie jakie jest , a razem z Mimasami brzmi to całkiem nieżle ale " w miarę jedzenia..." , więc chciałoby się lepiej.

->PMD

Jeśli Reloop jest żywiołowy i bezpośredni , to może być z Mimasami i cd Marantza nieco zbyt jasno.

Marantz. Modele PM62, PM68, PM78, PM7000, PM8000. a także Alchemist Kraken, Denon PMA 925R, PMA1315, PMA915, PMA735. Unikać wycofanej średnicy. Unikać wyeksponowanej góry. Unikać zamulonego i rozlazłego basu. Za kilka dni sprawdzę Kodę KD261 to może coś o niej napiszę.

->McGyver

Jak zwykle można liczyć na pomoc z Twojej strony- dzięki.Muszę przyznać jednocześnie , że chyba masz podobny gust jeśli chodzi o brzmienie zestawu , gdyż większość Twoich propozycji pokrywa się z moimi.Problem polega jednak na tym , że trudno jest w praktyce sprawdzić jak dany wzmacniacz spisze się w zestawieniu z Mimasami , gdyż są to piecyki pojawiające się na rynku wtórnym dość rzadko i najczęściej trzeba się szybko decydować na zakup , jeśli są w atrakcyjnej cenie - stąd właśnie moja prośba o pomoc do osób , które miały okazję słuchać jak Mimasy z nimi grają.

• 1 miesiąc później...

Witam.

Nie chciałem zakładać nowego wątku, dlatego odnawiam ten.

Jaki wzmacniacz, który zagrałby dobrze z tymi kolumnami polacalibyście w kwocie 2-3 tys. PLN. Wzmacniacz nowy lub używany, ale w miarę łatwo dostępny. Proszę o wypowiedź osoby, które zetknęły się z tymi kolumnami.

Wydaje się , że używany wzmacniacz za 2-3 tyś zł. , to może być już dość wysoki poziom dla Mimasów , chociaż kto wie ...?

U mnie Mimasy grają już z Marantzem PM 7000 i muszę przyznać , że z brzmienia zestawu jestem zadowolony.Być może mogło by być lepiej ale myślę , że za kwotę jaką przeznaczyłem na zakup wzmacniacza , jest naprawdę nieżle i ciężko by było znależć dużo lepszego partnera do Mimasów.(no chyba , że słynnego PM 75 , którego niestety nie słyszałem , ale wiadomo jak trudno go upolować za rozsądne pieniądze ;)

• 1 rok później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.