Skocz do zawartości
IGNORED

Który projektor?

Bigmar

Rekomendowane odpowiedzi

Jestem przed zakupem projektora. Mam obecnie na oku następujace modele:

Nec HT410

Benq PE5120

Optoma H27.

Myślę o zakupie w pixmanii i biorę po uwagę szczególnie Optomę bo dają dodatkową lampę, jednak wiem że nie może to być głównym wyznacznikiem zakupu. Projektor ma stać w pokoju ok 20m2, odległość od ściany to około 3.7m, wielkośc obraz jaki chce uzyskac to 180 - 200cm w podstawie.

Jeśli macie inne propozycje to poproszę.

https://www.audiostereo.pl/topic/21363-kt%C3%B3ry-projektor/

co prawda nie widziałem zadnego z tych projektorów ale... sam posiadam sprzet w technologii dlp i wiem ze jesli bede dalej szedł w tę technologie to z pewnoscią nie kupie juz projektora z kółeczkiem x 2. Bedzie to model conajmniej x 4.

Pomijam tu oczywiscie wszystkie inne aspekty jak głosność, odwzorowanie barw, jasnosc czy kontrast. POmijam bo jak mowie nie widziałem obrazu z tych modeli. Ale jesli posiadają one kółeczko wielobarne obracające sie z prędkością x 2 to jak dla mnie za mało, gdyz niestety widze efekt tęczy!!

Moze tu cos znajdziesz ciekawego:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Na tej samej stronie w porownnaniu projektorow z tego przedzialu cenowego pamietam ze optoma h27 znalazla sie na samym koncu jako outsider..

Ukryta Zawartość

Oto mail z Pixmanii w sprawie Optomy H 27.

"Przepraszamy, wystapil blad na stronie. Takie oferty nie sa przeznaczone na rynek polski. Bug zostanie poprawiony w najblizszych godzinach. "

Czyli oferta widoczna na ich stronie

Ukryta Zawartość

jest już niekatulana.

Nadal pozostaje NecHT410 lub Benq 5120, oczywiście może być coś co zaproponujecie do 4000pln.

Ukryta Zawartość

To juz lepsza TOSHIBA TDP-MT200

Test tych projektorów:

Ukryta Zawartość

W pixmani za okolo 3500tys . Nie wiem skad maja takie ceny. W innych sklepach powyzej 5tysiecy:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

do KOpyt25

Ta Toshiba faktycznie ciekawa. Sprawdzę w Pixmanii co i jak żeby znów nie wykręcili numeru jak z tą Optomą. W Komputroniku ponad 7kpln kosztuje, podejrznie tanio w Pixmanii jest. A co do Neca 410 to doczytałem że kółko ma x2 więc odpada, a w tej Toshibie jest x5.

Toshiba świeci ciekawe - dynamiczny obraz jak na swoje parametry. Jeśli chodzi o optomę, to mi obraz się podobał i nie mogłem się do niczego przyczepić poza obiektywem oraz lekko suchym kontraście.

• 2 tygodnie później...

Recenzja Optomy H27 jest tutaj:

Ukryta Zawartość

Bardzo go chwalą, chociaż mi osobiście obraz nie przypadł do gustu...

Ukryta Zawartość

• 1 miesiąc później...

Interesuje mnie zakup projektora w cenie do 3000zł.

Sporo mówi się tu o Benq 6110...(którego ostatnio miałem okazję widzieć w akcji)ale znalazłem na stronie producenta model 2140 o podobnych parametrach(na "+" 100lumenów, lżejszy o 1kg ale brak PIP) mam pytanie czy jakość obrazu uzyskanego z tych dwóch modeli można uznać za taką samą??

Cena tego modelu od 2509zł ( pixmania ) do ok 3000zł.

I tu rodzi sie drugie pytanie-czy pixmania jest godna polecenia?słyszał ktoś by ktokolwiek miał z nią kłopoty??(poza tą optomą)..

W ogóle uważam iż temat projektorów jest w Polsce kiepsko rozwinięty i dostępne są na razie bardzo skąpe informacje...ludzie skłaniają się bardziej w kierunku telewizorów lcd i plazm...ktore jak dla mnie sa na dziś dzień stanowczo za drogie.

Proszę zatem szanownych forumowiczów o odpowiedź na w/w pytania i ew. propozycje innych modeli w podobnej cenie.

Pozdrawiam

Michał

Prawdopodobnie nikt nie testował dwoch projektorow Benq 6110 i 2140 w tym samym czasie. Ale podejrzewam ,ze obraz jest bardzo podobny do siebie.

Jesli szukasz do kina domowego to z tych tanich polecam 5120.

Jakosc obrazu zalezy duzo od powierzchni na ktorej bedziesz ogladał. Np. na jasno żółtej scianie lepiej sie prezentuje niż na ekranie projekcyjnym.

Jesli chcesz super jakosc obrazu to nie przekraczaj 60-80 cali. Ja mam teraz obraz w pionie 180cm i moze , moze byc. Tylko jak pojawia sie akcja w ktorej jest bardzo widno. Np. plaza czy cus pododbnego to obraz wyswietlany jest strasznie jasno - wada chyba wszystkich projektorów oprocz porojektorów kinowych.

Hmmmm... niekoniecznie.

Patrząc na sprawę na spokojnie, bez niepotrzebnych emocji i obrażania nikogo, w tym - przyznaję że kontrowersyjnym - stwierdzeniu o przewadze ściany nad ekranem, może być jakieś ziarnko prawdy.

1/ Primo :) - co to jest ekran projekcyjny? To może być amerykańskie cudo o niskim gain i cenie za metr kwadratowy jak za apartament w sercu Warszawy. Może też to byc tzw. "byleco" będące ekranem tylko z nazwy, pogiete, brudne i popieprzone ;), z marną powierzchnią, dobre do prezentacji wyników finansowych oczyszczalni ścieków z Koziegłów (z całym szacunkiem dla Koziegłów) ale nie do kina... wówczas ściana wydaje się naprawdę lepszym wyjściem...

2/ Primo :) - żółtawy kolor. Wprowadza przekłamania - OK. Ale dodaje ciepła i nieco przyciemnia obraz, który dla autora kontrowersyjnego stwierdzenia bywa zbyt jasny. A już na marnym ekranie prezentacyjnym z gain 1,5 byłby zapewne zgoła nie do wytrzymania.

Tak więc nie generalizujmy. Co dobre dla mnie - może być marne dla innych. Wszystko zależy od konfiguracji sprzętowej i warunków lokalowych. Przykład z innej beczki: kiedyś (z ciekawości) odłączyłem swoje Sonusy Concertino od stareńkiego, ale wciąż żwawego, Rotela i podłączyłem do Yamahy 430 by posłuchać ich w konfiguracji stereo. Dotychczas wydawało mi się, że dobra kolumna zagra świetnie ze wszystkim. Myliłem się! I to okrutnie... Dawno nie słyszałem tak podłego dźwięku!:) W miarę przezroczysty Sonus nie dodał amplitunerowi Yamahy swojego czaru i blasku tylko bez żadnej litości obnażył całą dźwiękową maliznę tego - skądinąd dobrego w kinie - amplitunera. Ta sama Yamaha z Tannoyami M1 i z tanimi monitorkami Jamo serii 300 zagrała wręcz wybornie... od tamtej pory nikomu nie polecam drogich kolumn do tanich amplitunerów i - per analogiam - nie uważam, by używanie ściany do taniego projektora było jakimś tam świętokradztwem.

Co komu pasuje...

Pozdrawiam!

Jeśli DAC - to NOS-DAC z buforem lampowym, jeśli wzmacniacz - to Pure Class A.

Kopyt dzieki za zainteresowanie..tak więc z braku innych perspektyw zdecyduję się prawdopodobnie na model Benq 2140 dlatego że nie jestem wybredny-projektor powinien być:

mały i lekki-czyli mobilny;

cena/jakość-maximum;

Obecnie jedyna wątpliwość to SKĄD KUPIĆ?? czy pixmania to dobry wybór??

Pozdrawiam

Michał

ps. Meloman...kto wie może niektóre modele projektorów(w tym akurat ten który testował Kopyt) akurat na jasnożółtej ścianie prezentują lepszy obraz...lub ekran projekcyjny byl niskiej jakosci...

Właśnie porównałem projektory Benq: 5120 i 2140 są to

-matryca panoramiczna w 5120 o rozdzielczosci 854x480( w modelu 2140-800x600)..zależy czy do filmów czy prezentacji-w moim przypadku kino 80%-prezentacje 20%

-jasność w modelu 5120 - 1100 lumenów w 2140 - 1600 lumenów

-głośność ok 7 dB na korzyść 5120

-waga 1 kg na korzyść 2140

-i nie jestem pewien czy mam w tym przypadku rację: brak złącza RGB:DVI w benq 2140

to wszystko

cena (opieram się o pixmanie) 2834:2509 na korzyść benq 2140

jak ktoś znajdzie coś konkurencyjnego w cenie do 3000zł to chylę czoła...

pzdr

Michał

ps. moim zdaniem wygrywa 2140...

Do Yaro29

>s540 był pierwszym modelem gdzie zastosowano progressiv scan

>i wyszło to yamasze ponoc bardzo bardzo słobo.

Kupiłem wreszcie kabel componnt Profigold, podłączyłem, zapuściłem progresiva i działa. Nie wiem gdzie się przyczepić do "słabości" o której wspominasz ale jeśli takowa wystąpi to albo wyłączę progresiva albo zmienię DVD.

a ja ostatnio porównywałem tę samą scenę "podaną" z playera DVD pioneer DV380 i z komputera po torze DVI

w DVD oczywiście właczona opcja Progresiv scan i muszę powiedzieć że obraz z komputera wygląda o nieeebo lepiej, obraz wyświetlam z projektora LG RD-JS20 1024x768 DLP przykładowo ukośna linia (np brzeg dachu) : z playera DVD widać "schodkowość" a z komputera efekt jest praktycznie niewidoczny , ogólnie stwierdziłem ze obraz jest mniej pixelowaty i bardziej przypomina wyświetlany ten z taśmy filmowej.

Przy kolejnej projekcji zrobię stosowne fotki i wrzucę na forum.

Witam

Ostatnio wymieniłem tymczasową yamahe 540 na Philipa 9000s i mam kilka uwag.

Po pierwsze stwierdzam to co już napisałem kiedyś na forum, progresiv w 540 to pomyłka co widać w projektorze który ma dobry skaler.

Po drugie ja kupiłem Y540 tymczasowo i miałem rację. Porównując to zupełnie inna bajka (nie oceniam dźwięku, który zachacza o Hi End lecz zajmę się obrazem) Szczegółowość obrazu po prostu poraża, po raz kolejny z przyjemnością ogladam filmy, które wydawało się że znam i robię to z przyjemnością. Już nie mam ochoty oglądać premier w kinie lecz wolę poczekać pół roku i obejrzeć "w kinie w domu". DCDi działa wyśmienicie a jescze nie podpiołem po HDMI (kabelek już w drodze).

Pozdrawiam

Bigmar opisane przeze mnie róznice są dostrzegalne wyłącznie na wymagającym wyświatlaczu - na telewizorze ich nie zobaczysz więc się nie przejmuj.

Najważniejsze to dobre dopasowanie (klasa sprzętu) całego toru zaróno wizyjnego jak i muzycznego tak aby wszystko było z jednej półki cenowej, więc w przypadku Y540 i telewizora wszysko będzie ok. Powiem więcej na prezentacji na której byłem przed kupnem projektora oglądałem tandem Y540 i Panasa 300. Po przełączeniu na progresiv obraz był lepszej jakości. Jedak to DVD pokazało dopiero swoje prawdziwe oblicze z wyższym modelem projekora i okazało się że po włączeniu PS obraz stawał się mdły. (Tak napradę to tylko układy wizyjne DCDi stanowią pewną klasę wysokiego poziomu).

Ps Ja mojego Philipa kupiełem na allegro za 960 PLN.

Pozdrawiam

il Dottore czytasz w moich myslach. To samo bym napisał. Jednak dopiero teraz otworzyłem forum.

Tylko z ekranem nie masz racji. Poniewaz mam normalny . Nie brudny. Kupiony na allegro za okolo 200zł jakis szwedzki - ponoc drogi.

A co do sciany to moim skromnym zdaniem faktycznie jest bardziej równa niz ekran.

Na scianie ogladałem wówczas jak mialem jeszcze Benq 6100 i puszczałem z bliskiej odleglosci wiec i jakosc była na pewno lepsza niz teraz ogladając na dwa razy wiekszym obrazie.

• 3 miesiące później...

Kopyt25, miska2

Witam

Napiszcie coś więcej o projektorze Benq PB2140. Mam właśnie zamiar kupić projektor w cenie do 3 tyś. i dostałem

niezłą ofertę na ten projektor.

Projektor będę używał przeważnie w domu, sygnał z odtwarzacza DVD. Może czasami z Telewizja z tunera wideo.

Jak ma się efekt tęczy w tym projektorze, no i jak hałas bo z tego co czytam to jest na poziomie 33dB, czy to jest

głośny szum. - jakieś porównanie?

Rozpatrywałem również Benq 5120, ale słyszałem że efekt tęczy jest bardziej widoczny. I jest trochę droższy. Chyba dlatego że ma wejście cyfrowe.

Z góry dzięki za wszelkie uwagi i sugestie

pozdrawiam.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.