Skocz do zawartości
IGNORED

Najpiękniejsze pokoje odsłuchowe

Rekomendowane odpowiedzi

W wypadku moich kolumn mi się tak bardziej podobało wizualnie, bo wariant raz dwa trzy z góry na dół jest tak oklepany że wygląda jak jakaś Diora czy Jamo. Mowa o 3way, bo 2way dobrze wygląda tradycyjnie.

Edytowane przez Piotr_1
48 minut temu, slawek.xm napisał:

w kontekście kolumn

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

trzeba by było słuchać na leżąco 🙂

Znakomite kolumny. Ciagle w ofercie Dynaudio chyba od trzydziestu lat.

Napedzone z monosow d’Agostino z magnetofonem jako źródło tworza znakomity spektakl muzyczny. Mam ich okazję posluchać w Warszawie kilka razy do roku.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez pmcomp

Muszę przewietrzyć mój system…

Gość

(Konto usunięte)
3 minuty temu, Ajothe napisał:

A znacie cel takiego projektowania na odwrót?

Czy to jest na zasadzie bycia oryginalnym...? 

Consequence Ultimate to kolumny flagowe i dlatego forma i konstrukcja jest oryginalna

obecnie kosztują 250 tysi za parę

dlaczego taka konstrukcja?

BO MOŻNA 🙂

oś konstrukcji można ustawić praktycznie dowolnie , głośniki też ... z pewnymi zależnościami  oczywiście

ja np zrobiłem kolumny do sypialni które najlepsze zgranie fazowe mają przy odsłuchu na leżąco 🙂

09ac136ead75dc8a497713c405d6af3d.thumb.jpg.987605c637331a71cadd38625d3e3162.jpg

przekrój

10 minut temu, pmcomp napisał:

Znakomite kolumny. Ciagle w ofercie Dynaudio chyba od trzydziestu lat.

Nawet pomimo tego, ze nie znajdziesz w nich grama papieru 😉 .

Ostatnio posluchalem papierowego glosnika wysokotonowego grajacego od 10 kHz … jestem w szoku co z tego papieru mozna zrobić.

Edytowane przez pmcomp

Muszę przewietrzyć mój system…

W zasadzie samo pochylanie takich dużych Dynaudio żeby skompensować inny odsłuch nie pomoże. Trzeba też skompensować wysokość ustawienia całej kolumny gdy ją pochylimy. Tak mi się wydaje, bo jeżeli tylko pochylimy, to zgramy górne fazy, ale zacznie się problem że inne głośniki będą promieniowały bardziej pod kątem względem innych głośników niż to było przewidziane, czyli jedne będą grały ciszej od innych. Jest to dość ciekawe, ale wychodzi na to że normalna oś wysokotonowa na wysokości ucha plus lekka regulacja wysokości w zależności od wzrostu... jest najmniej problematyczna.

Edytowane przez Piotr_1
Gość

(Konto usunięte)
4 minuty temu, Piotr_1 napisał:

W zasadzie samo pochylanie takich dużych Dynaudio

to jest poroniony pomysł , bo zwrotka jest do pionowego frontu

ma być tak jak jest reszta to odległość odsłuchu.... im dalej tym lepiej

wszystkie te swoje punkty musiały ci się przyśnić
sweet dreams

Fajnie by bylo.

Nie, to prawdziwe zmory, zaparcie w kolko i bez konca powtarzane na tym forum.

Nie do wytepienia
16 minut temu, slawek.xm napisał:

to jest poroniony pomysł , bo zwrotka jest do pionowego frontu

ma być tak jak jest reszta to odległość odsłuchu.... im dalej tym lepiej

Dobra odległość odsłuchu jest tylko jedna. Ale im dalej projektant ją przyjmie, tym będzie większa tolerancja na niedokładności siedzenia.

Edytowane przez Piotr_1
Gość

(Konto usunięte)
1 minutę temu, Piotr_1 napisał:

Dobra odległość odsłuchu jest tylko jedna. Ale im dalej projektant ją przyjmie, tym będzie większa tolerancja na niedokładności siedzenia.

nie , Piotrze

narysuj to sobie np przyjmując zgranie fazowe na 3,5 m a potem wyrysuj na 5 m i porównaj

daleko odbiegliśmy od tematu wątku i chyba czas wrócić 🙂

8 minut temu, xajas napisał:

Fajnie by bylo.

Nie, to prawdziwe zmory, zaparcie w kolko i bez konca powtarzane na tym forum.

Nie do wytepienia

masz zatem misję 🙂

13 minut temu, slawek.xm napisał:

nie , Piotrze

narysuj to sobie np przyjmując zgranie fazowe na 3,5 m a potem wyrysuj na 5 m i porównaj

daleko odbiegliśmy od tematu wątku i chyba czas wrócić 🙂

Zgranie fazowe rozpatrujemy w jednym punkcie przestrzeni (mikrofon). W dwóch innych punktach przestrzeni są natomiast dwa źródła dźwięku których rozfazowanie badamy. Nie ma coś takiego jak kolejny punkt dalej, w którym fazy dalej się zgadzają. Chyba że jesteśmy dokładnie pomiędzy głośnikami, coś jak trójkąt równoboczny. Jeżeli nie jesteśmy w trójkącie równobocznym z głośnikami i się oddalamy, to boki tego trójkąta co idą do nas zmieniają długość z różną prędkością. Im bardziej się oddalamy, proces ten po prostu spowalnia i boki trójkąta mają coraz bardziej zbliżoną do siebie długość, ale nigdy nie będą dokładnie takie same.

Jeżeli długość fali dźwiękowej jest krótka a odległość głośników relatywnie duża, to faza będzie się co jakiś czas co 360st w jakichś punktach zgadzała, ale jest to zjawisko przypadkowe i dla każdej częstotliwości te punkty w przestrzeni będą inne.

Edytowane przez Piotr_1
Gość

(Konto usunięte)
46 minut temu, Piotr_1 napisał:

boki trójkąta mają coraz bardziej zbliżoną do siebie długość, ale nigdy nie będą dokładnie takie same.

no wlaśnie o to chodzi, ze różnice między 3,5 a 5 m są dla słuchacza znikome jeśli znajduje się na osi konstrukcji

jeśli chodzi o charakterystyki kierunkowe to już może być problem

24 minuty temu, xajas napisał:

To sie nazywa „Mission Impossible“
Walcze z wiatrakami

dasz radę uparty jesteś ... tylko giermka nie masz 🙂

projekt-akustyki-salonu-44mkw-pokoj-odsluchowy-w-rogu-po_2.thumb.jpg.5de1c28a034458e5bcc808f72daace7c.jpg

projekt-akustyki-salonu-44mkw-pokoj-odsluchowy-w-rogu-po_1.thumb.jpg.28a2de03f225dd50195a7138b04f8a15.jpg

projekt-akustyki-salonu-44mkw-pokoj-odsluchowy-w-rogu-graf-1.thumb.jpg.3bdadcf25dfbb56de72a4eabafbb465d.jpg

mój komentarz do pokoju

jak widać po pomiarach nawet pokój z dużą ilością przeszkleń można dobrze zaadoptować akustycznie

Gdzies czytalem, ze takie duze przeszklone powierzchnie sa dobrymi absorberami basowymi (dzialaja jak absorbery plytowe, ale niestrojone)

Ciekawe tez porownanie z kotara i bez.
Nareszcie widac, od jakiego zakresu taka kotara zaczyna dzialac.

Szkoda, ze pomiary zaczynaja sie powyzej 80Hz.
A jak jest ponizej?
Bartek, pokazal wiecej takich pomieszczen i pomiarow, ale wszedzie brakuje dol, a to jest to, co mnie najbardziej interesuje (bo moim zdaniem najtrudniejsze).

BTW.
Pierwszy raz widze „optycznie ladne“ elementy, ktore nie masakruja optyki pomieszczenia (te listwy). Szkoda, ze te „klocki“ posrodku psuja caly efekt.
Ale to juz kwestja gustu.

Ukryta Zawartość

PS.

Ten dywan jest mi dziwnie znany

IMG_7774.thumb.jpg.5a636d839bf5259c1487d21c7636e943.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

4A1FF37C-FFF4-4B4B-891A-CFC36AC26252.jpeg

85A4BD0F-23D9-409A-B0F6-631249C35152.jpeg

DDDE4D74-C4AF-4F11-8EB1-6378BC6E0829.jpeg

9797152A-4832-4587-B735-0E39140D547B.jpeg

5011A215-3E03-473C-B4F2-DBA5B3E9923E.jpeg

6F165C22-074C-41A2-B95F-4ECA9AF369C1.jpeg

81193D67-AA8F-4769-964B-45AD95A00D71.jpeg

A31BFF9F-5A67-4F4A-8566-1C8C1B59D294.jpeg

ED48BB22-468E-408F-BCAA-65B00C06AD6F.jpeg

8F72416E-8C80-452C-A7B7-70F62AC22986.jpeg

12CE789E-374C-4049-B4CA-438546B446D0.jpeg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Pomieszczenie z Focalami fajne. Mi się szczególnie podoba ten lakier w połączeniu z betonem. Nawet planuję już coś w tym kolorze, ale są to dalekie plany.

focal-grande-utopia-evo-metalic-blue-aud

FocalUtopiaIIIEvoDetail.jpg

focal-utopia-III-evo-niebieski-audiocolo

focal-stella-utopia-evo-niebieski-audio-

8 minut temu, Piotr_1 napisał:

Pomieszczenie z Focalami fajne. Mi się szczególnie podoba ten lakier w połączeniu z betonem. Nawet planuję już coś w tym kolorze, ale są to dalekie plany.

Ukryta Zawartość

FocalUtopiaIIIEvoDetail.jpg

focal-utopia-III-evo-niebieski-audiocolo

focal-stella-utopia-evo-niebieski-audio-

nawiązując do kolorów...🤭

image.png.676d23ff12ef00a078f4e1d55ca4a9c6.png

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Hahahaha dobre, Piotr, ale do tego jeansowego koloru musisz jeszcze zaplanować  beton 🤣

Ja z kolei nie lubię przeładowanych wnętrzy, źle się w nich czuje.

Ale jak to mówią kto co lubi. 

1 minutę temu, Piotr_1 napisał:

Chyba oczywiste, wszystkie kolory są takie same bo w ślepym teście nie do odróżnienia (żart)

Z farbami jest problem taki, że inaczej wygląda w katalogu, inaczej na próbce, a inaczej ja dużej powierzchni na ścianie.

Żeby wybrać właśnie taki stalowy zgaszony niebieski, musiałem około 10 próbek zrobić 😁

Godzinę temu, xajas napisał:

BTW.
Pierwszy raz widze „optycznie ladne“ elementy, ktore nie masakruja optyki pomieszczenia (te listwy). Szkoda, ze te „klocki“ posrodku psuja caly efekt.
Ale to juz kwestja gustu.

Masz nieźle oko, myślałem że to tapeta...

9 minut temu, Ajothe napisał:

Hahahaha dobre, Piotr, ale do tego jeansowego koloru musisz jeszcze zaplanować  beton 🤣

Ja z kolei nie lubię przeładowanych wnętrzy, źle się w nich czuje.

Ale jak to mówią kto co lubi. 

Z farbami jest problem taki, że inaczej wygląda w katalogu, inaczej na próbce, a inaczej ja dużej powierzchni na ścianie.

Żeby wybrać właśnie taki stalowy zgaszony niebieski, musiałem około 10 próbek zrobić 😁

z kolorem jak z brzmieniem, dobierasz na powierzchniach i w pomieszczeniu, w którym będzie aplikowany

...i przy tym samym świetle

Edytowane przez Zbi_Rek
11 minut temu, Ajothe napisał:

Mam już na jednej ścianie zrobiony, ale nie z takimi łączeniami. W tej chwili jednak tego nie będę ciągnął, salon to dla mnie dodatek. Starcza mi siedzieć w pracowni. Oczywiście gdyby był nadmiar pieniędzy to co innego...

Edytowane przez Piotr_1

Fajnie, apropo mody na beton architektoniczny został przeprowadzony eksperyment. 

W biurowcu jedna kondygnacje zaprojektowano w stylu industrialnym betonowym, a druga kondygnacje w stylu skandynawskim, czy podobnym...

Po 30 dniach pracy ludzi przeprowadzono ankietę i większość chętnie by zamieniła industrialne biura na te przytulniejsze. Niektórzy nawet czuli dyskomfort i mówili że czują się jak na budowie 🤣

6 minut temu, Ajothe napisał:

Fajnie, apropo mody na beton architektoniczny został przeprowadzony eksperyment. 

W biurowcu jedna kondygnacje zaprojektowano w stylu industrialnym betonowym, a druga kondygnacje w stylu skandynawskim, czy podobnym...

Po 30 dniach pracy ludzi przeprowadzono ankietę i większość chętnie by zamieniła industrialne biura na te przytulniejsze. Niektórzy nawet czuli dyskomfort i mówili że czują się jak na budowie 🤣

Dlatego nie zrobiłem wszystkich ścian na szaro.

Ciemnoszary w ogóle słabo odbija światło i jest niedoświetlone pomieszczenie. Ja niektóre ściany mam szary cement a niektóre biały. Biały wychodzi kremowo-marmurkowy jak się dobrze pacą zaciera. Kremowy już jest bardzo przytulny. Komentarzy nie unikniesz, zawsze się trafi taki co powie: ale mógłbyś tu pomalować (a np. u niego cekol i ścianki kolorowe jak w przedszkolu plus 100% plastik)

Edytowane przez Piotr_1
3 minuty temu, Ajothe napisał:

w scandic design "zmiękcza się" fakturę i kolor betonu 

poza tym projektuje się całkowicie odmienne oświetlenie i jego barwę

industrial beton design to w praktyce dla użytkownika to stan surowy pomieszczenia

Ja też zmieniłem ostatecznie kolor betonu. Dodawałem czarnego barwnika żeby był ciemniejszy, a nie taki jasnoszary. Jasnoszary centralnie może wyjść jak stan surowy budynku, albo niedoróba.... ale...

2 minuty temu, Piotr_1 napisał:

Ja też zmieniłem ostatecznie kolor betonu. Dodawałem czarnego barwnika żeby był ciemniejszy, a nie taki jasnoszary. Jasnoszary centralnie może wyjść jak stan surowy budynku, albo niedoróba.... ale...

kwestia gustu i klimatu jaki chce się osiągnąć w pomieszczeniu

Po 30 dniach pracy ludzi przeprowadzono ankietę i większość chętnie by zamieniła industrialne biura na te przytulniejsze. Niektórzy nawet czuli dyskomfort i mówili że czują się jak na budowie

Przez dziesiatki lat „przerobilem“ juz wiele kolorow i technik wykonczenia scian.

Lessons Learned:

Interesujace, pelne charkteru kolory i techniki maja swoj „czar“, ale ten czar szybko pryska i po krotkim czasie nastepuje nasycenie. Czyli jesli ktos jest gotow co 2-3 lata zmieniac stylistyke pomieszczenia, to mozna tak kombinowac, ale wczesniej czy pozniej kazdy dotrze do bardziej naturalnych stonowanych kolorow

To jest tak jak z autami.
Zolte i turkusowe tez mi sie podobaja. Ale nie moge sobie wyobrazic jezdzic takimi 10 lat.
1 godzinę temu, xajas napisał:

Szkoda, ze te „klocki“ posrodku psuja caly efekt.

Mi też się to nie podoba, ale nie jestem właścicielem 😉

• Pokaż nowe odpowiedzi