Skocz do zawartości
IGNORED

Wzmacniacze - klasyfikacja

lete

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Czy podjalby sie ktos dokonania uszeregowania wzmacniaczy tych trzech firm - wyznacznik jakosc.

Marantz, Denon, Onkyo. Wystarczy - powiedzmy - wskazac po 3-5 modeli z danej stajni, np.

Marantz PM/ 68, 75, 80, 95, 7000, 8000...

Denon ....

Onkyo ...

Byloby to przydatne dla kupujacych, a nie do konca zorientowanych w detalach takich, jak np. fakt, iz Harman Kardon 670 to naprawde gniot w zestawieniu z HK 680... Wystarczy wskazac waszym zdaniem w porzadku od dobrego do bardzo dobrego wzmaka (pomijamy bajecznie drogi sprzet).

Jezeli ktos ma ochote, moze do listy dopisac pozostale marki....

Moim zdaniem pomoze to ludziom w zakupach sprzetu uzywanego (glownie), aby nie nacieli sie niepotrzebnie i nie uczyli na wlasnych bledach w sposob niepotrzebny (sam tego doswiadczylem kupujac NAD 320BEE).

Jezeli uznasz te propozycje watku za nie warta Twojej uwagi - nie komentuj, a daj wypowiedziec sie innym ;)

Pozdrawiam,

Lete

https://www.audiostereo.pl/topic/22147-wzmacniacze-klasyfikacja/

Hej,

Chyba intencja nie zostala zrozumiana. Ja swoje zdanie na ten temat (ranking) oczywiscie mam, ale chcialbym aby np. discomaniac, jaro 444, macgyver uzupelnili ten watek swoimi opiniami, aby ulatwic "nowym" zycie.

Aby ogarnac cala ta tematyke czesto potrzeba naprawde sporo czasu, a dzieki mojej propozycji powstalaby lista wzmacniaczy ogolnie uznanych jako przyzwoite. Jako pomoc dla kupujacych, nie dla mnie bezposrednio.

Nie kazdy ma odpowiednio duzo czasu na analizy i nie chodzi tu o lenistwo, a po prostu np. o zagonienie i fizyczny brak czasu - ten watek moglby pomoc...

Pozdr.

Lete

PM 75 wymiata wszystko do 10-15 kzł ;-)))

Pm 95 jest jeszcze lepszy ;-)))

PM 7000, 8000 są gorsze bo są nowsze ;-)

PM 68, 80 - sa przyzwoite ale gorsze od 75 i 95 - tak to w skrócie wygląda :)

Pozdrawiam.

warto tez wiedziec, ze marantz swoje najlepsze produkty zakonczyl wymyslac/robic kilkanascie lat temu... a wzmacniacze nigdy specjalnie mu nie wychodzily - pewnie poza nielicznymi wyjatkami....

Gość

(Konto usunięte)

a już na końcu, będzie wątek o wtyczkach i kablach, który lepszy; długi czy krótki, cienki czy gruby, by dojść do wniosku, że wszystko co przerasta wymiarem i wagą jest lepsze, oraz to, że własna niewiedza o tym, iż istnieją inne marki niż te, popularne w marketach i tanich sklepach, skłania do wniosków, że te znane, wymiatają wszystkie inne o których istnieniu nawet się nie wie.

Oczywistą prawdą jest, że PM 75 Marantza, wymiata wszystko inne co kosztuje do 15.000zł.!!!!!

Wniosek jest taki, że inne firmy nie potrzebnie siliły się na produkowanie swoich wzmacniaczy, nie widząc sytuacji na rynku i nie rozumiejąc, że PM 75 i tak ich produkty wymiecie.

To coś na podobieństwo klasyfikowania; która dziewczyna lepsza; ruda z dużymi zębami, czy czarnulka po heinemedinie.

Jasne, że mamy prawo do swego zdania............

Dobra czas spojzec prawdzie w oczy

Miejsce pierwsze Marantz PM 75

Potam dlugo, dlugo nic, potem dluga rownina, mur, znowu dlugo dlugo nic potem jakies "mekintosze" a reszta nawet nie warta zachodu :))))

Przepraszam nie moglem sie powstrzymac :0) Wszystkim zycze odrobine dystansu do klasyfikacji i sluchania ile sie da samemu. Oczywiscie do Marantza nic nie mam.

Jak rozumiem chodziło Ci głownie o porównanie brzmieniowe modeli w obrebie danej marki,czyli cos takiego przykładowo;

Nad : S 200/100, S300,C 319,C 352,C 372,C 317, C370, C350, C 320 Bee,C 320,....,... ?

traktujac to jako zabawe, to spoko.

Chyba zrozumiałem intencję. Dobry pomysł moim zdaniem.

Chodzi o subiektywne uszeregowanie popularnych, starych i dobrych wzmaków, kiedyś drogich, dzisiaj dość tanich. Jeżeli kilkanaście osób poda taką swoją uszeregowaną listę, to rzeczywiście dość czybko mozna będzie jakieś wnioski wynuć. A czy słuszne wnioski - to już ryzyko wysnuwającego... ;)

Osobiście z wymienionych/proponowanych słyszałem tylko PM75, więc niewiele tu mozna wywnioskować.

Ale dla przykładu, z tych modeli które jako tako poznałem, jedne mało, inne bardzo dobrze. Klasyfikacja wg mojego gustu:

1.

Marantz PM-75

DIY DeTom (z odsłuchów w Rybniku 2005) - zbliżony do Marantza, a być może lepszy, kwestia gustu

Dynavox 70e (lampa, inna prezentacja, kwestia gustu, ciężki wybór)

Aura VA100 Evolution (zbyt dawno i krótko słyszałem, niewiele pamiętam poza tym, że byłem zachłyśnięty przestrzenią. Gdybym mógł go teraz posłuchać - mogłby być najwyżej).

2. (bardzo blisko do miejsca 1)

Alchemist Products Kraken

Marantz PM-64

(podobna jakość brzmienia, oba dobre,różnice są kwestią gustu, Kraken bardziej wysublimowany w szczegółach, Marantz z nieco większym wykopem)

3. NAD 304 (tylko godzina słuchania kiedyś, ale bardzo pozytywne zaskoczenie - znałem już wtedy wszystkie poniżej wymienione oprócz PM-66SE)

4. Maranz 1030 (za muzykalność i przyjemność ze słuchania)

5. Denon 350SE

6. Marantz PM-66SE

7. Dzielony Technics SU coś tam 1000/ coś tam 1000 (byłby może wyżej, ale przy swojej wyskiej cenie totalnie mnie rozczarował)

8. SU-A900mk2 (cena połowę niższa od powyższego dzielonego, ale rozczarowanie tak samo duże)

7. Diora z MIDI wieży (szarozielona, z minikorektorkiem, rocznik 1989/90) - mieści się w klasyfikacji bo pozytywnie wspominam muzykalność, choć niewiele pamiętam z brzmienia

8. Technics SU-VX500 Class AA (nisko ze względu na niemiłe sterylne brzmienie - dla mnie w ogóle nie do przyjęcia - i brumienie trafa już od nowości)

Chociaż nie, właściwie 1 i 2 miejsce powinny być razem wszystkie modele:) za małe rożnice dla mnie :)

Szeregowane jest na siłę:(

Dynavox 70e

DIY DeTom

Alchemist Kraken

Marantz PM-75

Aura VA100

Marantz PM-64

----długo nic...

NAD304

----długo nic...

Marantz 1030

Denon 350SE

Marantz PM-66SE

Technics 1000

Technics 900mk2

Diora Midi

Technics SU-VX500

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Przede wszystkim musze zaprotestowac przeciwko idiotycznym i przesmiewczym postom powyzej. Wielokrotnie pisalem ze PM 75 to okreslony typ prezentacji ktora bardzo mi odpowiada - dlatego w przyszlosci zdecydowalem sie kupic wzmak lampowy. Wielu posiadaczy wspolczesnych klockow mogloby sie zdziwic. Prawde mowiac wkurza mnie ze o PM 75 pisza ludzie ktorzy nie maja o jego brzmieniu zielonego pojecia. oto klasyfikacja znanych mi klockow denona i Marantza.

Denon:

1. PMA 1560 - jasne natturalne brzmienie i doskonala konstrukcja

2. PMA 1500 R - doskonaly choc o wiele nowszy w brzmieniu bardziej delikatny

3. PMA 1060

4. PMA 1080R

5. PMA 860

6. PMA 980R

7. PMA 880R

8. PMA 560

9. PMA 680R

10. PMA 250SE

Marantz:

1. PM 75 (lepszy jest na pewno PM 95)

2. PM 80

3. PM 78/PM 8000

4. PM 68

5. PM 64

6. PM 66

Zwracam uwage tez na stare dobre klocki PM 84 i PM 94. Nie znam ich brzmienia wiec sie nie wypowiadam. Pozdrawiam.

=> disco

Tak se wszyscy żartują, sam kiedyś wspomniałeś o kwocie 10 czy 15 kzł - no i się zaczęło ;-)))

Podobnie kiedyś i to nie raz pisałeś jak to podniecają Cię znaczki typu Reference, New optical class A itp. - to i ja to podchwyciłem - bo takie oznaczenia dobre były 10 lat temu, żeby mamić niedoświadczonych klientów - taka prawda - zagrywka marketingowa i tyle (niezależne czy ten new Optical class A działa jak to twierdzą znamienici i doświadczeni koledzy czy też nie - celowo uprzedzam Twój wpis ;))

P.S. na moim Primare Pre 30 musiałby widnieć taki napis:

"new class A coupled (single ended type), discrete, fully balanced design" - a jakosik go tam nie ma, a feee minimalistyczna konstrukcja audiofilska, nawet poskąpili takiego fajnego sloganu reklamowego na obudowie ;-)))

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

adse to jest bardzo proste: Denon oferuje inna filozofie dzwieku: jest jasny i naturalny z duzym kopem, Marantze sa cieplejsze i bardziej delikatne

juz PMA 560 Denona oferuje bardzo jasne brzmienie i gra ze sporym zapasem a to najnizszy model z serii New Optical Class A

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

zyzio New Optical Class A to rozwiazanie a nie slogan to po 1 a po 2 o serii Reference pisalem w przypadku Pioneera: oznacza ona pozycje klocka w katralogu producenta - nie czytasz mnie dokladnie

zauwaz ze Marantze nie maja zadnego napisu - w tym PM 75 a nawet PM 95... wiec jak widzisz mnie to nie podnieca

z racji faktu ze Marantz oferuje pewien typ brzmienia ktory jednym odpowiada innym nie moje niegdysiejsze stwierdzenie ze pobija wszystko do 10 - 15.000zl bylo na wyrost bo nie wwszystkim taki sposob prezentacji moze odpowiadac

jednak w kategoriach bezwzglednych jest to bardzo dobry wzmak

"new class A coupled (single ended type), discrete, fully balanced design" - to też rozwiązanie konstrukcyjne a nie slogan, ale jakosik się tym nie chwalą na obudowie - łoto chodzi :)

Pozycje w katalogu mówisz ? Hmmm - to seria 30 Primare też musiałaby mieć taki napis ;-)))

Reference to wzorzec i niedoświadczony klient to kupuje - takie było zadanie marketingowca Pioneera - ludzie lubili takie znaczki (ba, sam lubiłem) i tylo o to chodziło :)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.