Skocz do zawartości
IGNORED

linia transmisyjna - producenci/modele ?

cynamon

Rekomendowane odpowiedzi

Za każdym razem, kiedy udało mi się posłuchać kolumn wykorzystujących rozwiązanie TL, pozostawało w mojej pamięci wrażenie spotkania z czymś naturalnym i pięknym. Nie miałem jednak jak dotąd okazji słuchać ich często. Oprócz Pretorianów z S&L słuchałem raptem dwóch czy trzech zestawów z TL.

Wyszukiwarkę przerobiłem. Trochę pogooglałem... i z czystszym sumieniem pytam niezwodne koleżeństwo:

- jacy producenci i w jakich modelach wykorzystują linię transmisyjną ?

Dzięki,

PS. Nie planuję zakupów głośników w najbliższym czasie, najpierw wzmak. Ale jak przyjdzie pora na głośniki to chcę być dobrze przygotowany.

https://www.audiostereo.pl/topic/22176-linia-transmisyjna-producencimodele/

Haha, przypomnialem sobie sam. Ten patent to Reflex Transmission Line, stad seria RTL, co z kolei znaczy, ze byly i inne serie i faktycznie - seria Studio, to juz nie RTL a transmission line w istocie, czyli xajas mial jednak racje.

TL?

przeciez producenci patrza jakby tutaj obciac koszty na elementach zwrotnicy, stosuja 1cm plyty wiorowe i pozal sie boze glosniki, a TL jest duzy, ciezki i musi miec odpowiedni glosnik...

No jak to tak ? :( To i ów sławetny "high end" nie jest się w stanie podjąć wytworzenia linii, tylko tną koszty na deskach dla niepoznaki dodając tylko fintifluszki jakieś w postaci złotych gniazdek i fiku.śnych kabelków ? Buuuuuu :(

BTW. Firma TDL zbankrutowała zdaje się jakiś czas temu.

Jeżeli chodzi o konstrukcje TL warto się też zainteresować kolumnami firmowanymi przez forumowego mahlera.

Co do TDL - miałem przez dłuższy czas przyjemność obcować z modelem RTL2 i pomimo wielu różnych prób nie udało mi się zmusić ich gry na zadowalającym poziomie. Trochę dziwne było to, że największym problem był bas, który powinien być domeną konstrukcji opartych na TL.

PMD

TDL nie zbankrutowalo. 2 Osoby ktore byly zalozycielami i konstruktorami zginely tragicznie w wypadku.

RTL2 wymagaja poprawki w zwrotnicy i usztywnienia obudowy + dodatkowego odpowiedniego wytlumienia ok 50 % wiecej. Robilem je, dzwiek skacze o 2 klasy i nie ma problemu z basem.

Jeszcze Visaton:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Tu jest coś ciekawego - subwoofer TL - na sam bas

Ukryta Zawartość

Swoją drogą czy to tylko moje mylne wrażenie, że kolumny tej firmy nie są zbyt popularne wśród audiofilów ? A może tylko w Polsce ?

post-3966-100001200 1170277969_thumb.jpg

post-3966-100001201 1170277968_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

-> dudivan: Też mam takie samo wrażenie. Nie wiem (bo się specjalnie nie interesowałem) jak jest z dostępnością gotowych modeli. Visaton kojarzy mi się z kitami i DIY. Na AS-ach są obecni. W ub.r. nawet jeden model mi się podobał. Jeszcze wcześniej ich podłogowce słyszałem z Jolidą 502B (cedeka nie pomnę) i grało to na 4+ :)

Ubiegłoroczny model dobrze oceniam w relacji j/c. Cena coś chyba ok.5kzł. Był na wstędze, podłogowa konstrukcja, jak znajdę to zamieszczę fotkę.

Pozdr.

A co ma piernik, tj. średnica membrany do linii ?

Przypominam sobie, ze prawdopodobnie amerykański Meadowlark coś kiedyć sklejał ale to drogie zabawki i zdaje się Morel ale to muszę sprawdzić.

andrea29,

a może to ten głupi stereotyp "niemieckiego brzmienia' ? Nie wiem, nie słyszałem nigdy ich wyrobów.

Jak są oceniane przez niemiecką prasę. kto wie ?

Moim skromnym zdaniem w TL chodzi przede wszystkim o *jakość* basu. Chłopcy nie wymyślili tej obudowy, żeby mieć więcej UMPAH-UMPAH. Może być mały głośniczek, świetnie kontrolowany, bez dudnień, suchutki i z dobrą definicją basik.

"Może być mały głośniczek, świetnie kontrolowany, bez dudnień, suchutki i z dobrą definicją basik."

pewnie ze moze byc, ale prawidlowy i naturalny bas to jest wielka lekka papierowa membrana, tego niestety nie zrobisz technika, ale mozna troszke pooszukiwac ;-))

TL robił swego czasu Jm&Lab i to była chyba jedyna większa firma "masowo" oferująca takie kolumny. Pamiętam też kolumny T+A z linią transmisyjną, był nawet test w audio.

Słyszałem już wieeelkie membrany grające dostojnie głosem zza grobu i małe membranki skocznie grające głosem zza grobu. Helloweenowym pomrukom de profundis, niezależnie od średnicy membrany mówimy stanowcze NIE !

P.S. Wy wszyscy macie jakieś zboczenie na tle wielgachnego, umpahowego, przesuwającego ściany basiska. Tak nie brzmi prawdziwa muzyka ! No, poza tą z dresiarskich fur i techno-klubów ale to przecież patologia...

Tutaj trochę hand made

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) tego typu konstrukcji

Ukryta Zawartość

Acha, przypominam sobie taki model sprzed paru lat JMLab - Daline. To chyba była TL. Wyglądały jak te Visatony - cieniutkie słupki. Dwa małe (!) głośniki Focala (o ile pamiętam 14cm) w konfiguracji D'Apollito i kopułka Tioxid.

Maleństwa:) PMC to największy specjalista od TL.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) i tylko 12 000 usd:-)

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.