Skocz do zawartości
IGNORED

kable raz jeszcze przeciwnicy zwolennic

djedryk

Rekomendowane odpowiedzi

IvanM, 9 Lis 2005, 14:54

>jar1, 9 Lis 2005, 14:33

>

>>>jedynie 'wygrzewanie' glosnikow czy lamp ma sens bo jest uzasadnienie fizyczne

>>

>>Pomierz sobie spektrum częstotliwościowe szumów zasilania w czasie, to znajdziesz nowe fizyczne

>>uzasadnienia...co do wygrzewania;-)

>

>Jemu raczej chodzilo nie o temperature pracy lecz o "wygrzewanie" sprzetu (szczegolnie kabli)

>godzinami pracy...

Dokladnie!

pzdrw

soso

"Djeight, 9 Lis 2005, 14:58

>Mam jeszcze do was pytanko , Czy np kabelek koncentryczny Anntenowy nadaje sie na kabel sygnałowy

>do wzmaka ? Toć przenosi on bardzo wysokie częstotliwości z małymi stratami , a więc jak to jest???"

A ty cos z drzewa spadl? T niewiesz, ze kabel antenowy to beee? No chyba, ze planujesz uzyc takiego - za 429 Euro - prawie za darmo!

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

"jar1, 9 Lis 2005, 15:41

>>Ivan,

>Mnie tez nie chodziło o temperaturę;-)

>Tylko o czas 'układania' sie zasilacza (kondensatorów) do zmienionych warunków pracy."

Niestrasz mnie! Ukladam Kondensatory!

Ciiiii ! Nie gadać o tym przy kablarzach, bo podsłuchają, stwierdza, ze mają niepoukladane i zaczną pruć klocki i układać kondensatory. W stosy, rządki i szlaczki.

IvanM a więc wytłumacz mi czemu kable koncentryczne są beee, wkońcu są szeroko stosowane do dokładnych pomiarów w laboratoriach, warsztatach , do pomiaru zniekształceń itp. A co sądzisz że ten kondzior w kablu powyżej na zdjęciu wraz z rezystorem to nie jest porażka Audiofilizmu jak to wygląda , ile to dzwieku psuje aż sie boję pomyślec, nie wiem czego rodzaju to ma być może służy to do zmniejszenia pojemności kabla [ kabel i kondensator szeragowo połączone , kabel ma pojemność więc tak połączony z mniejszym kondensatorem spowoduje zmniejszenie pojemności kabla] albo służy to do obcięcia wyższych częstotliwości np żeby przenosił do 16khz i mamy w ten sposób korektor zmiękczający dzwięk , bez świstów i pisków.

Pozdrawiam!!!

"Djeight, 9 Lis 2005, 17:45

>IvanM a więc wytłumacz mi czemu kable koncentryczne są beee, wkońcu są szeroko stosowane do

>dokładnych pomiarów w laboratoriach, warsztatach , do pomiaru zniekształceń itp. A co sądzisz że ten

>kondzior w kablu powyżej na zdjęciu wraz z rezystorem to nie jest porażka Audiofilizmu"

No co ty! Ty nierozumiesz, ze pomiary i anteny to pikus a w kablach audio sa rzcezy miedzy niebiem a ziemia i niewytlumaczysz ich - ale z kablami audiofilskimi ze sklepu audiofilskiego i co za tym idzie za AUDIOFILSKA cene wszytkie te zjawiska bezapelacyjnie sa eliminowane?

To kondzior AUDIOFILSKI! Chyba nieoczekujesz, ze za 9800USD mial bys jakas kiche. Nieslyszysz roznicy miedzy audiofilskim kablem i zwyklym drutem do pomiarow? Co ci slon ucho nadepnal?

Niezapominaj, ze potrzeba ci koniecznie jescze kilka innych gadzetow - gniazdko elektryczne audiofilskie za 60 Euro - bezpieczniki audiofilskie - niezapominaj o szmatkach audiofislkich do wycierania CD ...

Jak cos z tego niemasz, to niedziw sie, ze nieslyszysz trawe rosnac.

Smakuje mi ten Jack Daniels naprawde...

Ukryta Zawartość

post-7530-100000898 1170278460_thumb.jpg

post-7530-100000899 1170278459_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dalej nie znam odpowiedzi ;) Przecież takie kable w laboratorium badały twojego wzmaka, Cd , każdy blok twojej elektroniki był łaczony z aparaturą pomiarową , oscyloskopem itp. nie śadzis zchyba że składał to stary elektronik z 6 zmysłem , i uchem Mozarta , na słuch może regulował. Też mi wytłumaczenia i argumenty przedstawiasz , Bo ten kabel taki jest i tyle :) hehe no co ty! Jakie są zjawiska eliminowane? A no powiedz mi że ten kondorek w kablu Audiofilskim kosztował razem z tym drutem 9800USD .Czy to jest normalne!!

podobna sytuacja jest w studiu normalne kable wszędzie przy nagrywaniu a póżniej audiofile - kabelkowi odsłuchują ten zarejestrowany materiał na swoich kablach.

nie wspominając o tym co powiedziałeś o kablu koncetrycznym.

osobiście kupiłem dobry kabel koncentryczny i jest tyle smo wart co bardzo dobre - bardzo drogie kable componentowe

10 metrowy kabel to koszt 20 zł + cinch w sklepie to samo 1000 zł

To też TA Music Wave - ?!

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

wystarczy przeczytać to co napisał soso i na temat kabli wszystko wiemy

wynika z tego ze najtanszy kabel w odpowiednim zestawieniu moze dac lepsze rezultaty niz najdrozszy kabel

Wynika z tego, że.... mamy nowego prezydenta a reszta ?!

To jest zdanie osób dla których takie wnioski są wystarczające.

Co do kosztów wytwarzania jedni liczą pomysł inni materiały a ja mogę dodać do tego robociznę.

Ale co by nie mówić bez kabli się nie możemy obejść - i z tego też nic nie wynika!

Dla elektryka, jak wynika z dyskusji, kabel to zwykły czwórnik. Ale to prawdopodobnie tylko część prawdy, bo co zrobić chociażby z efektem naskórkowości, dzięki któremu czwórnik ten ma różne parametry dla różnych częstotliwości?

czy ktoś z forumowiczów jest w stanie cos powiedzieć o tym kablu. A konkretnie, czy warto? Może to ktoś z was go zrobił?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>kobayashi zerknij tutaj:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

"kobayashi, 9 Lis 2005, 19:46

>Dla elektryka, jak wynika z dyskusji, kabel to zwykły czwórnik. Ale to prawdopodobnie tylko część

>prawdy, bo co zrobić chociażby z efektem naskórkowości, dzięki któremu czwórnik ten ma różne

>parametry dla różnych częstotliwości?"

Ten czwornik sklada sie z elementow ktore maja parametry opisane jako funkcje czestotliwosci.

Uwielbiam efekt naskorkowosci przy czestotliwosciach do 20 kHz. Jescze bardziej go uwielbiam przy kablach sieciowych i 50Hz - bo ostatnio nawet jakis producent eliminowal go kwadratowymi zylami - powiekszajac tak powierzchnie zyl i efektywny przekroj przy wlasznie skinefekcie.

Omijajac juz calkowicie fakt, ze efekt naskorkowosci przy audioczestotliwosciach niewystepuje - to nawet gdyby wystepowal - o ile powieksza sie powierchnia drucika jak jest kwadratowy zamiast okragly?

Obwodka kolka jet Pi*d= 3.14*d a obwodka kwadratu bedzie 4*d. Stosunek jest 3.14 do 4 !!! 1,24 razy wiecej i juz nie ma skinefektu?

Co sie stanie jak doloze nastepny drucik? Efektywna powierchnia podwoji sie a wiec bedzie 2*3,14*d= 6,24*d!!!! A wiec 1,56 razy wiecej jak przy zylach kwadratowych!

Inaczej mowiac - zamiast technologicznie skomplikowanej i cholernie drogiej produkcji kabli z zylami kwadratowymi dla eliminacji efektu naskorkowosci - wystarczy dolozenie nastepnych tanich zyl z okraglym przekrojem.

A tak wogole to pic na wode zmyszlony przez producentow by byl temat do wciskania kitu.

Efekt naskorkowowosci nabiera znaczenie dopiero w setkach MHz.

>IwanM w takim razie po dodaniu ultra tweetera, ktory dziala od 1GH, mozna bez to problemu uslyszec ;)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Wracam po kilku dniach i jestem lekko zdruzgotany poziomem i temperaturą

dyskusji. Jak ochłonę to może się jakoś ustosunkuję, bo nie chcę pisać na gorąco.

W jednym z moich pierwszych tutaj wpisów (kiedy jeszcze naiwnie sądziłem, że

na sensowną propozycję poważnej analizy niewątpliwie złożonego problemu

otrzymam sensowne odpowiedzi) stworzyłem hipotetyczny model kabla "audiofilskiego".

To trochę głupio cytować siebie samego, ale zrobię to, żeby zaoszczędzić kolegom szukania.

>>>Ale tańsze od kupowania kabla za xk zł/m będzie

użycie krótkiego kabla bylejakiego+symulator kabla drogiego typu czwórnik RLC.

Planuję sprzedaż symulatorów różnych uznanych kabli w konkurencyjnych cenach ;-).

Oczywiście w złoconych audiofilskich obudowach.

Jestem Europejczykiem.

Co jakiś czas, gdy muszę chwilę odpocząć zaglądam do tego wątku. Nadal nic z niego nie wynika.

Jeśli chcemy dobrać dla siebie kabelek IC, to należy "Odpowiedzieć sobie na jedno zajebiście ważne w życiu pytanie"

Czy jeśli hipotetycznie zewrzemy wyjście z CD z wejściem wzmacniacza nieskończenie krótką zworką, to będzie to najlepiej grający IC w naszym systemie?

Jeśli tak, to OK. Jeśli okaże się, że po podłąceniu jakimś kabelkiem X bardziej nam się podoba/jest lepiej, to odpowiedź jest prosta. A jaka to odpowiedź niech sobie każdy sam dopowie.

kobayashi zeznal:

"Dla elektryka, jak wynika z dyskusji, kabel to zwykły czwórnik. Ale to prawdopodobnie tylko część prawdy, bo co zrobić chociażby z efektem naskórkowości, dzięki któremu czwórnik ten ma różne parametry dla różnych częstotliwości?"

Facet, rusz tylek ze swego fotela dumania (i pusc z lapki kolorowe pismidlo) i podejdz do swojego telewizora. Siegnij lapka tam z tylu i wyciagnij kabel antenowy. Ile kosztowal ? 100, 500, 10000 dolarów ? Bo wiesz, ten kabel bez trudu przenosi sygnaly o cz. kilkuset megahertzow. Hiperkosmiczna technologia ! Efekt naskorkowy ROTFL^2.

A co...

Męczą się ludziska z tym wątkiem od 6 listopada i jeszcze - co wynika z dynamiki wątku - chce im się męczyć, to dorzucę coś, żeby nie było za letko:)

A poważnie, to warto sobie odpowiedzieć na to pytanie, bo w danym konkretnym systemie tak powinno być, żeby bez IC urządzenia były do siebie dopasowane - to powinien być punkt startu.

Po to wprowadzono standardy impedancji wy/we w połączeniach niesymetrycznych, żeby przy braku IC urządzenia były dopasowane. Jeśli są, to szukamy kabelka idealnego (ni ma takowego) lub do niego zbliżonego. Jeśli nie są dopasowane, to szukamy takiego upiększacza, który będzie najlepiej działał jako tak naprawdę dopasowywacz/usprawniacz/upiększacz, a najkrócej - proteza.

Jak już wiemy co mamy (odpowiemy sobie na pytanie z wpisu poprzedniego), to niekoniecznie łatwiej się z tą świadomością żyje, ale pomoże to zaoszczędzić trochę miejsca na lukarowym serwerze :)

>Bo wiesz, ten kabel bez trudu przenosi sygnaly o cz. kilkuset megahertzow

Wyszarpnij ten kabel antenowy i podłącz tam ten swój interkonekt audio, a zobaczysz i usłyszysz różnicę:-)

Dobry wieczór wszystkim, przepraszam że się wtrącam w dyskusję. Różnicę w kablach sygnalowych dostrzec latwo, czasem trudniej, ale sieciowe?

Dobrze, kupmy superprzewód ale w ścianie mamy kilkadziesiąt metrów w najlepszym wypadku miedzianego drutu. Jakie może mieć znaczenie w tej sytuacji sieciówka chociażby z czystego zlota. Niech ktoś z państwa mnie przekona. Ja osobiście używam DIY robionych najwyżej z tego co jest w ścianie.

>kobayashi

"Dla elektryka, jak wynika z dyskusji, kabel to zwykły czwórnik"

Oczywiście dyskusja malarzy z tynkarzami nt. Ostatniej wieczerzy Leonarda d.V. była by o wiele bardziej zajmująca...

Tak się zastanawiam, skąd się bierze ta hi-endowa arogancja "przedstawicieli nauki" uważających, że wszystkie rozumy pozjadali i jak czegoś nie potrafią wyjasnić to znaczy że to nie istnieje.

Przypomnę jak to było ze słyszeniem częstotliwości ponad 20kHz w muzyce. Najpierw kilka eksperymentów naukowych potwierdziło, że nie słychać. Potem zrobiono kolejne i wyszło, że jednak słychać. Znam jednak paru nie wyłączając mnie, co to nie bardzo potrafili rozróżnić CD od SACD nawet bez ślepego testu, a różnice pomiędzy kablami słyszą. Wot zagwostka.

A tak w ogóle, to czy odbył się kiedykolwiek opisany w literaturze naukowy eksperyment badający wpływ kabli na dźwięk odtwarzany przez zestaw audio?

Re: Zbig, 9 Lis 2005, 23:37

>A tak w ogóle, to czy odbył się kiedykolwiek opisany w literaturze naukowy eksperyment badający

>wpływ kabli na dźwięk odtwarzany przez zestaw audio?

nie słyszałem, ale badań i eksperymentów dotyczących efektu placebo itp. fenomenów było całe mnóstwo ;)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.