Skocz do zawartości
IGNORED

Lete kupuje wzmaka... Pomoz kolego!

lete

Rekomendowane odpowiedzi

Witam ponownie...

Dzis diora WS 704 znalazla nowego wlasciciela. A przy okazji przelaczylem po pewnym czasie przerwy kabelki do posiadanej rowniez Yamahy RX-V396RDS i... O matko! Tragedia, jak to brzmi! Fatalnie... Natychmiast robie zdjecia i sprzedaje!

I tak oto Diora przyczynila sie do uswiadomienia, jak naprawde "badziewne" mam kino domowe w kontekscie odsluchu stereo (w porownaniu do Diory to ta Yamaha gra, jak przenosne radyjko tranzystorowe ;-)).

Ale wracajac do tematu...

Lete kupuje wzmaka - chce wydac tysiaka... (mniej wiecej).

Preferencje: jasne brzmienie, dobry kontur, bogaty w barwy i "dodatki okolomuzyczne" - moze grac radosnie i z wykopem, z duza iloscia powietrza, z porzadna stereofonia i konstrukcja sceny...

Naczytalem sie i wnioskuje, ze typujecie czesto Harmana Kardona 680 oraz Denona PMA-1560. Pomijam celowo bozyszcze ludu - Marantza PM-75 (niedostepny, a jak pojawia sie na allegro to leje sie krew i slychac szczek oreza...).

A wiec ktory z ow rzeczonych... ? ;-)

Nie chce za bardzo mieszac, ale powiem szczerze, iz Diora WS 704 miala w sobie cos, co mi sie spodobalo... Tworzyla naprawde fajny koloryt w tym, co grala - moze nie bylo to przesadnie punktualne, precyzyjne i czyste, ale specyficzne i z dystansem oceniam - ciekawe. Zatem moj nowy-uzywany wzmacniacz powinien ten pierwiastek odziedziczyc oraz dolozyc do tego lepszy kontur i bardziej precyzyjna scene (przy zachowaniu ciepla).

Zadanie trudne, ale jak macie godnego rywala i zechcecie go wystawic przeciw tym dwu osilkom (Denon PMA-1560 i HK 680), to bardzo prosze - warunek, cena do 1100-1200 i mozliwosci zacne, niezgorsze...

Pomoz kolego, bo sluchac nie dam rady wszystkiego ;-)

Lete

https://www.audiostereo.pl/topic/22398-lete-kupuje-wzmaka-pomoz-kolego/
  • Redaktorzy

Reloop HA-200 Powinien spełnić Twoje oczekiwania. Do kupienia pod

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) za 719zł. Zostanie Ci jeszcze na druty, albo kilka płyt.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Fr@ntz

---------------------------------

"I am an audiophile"

Na allegro reloop za 500zł

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

-> lete

Zaznaczam, że absolutnie nie mam na celu wychwalania zalet tego wzmaka pod niebiosa i nie chc nie chę wsadzać kija w mrowisko, jak w znanych wszystkim wątkach, ale...

Tak na moje ucho, to właśnie PM-75 spełniłby Twoje oczekiwania ;-) Nie mówię, żebyś go kupowł w ciemno; spróbuj chociaż go posłuchać - to moja rada. A co do kosztów Marantza PM-75 - jeśli trudno (i drogo) jest na Allegro. to śmiało go dostaniesz za równowartość 1,1-1,2 tys. PLN na ebay.de (razem z kosztami przesyłki i przelewu itd.)....

p.s. jeśli jesteś z Warszawy (lub tu bywasz) - pisz do mnie na priva - zapraszam na odsłuch PM-75 ;-)

Ukryta Zawartość

A oprócz tego może GC ?;-)

Ukryta Zawartość

Wiem, ze teraz mocno grzesze, zwlaszcza w kontekscie pozbycia sie Diorki WS 704, ale chetnie wysluchalbym takze porad i typowania kogos, kto - powiedzmy - mial te Diore i cenil ja sobie, a nastepnie ewoluowal w kierunku kolejnego wzmacniacza... Jaki to byl wybor i dlaczego (w ktorym kierunku zmiana brzmienia)?

Zauwazylem, ze typujecie glownie nowe klocki. Otoz, jak najbardziej moze to byc sprzet uzywany - o ile jego jakosc i brzmienie jest wysoka, tym bardziej... Wiec prosze sie nie krepowac i wskazywac nie tylko sprzet dostepny obecnie w handlu jako nowy. Oczywiscie w miare mozliwosci sprzet polecany postaram sie odsluchac.

Dziekuje za Wasza dotychczasowa prace i prosze o jeszcze!

Lete

Rotele graja dynamicznie, szczegolnie polecane sa modele poprzedzajace obecne 01 i 02. Na allegro jest teraz np. RA-945, chyba calkiem niezly i pojdzie za kilka stowek.

NAD 350 lub 352 gra bardziej detalicznie i kulturalniej, zwykle za niewiele ponad 1000zl.

-> Paulinka

Rotel jak pamietam, to chyba brzmienie bardzo "japonskie", a wiec twarde, szybkie, detaliczne, z duzym basem.

Chyba jednak poszukuje sprzetu, ktory bedzie dzwiek "malowal" w sposob intrygujacy, mily - ale czy Rotel tak gra?

---

Moze warto zastanowic sie nad Sony TA-F 530/550 ES (mozna go kupic za 500 zl)? Z tego, co pamietam McGyver wyrazal sie o nim bardzo pozytywnie w kontekscie porownania z Diora (Sony ma byc zdecydowanie lepszy)... Zna ktos ten wzmacniacz? Wersja 530, czy 550?

Pozdrawiam,

Lete

Chyba jednak nie. Rotel od dawna był kojarzony z brzmieniem "brytyjskim". "Japońskie" raczej nie. Zresztą porzućmy etykietki - to były zawsze dobrze lub conajmniej przyzwoicie grające wzmacniacze, przez niektórych postrzegane jako takie "lepsze" NAD-y.

Nigdy nie mialem okazji posluchac wspomnianego Reloop HA-200 czy GC, ale rzeczywiscie wyglada to interesujaco... Gdzie mozna poczytac o ich brzmieniu, aby "osadzic" te wzmacniacze w jakiejs klasyfikacji i moc odniesc ich brzmienie w kontekscie ogolnie znanych wzmacniaczy?

Jak w tym kontekscie ma sie brzmienie tych dwu wzmacniaczy w odniesieniu do np. Sony TA-F 550ES lub Marantz PM-80? Czy to ta sama klasa jezeli chodzi o walory brzmieniowe?

Zaznaczam, ze zalezy mi glownie na otwartej scenie i bardzo dobrym pozycjonowaniu dzwieku + przyjemny i malowniczy dzwiek, zaskakujacy, ciekawie "opowiadajacy" i z ladnym konturem... (nie slucham raczej niczego wyjatkowo ostrego, a glownie chillout, soul, pop, miekki rock, klasyka, muzyka filmowa).

Pozdrawiam,

Lete

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.