Skocz do zawartości
IGNORED

klub Yamahy CDX-396

Fr@ntz

Rekomendowane odpowiedzi

Dobra zapraszam z klockiem pod pacha za jakis czas posiedzimy posłuchamy pomyslimy ..zagra napewno robiłem tuning pds707 chyba i sie udał bardzo ładnie gra z gajklonem i kolumnami BW dm602..sam az sie zdziwiłem razem z okablowaniem Kimbera dało bardzo synergiczne połaczenie.

Witam

Jako od niedawna "były" użytkownik CDX 396 pozwolę sobie wtrącić tu swoje 3,0 grosza :)

Otóż po lekturze tego forum postanowiłem zadbać o swoje uszy które wyraźnie cierpiały przy słuchaniu Yamahy.

Wszystkie te zabiegi z zasilaniem , kondensatorami , przede wszystkim OPA 2604 w podstawkach mam przerobione.

Stwierdziłem , że nie ma sensu dalej pchać się w kasę , chociaż poprawa była , a jakże , ale to dalej nie było to. Niedawno okazyjnie z samej czystej ciekawości kupiłem za psi grosz pewien baaardzo stary model CD Marantza. Po wyprostowaniu dolnej blachy ( wyglądała jakby czołg przez nią przejechał ) sprawdzeniu , czy w środku jest coś przerabiane ( nie było ) i czy wogóle jest napęd (:D) ten prehistoryczny dziadek został zapodany do wzmaka ( jeszcze wtedy Yamaha AX ) i ... po prostu ... brak słów. Nigdy bym nie uwierzył że toto coś stojące na pięknej , nieskazitelnie błyszczącej Yamaszce tak zagra !!! W każdym aspekcie - śliczna stereofonia , wysokie soczystsze , ale nie natrętne , całe pasmo poukładane , bas jak to z NE5532 nie cudo , ale o wiele głębszy i bardziej pod kontrolą. Teraz już dziadziuś doczekał się nowych OP-ampów i wywałki tranzystorów MUTE i już jest o klasę lepiej , a już szykuje mu się nowe zasilanko , kondensatory itp. itp. Tak , że generalnie dołączam do zdania elfana i innych twierdzących , że w przypadku CDX 496 relatywnie nie warto wkładać dużej kasy i serca. Nie twierdzę , że jest to beznadziejnie zły odtwarzacz , szczególnie po małych modyfikacjach , ale ... apetyt rośnie w miarę słyszenia ... ;)

Pozdrawiam

Co racja to racja :)Przy okazji przypomniało mi się że jak przerabiałem swoją 396 to natknąłem się na róznicę w wartości kondensatora C38 na schemacie i w układzie.Fabrycznie był tam 100nF a na schemacie 470nF.

Wsadziłem w to miejsce 0.47uF MKP i było lepiej - a moze mi się zdawało ;)Ale to było dawno...

Piotrek608:

A czy z Y590 z Probit też coś mieszałeś?

Ja mam takową, leży biedna na półeczce, nie ruszana, jednak dzwięk ma jak dla mnie bardzo dobry. Obecnie używam Phila963SA jednak obiecałem sobie że jak już kiedyś znajdę czas (znaczy się skończe milion innych spraw) to rozbiorę Yamaszkę do rosołu, i wymienię obudowę na drewniano-metalową - coś a'la Hi-End

>A czy z Y590 z Probit też coś mieszałeś?

>Ja mam takową, leży biedna na półeczce, nie ruszana, jednak dzwięk ma jak dla mnie bardzo dobry.

>Obecnie używam Phila963SA jednak obiecałem sobie że jak już kiedyś znajdę czas (znaczy się skończe

>milion innych spraw) to rozbiorę Yamaszkę do rosołu, i wymienię obudowę na drewniano-metalową - coś

>a'la Hi-End

Przepraszam bardzo, ale lepiej zrobisz jak mi ją sprzedasz za uczciwe pieniadze ;).

Miałem przyjemność słuchania Yamahy CDX-396MK2, posiadam Yamahe CDX-580 pro-bit, słuchałem równierz Marantza CD63... Marantz kasował te Yamahy.

Y396 przy Y580 wypada sama z siebie blado że nie wspomne że w niskich modelach Yamahy nei bardzo jest co wymieniać ... a co do tych OPA2604 to zastanawia mnie czy Darkul wymienił stare Opy na 2604 BB dlatego że grało dobrze, czy tylko dlatego że to lepsze opy od NJRC.

Co do mojej yamaszki to tuning jest w trakcie. Obecnie drogą odsłuchu z pomocą Drozda jako bufory grają NE5532 a filtry LM617x ( nie pamiętam dokłądnie). Wymieniłem tez diody na szybkie, kondensatory na BC components Philipsa, Panasonic FA i Elny MUSE. Wywaliłem kondy odsprzęgające wyjścia do mas. Dzwięk stał siębardziej otwarty, ale to nadal nie jest to co powinno być.

W planach LMclock XO2 i nowy zasilacz.

Moge tylko powiedziec ... Yamaha bez tuningu to ciepła klucha. Bez emocji i uniesień.

Sambi:

Nie mówię nie.....

Jednak jestem do niej sentymentalnie przywiązany - mój pierwszy porządny (kupinoy w sklepie) sprzęt...

Miałem jeszcze do tego AX870 - chodziło jak...... ach wspomnienia...

Jeśli masz jakieś propozycje cenowe, wal śmiało na priva

No i widzicie tak to z tymi yamahami jest warto wnie włozyc jakies 150zł gora 200zł bo poprawa jest ale wiadomo klocej kest budzetowy i z igły wideł sie nie zrobi..ale gdy ktos sie do klocka przyzwyczja i ma np amlituner Yamahy do kompletu to woli ten klocek bo z jednego pilota wygodnie jest to gonic...to tym bardziej warto.

Nie no , spokojnie , myślę że opłaca się go tuningować.Dodatkowy zegar w puszce, zewnetrzne zasilanie dla stopni wyjściowych,wymiana kondensatorów i rezystorów w tym stopniu oraz uproszczenie wyprowadzenia sygnału z opampów (wystarczy 22-47R i 47K do masy, bez elektolitu , czyli wyrzucenie tych 2X 330R w sygnale i jeżeli dobrze pamiętam pojemności 1nF !!!), w kilku miejscach w cyfrówce wymiana kondensatorów na oscony (oryginalnie czasami są Rubycony ZL :)

Tak sobie pomyślałem , mozna by zrobić całkiem inny output of DAC ale to juz dla tych co się mocno upierają przy tym klocku:)

Pozdrawiam

• Redaktorzy

jak ktoś szuka "surowca" na przeróbki to chyba coś takiego powinno się nadać:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Fr@ntz

---------------------------------

"I am an audiophile"

> Leszek B, czy dorabiając osobne zasilanie do OPA 2604 zachowałeś wysokość napięcia jak w oryginale, czy użyłeś

wyższego napięcia?

Przymierzam się właśnie do tej przeróbki i zastanawiam się, czy wysokość napięcia zasilającego ma wpływ na brzmienie. Nie wiem ponadto jakiej mocy transformatora użyć. Pobór prądu przez OPA jest minimalny.

Pozdrawiam.

>Stanley

już dokładnie nie pamiętam, ostatnio robiłem w czerwcu, ale robiłem osobny zasilacz z ok15W transformatorkiem, a LMy ustawiłem na ok12V.OPA2604 pracują 4,5-24V.

Dobrze jest też zamienic te rezystory na metalizowane przy opach.No i kondensatorki na np zielone Wimy lub niebieskie 1%Philipsy z Conrada.

Aha, jeszcze jeden problem mi się nasunął. Mianowicie; chodzi o miejsce podłączenia zasilania do OPA. Plus i minus jak się domyślam jak najbliżej układów, ale co z masą? Też blisko układów czy w innym punkcie?

zrobilam zdjecia "rozbierane" mojej bidulki Yamahy po liftingu. nie wiem jednak co was szczegolnie interesuje wiec wrzuce widoki z lotu kaczora i prosze o ewentualne sugestie na co powinnam "wyzumowac". jakosc srednia bo i restrykcje co do wagi i rozmiaru sa konkretne.

pozdrawiam

Paulina

Ukryta Zawartość

post-728-100000192 1170279720_thumb.jpg

post-728-100000193 1170279718_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

i jeszcze jedno

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Hm ....

Łezka mi się w oku zakręciła mimo wszystko :)

Jaka była ta CDX to była ale to pierwszy porządniejszy sprzęt jakiego się dorobiłem.

Cóż , życie to i tak ciągłe zmiany .....

Pozdrawiam

Kolega któremu robiłem upgr 496 podesłał mi fotki po ptrzeróbkach.Pozwole więc sobie jedna wkleić :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 1 miesiąc później...

Odświeżę nieco temat.

>Piotrek608.

Na zdjęciu tuningowanej przez Ciebie Yamahy CDX393 są dwa brązowe kondensatorki z żółtozielonymi koszulkami na wyprowadzeniach (prawy górny róg. Jeśli mógłbyś się wypowiedzieć co są warte, byłbym wdzięczny.

Pytam, gdyż przypadkowo mam kilkanaście sztuk (chyba właśnie takich) ze starych nadajników telegrafii wielokrotnej. Nawet z ciekawości rozebrałem jeden z nich. Są to jak mi się wydaje bardzo porządnie zrobione kondensatory mikowe.

Dokładnie sa to dwa kondki mikowe sa warte dokładnie tyle samo a nawet wiecej niz obecnie robione kondy mikowe zalewane epoksydem normalne silver mika tyle ze polskiej lub czesto radzieckiej produkcjii sa to doskonałe kondensatory do wojskowych zastosowan w tamtych czasach praktycznie nie do zdobycia w polsce były tylko dla nielicznych(wojsko, zegluga) doskonale sie nadaj do audio wrecz sa za dobre do naszych zabawek..

Witam,

Czy tuningowana Yamaha CDX-396 (koszt upgrade powiedzmy do 100 zl) zagra lepiej, niz "czyste" odtwarzacze klasy Marantz CD 63 lub Sony DCD-970 (oparte na burbronie)?

Mam wlasnie taka Yamahe i pozostale wymienione odtwarzacze ("gola" Yamaha sporo odstaje jednak...).

Zastanawiam sie, czy tuningowac CDX-396, czy np. po prostu kupic za 300-350 zl kolejnego Marantza CD 63, a CDX-396 sprzedac.

Pozdrawiam,

Lete

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość
    Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.