Skocz do zawartości
IGNORED

REPUBLIKA na poważnie?

gregorek1

Rekomendowane odpowiedzi

kwartet slaski, republique, emi. mnie ta plyta zupelnie nie wchodzi. nic nie odda rockowej ekspresji tak jak rockowy sklad. kwartet slaski, znamienity zespol, rockowym nigdy nie bedzie. to niestety wychodzi na tej plycie.

a zesmy sie zgrali...

mialem tez dopisac dokladnie to, co majo - przesluchalem ta plyte, jest moim zdaniem slabo. Glownie przez nieporywajace aranzacje. A Kwartet Śląski to muzycy zdecydowanie światowego formatu, mam nadzieje ze nie spotka ich 'kennedyzacja' (lub 'mozdzeryzacja').

Pozdrawiam.

Czy rzeczywiście taka „kicha” pod względem muzycznym? Przymierzałem się do zakupu. W Epiku w Wawie wersja niby CD (dlaczego niby piszę poniżej) kosztuje ok.37 PLN, a wersja SACD ok.50 PLN.

No i dlaczego niby? W dniu dzisiejszym widziałem te płyty w sklepie. Pięknie wydane przez EMI w dwóch formatach. Pierwszy: Copy Controlled (bo nie CD przecież), oprócz dotychczasowych znaczków posiada dodatkowy, mówiący, że można wykonać maksymalnie trzy kopie płyty. Drugi: SACD hybrydowy na nim już takiej adnotacji brak, przynajmniej na zewnątrz pudełka. Jak widać EMI wdraża najnowsze zabezpieczenia przed kopiowaniem CDS-300. Poniżej cytat opisujący działanie tego zabezpieczenia.

Cytat z Gazety Wyborczej

„Od piątku w Polsce można kupić płyty EMI zabezpieczone nowym programem CDS-300. Po uruchomieniu w komputerze takiej płyty na ekranie pojawia się umowa licencyjna. Aby odsłuchać album, musimy ją zaakceptować. W ten sposób zgadzamy się na instalację oprogramowania, które od tej pory będzie zarządzać płytą.

Zgodzi się na jej trzykrotne "sklonowanie". Będzie też można zgrać muzykę do komputera i przechowywać ją w postaci skompresowanych plików, ale udostępnić w internecie już nie będzie można. - Plik przesłany do innego komputera będzie odtwarzany w nieprzewidywalny sposób. Na przykład dwa razy szybciej - przestrzega Grzegorz Figatowski z EMI. Podobno program będzie pamiętał liczbę wykonanych kopii nawet po reinstalacji systemu operacyjnego. Właściciele iPodów powinni się dwa razy zastanowić, zanim kupią płyty EMI chronione nowym zabezpieczeniem. Pozwoli ono bowiem zapisać muzykę tylko w formacie WMA (Windows Media Audio), nie do odtworzenia w iPodzie.”

Cały artykuł plus dwa inne w temacie najnowszych zabezpieczeń, można znaleźć w wątku

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Pozdr.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Co do kichowatosci powiem tak: nie jest to plyta rockowa, brak jej IMO zebów, zadziornosci i tego, co w muzyce Republiki pewnie najwazniejsze - opetanczej chwytliowsci riffu. Nie jest to plyta 'klasyczna' - aranzacjom brakuje swiezosci, za bardzo narzucaja nachalnosc oryginalu. Nie jest to tez jednak plyta 'zla', bo ma swoja klientele na pewno - po pierwszym przesluchaniu zdawala sie znacznie bardziej oryginalna niz wszelkie apocaplytyki czy inne 'string quartet tribute to...'. Mnie nie przekonala, bo spodziewalem sie (naiwnie?) czegos innego - czegos bardziej zakreconego niz oryginalna republika, zadziornego zadziornoscia innych (zwlaszcza bardziej wspolczesnych) nagran i wystepow kwartetu slaskiego.

Co do wydania tej plyty jako copy controlled cd - rece opadaja. Ze tez musi trafiac ta debilna polityka dotykac NAJLEPSZYCH polskich wykonawcow (Anderszewski, Mozdzer, Kwartet Slaski?). A z drugiej strony - perwersyjnie moze i dobrze, wzrasta przynajmniej swiadomosc tematu - jeszcze rok temu temat copycontrolled CD przez wielu byl postrzegany jako margines, sprawa dotyczaca mptrojkowej gownazerii.

Pozdrawiam.

>majo - obawiam sie, ze nie, wlasnie dlatego, ze pliki zgrane beda w WMA. Ten format microsoftu, jako jeden z nielicznych, wykorzystuje 'patent' Digital Rights Management, ktory skutecznie uniemozliwia kopiowanie i dystrybucje takich plikow i ktory wlasnie dlatego zyskal uznanie firm zabezpieczajacych plyty przed kopiowaniem. Wyjsciem jest obejscie zabezpieczenia w inny sposob - zmuszenie komputera do czytania zawartosci CDDA a nie danych w formacie cd-rom z tak niecnie spreparowanej plyty. Pierwszym krokiem jest na pewno uniemozliwienie systemowi operacyjnemu czytanie plyty zaraz po wlozeniu do napedu i tym samym NIE ZGODZENIE sie na warunki licencji po wlozeniu plyty do napedu, bo ten komunikat nie powinien sie w ogole wtedy pojawic. Co dalej - jeszcze nie wiem;). Na pewno nie powinno sie pozwalac EMI instalowac jakiegokolwiek badziewia na swoim komputerze - po lekcji z syfem odsony'owskim (dla przypomnienia - system antypiracki sony potencjalnie otwiera droge hackerom do przejecia zdalnej kontroli nad komputerem) dla kazdego powinno to byc jasne, jak sadze.

Tak czy inaczej - dobra to okazja, by znow o tym porozmawiac;), bo juz niedlugo moze sie okazac (tak jak w USA czy w Niemczech), ze nawet same proby lamania tych zabezpieczen bez intencji kopiowania ani dystrybucji muzyki, stac sie moga nielegalne.

Pozdrawiam.

Samo SACD wciaz nie daje sie skopiowac w zaden sposob (o ile wiem), poza zagrywaniem szesciu osobnych sciezek po analogu i pozniejszym ponownym skodowaniu do jakiegos formatu mulitchannelowego (co ma duze minusy). Ta technologia sama w sobie jest na razie copy-protected. Natomiast bez problemow da sie skopiowac warstwe CDDA z plyty Hybrid SACD. W sumie nie wiem, czy jakies firmy dodaja do warstw CDDA plyt hybrydowych jakies technologie copy-control - bardzo to mozliwe, bo w zasadzie technicznie nie ma przeszkod.

Tak czy inaczej - jesli chciec zgrac warstwe CDDA z plyty hybrydowej, nalezy unikac starszych napedow DVD i uzywac w zamian napedu CD-Rom. Naped DVD bedzie probowac odczytac dane DVD z warstwy SACD, co mu sie nie uda, nie dotrze wcale do warstwy CDDA, zapetlic sie moze przy probach odczytu i mamy zwiske systemu.

Pozdrawiam.

Hmm ja moze w kwesti same muzyki...

Przeczytałem że nie oddaje expresji, rokowego czadu... hmmm panowie właśnie trzeci raz jej słucham. Podsumuję krótko: Ciechowski wiecznie żywy, w tej muzyce cały czas obecny, normalnie słychac jak spiewa... Niesamowite. Jestem pod ogromnym wrażeniem tej muzyki.

pozdr

P.S.

Nigdy nie byłem fanem Republiki ani G.C. Nie wiem jak cd ale SACD jest nagrane rewelacyjnie.

Wczoraj miałem przyjemność posłuchać muzyki Republiki w wykonaniu Kwartetu Śląskiego na koncercie w kościele na Nowym Mieście w Wwie. Na żywo ta muzyka brzmi wspaniale - przechodzą ciarki. Duch Republiki żyje w tej muzyce! Wróciły mi wszystkie wspomnienia, np. pierwszy koncert Republiki w Warszawie w 1982 - kompletnie nieznany zespół z Torunia...

Dziś posłuchałem też płyty w wersji SACD - brzmienie bardzo bliskie muzyce na żywo, naprawdę przyjemnie się słucha (choć wolałbym aranżacje w bardziej swobodnym, jazzującym stylu - ale to inna kwestia). Dla audiofili istotna informacja, że nagranie wykonano bardzo starannie pod nadzorem p. Lipinskiego, znanego już za oceanem inżyniera dźwięku i producenta cenionych kolumn (patrz recenzja w ostatnim Stereophile).

• 2 lata później...

27 sierpnia 2008 roku w godzinach 20:00 - 21:00 w Teamradiu, odbędzie się audycja wspomnieniowa o Grzegorzowi Ciechowskiemu. Chciałbym abyście na rzucone przeze mnie hasło: GRZEGORZ CIECHOWSKI powiedzieli co Wam przychodzi do głowy i do serca, tak naturalnie... Piszcie do mnie na numer gg: 5030051, email: [email protected],jak również i tutaj.

Możecie też pisać do mnie w trakcie trwania audycji na nr radiowego gg: 6514117. O dalszych szczegółach dotyczących audycji, będę informować na bieżąco. Tyle na razie.

Andrzej Robert Krupa www.teamradio.pl

• 5 lat później...

Witam.

Panowie. Pytanie ???Sluchałem ostatnio utworu Republiki Nieustanne Tango sorki jeśli cos pomyliłem w tytule, każdy wie o który utwór chodzi. Ale do rzeczy na początku utworu pośród odgłosów szkla i kufli spożywanego piwka pada niecenzuralene słowo??? jakie to slowo i czy od razu było ono dla was słyszalne przy przy odsłuchu tego utworu??? Wazne !!! .być może temat umiescilbym bardziej trafnie ale szlag mnie trafia z ta wyszukiwarką .

Podobno program będzie pamiętał liczbę wykonanych kopii nawet po reinstalacji systemu operacyjnego.

???? Tusk został programistą? Bo to mi wygląda na CUDA! :)

A płyta jest spokojnie do pobrania z sieci, także te CUDA Sony/EMI może sobie...

Jeśli DAC - to NOS-DAC z buforem lampowym, jeśli wzmacniacz - to Pure Class A.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.