Skocz do zawartości
IGNORED

Najlepsze ksiazki - propozycje.

americano

Rekomendowane odpowiedzi

Zakladajac, ze audiofile lubia oprocz dobrej muzyki rowniez dobra literature prosze o wpisywanie pozycji ksiazkowych ktore uwazacie za najlepsze. Beletrystyka i literatura faktu. Krotkie uzasadnienie mile widziane. Tak zwane pozycje obowiazkowe, ksiazki po ktorych cos w waszym zyciu sie zmienilo, badz po prostu uwazacie za wybitne w swoim gatunku.

Moje propozycje na poczatek:

Albert Camus - Upadek

George Orwell - 1984

E.M. Remarque - Noc w Lizbonie

https://www.audiostereo.pl/topic/22837-najlepsze-ksiazki-propozycje/

Moje ulubione książki, któe faktycznie coś we mnie zmieniły to:

Frantz Kafka- Proces

Kurt Vonnengut- Rzeźnia Nr 5

Joseph Heller- Paragraf 22

Bateman Colin- Rower Przemocy

i wspomniany przez Ciebie powyżej Rok 1984.

Pozdrawiam

Wojtek

Jerzy Krzysztoń Obłęd

Najlepsza, najpiękniejsza polska książka drugiej połowy XX wieku.

Gorąco polecam wszystkie Jego reportarze radiowe i prasowe i ich wydania książkowe np: Skok Do Eldorado,

Witaj Kalifornio, i inne.

A samego Krzysztonia jako wzór człowieka godny naśladowania.

Pozdrawiam

Zbyszek

[Zbigniew Korwin-Piotrowski]

Ja napiszę krótko:

Orson Scott Card:

Gra Endera

Mówca Umarłych

Ksenocyd

Dzieci Umysłu

Czytam wszystko co najmniej raz na dwa lata ;-) Po przeczytaniu Gry Endera w wieku bodajże 15 lat zmieniłem swoje spojrzenie na ludzi i siebie.

Rzeźnia i Paragraf już były ;-)

PS. Kiedyś już był podobny wątek.

I love the sound of crashing guitars

Do MICKE-a 13

Wspaniała literatura mam wszystkie i ciągle do nich wracam w tej chwili to już klasyka nie tylko swojego gatunku.

Orson Scott Card wykazał znakomitą znajomość prawie wszystkich najważniejszych systemów filozoficznych i religijnych i historii ludzkiej cywilizacji.

Proste jasne czytelne [ a wewnątrz tak skomplikowane i wielowarstwowe, że aż wierzyć się nie chce]

Pozdrawiam

Piotr

>americano

mój best to Paragraf 22 Hellera.Niesamowita opowieść o amerykańskich lotnikach ,czasy 2 wojny we włoszech.Jest super trzeba przeczytać.Ostatnio jeszcze Bezsenność w Tokio ,autora nie pamiętam,zmieniła moje poglądy na kraj kwitnącej wiśni.Polecam i pozdrawiam czytających

Dodam dwie z innej beczki:

Erich Kastner "Latająca klasa" - najbardziej wzruszająca książka mojego dziecinstwa

Wiesław Kielar "Anus Mundi" niezwykła książka o Auschwitz. Jest wreszcie okazja, żeby ją kupic i przeczytać, bo po wydaniach z lat 70. prawa wykupił niemiecki Fischer i niekogo w polsce nie było stać na opłacenie podyktowanych przez to wydawnictwo stawek. Ksiązka była więc w stalej ofercie księgarń w USA, Niemczech Japonii itd. a za polski antykwaryczny egzemplarz trzeba było płacić nawet 200 zł. Teraz wyszło wreszcie nowe wydanie.

->niespokojny

Mnie najbardziej smuci to, że niektórzy ludzie słysząc że to fantastyka, od razu wrzucają te książki do jednego worka i uważają za bajki wyssane z palca :-( Card skupia się bardzo na człowieku, dokładniej na dzieciach i ich postrzeganiu rzeczywistości. Dobrze powiedziane, że pisze prosto, jasno i czytelnie. To niespotykana umiejętność stworzyć książkę głęboką w swojej treści i przekazie, a równocześnie tak niesamowicie wciągającą. Jak pierwszy raz dorwałem Ksenocyd nie mogłem się od niego oderwać, czytałem całą noc, a rano (po przetrawieniu emocji) położyłem się spać ;-P

Za to moja mama czytała niedawno Cień Hegemona i również była zachwycona. Ja niestety przerabiam teraz materiały na maturę i z czytania dla przyjemności nici :-]

Nie dzielę książki według gatunków literackich ponieważ jest to podział sztuczny.

Dla mnie istnieją genialne.świetne doskonałe bardzo dobre dobre i nędzne

Zacznę od końca Młoda Gwardia. Exodus, Popiół i diament wszystkie trzy napisane są nędznie ostatnia dodatkowo obraża pamięć wszystkich poległych i zadręczonych w więzieniach akowców.

Za książki genialne uważam Obłęd, Cykl z Enderem. Cienką Czerwoną linię i O jeden Most za Daleko i Paragraf 22. Za świetne Kolumbowie Rocznik 20 za doskonałe Dywizjon 303 i Dziękuję Ci Kapitanie Żywi i martwi i Sałdatami nie rażdajótsa. na bardzo dobre, dobre i nędzne miejsca by zabrakło

Pozdrawiam

Piotr

Jack Kerouack - W drodze

Ken Kessey - Lot nad kukułczym gniazdem

Jerzy Krzysztoń - Obłęd

Franz Kafka - Miniatury

There are only two kinds of music - good and bad.

- Duke Ellington -

Król szczurów. Czytane za młodu kilkadziesiąt (!) razy. London. Zbrodnia i kara - dla młodocianych przestępców. A Lem?? Za długo by wymieniać wszystko, co napisał a warto przeczytać. Flet z mandragory - polecam zwolennikom braci K., ale też i Cena - Łysiak. Hrabia Monte Christo. Tyrmand - Zły. Remargue - Czarny obelisk - o, to jest rewelacja, coś dla militarystów ;) Buszujący w zbożu - dla dojrzewających nastolatków :)

I inni....

Król szczurów. Czytane za młodu kilkadziesiąt (!) razy. London. Zbrodnia i kara - dla młodocianych przestępców. A Lem?? Za długo by wymieniać wszystko, co napisał a warto przeczytać. Flet z mandragory - polecam zwolennikom braci K., ale też i Cena - Łysiak. Hrabia Monte Christo. Tyrmand - Zły. Remargue - Czarny obelisk - o, to jest rewelacja, coś dla militarystów ;) Buszujący w zbożu - dla dojrzewających nastolatków :)

I inni....

Dla mnie Lem jest trochę za nudny, owszem, miejscami jest intrygująco i ciekawie ale dopóki się akcja nie rozkręci jest różnie ;-)

Można dodać jeszcze jedną klasyczną, książkę o przesłaniu antywojennym, czy raczej pokazującym bezsens wojny:

Erich Maria Remaque - Na zachodzie bez zmian

Wada podobna jak w Rzeźni nr 5, książka bardzo krótka :-]

->niespokojny

Dobrze powiedziane ;-)

Mika Waltari "Mikael Karvajalka / Mikael Hakim"

John Barth "Bakunowy faktor"

Stanisław Lem "Dzienniki gwiazdowe"

Jaroslav Hasek "Przygody dobrego wojaka Szwejka"

Villy Sorensen "Przedziwne historie"

John Steinbeck "Tortilla Flat"

Jerzy Szaniawski "Klub profesora Tutki"

SF:

Colin Kapp "Formy chaosu"

Colin Kapp "Broń Chaisu"

W pierwszej części bohater uzbrojony w broń - super, ultra oh! i różniaste "miecze laserowe", zostaje pokonany przez polny glaz :-)

Ale to tylko drobny, ucieszny fragment.

Ksiązka (obie części) to bardzo plastyczna space opera, z dynamiczną akcją i mnóstwem ciekawych pomysłów.

Poul Anderson "Podniebna krucjata"

na podstawie, której powstał film:

"Podniebna krucjata" ("The High Crusade") Klaus Knoesel, Holger Neuhäuser 1994

Podniebna krucjata (1994)- o filmie - FILMWEB.pl

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ),o,filmie,Film,id=128325

Cykl książek Douglasa Adams`a, "Autostopem przez galaktykę" (1979 - 1992)

również powstał film:

"Autostopem przez galaktykę" ("The Hitchhiker's Guide to the Galaxy"), reż. Garth Jennings ,2005.

Autostopem przez galaktykę (2005)- o filmie - FILMWEB.pl

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ),o,filmie,Film,id=119043

Klub Miłośników Filmu - Autostopem prze Galaktykę

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Znacznie ciekawszy film można "oglądać" czytająć o perypetiach Iona Tichego - Stanisława Lema.

Również "Bill, bohater galaktyki" - Harry Harison`a, ma ciekawy CV :-)

----------------

adik

Autorem powieści "Stąd do wieczności" (1951) jest James Jones.

Na podstawie tejże, powstał film:

"Stąd do wieczności" ("From Here to Eternity"), reż. Fred Zinnemann, 1953.

Stąd do wieczności (1953)- o filmie - FILMWEB.pl

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ),o,filmie,Film,id=31023

----------------

P.S.

Podobny temat, to:

Temat nr 10564

Literatura piękna - ulubione książki

Ukryta Zawartość

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

dołożę Dostojewskiego resztę - Idiota, Bracia K, Biesy - absolutny literacki hi-end. W ogóle rosyjscy pisarze - Gogol, Bułhakow, Zoszczenko, Czechow - niepowtarzalny styl i klimat. Zmieniając kontynent - Mark Twain - praktycznie wszystko, W. Burroughs i raczej u nas nieznany, co postaram się zmienić - Hunter S. Thompson. Z ciut lżejszych rzeczy Strugaccy- Poniedziałek zaczyna się w sobotę - kultowa książka, znów zza wschodniej granicy, Jerome - Trzech panów, no i Szwejk. Z naszych powtórzę Lema, Kapuściński - niektóre rzeczy, Gombrowicz i Witkacy - tego ostatniego nie za dużo naraz :) No i Tolkien, którego film zmakdonaldyzował niejako. I powtórzę Remarque'a - wczoraj akurat wpadła mi w ręce Noc w Lizbonie. I na koniec Borges - genialne opowiadania, Marquez, Cortazar - smaczne miejscami.

Temat juz znany uczestnikom lukarowego forum. Polecam lekturę wątku wspomnianego juz przez r.us.t'a --Literatura piękna( temat nr 10564). Każdy znajdzie coś dla siebie;).

Z przeczytanych ostatnimi czasy--"Blaski i Nędze Życia Kurtyzany"...i odwieczny problem być czy mieć,miłość czy kariera. Temat przewodni więc calkiem na czasie,trendy taki;)

wszystkim smutasom życzę kolorowego dnia

>Ostatnio jeszcze Bezsenność w Tokio ,autora nie pamiętam

Marcin Bruczkowski, corpawda nie jest to ksiazka ktora odmieni twoje zycie lub ambitna pozycja jak te podane przez mickego13 ale sporo dobrej zabawy dla kazdego i pozycja obowiazkowa dla fascynatow japonii i njalepsza ksiaza traktujaca o wspolczesnej japponii jakia czytalem.

ps.

podziwiam ludzi, ktorzy czytaja ta samka ksiazke kilkukrotnie, ja nie ptorafie drugi raz obejzec filmu czy przczytac tej samej ksiazki - niezaleznie jak dobra by ona nie byla.

Oprócz wymienionych powyżej:

Melchior Wańkowicz - cokolwiek

Wojciech Jagielski - książka reportaż o Afganistanie

Umberto Eco - Imię róży i Jeśli zimową nocą podróżny...

Philip Dick - Valis

i kupę innych

A z młodości to na pewno "Znaczy Kapitan" Karola Borcharda.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.