Skocz do zawartości
IGNORED

Podłogówki do 4000

T_o-m_e-k

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Mam prośbę do szanownych forumowiczów o radę. Chciałbym przesiąść się na lepsze podłogówki. Aktualnie mam Mission m73 (plus podstawy granitowe). Szukam czegoś conajmniej o klasę lepszego. Sprzęt jaki posiadam - to w kwestii stereo: wzmak Harmana HK 680 oraz Rotel RCD 971, kabelki Straight Wire Octave i Siltech SQ-28.

Poszukuję kolumn grających naturalną, pozbawioną stwardnień górą, bardziej łagodną niż ostrą. W kwestii basu przedkładam szybkość, rytmiczność, nad głębię. Przy czym nie lubie basu suchego. Oczywiście najlepszym rozwiązaniem jest bas zwarty i głęboki - dodatkowo ciepły, ale czasami trzeba z czegoś zrezygnować - zwłaszcza w tym przedziale cenowym - DO 4 000 PLN.

Pokój mam niewielki - 18 metrów. Słucham blusa, lekkiego jazzu.

Ponieważ nie mam zbyt wiele czasu na odsłuchy w studio, chciałbym się skupić na powiedzmy 3 modelach - na podstawie waszych rad.

Jestem ciekaw, czy ktoś słyszał nowe DALI Ikon 6? Końcem przyszłego tygodnia wybieram się na ich odsłuch...

Dzięki za ewentualne wpisy. Ja napewno podzielę się wrażeniami z odsłuchów DALI, ale to dopiero w sobotę.

https://www.audiostereo.pl/topic/22845-pod%C5%82og%C3%B3wki-do-4000/

Jest wiele dobrych kolumn. Do Harmana szukaj takich, które mają dobrze nasyconą średnicę i czyste, ale niewyeksponowane wysokie. A na pytanie czy w tym zakresie cenowym zagra dobrze coś, co nie jest DIY odpowiem inaczej niż Wężu. Odpowiem, że kolumny grające dobrze za te pieniądze da się znaleźć. Da się też, ale to już nieco trudniejsze, znaleźć kolumny grające dobrze i pasujące do HK680. A DIY za tą kwotę? Jeśli będzie kompetentnie zrobione to zagra znacznie lepiej. Jeśli natomiast będzie to po prostu przypadkowy projekt z sieci, ściągnięty i skopiowany to może być różnie. Od rewelacji do totalnej porażki.

To może spróbuj czegoś klasę wyżej:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Musiałbyś zobaczyć jak to zagra u Ciebie. Ale zbyt wielu chętnych zdaje się nie ma więc śpieszyć się chyba też nie musisz...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Miałem te kolumny w domu, i to dwie pary. Starsze Dali 450 były sporo lepsze. Evidence mają problemy z kontrolą basu (każdy z wooferów M18WH pracuje w niezależnej komorze 18 litrów, a to dla takich głośników za dużo, Dali 450 miały 2 x 15 litrów i było znakomicie). Poza tym kolumny OK, zwrotnice nawet przyzwoicie zrobione i na dobrych częściach. Można je kupić, i zmniejszyć objętość komór przez wstawienie czegoś do każdej z nich, choćby woreczków z piaskiem. Z rurami BR nawet nic nie trzeba robić, do 18 litrów są za długie, ale do 15 litrów będą idealne. Robiłem podobną modyfikację z bardzo pozytywnym skutkiem (tyle że nawklejałem do środka desek dla zmniejszenia objętości).

Witam,

spróbował bym posłuchać Audio Physic Yara - nieznacznie wyższa cena, jednak wydaje mi się, że kolumna ta powinna spełnić Twoje wymagania. Nie raz już słuchałem tych kolumn ze wzmacniaczem HK.

A dlaczego, ja się zapytam ten Harman taki ostry? Pytam jako żywotnie zainteresowany, ponieważ mam go miec a sam posiadam AA Mimas II i się głowię nad tym, jak to sobie razem zagra.

Co do Bielska, to jest w tym mieście jeden znany mi salon z prawdziwego zdarzenia - HIFI Studio na ul. Orkana. Polecam. Ostanio nie patrzyłem na kolumny bo szukałem tam pewnego, magicznego forumowego, kultowego, mega-batmańskiego wzmaka... Oczywiście nie było, tak dla formalności dodam, ale to nic nowego jak sami wiecie.

Może kolega, który postawił temat, powie coś o swoich wrażeniach z odsluchu HK 680, bom ciekaw?

Nie nie, Harman HK680 nie jest ostry, ma bardzo czystą i gładką górę, tyle że jest jej sporo. Do tego dochodzi lekkie, ale zauważalne ochłodzenie na średnicy, co sprawia że połączenie z kolumnami o takim charakterze jak większość jm labów czy triangli morze brzmieć klinicznie i przenikliwie. Twierdzę że to bardzo dobry wzmacniacz, ale kolumny do niego trzeba dobrać w sposób przemyślany.

Czy wobec tego, to co mam będzie OK? AA to mój nowy nabytek i trudno mi okreslic co by było do nich najlepsze. Podtrzymuję się na duchu, że juz ktoś pisał na forum o tym połaczeniu i ponoc grało to całkiem fajnie razem.

Dzięki za rady i czekam na kolejne. Co do Harpia Acuoustic - to naprawdę ciekawe kolumny. Wysokie są niesamowite. Niestety nie mają maskownic, a ja mam 1,5 rocznego synka...

Co do HK680 - bardzo lubię ten wzmacniacz. O ostre wysokie obwiniam RCD 971 - który idzie w tym tygodniu do tuningu (wzmacniacze operacyjne, zegar, przeróbka z radioelektronika). Swego czasu miałem także zestaw słuchawkowy na Sennheiser 600 i słychać było bardzo dobrą analityczność, dobry bas, ale nieco ostre wysokie. Tak też jest w systemie kolumnowym. Kopułka Mission to nie Dynaudio. Dobrze oddaje gitarę, blachy, ale wokal nie brzmi tak, jakbym sobie tego życzł.

Wracając do HK680 - moim zdaniem to b.dobry wzmacniacz w cenie do 4000. Ma bardzo motoryczny, ciepły, obszerny ale zarazem kontrolowany bas. Co do średnicy - barwa ładna, ale ilość detali mogłaby być większa. Na pewno nie jest to szalenie analityczny sprzęt - tu droższe konstrukjce wykażą swoją wyższość. Góra nie jest ostra - z całą pewnością o klasę lepsza niż w HK670.

Witam.

Z mojego doswiadczenia wynika, że nie warto kupować nowych głośników. To takjak z samochodami. Szukaj raczej z drugiej ręki lub DIY - jak radzą koledzy. Prawdziwy audiofil nie sprzeda Ci uszkodzonego sprzętu, ale trzebna uważać. Super głośniki robią we Wrocławiu -słuchałem. Nasi fachowcy skutecznie podrabiają znane firmy, mało tego, jeszcze ulepszają konstrukcje. No i cena jest kilkakrotnie niższa ( chyba dlatego, że są bez znaków firmowych - he he). Chociaż sam posiadam oryginały- nie kupiłbym posiadanych obecnie kolumn za 50 tys. , bo by mnie nie było na nie stać. A co dobrać do Harmana ? Wszystko może zagrać lub nie. Liczy sie w dużej mierze także pokój odsłuchowy i KABELKI (wbrew temu, co sądzą niektórzy), a nawet pogoda i samopoczucie. Jak chcesz wydać tyle kasy - powinienieś odsłuchiwać każde głośniki we własnym pokoju. Jak sie spodobają-będziesz wiedział. A do jazzu - radziłbym lampy ( zamiast Harmana).

Życzę owocnych poszukiwań.

Jacek

"Measurements can provide a measure of insight, but are no substitute for human judgment. Why are we looking to reduce a subjective experience to objective criteria anyway? The subtleties of music and audio reproduction are for those who appreciate it. Differentiation by numbers is for those who do not".--Nelson Pass

I bardzo proszę. Chetnie pomogę, tym bardziej, że jesteś z roku 1967 r. ( szkoda,że takdaleko,ale i tak zapraszam w okolice Leszna Wlkp.) Chociaż nie wiem czy można reklamować kogoś na forum. Chyba mnie nie ukażą?

Dokładnie jest to miejscowość Oława pod Wrocławiem.Tel. 511961359-Tomasz.

Z tego, co pamiętam gość robi super głośniki wg AN na podłogę i stendy, a także przedwzmacniacze lampowe (też polecam) i kable.

Pozdrowionka.

Ps. Napisz, co z tego wyszło.

"Measurements can provide a measure of insight, but are no substitute for human judgment. Why are we looking to reduce a subjective experience to objective criteria anyway? The subtleties of music and audio reproduction are for those who appreciate it. Differentiation by numbers is for those who do not".--Nelson Pass

=> zukzukzuk

Ok sedeczne dzieki

jak tylko cos będę wiedział to mapisze słówko

Jak też jesteś 1967 to pisz na priva (jest email w o mnie) może nałe spotkanko w czasie letnim

Z poważaniem

LOK

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.