Skocz do zawartości
IGNORED

Sony 227ESD - dwie wersje?

bartezzz

Rekomendowane odpowiedzi

brzydko, bo na szybko

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Słuchajcie do czego jest ten stabilizator IC801 ? Puste miejsce jest tylko.

Warto wstawić min. 100nF przy C204 i 202. Puste miejsca są. Blokują napięcie 10V dla napędu. Różnica słyszalna!

801 zdaje się miał stabilizować napięcie do podtrzymywania pamięci dla custom file. Teraz 5V jest brane z zasilania servo. Można go tam wsadzić w to puste miejsce, i nawet nie musi być jakiś wyszukany. Tyle że nie spodziewałbym się po tym jakichś słyszalnych efektów.

• 2 tygodnie później...

Polecam spróbować lutowania kondensatorów bezpośrednio na nóżki zasilania. Zakres poprawy mnie zaskoczył!

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

może to nie ten wątek ale posiada ktoś komplet nowych osconów do tego cd? Chętnie odkupie. W mojej mieścinie na próżno takich szukać a na allegro kiepsko z pojemnosciami.

Może mógłby ktoś dla mnie takie kupić? zapłace za wszystko

wovo>>

Ja się nie znam :) Zainspirował mnie pewien mądry pan. To całe "voodoo" z indukcyjnością jest opisane przez niego tutaj:

Ukryta Zawartość

Wiesz, zima idzie, więc szaliczek na kwarc się przydaje ;)

Ukryta Zawartość

Pozdrowienia dla Mateusz_W, który pozwolił wczoraj rozwikłać problem ;) - sorki za kiepską jakość zdjęcia ale zrobione "na szybko"

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Karola ... jeśli nie robisz zegaru to potrzeba Ci chyba 6x 220uF/10V i jakies 20x10uF/6,3V z czego 15 zwykłych i 5 SMD. To jest koszt rzędu 20 zł na allegro, bo te 10/6,3 tą tanie jak barszcz. Tam większych napięć nie ma więc looz :)

Bartez ... ja w to poprostu nie wierze. Nie żebym nie miał żyłki grzebacza, ale tego wynalazku nei spróbuje :P

Powiedźcie mi ... czy ktoś próbował z różnymi pojemnościami przy zasilaniu cyfry ?? Ja mam teraz 220uF na gałęzi TDA. Co chce uzyskać ... żeby ten CD nabrał detaliczności, żeby przestał być cieplutki a stał się zimny, ale dokładniejszy. Niestety TDA to mułki, grają ok, ciepło, przyjemnie, ale z naturalnością to to nie ma nic wspólnego ... i jestem pewien, podobnie jak tdrozd że to wina TDA, bo 227 na zew. przetworniku zagrał co najmniej 30 razy lepiej :)

wovo - używając terminologii senicza - jeden Mistrz powiedział, że zasilanie i rozkład ścieżek dla TDA1541 to 50 % jakości możliwej do zdobycia :)

"Jakkolwiek będzie - będzie inaczej, aniżeli sobie wyobrażamy - ponieważ między Dobrem a Złem znajdujemy się w życiu i w świecie

wielowymiarowym,w którym dokumentnie pomieszane jest Przypadkowe z Nieuchronnym."(S. Lem 1999)

Ok Saczek... wiadomo że sam 227 tak nie zagra, ale można troszke nim podejść w tym kierunku. Poza tym dlaczego by nie porównać np. seryjnego toru po tunningu vs. NOS DAC ?? to jak najbardziej ma sens :) Tyle że ten zew. DAC to była Theta... troche nie ta klasa. Czyli teraz załatwićsobie tylko 4x 100uF/10V OsCona :)

wovo>>

Trochę śmieszne to co piszesz. 2+2=4 w to wierzysz, ale że 3+5=8 to już nie :) Tego nie trzeba brać na wiarę bo to można udowodnić. A pisał o tym nie byle kto tylko Guido Tent. Napisz,że nie chce Ci się przelutowywać i tyle :) Zrobisz jak uważasz.

Ze względów finansowych póki co jest tylko kwarc z Omigu +poprawione zasilanie.

No i niestety kolejna po Saczku ofiara wymiany stabilizatorów w tym CD....

Poszło dość sprawnie. 7915 na 2990 i 7815 na 2940. CD zgłasza się normalnie, czyta płytę itp. ale cisza :( Stabilizatory dla odmiany się nie grzeją za to trafo - tak. Wszystko wskazuje na zwarcie. Oczyściłem z lupką dokładnie przestrzeń między nóżkami stabów - bez zmian. Przeglądam po raz kolejny dokumentacje. Rozkład wyprowadzeń jest identyczny. Nie zamieniłem ich też miejscami, a wymieniałem tylko to!! ehh...

O co chodzi?? Zaznaczam,że tych bezpieczników za diodami już dawno nie mam tylko zwory, więc to też nie to. zmierzyłem napięcie na filtrze. Pokazuje równe 5V, więc plus jest chyba OK. Mierze -15V przy TDA, a tam jakieś 0,6V pokazuje. Na wyjściu 2940 jest 14,85V trochę mało,ale może być. Na wejściu ~18V to dziwnie mało bo powinno być 23V. Natomiast na 2990 na wyjściu jakieś 0,6V czy jakoś, a na wejściu też tyle. Na kondensatorach przed nimi to samo.

Ki diabeł?? Niczego innego oprócz stabilizatorów nie ruszałem. Może być któryś uszkodzony (oba nówki)? Czy to mogły by być objawy??

>>bartezzz, 12 Sty 2007, 01:51

miernikiem możesz sprawdzić czy staby są OK - pozycja na zwarcia. Jeśli masz wątpliwości lepiej zrobić wszystko od początku (wlutować na nowo stare i po kolei zmieniać po 1 stabilizatorku - tak jest najbezpieczniej, bo od razu widać który stabilizator leży i czy wlutowałeś właściwy) Z tego co pamiętam u mnie na którymś stabie miałem na wejściu 0,6V a na wyjściu 0,3V, i też jedna gałąź była OK. Ja akurat wlutowałem dodatni (albo ujemny) stab w ujemną (dodatnią) gałąź i objawy były podobne. Tak samo jak Ty lutowałem w nocy (nie polecam :)) więc spokojnie, krok po kroczku :) bo o pomyłkę nie trudno.

Wróć do starych stabilizatorków i wymieniaj jeden za drugim, unikniesz straty czasu i nerwów.

he he :) Powiem Ci,że Twoją metodą wymiana poszła bardzo sprawnie. Choć musiałem supercienki śrubokręt znaleźć żeby się dostać do 7815.

Soniacz gra! Tylko przypadek sprawił,że znalazłem przyczynę. Otóż wykręciłem śrubkę mocującą do radiatora z LM2990 i ... odezwał się ! :) Co prawda transformator nadal się grzał,ale grało. Stare staby miały obudowy plastikowe,a w nowych są metalowe. W każdym razie robi się zwarcie. Tymczasowe zaizolowanie papierem usunęło wszystkie problemy. CD gra i jestem rady :)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.