Skocz do zawartości
IGNORED

Akustyka wnętrz

Rekomendowane odpowiedzi

Witaj, nie chcesz robić pomiarów - więc trudniej będzie stwierdzić w jakim iść kierunku. Oczywiście można wszystko na ucho. Druga sprawa unikaj nazewnictwa wata - bo rokwool rokton - to wełna mineralna. Kolejne pytanie - jak daleko siedzisz od tylnej ściany? Dyfuzory QRD RPG z linku - polecam umieścić w miejscu pierwszych bocznych odbić.

Kolumny stoją około 1 m od ściany tył i jakieś 70 cm bok, tylna ściana od kanapy jakiś metr. na bokach mam takie coś wypchane płytami, książkami itp.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Został do zaadaptowania właśnie tył ale nie wiem czy rozpraszać czy też tłumić ?

Ukryta Zawartość

Pieniądze nie grają !

Został do zaadaptowania właśnie tył ale nie wiem czy rozpraszać czy też tłumić ?

Tłumienie będzie tańsze :). Panel z PT80 Isover tłumi szerokopasmowo i odpowiednio zaaplikowany potrafi działać już od 50Hz. Natomiast dyfuzor rozprasza od wyższej częstotliwości.

A czy przez rozpraszanie nie pownien zginąć pogłos przez co pomieszczenie nie będzie takie jasne ? Boje się przetłumić

Pieniądze nie grają !

A czy przez rozpraszanie nie pownien zginąć pogłos przez co pomieszczenie nie będzie takie jasne ? Boje się przetłumić

Dlatego napisałem Ci, że szkoda, że nie możesz zrobić sobie pomiaru, tam to jest widoczne jak co działa.

Ja zrobiłem pomiar przed i po umieszczeniu 5 paneli z PT80 na ścianach. Wyraźnie widać zjawisko wyrównywania się czasu wybrzmienia rezonansu.

Dodatkowo zamieszczam wykresy wodospadowe.

Ukryta Zawartość

post-11945-0-84285400-1319229238_thumb.jpg

post-11945-0-21307600-1319229405_thumb.jpg

post-11945-0-25913200-1319229415_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Imacman

czyli radzisz raczej wytłumiać niż rozpraszać ?

To zależy jeszcze od innych aspektów. Powinno się zachować równowagę pomiędzy tłumieniem a rozpraszaniem. Jak masz dużo miękkich, tapicerowanych mebli, ciężkie, grube zasłony i dywany, mięsiste tapety na ścianie - wtedy trzeba uważać z tłumieniem. W odróżnieniu od spartańsko umeblowanych pomieszczeń - tam zaleca się tłumić. W przypadku małych pomieszczeń, gdzie ustroje muszą stać w miarę blisko słuchacza, lepiej tłumić. Wszystko można policzyć i pomierzyć, dlatego tak trudno coś Ci doradzić w ciemno. Ostatnia kwestia, że np koszt zaadoptowania 1m2 powierzchni wychodzi taniej gdy pochłaniasz, niż rozpraszasz, choć zależy to też od złożoności danego ustroju.

Coś Ci poradzę kup paczkę 10 cm PT80 (4 szt.) koszt ok 75 zł i zrób sobie panele takie jak na rysunku. Później poeksperymentuj z ich rozstawianiem. Zobaczysz, że zauważysz zmianę.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Tłumiących jest mało elementów, pokój 24m bez okien. Tłumiące elementy to panele 1x1m za kolumnami jak pisałem wyżej i dywan na środku gruby, sofka mała raczej za bardzo nie tłumi. rozpraszające to półki jak pisałem wyżej. Ogólnie tak męcze bo gdzieś czytałem że powinno się tłumić za kolumnami a resztę czyli boki i tył rozpraszać.

Te panele co podałeś to do ściany dajemy pustą stroną czy wełną ?

Pieniądze nie grają !

To zależy jeszcze od innych aspektów. Powinno się zachować równowagę pomiędzy tłumieniem a rozpraszaniem. Jak masz dużo miękkich, tapicerowanych mebli, ciężkie, grube zasłony i dywany, mięsiste tapety na ścianie - wtedy trzeba uważać z tłumieniem. W odróżnieniu od spartańsko umeblowanych pomieszczeń - tam zaleca się tłumić. W przypadku małych pomieszczeń, gdzie ustroje muszą stać w miarę blisko słuchacza, lepiej tłumić. Wszystko można policzyć i pomierzyć, dlatego tak trudno coś Ci doradzić w ciemno. Ostatnia kwestia, że np koszt zaadoptowania 1m2 powierzchni wychodzi taniej gdy pochłaniasz, niż rozpraszasz, choć zależy to też od złożoności danego ustroju.

Coś Ci poradzę kup paczkę 10 cm PT80 (4 szt.) koszt ok 75 zł i zrób sobie panele takie jak na rysunku. Później poeksperymentuj z ich rozstawianiem. Zobaczysz, że zauważysz zmianę.

Musi być aż 100mm gruboci?

Musi być aż 100mm gruboci?

Nie musi - nic na siłę - tylko pamiętaj czym grubsza warstwa wełny i pustki powietrznej tym lepiej tłumi (absorbuje). Pewnie wiesz, że każde pomieszczenie ma swoje rezonanse i przeważnie zaczynają się od niskich częstotliwości. Stosując odpowiednią wełnę mineralna i o odpowiedniej aplikacji jest szansa, że wpłynie ona pozytywnie na te niskie częstotliwości. Wybór należy do Ciebie.

A czy rozpraszanie zlikwiduje pogłos czy trzeba wytłumiać ?

Obie metody w jakiś sposób likwidują pogłos - ale w inny sposób. Tylko pamiętaj, że gołe ściany lepiej wyłożyć absorberem niż dyfuzorem.

Obie metody w jakiś sposób likwidują pogłos - ale w inny sposób. Tylko pamiętaj, że gołe ściany lepiej wyłożyć absorberem niż dyfuzorem.

Dzięki za podopowiedź, zabieram się do budowy Twojego projektu.

Pieniądze nie grają !

Dzięki za podopowiedź, zabieram się do budowy Twojego projektu.

Kto nie ryzykuję, ten nie lepszego odsłuchu :). Napisz jak już zrobisz i poeksperymentujesz. Trzymam kciuki za przedsięwzięcie.

• 3 tygodnie później...

Po Audio Show zainteresowałem się tematem wygłuszaniem pokoju. Mam małe pomieszczenie z wielkimi kolumnami i grają bardzo, bardzo dobrze, ale chyba można osiągnąć coś więcej. Średnie i wysokie tony są ok, ale mecze się czasami z basem. Co najlepiej i gdzie wstawić. Myślałem o czymś w rogi pokoju (za kolumnami bezpośrednio). Mało napisałem co chcę, ale może ktoś poprowadzi mi co mam napisać, abyście mi pomogli.

Kolumny: Monitor Audio PL500II oraz Franco Serblin Accordo Essence ::: Wzmacniacz: VTL MB 185 Series 2 Monoblock ::: PRE: Lamm LL2.1 :: DAC: DIY by Pan Waldemar + Audiobyte Black Dragon ::: IC: Audioquest SKY DBS 72V, Van Den Hul The D-102 III XLR Głośnikowe: Transparent Audio Reference 2x4m, Coaxial: Apogee Wyde Eye + WBT Nextgen 0110Cu::: Zasilające: Shunyata Sidewinder + 4x Wireworld Aurora 7.2, Ekran: Adeo Velvet 135" Projektor:JVC X7900/RS540 4K::: Amplituner:Onkyo TX-RZ50 + NAD M25 + NAD C352 Kolumny Dolby Atmos 7.4.2: Monitor Audio PL500II (front) ,Franco Serblin Accordo Essence (boki) Focal Chorus 806(tył, sufit), Monitor Audio PLC3500II (centralny), 4x SW800V (Subwoofer)

Witam, pytanie do speców od akustyki - czy ćwierćwalce (1m wysokie/promień 30cm) jak na rysunku (firma Hoohacoustic) umieszczone w rogach pokoju mogą mieć wpływ na wytłumienie 'dudnienia' basu, gęstość 90kg/m3 to więcej niż isover PT80. Czy ważna jest bardziej konstrukcja rezonatora z wolną przestrzenią powietrzną jak w przypadku paneli zaproponowanych przez Imacman'a, a nie sam materiał pochłaniający? Szukam rozwiązania, które łączy skuteczność działania i estetykę, o ile panele jakie prezentował Imacman faktycznie widocznie zaznaczają swój wpływ już na wykresach wodospadowych, to nie widzę na nie miejsca w salonie. Chyba, że nie ma znaczenia gdzie są umieszczone? Nie wiem - przymocowane pod stołem ;) położone na szafie? Może jeszcze gdzieś za zasłoną bym ukrył taki panel przed drugą połową ;)

Witam, pytanie do speców od akustyki - czy ćwierćwalce (1m wysokie/promień 30cm) jak na rysunku (firma Hoohacoustic) umieszczone w rogach pokoju mogą mieć wpływ na wytłumienie 'dudnienia' basu, gęstość 90kg/m3 to więcej niż isover PT80. Czy ważna jest bardziej konstrukcja rezonatora z wolną przestrzenią powietrzną jak w przypadku paneli zaproponowanych przez Imacman'a, a nie sam materiał pochłaniający? Szukam rozwiązania, które łączy skuteczność działania i estetykę, o ile panele jakie prezentował Imacman faktycznie widocznie zaznaczają swój wpływ już na wykresach wodospadowych, to nie widzę na nie miejsca w salonie. Chyba, że nie ma znaczenia gdzie są umieszczone? Nie wiem - przymocowane pod stołem ;) położone na szafie? Może jeszcze gdzieś za zasłoną bym ukrył taki panel przed drugą połową ;)

Takie ćwierwalce będą mieć wpływ na wyrównanie czasu wybrzmienia częstotliwości - tylko zawsze jest pytanie w jakim zakresie. Taki ustrój jest absorberem (ustrój prędkościowy) najlepiej działa z pustką powietrzną. Powinno się umieszczać je w punktach o największej prędkości cząstek. Zainteresuj się konstrukcjami typu Tube trap - są bardziej estetyczne od paneli. Umieszczać je najlepiej w rogach pomieszczenia. Można zakupić większą ilość i eksperymentować z ustawieniem tak jak w zamieszczonym linku i zdjęciach.

Ukryta Zawartość

post-11945-0-38735800-1321382928_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Imacman
  • 2 tygodnie później...

Witam postanowiłem zabudować pomieszczenie strychowe na pokój multimedialny (słucham stereo 40% i KD 60%). Sprzęcik którego używam jest już wiekowy ale gra naprawdę dobrze (Sony TA-E9000ES, Sony TA-N 9000ESx2, Celestion A3, efekty B&W, źródła rózne)

Rozważam taką opcję żeby wykorzystać pomieszczenie o wymiarach długość 10,84 x 7,74, wysokość na środku (do jętek) 2,4m w szczycie 3,0m. (wysokość 2,2m na szerokości 2,6m). Skosy idą do samego stropu. Zabuduję skosy do wysokości około 0,8m do 1,0 m. Czyli szerokość pomieszczenia zmniejszy się do ok. 6m.

Podłoga monolit 24 cm wibrowanego betonu. Ścianki czołowe w tej chwili z phorotermu 24cm.

Mój plan to dobudowanie do ścianek czołowych dodatkowej ścianki z porotermu 12cm + jakaś aku wełną. Zabudowa skosów (na wysokość ok. 1m ) nie z płyt gk lub innych ale również z porotermu + aku wełna od zewnątrz pomieszczenia. Dodatkowe drzwi. Oczywiście jakieś ekrany też będą.

Pytania:

1. Czy pomieszczenie nie jest za niskie?

2. Czy skrócić je na długości z 10,84 np do 8m?

3. Czy może ścianki z porotermu którego boki są z wyżłobieniami zostawić nieotynkowane celem załamywania odbić?

4. Może inne propozycje i przemyślenia?

Pozdrawiam Krzych

Dąłączam nie za dobrej jakości rzut i przekrój trochę lepsze w pliku Worda. Pozdrawiam serdecznie

Ukryta Zawartość

post-40094-0-98466900-1322465048_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Fr@ntz

Poszukaj na forum opisów budowy pomieszczenia od zera przez Elba. Tam coś może sobie doczytasz przydatnego.

Ukryta Zawartość

Nie spiesz się, najpierw sporo poczytaj, potem przemyśl odpocznij i znów przemyśl i poczytaj. Abyś nie zbłądził finansowo za bardzo. Szczególnie na temat ścian, czy chcesz się izolować termicznie czy akustycznie czy dźwiękowo od warunków zewnętrznych. Bo nie wiadomo o co ci konkretnie chodzi (np. z tymi czołowymi ścianami czy skosami z porotermem). Dużo czytania masz przed sobą. W każdym razie rozważ sobie roboty na te związane z ociepleniem pomieszczenia i następnie na te już związane z akustyką. Co do zostawienia ściany bez tynku to może to i niezłe (nie wiem jakim paśmie będzie miała ściana wtedy zdolność rozpraszania. Ale taki regularny wzór struktur to raczej nic dobrego, choć lepsze niż sama gładź.

Osobiście mogę poradzić ci aby ściany nie były drgające same w sobie. Mam jedną taką działową. Uderzona pięścią drga i "gra" jak kamerton. W przeciwieństwie do tej między mieszkaniami.

Ukryta Zawartość

Szukaj swojego dźwięku ale... nie wciskaj na siłę go innym :)))

Poszukaj na forum opisów budowy pomieszczenia od zera przez Elba. Tam coś może sobie doczytasz przydatnego.

Ukryta Zawartość

Nie spiesz się, najpierw sporo poczytaj, potem przemyśl odpocznij i znów przemyśl i poczytaj. Abyś nie zbłądził finansowo za bardzo. Szczególnie na temat ścian, czy chcesz się izolować termicznie czy akustycznie czy dźwiękowo od warunków zewnętrznych. Bo nie wiadomo o co ci konkretnie chodzi (np. z tymi czołowymi ścianami czy skosami z porotermem). Dużo czytania masz przed sobą. W każdym razie rozważ sobie roboty na te związane z ociepleniem pomieszczenia i następnie na te już związane z akustyką. Co do zostawienia ściany bez tynku to może to i niezłe (nie wiem jakim paśmie będzie miała ściana wtedy zdolność rozpraszania. Ale taki regularny wzór struktur to raczej nic dobrego, choć lepsze niż sama gładź.

Osobiście mogę poradzić ci aby ściany nie były drgające same w sobie. Mam jedną taką działową. Uderzona pięścią drga i "gra" jak kamerton. W przeciwieństwie do tej między mieszkaniami.

Myślę, że za nisko nie będzie - z tego co piszesz masz wspaniałe pomiesczenie do zagospodarowania. Ważne, by zrobić to z głową i od początku znać funkcje jakie będzie pełnił. - Wtedy łatwiej np. zbudować ściany z niergularnymi kształtami, wygłuszeniem, etc. Poddasza z tego co pisano na forum mogą sprawiać dodatkowe trudności, ale z drugiej strony ich zaleta jest brak równoległych ścian, a to już dużo.

K-G może rezonować, ale to zależy od montażu. Montowany na stelażu metalowym zawsze będzie rezonował, ale już np. klejony do ściany spejclnym klejem nie rezonuje. Ty raczej kleić nei będziesz, ale moim zdaniem przy jakichkolwiek płytach ważne jest zastosowanie odpowiednio gęstego żebrowania (czy to na profilach alu, czy na listwach drewnianych) + wygłuszenie wełną pustki za płytą. Przy takim przedsięwzięciu radziłbym również pociągnąć osobną linię tylko dla tego pokoju od samej tablicy - koszt nie aż taki wielki, a masz pewność, że eliminujesz zakłócenia.

Ogólnie w przypadku takiego pomieszczenia sky is the limit ;) Powodzenia

Ukryta Zawartość

Powrót po dłuższej przerwie...

• 1 miesiąc później...

Witajcie,

Czy moglibyście polecić jakieś gotowe rozwiązanie - na razie natknąłem się (w sieci tylko niestety) na Avcon i Aku Pro. Mam za sofą do słuchania wielką pustą ścianę gdzieś 2,5 x 2,5, którą jak się domyślam wymaga wytłumienia. Na stronie Aku Pro piszą, że ich panel pochłania również niskie częstotliwości, a do tego jest cena, waga i kolorki :), czego brak na stronie Avcon. Zauważyłem tylko wpisy kolegi stempura .Czy ktoś mógłby coś doradzić, lub innego gotowego?

Pozdrawiam

Witam,

Chcialbym i ja sie poradzic...dzwiek troche 'buja' po pokoju . Bede wdzieczny za opinie..pomysly porady mile widziane

Oto legenda

1 czerwone -dywany

2 braz- meble drewniane

3zielone- wypoczynek

4 bez- glosniki

5.biale podloga- kafelki

Zastanawiam sie (gdyz jeszcze nie probowalem) czy nie lepsze byloby ustawiaenie glosnikow na scianie ze znakiem zapytania ?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

''Polacy maja wszystkie przymioty, oprocz zmyslu politycznego'' Winston Churchill

Skąd mieszkasz? ;-)

Kraków

Ile jesteś skłony zainwestować to przedsięwzięcie?

Hm - 700, 800 zł? Mam nadzieję, że nie wzbudzi to szyderczego śmiechu;) Tak jak pisałem chodzi tylko o jedną ścianę raczej.

Pozdrawiam, dominik

Hm - 700, 800 zł? Mam nadzieję, że nie wzbudzi to szyderczego śmiechu;) Tak jak pisałem chodzi tylko o jedną ścianę raczej.

Ja za taką kwotę zrobiłem prawie kompletną adaptację akustyczną DIY mojego pomieszczenia.

Jak daleko siedzisz od ściany?

Chcialbym i ja sie poradzic...dzwiek troche 'buja' po pokoju .

Będzie trudno, bo masz hektary w tym pokoju. Jaka jest całkowita powierzchnia tych połączonych pomieszczeń?

Zastanawiam sie (gdyz jeszcze nie probowalem) czy nie lepsze byloby ustawiaenie glosnikow na scianie ze znakiem zapytania ?

Było by lepsze, więc zrób to czym prędzej.

Pozdrawiam Mirosław Andrejuk

Będzie trudno, bo masz hektary w tym pokoju

wiedzialem ze moze byc problem(ale jak sie dzieci wyprowadza za jakies 20lat to zaadoptuje jeden z ich pokoi:-) ...bedzie ze 30-32m2...co sadzisz o przestawiaeniu kolumn pod sciane ze ze 'znakiem zapytania'

Było by lepsze, więc zrób to czym prędzej

dzieki, mam troche watpliwosci bo poprzednio mialem kolumny (oraz caly pokoj TV) tam gdzie teraz jadalnia i to byla dopiero katastrofa...

''Polacy maja wszystkie przymioty, oprocz zmyslu politycznego'' Winston Churchill

co sadzisz o przestawiaeniu kolumn pod sciane ze ze 'znakiem zapytania'

To jest słuszna koncepcja :). Lepiej mieć dalekie tylne pierwsze odbicie niż jedno z bocznych. Z drugiej strony, czy Twój system "wydoli" przy tak dużym pomieszczeniu. Ciekawe jaki masz czas pogłosu dla różnych częstotliwości?

• Pokaż nowe odpowiedzi