Skocz do zawartości
IGNORED

Akustyka wnętrz

Rekomendowane odpowiedzi

Nie ciebie prosiłem o odpowiedź. (...) Ty się możesz nie wypowiadać.

To jest forum publiczne.

Już zdążyłeś w nienajlepszy sposób pokazać co potrafisz. A teraz dodatkowo słoma z butów wychodzi.

No comment.

Czy możliwe jest powstanie zbyt wytłumionej akustyki i tym samym martwego dźwięku. Co to w praktyce oznacza?

Sam sobie odpowiadasz: ustalasz tezę i pod nią szukasz odpowiedzi.

Trollowanie z merytoryką niemające nic do czynienia.

Powrót po dłuższej przerwie...

Oznacza to że podobnie jest jak byś obecnie wymontował sobie głośnik wysoko tonowych z kolumn. No a najmniejsze problemy akustyczne z niskim pasmem będą tak podane na tacy że odechce Ci się słuchać muzyki.

Choć czekam na kogoś, kto powie że tak ma i że jest super....

To jest forum publiczne.

To pozwól łaskawie uzyskać odpowiedź i nie wtrącaj się próbując uniemożliwić mi uzyskanie odpowiedzi.

A słoma z butów wystaje.

Oznacza to że podobnie jest jak byś obecnie wymontował sobie głośnik wysoko tonowych z kolumn. No a najmniejsze problemy akustyczne z niskim pasmem będą tak podane na tacy że odechce Ci się słuchać muzyki.

Choć czekam na kogoś, kto powie że tak ma i że jest super....

Miałeś okazję słyszeć taka akustyczna adaptację?

Miałeś okazję słyszeć taka akustyczna adaptację?

W tym przypadku, bezsensownym jest wywarzać już otwarte drzwi. Zjawiska akustyczne są podporządkowane pewnym regułom i zasadą i nie trzeba konstruować czegoś aby zobaczyć, czy to działa, czy nie.

W tym przypadku, bezsensownym jest wywarzać już otwarte drzwi. Zjawiska akustyczne są podporządkowane pewnym regułom i zasadą i nie trzeba konstruować czegoś aby zobaczyć, czy to działa, czy nie.

Zgadza się. Nie kwestionuję. Tylko jest to opis techniczny jaki mi przedstawiono. Odbiór słuchowy jaki następuje przy takiej adoptacji pomieszczenia pwoduje, że opis praktyczny może być bardziej precyzyjny, Co innego brak głośnika wysokotonowego i całkowity brak wysokich tonów co innego pochłanianie przez takie ściany oraz opis brzmienia i prezentacji dźwięku w takiej akustyce. Pytanie zasadnicze. Czy taka akustyka jest akceptowalna? Czy praktykuje się takie rozwiązania i jeżeli nie to dla czego? Czyli przełożyć teorię na praktykę.

Gdyby gość masterował płytę w takim pomieszczeniu to przy odsłuchu ilość wysokich tonów powodowała by krew z uszu... Zaburza równowagę tonalną dużo bardziej niż cudowne kabelki.

Gdyby gość masterował płytę w takim pomieszczeniu to przy odsłuchu ilość wysokich tonów powodowała by krew z uszu... Zaburza równowagę tonalną dużo bardziej niż cudowne kabelki.

No dobra ale powiedzmy, że tym gościem jest audiofil z drogim sprzętem z całą powagą słuchający muzyki i hołdujący prawdziwemu HiEndowi. Krótko mówiąc czy da się w tych warunkach słuchać? Już jaśniej nie mogę.

Proste pytanie, prosta odpowiedź.

Słuchać można wszędzie i z radiobudzika. Ale ja takiego pomieszczenia bym nie chciał.

Nie da się i tyle

To chciałem wiedzieć. Czy możemy mówić tu o występowaniu tak zwanego martwego dźwięku? Co na to inni bywalcy wątku mający pojęcie o akustyce? Dzięki za odpowiedź.

To chciałem wiedzieć. Czy możemy mówić tu o występowaniu tak zwanego martwego dźwięku? Co na to inni bywalcy wątku mający pojęcie o akustyce? Dzięki za odpowiedź.

Dokładnie tak. Wykładając całe pomieszczenie panelami z gąbki wytłumisz jedynie najwyższe częstotliwości i echo trzepoczące. W zakresie basów i środka nic się nie zmieni. Stłumiony zakres wysokich częstotliwości sprawi, że dźwięk w takim pomieszczeniu będzie brzmieć głucho i matowo.

Edytowane przez Imacman

Każdy z w miarę uważnym słuchem w takich warunkach odsłuchowych natychmiast zwróci uwagę , iż silnie /nadmiernie/ stłumiony brak odpowiedzi akustycznej pomieszczenia powoduje dysonans w odbiorze na tyle istotny, iż jest to nieakceptowalne. Z tego co wiem jest to podstawa firm zajmujących się profesjonalnie akustyką by odpowiednia proporcja dźwięków bezpośrednich do odbitych była zachowana jako warunek konieczny do odsłuchu. Wszystkie pomieszczenia odsłuchowe profesjonalnie adaptowane mają swoje brzmienie. Nie tłumi się całkowicie czy nadmiernie pomieszczeń. Jest to błędem. Oto wzmianka jaką znalazłem w tym temacie w poradach HIFI.PL pkt.4.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

W dniach 18-20 sierpnia 2011 zapraszam do siebie (Grabówka pod Białymstokiem) na otwarcie profesjonalnie i bezkompromisowo zaadaptowanej sali odsłuchowej. Zostaną zaprezentowane kolumny Krakowskiej firmy Harpia Acoustics. Serdecznie zapraszam wszystkich chętnych chcących usłyszeć jaką rolę odgrywa poprawna akustyka pomieszczenia odsłuchowego. Odsłuchy prawdopodobnie będą się odbywały całymi dniami do późnych godzin wieczornych, jednak aby zapewnić komfortowe warunki proszę o wcześniejszy kontakt w celu ustalenia godziny przyjazdu. Więcej szczegółów i informacje o dojeździe pod tel. 790 417 963 lub proszę pisać na adres [email protected]

W niedalekiej przyszłości będzie możliwy odsłuch własnego systemu w moim pokoju odsłuchowym. Uważam, że odsłuch swojego systemu w pomieszczeniu gdzie zagra on na 100% swoich możliwości będzie najlepszą formą przekonania osoby zastanawiającej się nad istotnością akustyki.

Więcej informacji będzie się pojawiać w niniejszym wątku:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Pozdrawiam Mirosław Andrejuk

Więcej informacji będzie się pojawiać w niniejszym wątku:

Ukryta Zawartość

Mirku, czy będą zdjęcia? Ja z góry bardzo proszę.

Ukryta Zawartość

Będą, pamiętam że chcesz dużo zdjęć. Nie mam tylko z etapu kręcenia płyt GK, bo byłem zbyt zapracowany i zapomniałem naładować akumulatorki.

Będą, pamiętam że chcesz dużo zdjęć. Nie mam tylko z etapu kręcenia płyt GK, bo byłem zbyt zapracowany i zapomniałem naładować akumulatorki.

Dla mnie jest olbrzymią frajdą oglądać profesjonalne adaptacje akustyczne pomieszczeń odsłuchowych. Uwielbiam też zerknąć na wykresy (wodospadowe) z pomiarów :)

No ja też proszę o zdjęcia. Gratulacje już teraz. Apetyt na odwiedziny jest, ale mozliwości nie ma. Może kiedyś.

Ale o zdjęciach i opisie nie zapomnij proszę!

Panowie,jak się nazywała ta najlepsza wełna mineralna która jest skuteczna poniżej 200Hz? szukam i nie mogę znaleźć a niedługo zabieram się za te ustroje:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Isover PT80 ale tu chodziło bardziej o komfort pracy no i po części o gęstość. Bo wszystko co ma otwartą strukturę i tą samą gęstość powinno się teoretycznie zachowywać tak samo.

L3VY

No to i ja czekam z ciekawością bo sam teraz właśnie próbuje co nieco zmodyfikować własne pomieszczenie.

Mam pytanie. Czy sufitowe ustroje, które też chcę wykonać na wzór Helmholtza (o ile uda mi się je wykonać szczelnie) to też sytuować w strefach ciemnych? czy może w połowie tak aby otwory znajdowały się w maximum rezonansu?

zapomniałem rysunek zamieścić:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Szukaj swojego dźwięku ale... nie wciskaj na siłę go innym :)))

To jest czwarty mod długości pomieszczenia przy 122,5Hz? Jak jest miejsce to bym robił na czarnych ścianach. Dało by to zróżnicowanie odległości pomiędzy wszystkimi ścianami bocznymi pozytywnie wpływając na rezonanse szerokości i długości pomieszczenia.

• Użytkownicy+

Panowie,jak się nazywała ta najlepsza wełna mineralna która jest skuteczna poniżej 200Hz? szukam i nie mogę znaleźć a niedługo zabieram się za te ustroje:

Ukryta Zawartość

Tu kupowałem:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

To jest czwarty mod długości pomieszczenia przy 122,5Hz? Jak jest miejsce to bym robił na czarnych ścianach. Dało by to zróżnicowanie odległości pomiędzy wszystkimi ścianami bocznymi pozytywnie wpływając na rezonanse szerokości i długości pomieszczenia.

No właśnie :) masz pusty pokój i program ładnie liczy rezonanse. Stawiasz coś na ścianach i rezonanse z programu nie mają już pokrycia z obliczeniami bo zmieniła się przestrzeń jak sam napisałeś :). CZyli tak na prawdę po wprowadzeniu jakiejś zmiany w pokoju nic nie wiemy, bo wtedy to już nie to samo pomieszczenie jak mi się wydaje. Normalnie odlot :))).

To tylko przykład ta fotka była. W moim pomieszczeniu wychodzi tak mod 122Hz.

Ukryta Zawartość

W rogach postawię rezonatory dopiero jak jeszcze będzie to konieczne.

W tej chwili zabudowuję trzy przy sufitowe rogi pokoju, na zdjęciu widać szyny na jednej ścianie wzdłużnej i fragment na ścianie przed słuchaczem, gdzie stoi przykryty płótnem sprzęt. Na ścianach wzdłużnych zabudowy będą miały rozmiar ok 0,38m x 0,38m x4m a na przedniej to samo ale o długości 2m.

post-17560-0-32004900-1312929448_thumb.jpg

Wiadomo w narożach część rezonansów się skupia i tam się stawia zwyczajowo pułapki. A mi chodzi o informacje jak najlepiej względem rezonansu(ciemnego obszaru z fotki) podwieszać rezonator na suficie. Dokładnie w ciemnym obszarze?

Pewnie będzie tak, że jak zrobię te zabudowy/rezonatory przyścienne i te sufitowe, to wszystko wtedy się tak zmieni, że wyliczenia z pustego pokoju już i tak nie będą miały sensu :). Jak też i pomiary z pustego pokoju :). Czy mam rację?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez jarkog

Pewnie będzie tak, że jak zrobię te zabudowy/rezonatory przyścienne i te sufitowe, to wszystko wtedy się tak zmieni, że wyliczenia z pustego pokoju już i tak nie będą miały sensu :). Jak też i pomiary z pustego pokoju :). Czy mam rację?

To nie tak. Zabudowa (oprócz betonowej) czy rezonatory nie zmienią rezonansów pomieszczenia (tych z pustego pokoju). Co najwyżej je częściowo wytłumią i taki jest właśnie cel.

Lokalizacja w ciemnym obszarze - zweryfikuj sobie mikrofonem/uchem rozkład węzłów/strzałek na sygnale testowym o częstotliwości rezonansu, z którym walczysz.

Edytowane przez remlik

Lokalizacja w ciemnym obszarze - zweryfikuj sobie mikrofonem/uchem rozkład węzłów/strzałek na sygnale testowym o częstotliwości rezonansu, z którym walczysz.

Tak będę właśnie musiał najpierw spróbować aby jak najmniej poszatkować wiertarą sufit :)

Jarkog, te ustroje w rogach pomieszczenia jak zamierzasz zrobić?

Polecam Ci zrobienie tam miejsca na jakąś taśmę ledową albo inne oświetlenie - daje nastrój i ustrój z akustycznego robi się także ozdobnym.

Pewnie że lepszy dyfuzor niż goła ściana :)

Tylko musi być kompromis między dyfuzorami a panelami.

Ja osobiście dał bym dyfuzor za kanapą a pomiędzy kolumnami dał bym wełnę mineralną. Wynika to z tego że na tylną ścianę są lepsze kąty padania fali dźwiękowej. Dyfuzory są ustrojami które są zależne od kąta padania dźwięku. Najlepsze parametry pracy mają przy 90 stopniach (fala pada idealnie prostopadle) odchyłka powoduje że zaczynają tracić swoje właściwości. Dodatkowo dyfuzory jeśli jest opcja na pierwsze odbicia z boku. Ustawione pod kątem (tak jak na obrazku) dzięki temu mają tak jak by większą powierzchnię (minusem jest to że odstając od ściany przeszkadzają bardziej).

Wełnę montował bym jak najdalej od ściany. Wynika to z tego, że wtedy mają niższe strojenie.

Ukryta Zawartość

Z drzwiami to masz problem musisz je czymś obkleić tak by zmieniła się ich częstotliwość rezonansowa. Przede wszystkim uszczelka dużo pomaga bo często jest tak że drzwi drżą i uderzają o ramę uszczelka tłumi te drgania.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez arczi87

Jarkog, te ustroje w rogach pomieszczenia jak zamierzasz zrobić?

Polecam Ci zrobienie tam miejsca na jakąś taśmę ledową albo inne oświetlenie - daje nastrój i ustrój z akustycznego robi się także ozdobnym.

NIe lubię za bardzo światła ledowego :). Ale może coś pomyślę z oświetleniem. To chociaż będzie nastrojowo jak nie zadziałają ustrojowo :))).

Łapy mi odpadaja od zaciskarki.

Mam pytanie, czy trzeba dzielić to na komory czy da to też się stroić na różne częstotliwości wieloma otworami? Widziałem rezonator wielootworowy ale chyba był strojony i tak na jedną częstotliwość. Tak się zastanawiam czy stosując różne długości rurek strojących można w jednym pudle stroić na różne częstotliwości?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez jarkog

Mam pytanie, czy trzeba dzielić to na komory czy da to też się stroić na różne częstotliwości wieloma otworami? Widziałem rezonator wielootworowy ale chyba był strojony i tak na jedną częstotliwość. Tak się zastanawiam czy stosując różne długości rurek strojących można w jednym pudle stroić na różne częstotliwości?

Jedno pudło=jedna częstotliwość. Jeśli zrezygnowałeś z koncepcji zabudowy otuliny z wełny i chcesz zbudować standardowe rezonatory Helmholtza, to podziel przestrzeń na komory i oblicz tunele (jeden na komorę) odpowiednio dla częstotliwości, które chcesz tłumić. Alternatywnie - budujesz rezonator wielootworowy na całej przestrzeni "pudła" - strojony wówczas na jedną częstotliwość

Edytowane przez remlik

To jest rezonator na 1/4 fali który jest dość szeroko strojony dlatego że ściana w rogu nie ma kształtu sześcianu tylko trójkąta. Pomaga zlikwidować pewne rezonanse na basie.

• Pokaż nowe odpowiedzi