Skocz do zawartości
IGNORED

Stereo z Samsung DVD HD-745 itp.-HiEnd ?

Alex2

Rekomendowane odpowiedzi

>grzesik, 12 Sty 2006, 13:17

>Jeżeli tak to przepraszam, rzeczywiście z tego Sama to żaden HI-End

Wez grzesik popros szanownego Jozwe o fax i bedziesz mogl wyslac przeprosiny... Moze cos kupic jeszcze do tego w ramach przeprosin za straty moralne snoba Jozwy za czytanie czegos takiego na forum...

„Tak samo jak ludzie, Funky, bez żadnej różnicy” | VITUPERATIO STULTORUM LAUS EST

Myly panstwo!

Jak zwykle moja propozycja w tym przypadku Samsung zostala opacznie zrozumiana ,jako skierowana do wszystkich niby to celem zburzenia stereotypow.

DVD Samsunga jest ciekawa i tania propozycja dla wielu nisko-zarabiajacych,ktorzy chcieliby miec cos lepiej w swoim skromnym systemie.

Surowy DVD Samsung'a jest poprawnym tanim zrodlem mogacym konkurowac z CD do 2..3000ZL,co nie musi oznaczac ze wykosi wszystkie.

Z pewnoscia jest to calkiem niezla platforma pod tuning,ale madry.

Dobrze zrobiony dvd wymaga od sprzetu towarzyszacego troche wiecej niz przed tuningiem ,z tad wiele roznych sprzecznych opinii.

Denerwujacym jest ciagle naduzywanie pojecia High-End.

Tym mianem mozna okreslic zaledwie kilka procent konstrukcji dostepnych na rynku swiatowym!

High-End z pewnoscia nie jest dostepny takim dlubaczom jak ja czy innych kolegow z branzy w naszym kraju.

Powtarzam ze jedynie kilka firm na swiecie robi sprzet mogacy byc opisany jako H-E i k... nie inaczej.

W poszczegolnych firmach zachodnich za H-E mozna okreslic jedynie topowe modele [tak,tak te piorunsko drogie] a reszta ich modeli [nizsze] sa badziewiami w ladnej obudowie!

Co do samego SACD ,to napisze tylko tyle ... pomachajmy wspolnie temu formatowi bo juz nic z niego nie bedzie.

Przezyje stary i dobry 16 bit's, i dobrze bo nadal tylko nieliczni mieli kontakt z dobra prezentacja tego formatu.

Co do roznorakosci C/A to uwazam ze jest to jeden ch.. ,niewazne z czego ktos cos robi wazne by zagralo i to nie w systemiku za kilka czy kilkadziesiat tysiecy ale w systemie za kilkaset.

Jezeli ktos tego nierozumie to wynika to jedynie z jego niewiedzy..oczywiscie sa to przedzialy cenowe mocno obolale... no ale to jest tak jak z samochodami... jeden ma kaszlaka inny Lamborgini..i tez czasem wydziwia..

Saida.

Jeśli chodzi o moje zdanie o tym dvd to napisałem już wcześniej:

jar1, 9 Gru 2005, 10:31

>Hiend? Nie przesadzajcie.

>Ale w cenie do 1000pln to grał bardzo przyzwoicie.

>Jar

Do 1000 i wiecej w zaleznosci od konfigoracji.

Przekopany 745 potrafil zaskoczyc sluchacza ze sredniego przedzialu cenowego o ile ten dal szanse dvd w zestawieniu systemu, i tak nalezy to rozumiec.

Cyfra jest wrazliwa na forme zasilania, i nieoszukujmy sie zasilacz przetwornicowy [tymbardziej budzetowy] nie jest idealnym partnerem do DAC.

• 4 tygodnie później...

Mam Samsunga HD 850 i pierwsze wrażenie jest zaskakująco dobre. Myślałem początkowo, że mój Harman hd750 pójdzie do lamusa. Po 3 dniach odsłuchów jako źródło CD wybieram jednak Harmana.

Samsung podaje dźwięk szczegółowo, poprawnie, efektownie , " na dłoni" tylko nie bardzo wiadomo co z nim zrobić...

Ktoś kiedyś napisał, że słuchanie to proces. Jak gra Harman to mam ochotę długo go słuchać i zanurzyć się w atmosferze przekazu. Niestety z Samsungiem tak nie jest. Jako DVD i doraźne żródło CD jednak polecam.

• 1 rok później...

Odświeżam wątek bo okazja jest! Sieć Euro RTV wyprzedaje samsunga hd 745 po 329 złotych! Pytać w jakimkolwiek sklepie - jak nie ma sprowadzają na życzenie. Kupiłem bo ża nie kupić:) Po raz pierwszy kupiłem sobie płytkę a do niej odtwarzacz:)) Co za czasy! Pozdrawiam. MAciek

Darkul- marnie przewidziałeś, dobrze że pogodą się nie zajmujesz. Zwycięstwo SACD jest juz chyba oczywiste, do tego 2 zycie świętuje winyl- czy ktoś jeszcze wierzy w te badziewiaste 16 bitów ze starego CD ?

Przegladałem dziś po urlopie i długiej przerwie ostatnie numery prasy audio i co ? Ano tylko i wyłącznie SACD aż do znudzenia. Aż trudno uwierzy że ci sami recenzenci jeszcze rok temu tak entuzjastycznie rozpisywali się o powrocie 16 bitowego CD. Mało tego, przed chwilą pojawiła się informacja o nowym odtwarzaczu Pioneera

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

A oto opis "...Urządzenie BDP-LX80 wspiera formaty audio Dolby Digital Plus, Dolby TrueHD, DTS-HD High Resolution Audio oraz PCM 7.1. ... "

Myslę że tu juz nikt nie śmie wraca do jakości 16 bitów, fakt że za ten hiendowy odtwarzacz trzeba będzie sporo zapłacic ale za rok wszystkie odtwarzacze bedą miały PCM 7.1 na pokładzie a jakośc studyjna zawita do naszych domów. Jak wida mam nosa do przepowiadania w przeciwienstwie do Darkula, więc pewnie sie nie mylę !!!!!!!!!!!!

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

>Zwycięstwo SACD jest juz chyba

>oczywiste,

??????????????? sorry , a to "zwycięstwo" to konkretnie nad czym ? bo jeżeli chodzi o ilość wydawanych/tłoczonych płyt SACD to raczej porażka na całej linii ....... to raczej agonia......

Ekipy rządowe się zmieniają.

Podatki się zmieniają.

Ba ! Nawet pory roku się zmieniają ! (kto by pomyślał).

Jedno co jest stałe w tym wszechświecie

i nigdy się nie zmienia,

to bezdenna głupota,

i fobie Privatena.

Gość rochu

(Konto usunięte)

privaten>

Gdzie Ty to zwycięstwo widzisz?

Jakoś tego nie zauważam łażąc po sklepach muzycznych.

Jeszcze jedno.

Darkul też kiedyś powiedział, że są audiofile i są audiodebile.

Puentę w kontekście swojej wypowiedzi dośpiewaj sobie sam.

E, bo w Polsce to cienizna i zapoznienie jest, a za granica to SACD jest juz dawno na topie!

Mieszkam w malym miescie w Angli i mam co prawda tylko 2 sklepy muzyczne, ale ile za to w nich SACD! Moze nawet tak duzo jak tych sklepow, tylko jeszcze mi sie nie udalo tych dwuch plyt dopasc bo tak szybko schodza ;-)

• 5 lat później...

Witam zakupiłem tą maszynkę na allegro,za okazyjną cenę 140zł:) niestety jeszcze do mnie nie doszła:( i teraz mam kilka pytań odniśnie tego odtwarzacza:

Wachałem się pomiędzy tym samsungiem a philipsem 963SA,i 9000s niestety te modele są drorzsze i jeśli się pojawią to cięrzko ich wylicytować za rozsądną cenę,czy moj samsung w prawdzie dość popularny na tym forum bardzo odbiega jakością dzwięku od tych philipsów? i czy w przyszłośći warto go wymieniać na te modela czy różnice w dzwięku będą nieznaczne?

Kupiłem go jako tanią alternatywe dla mojego CD yamaha-cdx396,nie ukrywam że bardzo zaciekawił mnie format SACD,pozostały tor audio jest całkiem niezły,słucham wyłącznie na słuchawkach,min HD580 i wzmacniacz lampowy OTL kamyk.

Dziękuje za wszelkie podpowiedzi odnośnie tego modelu.

SACD w tym Samsungu to klasyczny gadżet. Poprzez swoją bardzo uproszczoną budowę z jakością do normalnych odtwarzaczy oferujących ten format nie ma szans. To tak jakbyś do trabanta wstawił cztery szerokie kapcie i spodziewał się sportowych osiągów. Ten samsung swego czasu był marketingową bombą. Jednak za 999 złotych na ówczesne czasy nie porażał. Obecnie najtańsze BD Pioneera w cenie około 700 złotych też mają SACD tylko co z tego, skoro to nie gra jak SACD? Układ na tej samej ścieżce, to samo zasilanie, tylko kość dołączona? Efekt, żaden.

Średniej jakości odtwarzacz CD sprzed 20 ( za 200 złotych) lat zmiecie tego bardzo jasno brzmiącego i bez wypełnienia Samsunga. Sorki.

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

czyli wychodzi na to że moja stwra yamaha-cdx396 jet lepsza? to dlaczego na audiostereo pojawiły się opinie o niezłym dzwięku tego odtwarzacza? i co powiesz na pozostałe odtwarzacze sacd te co wymieniłem?

SACD z tanich odtwarzaczy DVD,czy blu-ray to nie porozumienie.Miałem te wszystkie super odtwarzacze Samsung 950,945,745,,za 140 pln warto kupić Philips 9000 to zupełny złom na trzy modele każdy chodził jak czołg,problemy z odczytem płyt,szkoda kasy na te szroty,Marantz dv-9600,Yamaha dvd-2700,Pioneer dv-989 to włściwie jedne z nielicznych dvd które graja poprawnie format SACD.Należy pamietać jeszcze o odpowiednim sprzęcie towarzyszącym.

Tak, ta Yamaha na pewno będzie lepsza. W miarę dobre SACD było w Denonie DVD 3910 ale on kosztował trochę więcej :) W tym Samsungu to jakaś popierdółka .....

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

to dlaczego samsung HD745 ma dobre opinie na audiostereo i nawet kilka osób zachwalało jego dzwięk oraz tuningowali,nie mówiąc już o philipsie 963SA bo według co niektórych to hai-end a na allegro mało się nie zabiją o te modele

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

to dlaczego samsung HD745 ma dobre opinie na audiostereo i nawet kilka osób zachwalało jego dzwięk oraz tuningowali,nie mówiąc już o philipsie 963SA bo według co niektórych to hai-end a na allegro mało się nie zabiją o te modele

Bo osoby te chciały ubić swój interes. Tak jak Megakonstruktor Dariusz Kulesza vel darkul który zanim zaczął promować Samsunga obwieścił światu że nowym high-endem jest jeszcze gorsza Manta. I zupełnie przypadkiem sam zajmował się jej tjuningiem.

w takim razie nie pozostaje nic innego ja samemu porównać,szczerze mówiąc poza moją yamaha-cdx396 nic lepszego nie słyszałem to jeśli ten samsung-hd745 na płytach sacd zagra lepiej od yamahy będzie to dla mnie wystarczające do czasu uzbierania pieniędzy na słynnego philipsa 963SA,pozostały sprzęd towarzyszący czyli otl kamyk oraz HD580 uwarzam za absolutną rerwelację,i słychać bardzop zmiane żrudła na tym sprzęcie,lubię samaemu robić konstrukcje diy,tak jak zrobiłem tego otela,ale jakoś nie lubię słuchać muzyki z komputera przez dac,to takie beż wyrazu i życia,ale jeśli do 500zł nie znajdę dobrze grającego sacd to będe musiał chyba zakupić lampucere maxi,i puszczać gęsty format z pc,bo widzę że za stacjonarny odtwarzacz cd sacd trzeba by było dać 1500zł żeby jako tako grał a przetwornik złorzyć samemu za 500zł to był by całkiem niezły

najbardziej zależało mi na ripach sacd uzyskanych przez konsole PS3,dlatego zdecydowałem się na tego samsunga,ocfzywiście płytki sacd chciałem w celach testowych wypróbować w tym samsungu,jeśli się sprawdzi to jestem zainteresowany kilkoma orginalnymi wydaniami

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.