Skocz do zawartości
IGNORED

Zakład, ślepy odsłuch kabli sieciowych.

wqwqw

Rekomendowane odpowiedzi

• 1 miesiąc później...

odsluchu ani widu ani slychu, ale za to promo idzie dalej :

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) :)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Panie i Panowie. jak widać Pan Velum musi tyle kabelków narobić że nie ma czasu na test. Wniosek jest prosty. Skoro Tyle osób słyszy różnice, to czy mógłby się ktoś zlitować i wziąć udział w teście?

Gdybym to ja słyszal różnicę, to od razu pojechałbym bronić honoru kablarzy, a przy okazji otrzymać wieklie brawa, owacje na stojąco, parę gwizdów (od kablosceptyków), oraz bezludną wyspę (zasponsorowaną przez producentów kabli, na której to miałbym siedzieć i słuchać muzyki a przy okazji najróżniejszych kabli; bo jak widać nawet ich producenci mają problemy z rozróżnieniem)

Dla mnie to jest oczywiste poddanie się bez walki.

PS.

Chętnie pojechałbym do "Zakładowej" komnaty odsłuchowej i zrobił sobie ślepy test kabelków. Lecz oczywiście wszyscy po mej porażce mówiliby, iż specjalnie nie chciałem słyszeć : )

• 5 miesięcy później...

Adalbertus

Spróbuj tutaj skoro "10000 dla Zydelka" na razie milczy : )

temat jeszcze nie umarł. Po Mr.Velumie ni widu ni słychu, ale ekipa wyzywająca to bodajże 3 czy 4 osoby.

Powodzenia : )

No koledzy zgubiliście sens całego ćwiczenia.

To wqwqwqwq trzeba pomóc wygrać zakład a nie nękać pana V :)

Proponuję składkę po 10 zeta na łeb - zbierzemy kilka setek.

W ten sposób ustalimy pulę zakładu - nasze setki x 10.

Potem trzeba zwrócić się do jakiegoś zacnego producenta kabli, żeby wypożyczył kabel do cd i do amp.

Następnie wybieramy jedną osobę zaufania publicznego, odpowiedzialną za nadzór nad kablarstwem i prawidłowy przebieg ćwiczenia - osobiście stawiam na stempura, cierpliwy jest i dociekliwy :).

Potem wqwqwqwq i "mąż zaufania" jadą do miejsca próby, nasz "mz" pilnuje, aby przeciwnik nie zdekoncentrował nam wwqwqwqw i nadzoruje przebieg testu, dbając aby kable były wpinane do ściany, każdorazowo z zachowaniem prawidłowej polaryzacji.

I wszycho. Jeśli wqwqwqw wygra to zachowuje całą pulę, jeśli przegra - to nie oddaje nam pieniążków.

Deal?

Wczoraj, tj. 1 kwietnia 2007 mr VELUM w pierwszą, okrągłą rocznicę pomyślnego przejścia ślepych testów, powtórzył ten wyczyn! Po raz kolejny usłyszał! I to jeszcze jak! Zresztą sam Wam o tym opowie.

Przepraszam, że nie podzieliłem się tą fenomenalną wiadomością jeszcze wczoraj, ale byłem akurat w podróży (machnąłem kraulem 20 000 mil pod wodą).

• 11 miesięcy później...

Czy gość ściemnia czy faktycznie ma nieludzki słuch? Co o tym myślą audiofile z forum Lukara?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Myślę, że pan Wojciech Pacuła powinien zabrać się za pisanie wierszy, bo jego recenzje to czysta poezja (albo grafomania jak kto woli).

Cytuję: "Gigawatt idzie w podobnym kierunku, co produkty tej szwedzkiej firmy [supra] – w organiczność, łączność, delikatne ocieplenie, wynikające jednak z wymazania metalicznej „zawiesiny” między dźwiękami, z ich pogłębienia niż z podkreślenia któregokolwiek zakresu. Nie ma negatywnego wpływu na dynamikę, niczego nie ogranicza, a nawet, dzięki pełnemu przekazowi, pozwala na mocniejsze granie niż ze zwykłą listwą. No i likwiduje lekkie podkreślenie wyższej średnicy, które można łatwo pomylić z lepszą rozdzielczością".

:-)

Stereo i Kolorowo - Underground

Mój blog i recenzje różnych urządzeń audio-stereo: stereoikolorowo.blogspot.com

a nie może było tak, (chodzi o ten test, który niby odbył sie 01.01.2006r.):

Autor wątku i Pan Velum ustalili, że ogłoszą taki właśnie wynik testu (32/40) za co Pan Velum "jakoś" odwdzięczył się autorowi pomysłu, i w ten spsób "udowodnionio", że sieciówki wpływają na dźwięk - wytwórcy drogich sieciówek uniknęli kompromitacji a autor pomysłu ma satysfakcję "innego" rodzaju (tylko bez skojarzeń).

Oczywiście nie mogli ogłosić wyniku 35/40, bo byłyby kłopotliwe pytania jak i czy przekazano nagrodę a dla Pana Veluma byłby to przychód w pod. dochodowym gdyby ktoś doniósł.

Osobiście nie wierzę, że sieciówki "grają" ale to tu nie ma znaczenia.

hazardzista5, 5 Mar 2008, 10:13

>a nie może było tak, (chodzi o ten test, który niby odbył sie 01.01.2006r.):

wqwqw, 1 Kwi 2006, 13:21

>Test zakończył się w czwartek 30.03.2006.

hazardzista5>>> test nigdy się nie odbył, news był z pierwszego kwietnia, później został wykasowany.

crategus,

a to nie doczytałem, przepraszam,

ale chyba znacznie poźniej został wykasowany, bo powyżej toczyła się jeszcze długo dyskusja, i nie wychwyciłem w pow. wypowiedziach wzmianki o wykasowaniu inf.

no tak ale 01.04 - skoro trzeźwe myślenie + brak odważnych do różnych testów + argumentacja autora pomysłu każą twierdzić, że sieciówki nie grają - to nie powienieniem wierzyć w ww. inf. podaną w prima aprilis.

Undercover, 4 Mar 2008, 14:43

>Czy gość ściemnia czy faktycznie ma nieludzki słuch? Co o tym myślą audiofile z forum Lukara?

>

Ukryta Zawartość

Zgadzam się z tą recenzją, listwa Gigawatta wylądowała już wcześniej u mnie w systemie.

Pozdrawiam

Paradox

Ukryta Zawartość

• 5 miesięcy później...

myslalem ze ten temat juz dawno umarł

test nie odbyl sie byl to oczywiscie zart,

czekamy na mr Velum albo kogos innego kto by chcial sie podjac, ale wiem ze nie ma takiego

pozdrawiam

wquwqu,

i po co sie natezasz, jeszcze Ci komputer peknie. Wygralem do Ciebie miliona i okazalo sie, zes niewyplacalny a tu dalej klepiesz swa hucpe. Yada yada yada.. Po co to?

pzdrw

soso

wqwqw, 13 Sie 2008, 14:48

Testu porównawczego w moim systemie, na moich płytach, w moim pokoju i w porównaniu do znanych mi kabli podejmuje się w każdej chwili...

Nie rozumiem o co tyle krzyku ...?

Naprawdę na świecie żyją ludzi co wierzą w takie cuda??

Zazdroszczę takim osobą ich fantazji. Też takbym chciał mieć. I to na "czysto".

Fajnie jest sobie kupić stolik audiofilski i usłyszeć jakim pięknym gra basem, do tego wzbogacić sobie scenę stereo, poprzez podkładki podtrzymujące kable głośnikowe a na deser kamieniem dociskowym, wyostrzyć wszystkie detale. Aż chce się żyć.

Dobrze że CHOROBA (inaczej tego nazwać nie można) o nazwie "audiovoodoo" jest jedynie groźna dla portfela pacjenta.

• 7 miesięcy później...

Interesujący wątek. Test się jednak odbył. Wyniki tu :

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 11 miesięcy później...
Gość

(Konto usunięte)

wqwqw, 13 Sie 2008, 14:48

>myslalem ze ten temat juz dawno umarł

>test nie odbyl sie byl to oczywiscie zart,

>czekamy na mr Velum albo kogos innego kto by chcial sie podjac, ale wiem ze nie ma takiego

>pozdrawiam

ten temat nigdy nie umrze

ale chętnych do testów to tu teraz pewnie cała masa

dobra sieciowka ma 1 glowne zadanie

nie zbierac zaklocen, od np transformatorow, sieciowki te maja po prostu bardzo dobrze izolowane przewody w ktorych nic sie nie indukuje (lub indukuje minimalnie)

zaklocenia te powoduja przydzwiek, bardziej lub mniej slyszalny oraz degradacje samego brzmienia

wiedza o tym muzycy, albo ci ktorzy pracuja w studio gdzie jest masa urzadzen ktore wzajemnie na siebie odzialywuja i generuja w kiepsko izoloanych przewodach przydzwieki (w masach)

sygnaly te sa wzmacniane przez mixery, konsolety itd wiec slychac to bardzo

roznica w brzmieniu na roznych kablach bedzie bardzo zauwazalna w specyficznych warunkach

gdy np mamy obok tej sieciowki jakis transformator ktory generuje w kablach zasilajacych przydzwiek

wtedy totalny laik dostrzeze roznice z 100% skutecznoscia

oscyloskop tez pokaze bardzo dokladne roznice

ale jesli nie mamy zadnych zaklocen, np nie ma zadnego transformatora w poblizu kabla zasilajacego, nie ma jakiegos telewizora albo innego urzadzenia

to nikt roznicy nie dostrzeze

jesli sa zaklocenia innego typu (np w sieci) to zaden kabel na to nie pomoze

jest sens kupna dobrego kabelka zasilajacego, dobrze ekranowanego, za np 150zl

ale za pare tysiecy to jest glupota totalna

bo ten za pare k czy ten za 150zl bedzie pewnie dokladnie tak samo (dobrze) zaizolowan

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.