Skocz do zawartości
IGNORED

Minas Anor (by McGyver) - Wasze opinie?

lete

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Zachecony przez McGyvera zastanawiam sie nad zestawami jego produkcji - Minas Anor (jest to jeden z rozwazanych przeze mnie wariantow - ma grac z Marantzem PM-75 oraz Marantz CD 63).

Chcialbym, aby watek ten byl dyskusja na temat tego, co sadza o nich posiadacze tych kolumn oraz Ci wszyscy, ktorzy mieli okazje sie z nimi zapoznac.

Jakie wrazenia, na jakiej konfiguracji sprawdzane oraz z czym mozna porownac jezeli chodzi o bezposrednia konkurencje w zakresie jakosci (komponenty, cena zakupu - moga byc uzywane).

Chetnie poczytam opinie, jakie zalety, jakie wady, jakie preferencje w kontekscie gatunku muzyki - sam niestety nie mam dostepu, aby posluchac osobiscie (Szczecin).

Pozdrawiam,

Lete

https://www.audiostereo.pl/topic/23146-minas-anor-by-mcgyver-wasze-opinie/

>lete

" sam niestety nie mam dostepu, aby posluchac osobiscie (Szczecin). "

Jest dostep - zapraszam.

Wsiadasz np. w pociag pospieszny i po ok. 1.5 godzinie jestes u mnie - chyba ze masz samochod i wolisz. Ewentualnie moglbys sie skrzyknac z jakimis kumplami, lub poprostu poszukac poprzez forum chetnych ze Szczecina czy okolic aby byl komplet na samochod - byloby taniej.

Niedawno odebralem Minasy ( na Seasach W17PPI i na gorze Dynaudio D260 Esotec) i gra to u mnie (tzn. prawie nie gra, bo na razie kierat i zupelny brak czasu) z Rotelem RA 985BX (poprzednik obecnego modelu RA 1070) i Cd-kiem Rotel RCD 971.

To moj pierwszy zestaw i uwazam, ze gra bardzo dobrze. Jednak sam posluchalbym chetnie z innymi klockami, bo tak naprawde nie mam pojecia czy np. z innymi klockami mozna wyciagnac jeszcze lepsze brzmienie - bo niby skad mam wiedziec ?

Sporo dobrego mowi sie o PM-75, wiec tym bardziej chetnie bym posluchal.

Lutek, Minas Anor na Seasach W17PPI z Marantzem PM75 zgrywa się znacznie gorzej niż z Twoim Rotelem. Z kolei wersja klasyczna Minasów na Vifach M18WH z Marantzem gra lepiej niż z Rotelem. Ot, meandry konfiguracji zestawów.

>McGyver

W zwiazku z Twoim wyjasnieniem wylania sie w takim razie pytanie:

Czy Twoim zdaniem Mianas Anor na Vifach z PM75 gra lepiej niz na Seasach z Rotelem ?

Jesli tak, to w jakich aspektach dzwiek jest lepszy - opisz dokladniej

Widzisz Lutek, to nie jest takie jednoznaczne. Są aspekty lepsze i gorsze w obu zestawieniach. Rotel + Seasy ma lepszy bas, mikro- i makrodynamikę, a Marantz + Vify może nieco lepsze nasycenie barw średnicy. Nie ma tak, że któreś z tych zestawień jest jednoznacznie lepsze lub gorsze. One grają równie dobrze, tylko mają inne charaktery.

Wersja na W17PPI została zaprojektowana dla Lutka z uwzględnieniem "zgrania" z jego wzmacniaczem. Takie wersje powstają tylko na zamówienie. Normą jest Minas Anor na Vifach. I takie ma większość użytkowników. Jest to w pełni powtarzalne, więc nie ma problemu.

skali:

>No dobra, tylko co to jest to Minas Anor? Raz vify, raz seasy, raz dynamika, raz nasycenie

Nie zapominajmy o wersji prezentowanej podczas warszawskich odsłuchów, na 17cm Vifach - tych, co w Dali 450 - i z kopułkami Dynaudio, za drobne wiaderko pieniędzy ;)

(McGyver: opowiadałeś, że Vify do tych kolumn kupowałeś od dystrybutora Dali, bo tańsze były niż "oryginalne" osiemnastki - czy dobrze pamiętam?)

Tak jest Teo. Są to Vify M17WH49-09. To dokładnie to samo co obecnie produkowane M18WH, tyle że mają węższą ramkę kosza, co sprawia ze obrys głośnika ma 17cm, a w Vifach M18WH jest to 18cm.

Ponieważ nie ma różnic brzmieniowych pomiędzy owym głośnikiem a standardową M18WH można przyjąć że prezentowane tam kolumny są w pełni powtarzalne. Mając możliwość zakupu M18WH w Audiocomponents nie ma potrzeby kupować ich przez serwis Dali. Zresztą i tak czterystapięćdziesiątek już nie produkują, a szkoda. Obecnym użytkownikiem tych Minasów jest Marekzawa z Wrocławia.

Czytajac caly ten watek odnosze wrazenie, ze nie ma czegos takiego jak Minas Anor.... Vify, Heco, Dynaudio...tratatata...bum... Czy tylko mam takie wrazenie?

„Tak samo jak ludzie, Funky, bez żadnej różnicy” | VITUPERATIO STULTORUM LAUS EST

Upsss... Oficjalnie chcialem przeprosic firme Morel za nie wymienienie jej jako producenta komponentow dla Minas Anor ;)

„Tak samo jak ludzie, Funky, bez żadnej różnicy” | VITUPERATIO STULTORUM LAUS EST

"Czytajac caly ten watek odnosze wrazenie, ze nie ma czegos takiego jak Minas Anor.... Vify, Heco, Dynaudio...tratatata...bum... Czy tylko mam takie wrazenie?"

Nie wiem jak inne wersje ale ta na wooferach Heco (Minas Anton) powstała na moje wyraźne życzenie i zlecenie. Przypuszczalnie będzie to jedyny taki egzemplarz. Po prostu podobały mi się paczki Minas Anor ;)

Z tego co wiem istneje wersja Minas Anor i Minas Anor Premium. Różnią się one zastosowanymi wysokotonówkami. Ale o tym chyba Adam będzie mógł najlepiej się wypowiedzieć.

Zdjęcia "nieistniejących" Minas Anor Premium i Minas Anor:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-3550-100009367 1170280962_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

McGyver, jak zwykle 5 z PR :D Ja tylko sie pytam czy istnieje cos takiego jak podstawowa specyfikacja, bo jak widze caly Minas Anor to tylko ta sama obudowa a srodek to taki mix jest ;)

No to teraz piszesz wprost. Odpowiem również wprost.

Podstawowa specyfikacja:

Minas Anor (standard)

woofery Vifa M18WH

tweeter Morel MDT29

układ symetryczny (ale nie d'Appolito)

BR z przodu

Minas Anor Premium

jak wyżej, tyle ze zamiast Morela jest Dynaudio D260 Esotec.

Istnieje jeszcze bardzo podobna Minas Tirion, w której zamiast Morela jest Peerless WA10(DT100).

foxbat - masz rację, zamówiłem u McGyvera w obudowie Minas Anor (też mi się podoba:)) głośniki Scan Speaka - Revelatory, kolumny mają być pod wzmaka MF A1, ale nie tylko, pewien uniwersalizm w razie zmiany wzmaka na lepszy ma być zachowany; tak więc pewnie istnieje coś takiego jak kolumny Minas Anor by McGyver (wersja podstawowa), ale oczywiście robi MG na specjalne życzenie klumny, które z Jego Minas Anor mają wspólną tylko obudowę (kształt, wymiary, wielkość), a w środku głośniki całkiem różne od tych w wersji podstawowej; jednak lepiej na ten temat niech wypowie się ich autor, dla którego przy okazji serdeczne pozdrowienia

McGyver a moze bys tak zalozyl wlasna strone WWW i za jej posrednictwem sie reklamowa oraz czerpal zyski ??

A jesli robisz to juz za pomoca tego forum to szczerze polecam

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Sorki ze niena temat ale mam pytanie a niechce zakładac nowego tematu.. Dochodzą mnie słuchy ze na takich kolumienkach jak mniej wiecej zamieszczone wyzej nieda sie dobrze porypac, połomotać techniawą, czy to prawda? Są jakies dobre kolumny z wspanialym bassem i ostrym sykiem ?

Pozdrawiam i dziekuje z góry z odpowiedź =)

hazel,

No... dobrze słyszałeś. To kicha. Żadnego porypu, połomotu ani syku. Kiepścizna wysiadająca na techniawie. I chyba nic o wspaniałym basie i syku tutaj nie znajdziesz :)))

W dodatku widze że pochylona scianka przednia. Nie wiem po co i co ona moze zrobić oprócz popsucia korelacji fazowej ;) I do tego obudowa BR - czyli wolne - takie buczawki pierdziawki ;)

Qubric, a to dlatego, że kolumienki mają 1 metr wysokości, i w związku z tym tweeter znajduje się wyraźnie niżej niż uszy siedzącego słuchacza. Pochylenie ma na celu wyrównanie odległości ucho-dolny woofer i ucho-górny woofer.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.