Skocz do zawartości
IGNORED

Minas Anor (by McGyver) - Wasze opinie?

lete

Rekomendowane odpowiedzi

pitdog - lubię Cię za twoje wpisy, ale ten powyżej dotyczący MG uważam za niesprawiedliwy; nie tylko McGyver korzysta w ten sposób przez Ciebie opisany z tego forum, ale to jemu właśnie najwięcej się obrywa; jakoś inni (też uogólniam), którzy mają na zbyciu np. cedeki i oferują je przy okazji większości postów typu "jaki cd do wzmaka Marantza za około 300 zł" nie są piętnowani, a przecież efekt takich działań sprowadza się do efektów roboty MG; ba nawet gorzej, bo MG - moim skromnym zdaniem - daje w zamian całkiem sporą ilość sensownych i przydatnych informacji dla tych którzy ich tutaj potrzebują; krótko - akurat działalność MG dzięki forum w pełni równoważy jego działalność na forum; pozdrawiam Łukasz

Mysle ze to forum jest bardzo dobrym miejscem na opisy ,zdjecia produktów Pana McGyvera.Chodzi chyba o wspomożenie wiedzą mniej zamożnych audiofili....?.Moze nie posiada funduszy na nie wiem jakie akcje reklamowe.Nie sadze tez żeby zarabiał na tym wszystkim niewiadomo jakie pieniadze.Powinno się mu pomóc lub doradzić cos pozytywnego na przyszłosc.Dotyczy to wszystkich garażowych wytwórców.Moze jest geniuszem w dziedzinie akustyki???Jedna tylko uwaga do P.McGyvera:zbyt szybko i indywidualnie oceniasz inne konstrukcje i rozwiazania ....

Z wieloma jego opiniami zgadzam sie w 100%.

Grundig High Fidelity

>psg

masz tutaj racje, Mcgyver zbiera gromy, ja zauwazam glownie jego bo najchetniej czytam tematy o kolumnach wlasnie... i faktycznie, szczgolnie ostatnio (;)) Mcgyver udziela sporo porad wielu ludziom, to jest bardzo chwalebne. jednak - to wszystko jest w jakims celu, i wspaniale, obie strony cos z tego maja.

ja jedynie sie odnioslem do watku prezentowego, a nie latam za Mcgyverem po watkach i nie przesladuje go w zwiazku z jego dzialalnoscia (no poza naszymi dysputami o nie robieniu pomiarow kolumn).

Harvi 12 Gru 2005, 20:05

>==> Tejot

>Wlasnie gadam z McGyverem. Przedstawil swoje racje. Poczynil pewne obietnice, zobaczymy jak sie wywiarze.

>Ja tez zyje skromnie a jednak nawet przed urlopem wysuplalem rownowartosc 2 CD

Chciałem człowieka potraktować poważnie. Czepiał się mnie, więc zaprosiłem na GG, i przedstawiłem mój punkt widzenia, i niektóre swoje zamiary na przyszłość. NICZEGO MU JEDNAK NIE OBIECYWAŁEM, i wypraszam sobie stwarzanie przez niego wrażenia, że jest uprawniony do tego, by mnie rozliczać. Nie upoważniałem go również do zdradzania szczegółów naszej konwersacji na forum.

Podsunął mi jednak pewien ciekawy pomysł, i choć tą jedną korzyść przyniosła nasza wymiana zdań.

Jak ja sie zastanawiałem nad swoimi kolumienami Phonarkami P20S to dość dokładnie przestudiowałem forum i min opinie M.G były mi bardzo pomocne w mim wyborze - obecnie jestem bardzo zadowolony z dzwieku który mam i co z tego ze lekko mularski??

M.Gyver rob swoje bo dobrze to robisz koniec kropka.

McGyver, 12 Gru 2005, 19:07

Czyli chodzi o to żeby "dawały na twarz". Niby tak odległości mierzone kątami trójkąta którego wysokościa będzie oś promieniowania wysokotonowca bedą jednakowe. Z tym że jeden głosnik będzie dmuchał bardziej na klatę a drugi ponad głową. Korelacja zalezy ścisle od odległości odsłuchu. Wysokotonowy jest na wysokoci 80cm - nie jest to bardo nisko... W sumie skazujesz słuchacza sciśle wyznaczone miejsce i pozycję odsłuchu ;)

W wiekszości przypadków nie bedzie jednakowej odległości od centrów akustycznych głosników. Dziwne to - takich pochylonych układów symetrycznych jeszcze nie widziałem, chyba ze chodzi o oryginalny wygląd...

Pitdog, tego że sobie popolemizowaliśmy o pomiarach nie odbieram jako prześladowanie. Jednak nie byłbyś sobą, gdybyś przy kilku okazjach nie wetknął mi jakiejś szpili.

McGywer

Niestety ja też uważam, że jesteś jednym z więcej "korzystających" z dobrodziejstwa tego forum i zdanie Harviego czy Pitdoga na temat braku Twojego udziału w pewnym szczytnym przedsięwzięciu uważam co najmniej za "dziwne"...

Mc

Piszac ze podsunalem Ci ciekway pomysl zdradzasz teresc naszej prywatnej rozmowy dokladnie w takim samym stopniu jak ja piszacz, ze poczyniles pewne obietnice. (przyznaje ze moze to nienajtrafniej sformulowalem)

>obecnie jestem bardzo zadowolony z dzwieku który mam i co z tego ze lekko mularski??

Ale róznic w dźwieku tych ostatnio dwóch CD testowanych w KAiM jednak nie wysłuchałeś?;-)

Piotrek608, 12 Gru 2005, 20:53

Phonary P20S sa "lekko mularskie"? Co dokładniej masz na myśli? Zaz naczam ze nie słyszałem ich, ale wszystkie recencje wskazywały na dużą motoryczność dźwieku z tych kolumn. Miały buć szybkie i żwawe. Jakie "mularskie"?

McGyver, 12 Gru 2005, 21:01

100-20-5=75cm minus jakies 2cm Myslę że wysokotonowy jest na wysokości 75cm uwzględniając kolce - to tyle co widzę. Fotka kolumny to takie samo teoretyzowanie. Wiec wytłumacz - teoretycznie -, skoro już zamieszczasz fotki.

O co chodzi z tym pochyleniem, bo na razie to widze że trzeba siedzieć z twarzą w głosnikach żeby się odległosci zgadzały. W dodatku żeby się rzeczywiście zgadzały, to osie głosników górnego i dolnego powinny być odgięte do osi wysokotonowca - żeby ich osie promieniowania trafiały dosłownie "w ucho". Inaczej to masz guzik z tego pomysłu. Nadal słuchacz znajduje się w nierównej odległości od głośników niskotonowych.

A ile aktualnie kosztują Minas Anor standart ?

Tak swoją drogą to można podliczyć koszty tych kolumn:

MDT-29 25.33 = ok. 213 zł 2 szt

M18WH-08/08 38.96 = ok. 654 4szt

obudowa - 700 zł

zwrotka - 100 zł

Może nie wzgardził tylk jak zwykle nie chce wyjasnić o co mu w tym chodzi. Bo albo się boi konkurencji albo się boi rzeczowej krytyki - nie wiem sam o co mu chodzi ale taką ma manierę.

Kto by miał nerwy na kilka moich pytań ;D ?? Niechce tutaj ich zadawac wole na priv z kims pogadac. Wiec jak ktos chetny posłuchac mojego marudzenia to niech napisze. Dzieki z góry

pozdrawiam =)

A tak Minas Anor Premium prezentuja sie u mnie. Nigdzie jeszcze nie prezentowalem na forum, bo niedawno odebralem, no i wciaz brak tego czasu. Zdjecia nienajlepszej jakosci bo robione wieczorem przy oswietleniu tylko "zyrandolowym", jak rowniez z lampa blyskowa (a byly wczesniej takie ladne sloneczne dni i nie wykorzystalem). Wszystko wpada w czerwien - a raczej machon.

W rzeczywistosci fornir ma kolor jasno brazowy (bezowy) i zadnych odcieni przypominajacych czerwien nie ma.

Fornir, to czeresnia (bodajze kanadyjska) i kolorystycznie wkomponuje sie do wiekszosci mebli.

Ich rzeczywisty kolor nieco przybliza zdjecie z lampa, ale to tez nie ten kolor.

Stolarka super. Przednie pionowe krawedzie zaokraglone (ciekawe jaka technika polozyli na tych lukach fornir, ze nie popekal) Brak jakichkolwiek sladow laczenia fornirow powiedzchni pionowych i poziomych - czyli kawedzie idealne, wygladajace tak, jakby kolumny wykonane byle z jednego pelnego bala drewna. Miejsca laczenia na powierzchni dwoch arkuszy forniru perfekcyjne - zadnej szczeliny. Frezowania gniazd pod kosze glosnikow bez zastrzezen - zadnych szczelin..., powierzchnie koszy pokrywaja sie z powierzchniami obudow. Jednym slowem..., robota fabryczna.

Moze jeszcze dodam, ze terminale podwojne, pozlacane (zapomnialem zrobic im zdjecia :-) )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-1101-100009347 1170280995_thumb.jpg

post-1101-100009348 1170280994_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

I jeszcze dwie fotki z lampa blyskowa

Ukryta Zawartość

post-1101-100009345 1170280999_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>JFSebastian, 12 Gru 2005, 21:22

>MDT-29 25.33 = ok. 213 zł 2 szt

JFSebastian, masz do sprzedania? Daję od razu 220 zl, jakby co mam zaklepane?!!

(będę miał tanio, bo za swoją parę MDT29 dałem na wiosnę grubo ponad 300 zł (z wszystkimi kosztami sprowadzenia z Audiocomponents w forumowym zamowieniu).

"Ciekawie" jest tak czytać kolejny podobny wątek w którym McGyver unika odpowiedzi na wydawałoby się proste i konkretne pytania???

Wybiórcze traktowanie pytań już lepiej wygląda podczas rozmowy, natomiast dyskusja na forum ma to do siebie że jak na dłoni widać kto odpowiada a kto tylko opuszcza zasłonę milczenia...

Nie chcę atakować McGyvera ale czasem mam wrażenie że niepotrzebnie ucieka na priv z pewnymi tematami...

Tak trudno jest podać cenę kolumn?

I tak jest reklama i tak więc niech będzie chociaż pełna!!!

A te kolumny naprawdę ładne!!!

Wyglądają lepiej niż każde firmówki do 3-4zkł....

Jak na moje oko można za nie dać spokojnie 2kzł

Chociaż jeśli grają super ładnie to może i 2.5kzł?:)))

Więc ciekaw jestem na ile takie skrzynki są wycenione?

Czy idąc do sklepu i kupując masło też przeliczacie to na litry zużytego mleka plus opakowanie, czy kupujecie produkt w postaci masła ?

Masła nikt w czynie społecznym nie produkuje , tylko dla zysku.

Można je też zrobić samemu. Tak samo jest z kolumnami.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.