Skocz do zawartości
IGNORED

Marantz PM-80 MK II Special Edition

slyszecisze

Rekomendowane odpowiedzi

Zupelnie przypadkowo natrafilem na ten model. O ile na temat PM75 mozna troche poczytac to na temat tego raczej niewiele. Moze ktos sie wypowie?

Warto sie tym wzmacniaczem zainteresowac i ewentualnie ile mozna za niego zaplacic?

https://www.audiostereo.pl/topic/23156-marantz-pm-80-mk-ii-special-edition/

Było coś takiego. Miało toroidalny bodajże trafol (zwykłe PM80 miało EI) i grało niemal tak dobrze jak PM75. Na pytanie "czy leci z nami pilot" odpowiedź brzmi: niestety nie.

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Adam widze ze dobry humor Cie nie opuszcza:):):) Potwierdzam - PM 80 mkII SE to niezly wzmak.

Adam - offtopic - co mozna poprawic w PM 75? Probowales juz cos modyfikowac? Musze dolozyc do kolumn i nie wiem czy wezme tego PM 84... Zastanawiam sie na ile pomoglaby wymiana trafa na toroid. Co o tym myslisz?

Dzieki, McGyver wiedzialem, ze na Ciebie zawsze mozna liczyc.

Pilota rzeczywiscie nie stwierdzono. Poza tym nie zauwazylem równiez potencjometrow do regulacji barwy tonu. Pewnie dlatego nazywa sie Special Edition. Mialem okazje go troche posluchac, ale w kiepskich warunkach (komis) i na dosyc przypadkowych kolumnach (M-Audio) no i kabelki to takie druciki od telefonu. Stan wizualny sredni, do srodka zajrzec nie mozna. Jestem w rozterce bo trudno mi sie ustosunkowac do prezentowanego w takich warunkach dzwieku.

Cena jest dosyc interesujaca troche ponad 600 Pln, jednak zeby ocenic urzadzenie trzeba zaplacic i przyniesc do domu. Nie ma mozliwosci zajrzenia do srodka, a przez otwory wentylacyjne niewiele widac. W czasie odsluchu dzwiek mnie nie powalil, ale tak jak wczesniej napisalem warunki i mozliwosci byly bardzo slabe.

Zastanawiam sie nad tym jak by ten wzmacniacz zagra z Tannoy Revolution R2?

Hmm... To moze pojdzmy o krok dalej...

Obecnie na aukcji jest PM-82 (licytuje go, ale jak ktos czuje sie mocny, niech przebija - dam za niego do 1200 zl

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) )... Zastanawiam sie, jak to gra (mam zaufanie do Marantza "prawie w ciemno")... Mozna tego PM-82 odniesc jakos do PM-75??? Niby ma klase A, ale skoro PM-80 mimo owej klasy A brzmi nieco gorzej od PM-75, to moze i PM-82 niczym szczegolnym w tym kontekscie nie blysnie? Jak sadzicie, co wiecie o tym klocku?

Pozdrawiam,

Lete

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
  • Redaktorzy

prawidłowy link:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Fr@ntz

---------------------------------

"I am an audiophile"

A moze ktos rozszyfruje co sie kryje za napisem Special Edition? Ja zauwazylem brak potencjometrow do barwy dzwieku, ale pewnie to nie wszystko. Wiec co jeszcze oprocz tego ze sam napis ladnie wyglada?

Podniecenie u mnie duze, bo niestety musze kupic drugiego takiego kloca, bo po prostu nic innego mi nie gra jak trzeba z Hyperionami II - ostatnio odnioslem porazke z Denonem 980R (szczeka mi opadla, jak moze sie pogryzc wzmacniacz - dobry skadinad - z kolumnami...). Poki co, z Hyperionami II zadowalajaco zagral mi wlasnie PM-75, wiec Disco kupuj tego PM-84 i wyskakuj z PM-75 i to juz! ;-) Czekam jeszcze na wiadomosc od dobrze znanego Ci posiadacza PM-75, gdyz z nim rozmowy zbycia mam zaawansowane, ale mozesz byc drugi w kolejce ;-)

Pozdrawiam,

Lete

PM 80SE jak juz pisali przedmowcy mial toroidalne trafo i pominiety blok regulacji barwy . Z tego co pamietam w czasach kiedy dystrybutorem byla firma Multico zwykly kosztowal 12 mln. zl. , a SE 16 mln. (jak to brzmi ceny w milionach) , czyli dzisiejsze 1200 i 1600 zl.

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

gry-pa gdybys mogl nie wprowadzac zamieszania... owczesne 12 czy 16 milionow nijak ma sie do dzisiejszych 1200 czy 1600zl - to duzo duzo wiecej. 16 milionow starych zlotych kosztowal Akai GX 95 - w Niemczech zas sporo powyzej 1000 DM.

lete PM 75 jest naprawde dobry - 82 czy 80 SE mimo toroidalnego trafa - nie maja startu do 75-tki. Nie mowie tego dlatego ze go mam. PM 84 sobie odpuszczam - mam pare inwestycji jesli chodzi o kolumny. Chce kupic Morela MDT 32 za rada McGyvera. Szukam PM 95 a poki co robie upgrade PM 75. Pozdrawiam.

>discomaniac71

I po co tyle halasu jak mawia Mumio . Mieszkam w tym kraju ponad 40 lat i wiem dokladnie jak zmienily sie proporcje cenowe w okresie od milionow i Pewexu , w ktorym wielu z nas slinilo sie do Technicsa , do dzis . Nie napisalem , ze taki wzmacniacz dzisiaj kosztowalby owe 1200 , czy 1600 zl. Ceny podalem zeby porownac wartosc rzadkiej wersji SE do bardziej popularnej 80-ki zwyklej . Dzisiaj takie wzmacniacze kosztuja odpowiednio ok. 1600 i 2500 . Pozdrawiam .

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

No tak ale niektorzy mogli to odniesc do dzisiejszych cen sadzac ze PM 80 i 80 SE to wzmaki z przedzialu 1000 - 1500zl a tak nie jest. Porownujac z dziesiejszymi cenami (biorac pod uwage jeny) PM 75 kosztowal prawie tyle samo co pozniej PM 17. A wiec jest to przedzial ok 3500 - 4500zl - liczac w dziesiejszych pieniadzach - a nie 1000 - 1500zl. O to mi chodzilo. Rowniez pozdrawiam.

discomaniac71

wprawdzie masz nabyć Morela,ale pozwolę sobie zamieścić jako ciekawostkę:

Ukryta Zawartość

Ulubione niegdyś przetworniki Manfreda Z.

post-803-100009365 1170280964_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

cholera zabojady sie niby znaja na glosnikach to chyba tym razem maja racje..

Racje tez ma Discomaniak niestety wtedajsze ceny nijak sie maja do dzisiejszych i owe 16 milionow wtedy to było ze 9 pensjii według sredniej krajowej na tamte czasy ..zakładajac ze dzis srednia to jakies 1800zł no to chcac nie chcac daje nam prawie 16000zł!!!

Temat troche upada a ja mam jeszcze pare kwestii do wyjasnienia. Interesuje mnie czy wzmacniacz wymieniony w tytule jest rozwojowy, tzn jakie sa mozliwosci jego tuningu, co mozna osiagnac i ewentualnie jakim kosztem i czy wogole warto?

Interesuje mnie rowniez kwestia zdalnego sterowania pilotem, czy jest to mozliwe?

Przyznam, ze z biegiem lat staje sie coraz bardziej leniwy i pilot ulatwia mi zycie.

Słyszecisze, czy masz może CD z wyjściem regulowanym?

Czy tą regulację obsługuje potencjometr obracany silniczkiem? Jeżeli tak, to można zrobić zdalną regulację głośności we wzmacniaczu kosztem zdalnej obsługi regulowanego wyjścia z CD.

Niestety nie posiadam takiego cd.

Tym wzmacniaczem zainteresowalem sie dlatego, ze moze moglby on byc niezla baza do dalszego rozwoju.

Pisales McGaver w jednym z watkow, ze bawiles sie PM80, ciekawi mnie w jakim zakresie i co osiagnales.

• 1 rok później...

odswiezę ten wątek:P

kto wie w którym roku mialy premiere modele: pm-80, pm-80mkII, pm-82, pm-75???

bede wdzięczny za takowe informacje. poza tym moze panowie rozbudujmy ten temat: niech kazdy posiadacz integry MARANTZ pochwali sie tym co ma, a ja zastanowię siektórego sobie kupic :)

moze zacznę ja: dosc popularna 80-tka (zwykla, nie SE i nie mk II), wartosc na allegro to przedział 750-1000zł.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

wybacz - ale nie mogłem się powstrzymać. Potraktuj to jako złośliwy żart....

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.