Skocz do zawartości
IGNORED

Płyty CD audiofilskie

adamgdansk

Rekomendowane odpowiedzi

gdzie kupujecie płyty audiofilskie - dobrze nagrane, dobrze tłoczone

czy można kupić audiofilskie wydania CD które są powszechnie dostępne (np. audiofilskie CD takich grup jak Pink Floyd? Roger Waters?) czy też tylko specjalne wydania?

https://www.audiostereo.pl/topic/23254-p%C5%82yty-cd-audiofilskie/

Drogi Adamie poczytaj sobie tutaj o XRCD24

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Moze to troche wyjaśni cenę tychze płyt?

Ukryta Zawartość

• Redaktorzy

adamgdansk - chciałeś audiofilskie wydania to znalazłeś. Za jakość trzeba płacić ;) A o systemie XRCD poczytasz tu:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Fr@ntz

---------------------------------

"I am an audiophile"

• Redaktorzy

A jaka jest różnica między Technicsem a Jadisem, albo między Altusami a SONUS Faber Amati Homage? Posłuchaj i sam oceń ;)

Fr@ntz

---------------------------------

"I am an audiophile"

adamgdańsk -- >

zakup 2 płyty jednę Dire Straits - Brother in Arms XRCD a drugą klasyczne wydanie tej pozycji i posłuchaj...

mam kilka płyt JVC Records - i gwarantuję Ci że są to referencyjne produkcje... szczególnie JVC RECORDS...

A co do ceny ? To wybór klienta... za jakość niestety się płaci ...

zdezintegrowany_3PO

Adamie

Ta różnica (XRCD-zwykłe CD) jest tym większa, im gorszy masz sprzęt. Na twoim będzie jeszcze ogromna, podczas gdy na topowym hi-endzie ciągle pozostaje bardzo duża ale już nie jest przepastna. Dużo lepsza jest zwłaszcza przestrzenność i barwa (czyli w zasadzie wszystko).

Piotr Ryka

To nie do końca prawda,im lepszy sprzęt tym bardziej wyeksponuje niedoskonałości zwyłego nagrania,co za tym idzie różnica w jakości proporcjonalnie się zwiększy.

Niestety jest to wada bardzo zaawansowanego sprzętu (hi-end),który potrafi zdyskwalifikować połowę płytoteki posiadacza tegoż sprzętu.

zdezintegrowany_3PO:

> zakup 2 płyty jednę Dire Straits - Brother in Arms XRCD a drugą klasyczne wydanie tej pozycji i posłuchaj...

Mam Brothers na XRCD, wstępne porównania (w Bardzo Poważne Odsłuchy się nie bawiłem, póki co) prowadzą do wniosku, że nie warto się napalać - różnicy nie usłyszałem. Płyta wyniosła mnie ok. 100 zł (i za te pieniądze każdy może sobie ją sprawić) - pocieszający jest fakt, że przynajmniej eksperyment zbyt dużo nie kosztował ;)

zdezintegrowany_3PO, 16 Gru 2005, 15:11

>Teo --> jeśli nie słyszysz różnicy ... chętnie za 100 PLN odkupię ją od Ciebie:) ...

Póki co, pozbywać się nie będę - z czasem dokonam pewno jakiegoś "poważnego" porównania, z czystej ciekawości. Dotąd sprawdzałem jedynie, czy będą jakieś wyraźnie słyszalne różnice. Nie było; tych "mniej wyraźnych" także nie usłyszałem. Gwoli ścisłości, XRCD nie porównywałem ze "zwykłym" Brothers in Arms, tylko ze składanką "Sultans of Swing" z 1998.

A za 100 zł możesz kupić sobie nowy egzemplarz - przy sprzyjających okolicznościach dotrze jeszcze przed Gwiazdką ;) Podpowiedź: eBay, PayPal, Hong Kong.

Frank

A masz taki hi-endowy sprzęt do użytku na codzień? Bo ja mam i autorytatywnie raz jeszcze powiadam - im lepszy sprzęt, tym różnice stają się mniejsze. Po prostu słabe płyty zyskują więcej od dobrych. Tak pokazuje moja praktyka. Być może w niektórych twardo i ostro grających, nastawionych na analityczność brzmienia systemach, wygląda to nieco inaczej, ale na moich lampach jest właśnie tak.

Harvi

To już tak jest, jak się nie słucha starszych i kupuje nie to, co trzeba. A Red Down jest znany z ostrości więc może spróbuj innego kabla głośnikowego. U mnie problem wypadania płyt zniknął wraz z pojawieniem się Black Gate N. One tępią wszystkie dźwiękowe brzytwy i masz spokój na górze pasma. Jak posłuchasz Audio Aero Capitol, to usłyszysz, że mam rację.

Wiem, ze RD jest ostry i szczegolowy (teraz slysze same talerze perkusyjne i scene ;)) Pozyczylem go jednak z premedytacja, potzrebowalem ''lupy'' przy akcji odsluchu IC i dalej twierdze, ze budzetowe tranzystory sa malo podatne na IC ;)

Z tym RD jest dziwna sprawa, bo według niektórych to bezdyskusyjny Hi-End, ale czytałem także recenzję, w której jego szczegółowość i przejrzystość zostały uznane za wręcz karykaturalne w porównaniu z Tarą Air 2. (Dotyczyła IC). A próbowałeś IC Fadela Reference One? To wyjątkowa łączówka.

Piotr Ryka

Powiadam Wam - Piotrze Ryka, że Wasze stwierdzenia są odważnymi i mocnymi :-)

Tym bardziej, jak na posiadacza systemu słuchawkowego czyli uciechy dla głowy :-)

Gdybyście Piotrze Ryka, posiadali zestaw przeznaczony taże do odczuwania resztą ciała,

Wasze slowa byłyby godne oautokraty.

Pozdrawiam

Piotr Ryka

Stosując niektóre systemy lampowe i tranzystorowe z dużym stopniem tzw. "ocieplenia " dzwięku można odnieść wrażenie minimalizacji różnic dzwiękowych.Takie systemy cieszą się zresztą dużą popularnością ze względu na ogromną tolerancję wobec realizacji dzwiękowych.To bardzo przyjemny i wygodny wybór.

Niestety bezwzględny hi-end to dzwięk maksymalnie zbliżony do tego co słyszymy w naturze.

I tu zaczyna się problem ze słabszymi produkcjami,słuchacz,posiadacz takiego systemu jest niejako skazany na bardzo skrupulatny dobór nagrań,no i pozostaje problem na co się zdecydować !

Ekstremalna czystość,analityczność,przejrzystość,scena,rytmika, czy przyjemność !

No,to jest dopiero pytanie !

Zresztą,czy Hi-End istnieje czy też jest wytworem ludzkiej wyobrazni i kieszeni ?

Odwieczny dylemat ,do dziś pozostający bez odpowiedzi.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.