Skocz do zawartości
IGNORED

Płyty CD audiofilskie

adamgdansk

Rekomendowane odpowiedzi

RD to napewno nie hi-end (od czego jest valhalla :)). Kabel ten ma jak to mowl nasz ex prezydent swoje plusy dodatnie i ujemne. Do plusow dodatnich nalezy dynamika, szczegolowsc gory (osiagnieta odchudzeniem dolu) i scena.

Do plusow ujemnych bas i srednica. Uwagi moje dotycza glosnikowego grajacego w jasno -neutralnym systemie.

Frank

To, co napisałeś jest obiegową audiofilską mądrością, której mój system stanowi dokładne przeciwieństwo. Lampy 2A3 Sovteka są znane z chłodnego, analitycznego, bardzo naturalnego brzmienia. Nie ma w nich nic ze słodyczy na przykład 300B. Podobnie słuchawki Grado RS-1 to znany z naturalnej brutalności efektor, strojony przez Johna Grado na ucho - aby było "jak naprawdę". Ale jednocześnie ten system kreuje fantastyczną przestrzenność i dynamikę dźwięku, sprawiającą że nawet marne nagrania ożywają. Problemem była jedynie za ostra góra, ale po wymianie kondów w CD na Black Gate zniknęła.

Gelo słyszał mój system, zapytaj go, czy mówię prawdę.

Systemy Stryjeckiego do Mikado:

McIntosh MA 9600 + kolumny Audio Physic Avanti III i do tego Nordosty, albo

wzmacniacz Callisto 2200 + kolumny Thiel CS 2.4 i do tego Cardasy.

Nie jest powiedziane, co grało lepiej.

Oba zestawieni wydaja sie dosc ostre no ale moze NadRedaktor juz nieslyszy gory ;D

A tak powazniej.

Pierwszy zestaw ma kluskowaty wzmak, kolumny z sztuczna scena, i kable ktoe podkreslaja scene i suchosc.

Drugi set ma dynamiczny, zimny wzmak, kolumn nieznam (ponoc tez chlodniejsze od neutralnosci i szczegolowe) a kable to dobral chyba goldy zeby dalo sie sluchac.

Srednia wypadkowa idze w strone sekcji dzwieku a nei muzyki. Widac to zreszta po tym jak naczelny wychwala BW.

PiotrS, 16 Gru 2005, 14:59

>Czy znacie audiofilskie wydania z muzyką Bacha?

>muzyką baroku

Mam płytę z BWV1041, 1053, 1054, 1063 tej wytwórni:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Twierdzą, że są audiofilscy. Czy to prawda? Niech się audiofile wypowiedzą :-)

Ukryta Zawartość

"Mam płytę z BWV1041, 1053, 1054, 1063 tej wytwórni:

Ukryta Zawartość

Twierdzą, że są audiofilscy. Czy to prawda?"

To jak już nalepki nie ma - mamy kłopot ? A może by tak po prostu posłuchać i samemu osądzić ?

W ogóle jednak poszukiwanie płyt audiofilskich kończy się zawsze w ten sam sposób - audiofilstwem trzyplytowym. Czy nie lepiej po prostu słuchac muzyki jaką lubimy a sprzęt żeby był taki aby dało się słuchać" ?

Ukryta Zawartość

szukanie płyt audiofilskich do muzyki klasycznej jest dosyć hmmm.... niezwykłe. Płyty audiofilskie nie służą w tym przypadku do słuchania muzyki, gdyż zwykle w takich wytwórniach jak Chesky czy Telarc artyści są z .. niższej półki. Dlatego do klasyki to Harmonia Mundi, Deutche Gramophon, i inne ale nastawione na muzykę a nie dźwięk, co nie znaczy jednak że są źle zrealizowane, sam kiedyś przeszedłem (lata temu) fascynację płyami "audiofilskimi" których teraz nie słucham bo muzyka nudna...

• Redaktorzy

Jest jeszcze Alpha:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Jakość nagrań na najwyższym poziomie a i repertuar ciekawy

Ukryta Zawartość

Fr@ntz

---------------------------------

"I am an audiophile"

Osobiscie mam podobne spostrzezenia jak Piotr Ryka. Im lepszy sprzet tym slychac wiecej co pociaga za soba fakt, ze wiekszosc plyt takze brzmi lepiej. Zgodze sie takze co do tego, ze to gorzej nagrane plyty zyskuja wiecej od tych nagranych lepiej.

PS: A plyty "audiofilskie" sobie darujcie, tego sie nie da sluchac ;-)))

pzdr.

popieram Twoja wypowiedz bo sam tez tak uważam tylko trzeba mieć sprzet bardzo dobry aby do tego wniosku samemu dojść...Co to znaczy audiofilskie płyty? Zgadzam się ,że jest duzo płyt zrealizowanych do kitu ,które nie słucha sie z zainteresowaniem a to dlatego ,że w niektórych systemach bardzo ładnie słychac jak np wokalista nie umie śpiewać..Kiedys przeżyłem szok jak mój idol słuchany już na dobrym systemie zaczął fałszować ..wtedy to stwierdziłem ,że to jest HI-FI w moim systemie ..........teraz już spie dobrze i nie snia mi się nowe modele sprzetu ale dobrze zrealizowane i nagrane płyty CD - których i tak nie ma bo to jest poprostu cyfra a nie stary normalny analogowy analog taki tam przetwornik mechaniczny podobnej budowy jak nasze ucho. ................Dalej się nie mówi o tym temacie - bo przecież teraz już hi-end zaczyna się u niektórych w super skompresowanym MP3 słuchanych na sprzecie klasy AA .........sa jescze lepsze audifilskie płyty podobno mozna sciągnąć wszystko z netu..i jaka jakość.-ho ho .i dlatego nie umiejąc spiewac mozna nagrywać naprawde udane audiofilskie płyty szczególnie dobre do testowania sprzetu.....

sory nie wiem czy ktos zrozumiał co chciałem powiedziec ale chyba napewno kilka osób sie znajdzie ...Wesołych Świąt

pozdrawiam Piotr :)

.

Krell69, ja bardzo przepraszam ale fałszującego wokalistę to mozna zidentyfikować i na radyjku typu "grajitko". Albo się to slyszy albo nie, sprzęt nie ma tu nic do rzeczy. Żadne urzadzenie nie przekłamuje dźwieku w ten sposób aby dźwięk chwiał się w zakresie tonu.

Uwaga dotyczaca nie dających się słuchać płyt i odpowiedzialności za to sprzetu także nie jest trafna. Często sprzęt tzw. budżetowy ale rzetelny wiele wybacza i da się na nim słuchać różnych realizacji, natomiast high-end wywołuje krwawienie uszu. I to jest wada high-endu, który owładnięty jest ostatnio modą na hiperanalityczność i szczegołowość (analityczność, przestrzeń, scena - obecne priorytety, bzdurne zresztą). Nie ma to nic wspólnego z high-fidelity, za to z pewnościa umozliwia przysłowiowe wsłuchiwanie się w skrzypienie taboretu pianisty oraz "dźwięk" kabli.

Opisywana w czasopismach specjalistycznych ("Twoje ucho",...), tzw. "miesiączka uszna",

występująca u części osobników płci męskiej, jest spowodowana nieodpowiednim doborem sprzętu audio, a także (m. in.) częściowo, pogoni za dźwiękiem abstrakcyjnym (który bywa bardzo ciekawy) :-)

Niedoskonałości realizacji materiału, na sprzęcie audio (niekoniecznie drogim i bardzo drogim), wychodzą :-(

Może na zestawach wybitnych konstruktorów (znanych i nieznanych), robionych wyłącznie dla siebie, wszystkie płyty są odtwarzane wyśmienicie.

W co raczej watpię :-)

Powyższe to ujęcie audiofilskie.

Muzyka rockowa, z lat 60/70-tych, której m.in. slucham, jest nagrana mniej ciekawie, niż muzyka klasyczna (płyty, które słyszałem) z tego samego okresu.

Sporo nagrań ma dla mnie znaczenie nie tylko sentymentalne.

Z powodu, dlelikatnie rzecz ujmując, nienajlepszej jakości nagrań, nie będę jednak ich wyrzucał :-)

Nie dobieram nagrań pod sprzęt.

Ujęcie fana rocka :-)

Ciekawym doświadczeniem jest wykonanie nagrań plenerowych na tanim walkmanie niekoniecznie top -Sony czy inny, nagrania bez użycia systemu redukcji szumów).

Nie tylko ptaszków, psów czy innych zwierząt :-)

Odtworzenie materiału w warunkach domowych, w porównaniu z audiofilskimi plytami, może być przyczyną bezsenności :-)

-----------------

Trochę informacji o wytwórniach audiofilskich:

Temat nr 10185

Audiofilskie wytwórnie płyt CD

Ukryta Zawartość

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

YYYYyyy? Przepraszam .... czemu nikt o ECM nie wspomnial - co to? nie audiofilska wytwornia? Bo pewnie jak nie pisze ,ze audiofilska to juz nie jest.... Ja mam jakies telarki , opusy, naimy , itp ale Ecm jest mistrzem ! Chyba przyznacie co?

R.u.s.t, czy mogłbyś rozwinąć przyklad z Walkmanem. Konkretnie: jest to iluminujące doswiadczenie jak się domyslam ale jaki wypływa z niego wniosek ?

P.S. Wziąłem paląk ze starych słuchawek od Walkmana i w miejsce muszli przykleiłem podpaski. Na razie zwykłe, jak kupię ze skrzydełkami, to zagnę je i sprawdzę czy system zamknięty jest lepszy od otwartego.

dudivan

nie podpuszczaj :-)

walkman (z taśmą) podłącz pd swój sprzet.

P.S.

"i w miejsce muszli przykleiłem podpaski:

Kobieto!, nie pisz takich.......... no tego.....instrukcji obslugi :-)

Pozdrowienia z Düssel-dorfu :-)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.