Skocz do zawartości
IGNORED

YAMAHA CZY ONKYO????

rafix_t

Rekomendowane odpowiedzi

Pomóżcie podjąć mi decyzje.Nosze sie z zamiarem zakupu zestawu kina domowego. Mam na to przeznaczone 3,5 tys zł. Waham sie miedzy zestawem Yamaha RX-V457+DVD Yamaha S557 i głosniki 5.1 Emerland Prism + Sub SW030 lub zestaw ONKYO TXSR503E+DVD ONKYO DV SP40SE i głosniki 7.1 M-Audio HTS 700 + Sub W750.

Powiedzcie mi który z tych dwóch Wy byscie wybrali??

A moze macie dla mnie zupełnie inne propozycje?? Zaznaczam tylko ze mam tylko 3,5tys i pokój ok40m

Dzieki za wszelkie podpowiedzi

https://www.audiostereo.pl/topic/23293-yamaha-czy-onkyo/

W tej cenie tanie amplitunery i dvd dobrych firm grają podobnie, z tanimi chińskimi kolumnami może być już różnie - bez odsłuchu nie radzę kupować. Jeśli kolumny też brzmią podobnie to poproś o wybór żonę - na pewno wybierze ładniejszy zestaw, co Tobie niekoniecznie musi udać. :)

Swoją drogą - masz problem, bo wybierając zestaw do tak dużego pomieszczenia musisz go porzeć na podłogówkach i to mocarnych... gdy już budżet nie będzie stanowił ograniczenia - proponuję posłuchać czegoś z oferty Paradigma - można złożyć szokująco dobre kino. Powiadają też że JBL Northridge potrafi zdrowo przygrzać ale nie słuchałem, więc lepiej niech się wypowiedzą ich właściciele, czy zestaw oparty na dużych dżejbielach wystarczy na 40m.kw. Sądzę, że spokojnie.

Pozdrawiam i życzę udanego wyboru.

Jeśli DAC - to NOS-DAC z buforem lampowym, jeśli wzmacniacz - to Pure Class A.

https://www.audiostereo.pl/topic/23293-yamaha-czy-onkyo/#findComment-435495

Witam! Aby długo nie było, zestaw nie jest dobrym rozwiązaniem. Poprzedni kolega ma rację, kolumny są mizernej klasy. Nie spiesz się, jeżeli chcesz mieć kino na dłuższy czas i takie z którego będziesz zadowolony. Od pięciu lat wiernie mi służy Onkyo TX-DS 484 i nie czuję potrzeby wymiany na inny (nowszy ) model jeśli brać pod uwagę brzmienie w kinie, Onkyo moim zdaniem stosuje b. dobre przetworniki C/ A a to one mają bezpośredni wpływ na jakość dźwięku w kanałach. W amplitunerach Onkyo nie brakuje też mocy w tranzystorach końcówek mocy. Amplitunery Yamahy mają dobre brzmienie, za dużo kosztują bo mają za dużo niepotrzebnych bajerów. Ja bym skłaniał do takiej opcji: amplituner Onkyo, odtwarzacz wystarczy np. JVC (naprawdę b.dobre do kina) ale na kolumny bym proponował nie żałować. I tu, jak pisał kolega, Paradigm i do 40 m2 to Monitor 7 a Onkyo Ci się odwdzięczy przejżystym i dynamicznym dźwiękiem, można nawet przy tych kolumnach początkowo bez suba. Głośnik centralny i dwa satelity można dokupić , ten pierwszy powinien być nie niższej klasy niż przednie. Wolałbym oglądać film na początek z dobrym stereo niż w 5.1 na mizernej jakości. Mogę Ciebie zapewnić że droga "ewolucji" będzie o wiele leprzym rozwiązaniem choć nie odrazu będziesz miał pełne kino. Może poszukaj amplitunera na allegro, czasami sklepy wyprzedają stare modele po niskich cenach. A jak coś więcej to pytaj. Pozdrawiam Jarek.

https://www.audiostereo.pl/topic/23293-yamaha-czy-onkyo/#findComment-437313

Witam! Aby długo nie było, zestaw nie jest dobrym rozwiązaniem. Poprzedni kolega ma rację, kolumny są mizernej klasy. Nie spiesz się, jeżeli chcesz mieć kino na dłuższy czas i takie z którego będziesz zadowolony. Od pięciu lat wiernie mi służy Onkyo TX-DS 484 i nie czuję potrzeby wymiany na inny (nowszy ) model jeśli brać pod uwagę brzmienie w kinie, Onkyo moim zdaniem stosuje b. dobre przetworniki C/ A a to one mają bezpośredni wpływ na jakość dźwięku w kanałach. W amplitunerach Onkyo nie brakuje też mocy w tranzystorach końcówek mocy. Amplitunery Yamahy mają dobre brzmienie, za dużo kosztują bo mają za dużo niepotrzebnych bajerów. Ja bym skłaniał do takiej opcji: amplituner Onkyo, odtwarzacz wystarczy np. JVC (naprawdę b.dobre do kina) ale na kolumny bym proponował nie żałować. I tu, jak pisał kolega, Paradigm i do 40 m2 to Monitor 7 a Onkyo Ci się odwdzięczy przejżystym i dynamicznym dźwiękiem, można nawet przy tych kolumnach początkowo bez suba. Głośnik centralny i dwa satelity można dokupić , ten pierwszy powinien być nie niższej klasy niż przednie. Wolałbym oglądać film na początek z dobrym stereo niż w 5.1 na mizernej jakości. Mogę Ciebie zapewnić że droga "ewolucji" będzie o wiele leprzym rozwiązaniem choć nie odrazu będziesz miał pełne kino. Może poszukaj amplitunera na allegro, czasami sklepy wyprzedają stare modele po niskich cenach. A jak coś więcej to pytaj. Pozdrawiam Jarek.

https://www.audiostereo.pl/topic/23293-yamaha-czy-onkyo/#findComment-437315

Dzieki za dotychczasowe opinie i wszelkie sugestie:-) I w takim razie mam jedno pytanie. Co sądzicie o głosnikach JBL Balboa System 5.1?? Tak sie zastanawiam czy moze by wlasnie te głosniki zakupic do Yamahy lub ONKYO... Co Wy o tym sądzicie???

https://www.audiostereo.pl/topic/23293-yamaha-czy-onkyo/#findComment-437721

Też chińskie :) - ale słuchałem i są dobre. Na pewno nie wybitne, jednak cena wydaje się uczciwa.

A jeśli masz możliwość to posłuchaj nowych Tonsili Premium.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Znacznie niższa półka cenowa ale dobrze wykonane i jeśli ich dźwięk Ci się spodoba (a sądząc po recenzjach w prasie - są warte posluchania) to minimalnie przekraczając budżet na Balboa wystarczy Ci jeszcze kasy na suba B&W

Ukryta Zawartość

lub Paradigma

Ukryta Zawartość

- razem powinno być nieźle, mordercze kino z Paradigmem a turbodoładowanie z B&W możesz wykorzystać i w stereo. No i nie chińskie, tylko same prestiżowe marki (w końcu na głośnikach Tonsila robi swoje kolumny nawet słynny i piekielnie drogi Totem...) ;).

Podaję Ci propozycję zestawu z podłogówkami, są piękne zestawiki monitorowe na Allegro ale to nie na Twój pokój.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jeśli DAC - to NOS-DAC z buforem lampowym, jeśli wzmacniacz - to Pure Class A.

https://www.audiostereo.pl/topic/23293-yamaha-czy-onkyo/#findComment-437747

...to zależy jakie brzmienie preferujesz... jeżeli z takim sobie basem (brakiem basu) kup onkyo, jeżeli z fajnym basem to kup Yamahe...

brat kupił (w MM) zestaw KD onkyo i bas był kiepski (tzn. brak), więc wymienił to na Yamahe i jest o niebo lepiej .... tyle że zestaw kolumn do testowania był ten sam... bo sprawdzalismy u mnie w domu.

Ale decydując się na onkyo możesz zapomnieć prawdopodobnie o basie takim jaki daje np. Yamaha...

pzdr

123... test

https://www.audiostereo.pl/topic/23293-yamaha-czy-onkyo/#findComment-439879

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.