Skocz do zawartości
IGNORED

Nasze instalacje KD niech nas zobaczą:)

Rekomendowane odpowiedzi

W dniu 1.08.2013 o 21:04, gość napisał:

Ja się sam u siebie przekonałem że gadanie, że wszystko ma być jednego producenta i z jednej linii to po prostu naciąganie klienta, żeby przypadkiem nie poszedł do konkurencji. Owszem w momencie jak porównujemy paki z tej samej półki cenowej, to lepiej mieć dedykowany zestaw 5.1. Jednak w momencie jak wymieniamy fronty, czy central lub suba na taki o parę klas lepszy i sporo droższy, to nie ma się co bać tylko wymieniać! Będzie duuuużo lepiej.

Przecież zestaw Aelite jaki miałem taki ostatni też nie był bo kosztował wtedy około 15tzł, do tego Onkyo 905 2teu, a po wymianie na tak krytykowaną przez Risto zbieraninę, nawet nie można tego co miałem do tego co mam porównywać. To całkiem inna klasa grania.

Zgadzam sie z kolega w tym temacie...mozna miec kolumny w zestawie 5.1 roznych producentow aby byly odpowiednie i bedzie git...nie oznacza to ze jakies bardzo drogie ale na przyzwoitym poziomie. Mam kolege co ma wszystko z innej firmy czyli podlogowki jedna firma, centralny inna firma, surrandy tez inne i sub rowniez innej firmy i gra to bardzo fajnie, ale nic za darmo, troszke tzreba wydac zeby byc zadowolonym choc nei koniecznie trzeba sie stac bankrutem....... mowi sie rowniez ze i kable powinny byc te same do centralnego co i do podlogowek, tez ma inne i mysle ze wiele osob jakby po zakrywal ten sprzet nawet by nie zajarzylo ze to sa rozne firmy....Tez jest wazne ile sie slucha koncertow w stosunku do tego ile sie oglada filmow i co czlowiekowi sprawia wiecej radosci...

"Przyszłość należy do tych, którzy wierzą w piękno swoich marzeń."  Eeleanor Roosvelt

Nikt nie mówi że różne głośniki nie mogą grać fajnie, nie zmienia to faktu że gdy masz np. najlepsze fronty w zestawie kina i resztę innych firm ale ta sama firma od frontów dostarczyłaby ci równie dobry central i pozostałe to mogłoby być tylko lepiej. Jeśli sprawa sprowadza się do budżetu to ok. ale nie można jednoznacznie pisać że takie zestawienia są lepsze , poprawniejsze itd. reszta to bzdura. Inna sprawa to że w filmie /nie zawsze/ jest to do przełknięcia ale w koncertach nie i tyle. Tutaj inne głośniki to po prostu podstawowy błąd, chyba że w głośnikach efektowych nagrana jest tylko widownia, wtedy jeden pies. Jest natomiast odwrotność tej sytuacji , gdy część głośników jest słaba i jeden klasą odstaje to też może to zdecydowanie pogarszać efekt końcowy. Swego czasu poleciały mi trzy głośniki, fronty i central /wina elektroniki/ , trzeba było zamiennie ustawiać fronty z reszta , a potem central z resztą . Nie udało mi się osiągnąć w żadnym zadowalającego efektu mimo że wykorzystałem ten fakt do ściągnięcia na odsłuchy kolumny z wyższej półki niż moje obecne, było nierówno i nawet kombinacjami na procesorze nie wyrównałem systemu. Szanuję też odstępstwa od tych reguł zwłaszcza u ludzi dla których stereo jest ważniejsze a kino uzupełnieniem. Jeśli więc maniacy stereo tyle czasu poświęcają na zgranie systemu to czemu nie założyć, że kinomaniacy mają to samo z zestawem wielokanałowym, a dla nich poprawność to te same głośniki, co też nie oznacza że nie udaje się znaleźć głośniki innych firm a brzmiące podobnie. Natomiast suby to inna historia, im poświęciłem najwięcej czasu i wg. mnie nie ma tu żadnego przełożenia jedna seria. Wręcz spotykałem sytuacje gdzie sub jest kompletnie oderwany od reszty jakby wykonany na siłę aby producent miał komplet.

Gość Gosc

(Konto usunięte)

Napiszę jeszcze raz konkretnie a nie teoretycznie .

Miałem zestaw Acoustic Energy Aelite 3, plus Aelite 2 na tyłach i aelite center i sub też Aelite, zasilone z Onkyo 905. Było nieźle.

Ale później dołożyłem Innfinity RSIII b na fronty, zasilone dodatkowo z ASR Emittera 1. Jak usłyszałem różnicę to Aelite 3 poszły od razu do nowego nabywcy, następnie dołożyłem na tyły drugą parę Aelite 2 i wymieniłem suba na DD12, i znowu duży krok na przód, ostatnio zmieniłem central Aelite na KEF-a XQ2c i znowu jest o wiele, wiele lepiej.

I na podstawie mojego przykładu mówię że zastosowanie tej, jak to uprzejmie nazywasz zbieraniny, dało u mnie nieporównywalnie lepszy efekt niż dedykowany na początku zestaw.

Ale też zestaw jest w pomieszczeniu dedykowanym tylko do kina domowego, nawet nie do stereo, ma nawet wykonaną jakąś tam adaptację akustyczną. Nie mam więc problemów z wydawałoby się prawidłowym rozmieszczeniem kolumn.

Krytykowałem rozmieszczenie kolumn u darbucz-a , na co Ty odpowiedziałeś, że u mnie jest chyba jeszcze gorzej.

Moje zdjęcia pokoju kinowego tutaj są, więc doradź mi co konkretnie mam źle, i co jest gorzej rozstawione niż ma darbucz?

Kwestia jest prosta: czy lepiej mieć bardzo dobry zestaw 5.1 z tej samej serii od jednego producenta, czy również zestaw 5.1 tyle że składający się z różnych (załóżmy że również bardzo dobrych zestawów). Dla mnie jest to pytanie retoryczne ...

W dniu 3.08.2013 o 10:23, gość napisał:

Krytykowałem rozmieszczenie kolumn u darbucz-a , na co Ty odpowiedziałeś, że u mnie jest chyba jeszcze gorzej.

Moje zdjęcia pokoju kinowego tutaj są, więc doradź mi co konkretnie mam źle, i co jest gorzej rozstawione niż ma darbucz?

Odwracasz kota ogonem , w ten sposób nie da się dyskutować. Wiem co napisałeś wcześniej i co ja napisałem.

Nic nie napisałem o Twoim rozmieszczeniu, odniosłem się do podstaw budowy kina które podważyłeś u kolegi. Często podkreślasz co masz w systemie twierdząc że nie takie tam słabe te elementy. Fajnie, ale co to zmienia. Czy kwota za jaką kupujesz element jest gwarantem dobrego grania. Daj tę sama kasę za poprawnie złożone kino , podobne kwoty jak wyłożyłeś, ale z jednego zestawu /pomijając suba/ i podyskutujmy wtedy. Dla mnie póki co dotychczasowa dyskusja nic nie wnosi. Przerzucasz sporo klocków w stereo /ja nie bo nie jest dla mnie najważniejsze/ , ja z kolei przerzuciłem bardzo dużo elementów kina i konfiguracji. Na tej podstawie twierdzę że składanie kina z różnych głośników nigdy nie wygra z konfiguracją opartą na jednej firmie. I można to zrobić w tej samej kasie. Wszystko odnosisz do jednego setu onkyo + AE. Ja do tego samego klocka podłączałem kilka zestawów i wiem jedno , to dobry klocek kina ale z nieodpowiednimi kolumnami brzmi tak płasko że aż żal. Podważam więc śmiałe tezy jak Twoja , skoro Twoje doświadczenie wynika z jednej konfiguracji wyjściowej ma której budujesz całą teorię podstaw budowy kina. To nic innego jak nabijanie postów. Nie zgadzamy się w kwestiach podstaw, już wcześniej się nie zgadzaliśmy kiedy udowadniałeś że fronty do kina mogą dać te same wrażenia co sub. Dalsza dyskusja co do budowania kina na błędnych założeniach nie ma dla mnie sesnu.

Gość Gosc

(Konto usunięte)
W dniu 1.08.2013 o 13:54, gość napisał:

Fajne wnętrze jak ktoś lubi taki minimalizm.

Ale kino domowe nie rewelacyjne. Paki frontowe coś za ciasno tam mają, a central to na czas projekcji dokładasz przed frontową kolumnę?!

A central u Ciebie jest głośnikiem podłogowym?

Moim zdaniem niestety estetyka i funkcjonalność tego pokoju wzięły górę nad poprawnością kina domowego. Z drugiej strony plus za to, że nawet przy kuchni można niezłe kino domowe stworzyć.

Proszę bardzo, tu jest mój wpis W CAŁOŚCI.

Jak widzisz piszesz nieprawdę. Odnosiłem się tylko do ustawienia kolumn.

Chyba że jesteś w stanie coś innego przeczytać niż napisałem.

I właśnie na ten mój wpis, ukazujący ewidentne braki w rozstawieniu kolumn u kolegi, Ty odpowiedziałeś, że moją opinią nie ma się co sugerować, bo u siebie mam taką zbieraninę, że na pewno mam gorzej.

A choćby nawet, to Twoim zdaniem uwagi które zamieściłem są niesłuszne?

Twoim zdaniem rozstawienie kina domowego, które pokazał nam darbucz jest O.K.?

Ty z Twoim ogromnym doświadczeniem i praktyką też byś tak te klocki poukładał?

W dniu 3.08.2013 o 13:53, gość napisał:

Jak widzisz piszesz nieprawdę. Odnosiłem się tylko do ustawienia kolumn.

Nie wiem, może jaśniej Ci wytłumaczę.

W dniu 1.08.2013 o 18:53, Risto napisał:

Ja bym się tak nie przejmował , kolega który sugeruje Ci brak poprawności kina domowego ma kino złożone z głośników gdzie każdy jest z innej parafii. Istnieje więc możliwość założenia, że w kontekście poprawności u Ciebie jest z tym po prostu lepiej.

Czy ja gdzieś w moim wpisie nie zrozumiałem o czym piszesz? W skrócie pisałeś o poprawności ustawień , ja w zupełnym skrócie napisałem że u Ciebie jest jeszcze gorzej bo nie chodzi tylko o ustawienia ale o poważniejszy błąd jakim jest zbieranina. A dalej jest tylko konsekwencja wymiany zdań. Ale obiecuję następnym razem będę rysował rebusy żeby łatwiej zrozumieć.

Czy masz pewność że nie optymalne rozmieszczenie jest gorsze od zestawu opartego na kompletnie innych brzmieniowo głośnikach? Bo jakoś ciężko mi sobie wyobrazić ogórkową, grochową i pomidorową w jednym talerzu.

Poza tym masz stereo ustawione jakby pomiędzy pomieszczeniami, jedna kolumna przy ścianie, sporo osób pisało Ci że basowce źle ułożone z założenia , że wysokie jeszcze gorzej. Skoro u ciebie gra jak twierdzisz dobrze coś co wg. wielu osób nie ma prawa zagrać , to dlaczego zakładasz że wszelkie wyjątki dotyczą tylko Twojego sprzętu i pomieszczenia?

Tak czy inaczej zastanów się jak zarzucasz komuś kłamstwa /sprostuję: pisanie nieprawdy bo to zapewne zaraz się przyczepisz/

Gość Gosc

(Konto usunięte)

Co ma moje stereo, ustawione w innym pokoju do tematu kina domowego?

Nie masz racji w toczącej się tutaj duskusji to próbujesz szukać haków gdzie popadnie po raz kolejny? W aucie mam jeszcze gorzej, a w jadalni to już po prostu zgroza!

A wracając do mojego wpisu i Twojej odpowiedzi.

Ja wytknąłem ewidentne błędy darbuczowi, a Ty piszesz spoko, nie przejmuj się masz O.K. bo HQ ma zbieraninę więc nie masz sensu nic poprawiać?!

Gdzie tu jest logika?

Potrafisz odpowiedzieć na zadane pytanie, czy darbucz ma poprawnie ustawione kolumny?

Jak masz ochotę za wszelką cenę mnie krytykować to proszę bardzo. Mi to lata. Ale w merytorycznej dyskusji, gdzie radzimy koledze żeby postarał się usunąć u siebie błedy, pisz na temat i mu odpowiedz, że Twoim zdaniem ma u siebie O.K., czy też ma nie najlepiej. Mną się nie przejmuj.

W dniu 3.08.2013 o 14:26, Risto napisał:
<br /> W skrócie pisałeś o poprawności ustawień <br />

Nie pisałem w żadnym skrócie, tylko napisałem mu, które paki źle ustawione. Konkretnie.

Jak już wszyscy spamują tutaj to i ja coś wtrącę.

Sprawa pierwsza:

Z moich doświadczeń wynika, że krytyczną sprawą jest głośnik centralny, powinien być kompletem od frontów.

W filmach to słychać najmniej, w koncertach bardziej, ale najbardziej w muzyce wielokanałowej. Czasami są takie nagrania, że ten sam określony dźwięk lata sobie po wszystkich kolumnach i świetnie to wtedy słychać.

Jako przykład podam płytę JM Jarre AERO, słychać zapalaną zapałkę po kolei we wszystkich głośnikach, próbowałem z różnymi centralnymi i po prostu słychać różnicę.

Sprawa druga:

Głośniki tylne są mniej newralgiczne, jednak muszą być podobne barwą, balansem tonalnym, nie może być tak, że np. są o wiele jaśniejsze lub ciemniejsze bo to też od razu słychać.

Miałem trzy komplety frontów z centralnymi, zawsze komplet, natomiast tyły pozostawały niezmienione, jakoś fajnie się wpasowywały.

Konkluzja jest taka, że najlepiej jak tylne głośniki są od kompletu, ale inne jest łatwiej dobrać niż central.

Sprawa trzecia:

Centralny od danej serii wcale nie jest zawsze taki podobny do frontów. Głośniki centralne często są na przetwornikach mniejszej średnicy oraz w znacznie mniejszych obudowach (to akurat normalne).

Najlepiej komponują się z frontami głośniki centralne (mówimy o tej samej firmie i serii), które mają przetworniki tej samej wielkości co fronty. Głośnik centralny tej samej firmy i serii potrafi sporo odbiegać dźwiękiem od frontów.

Sprawa czwarta:

Sens istnienia głośnika centralnego. Wiele razy czytałem wypowiedzi na ile centralny jest potrzebny, czasami były opinie, że przy dobrych frontach nie jest konieczny, a nawet jest lepiej jak go nie ma bo dźwięk jest bardziej przestrzenny i lepiej podąża za obrazem, nie jest tak skupiony na środku.

Ten temat kiedyś ćwiczyłem cały dzień, najlepiej to wychodzi na koncertach. Są nagrania, że nie ma różnicy z centralnym i bez, są nagrania, że lepiej jest z centralnym i są nagrania, że znacznie lepiej jest z centralnym.

Nie zauważyłem sytuacji aby z centralnym w dźwięku wielokanałowym było gorzej. Głośnik centralny zawsze powodował nieznaczne, znaczne lub bardzo znaczne, lepsze wypełnienie przestrzenie między frontami.

Nadmieniam, że moje głośniki charakteryzują się całkowitym oderwaniem dźwięku od nich, w głośnikach które przyklejają trochę dźwięk do siebie, zaleta centralnego prawdopodobnie będzie jeszcze większa.

Kiedy dźwięk leciał do systemu z wyłączonym centralnym, czyli przekierowanym do frontów, to było nieźle jak był jeden słuchający siedzący centralnie na środku. Przy nie centralnym odsłuchu, np. dwie osoby było już dużo gorzej niż w systemie z głośnikiem centralnym.

Darbucz, ładne pomieszczenie choć całkowicie nie w moim stylu, minimalizm jakoś nigdy mnie nie urzekł ;)

Doceniam jednak spełnienie wizji swoich marzeń.

pozdrawiam

Edytowane przez omen
W dniu 3.08.2013 o 14:37, gość napisał:

Co ma moje stereo, ustawione w innym pokoju do tematu kina domowego?

Nie masz racji w toczącej się tutaj duskusji to próbujesz szukać haków gdzie popadnie po raz kolejny? W aucie mam jeszcze gorzej, a w jadalni to już po prostu zgroza!

Z Tobą dyskusja naprawdę nie ma sesnu. Dopiero co skończyły ci się argumenty to wróciłeś do ofensywy i skupiłeś się na zarzucania mi kłamstwa. Nie wiem, z damjanem się umówiliście? A kolejny wpis że to ja szukam haków. Niemożliwy jesteś. A co ma Twoje stereo do kina? A to że nie mam ochoty szukać zdjęć Twojego kina ale znam ten cudaczny wątek o Twoich żalach i zdjęcia Twojego pokoju stereo . Na jego podstawie i opiniach bardziej doświadczonych ludzi którzy zarzucali Ci błędy konstrukcyjne mogę powiedzieć żebyś wyluzował z w doradzaniu innym skoro sam nie masz o tym pojęcia. Stanowczo odniosłeś się do konfiguracji z wielu głośników co jest absolutną bzdurą , którą gdybyś trzymał dla siebie to ok, ale obwieszczanie światu że odkryłeś spisek pt. naciąganie klienta to gówniarstwo, zważywszy ogromne doświadczeniu typu miałem jeden zestaw, pomiksowałem , jest lepiej , wszystko inne to naciąganie klienta. Więcej pokory człowieku. Takich opinii cała masa na forum i tyle samo warta. Najpierw posłuchaj chociaż jednego zestawu poprawnego albo zamów u Darkula a potem pisz.

A to że tak reaguje na Twoje wpisy? Kino bez suba i głośniki byle jak , za to porady jak ekspert. To jak reagować? Zawsze podkreślasz jaki masz zajebisty sprzęt , jaki mocarny wzmak. wszystko u Ciebie jest genialne, to nic że tylko przez chwilę bo zaraz zmieniasz. Kolumny były rewelacyjne, basy odtwarzały na równym poziomie jak subwoofer, też się sprzedały. Po co takie pieprzenie ? Jeśli chcesz usłyszeć że masz fajny sprzęt to piszę : masz fajny sprzęt, choć tak naprawdę mam to głęboko, ale w kinie nadal groch z kapustą.

Trudno jest odczytywać Twoje opinie i doradztwo poważnie, skoro wszystko kupujesz w ciemno ale zawsze niezmiennie jest cudne. Ewenement na skalę forum. Co by nie kupić i nie zamienić /bez odsłuchu/ zawsze zgrywa się idealnie z torem.

W sumie robi się off top więc dam sobie spokój z dyskusją z Tobą a na pewno nie w tym temacie, raz w innym już próbowałem o potrzebie suba w kinie ale widocznie nie udało się bo nigdy nie słyszałem takiego mocarnego basu jakie miały Twoje Infinity.

W dniu 3.08.2013 o 14:37, gość napisał:

Użytkownik Risto dnia 03.08.2013 - 14:26 napisał

W skrócie pisałeś o poprawności ustawień

Nie pisałem w żadnym skrócie, tylko napisałem mu, które paki źle ustawione. Konkretnie.

Przepraszam miało być z przecinkiem " w skrócie, pisałeś ... lub : wyjaśnię w skrócie, pisałeś...

Nie czepiaj się tak każdego słówka bo żyłka pęknie, aż dziw że nie pękła jak przez rok forum miało bekę. Nadal ma . Jak widzisz jedni na PW piszą chamskie wyzwiska, drudzy do tego namawiają /Ci kulturalniejsi/ , a reszta na PW ma polewkę z tych pierwszych i drugich.

Skończyłem , dalej dyskutuj sam z sobą , jak w swoim wątku.

Gość Gosc

(Konto usunięte)

No właśnie zero odpowiedzi na zadane pytanie NA TEMAT, tylko ataki personalne.

Też się cieszę że zakończyłeś już tą przepychankę całkowicie nie na temat i całkowicie bez sensu.

Gość Gosc

(Konto usunięte)
W dniu 5.08.2013 o 15:44, cezar1972 napisał:
<br />HQ - trudno aby nie było lepiej, jak przy zmianie głośników tylko na jednego suba wydaje się więcej kasy, jak wartość dotychczasowego zestawu.<br />

Nie tyle nie dałem:-)

Zresztą widziałem obecnie na Allegro DD12 za 7400.

<br />Nie będę też się sprzeczał co do konieczności posiadania zestawu 5.0 od jednego producenta (to sprawa indywidualna i najważniejsze, aby dźwięk odpowiadał posiadaczowi głośników), ale tak sobie myślę że przy dzisiejszych możliwościach korekcji może niekoniecznie wszystkie głośniki musza być z jednej stajni, jak również niekoniecznie centralny musi być ustawiony idealnie.<br />

Ja mam podobne odczucia. Ale też uprzedzam, że u mnie kino domowe w 90% służy do filmów.

Muzyki wogóle na nim nie słucham. Czasami jakiś koncert ze znajomymi, ale to tak maksymalnie parę w roku.

Co do ustawienie centralnego to jednak się nie zgodzę. Powinien być jak najbliżej ekranu. Postawiony prawie na podłodze, przy podwieszonym ekranie dosyć wysoko, hm..., założę się że jest słabo. Przecież ten dźwięk będzie dobiegał z podłogi. Nie wydaje mi się żeby użycie korekcji akustyki potrafiło podnieść ten dźwięk na właściwe miejsce. Przecież tutaj rozwiązanie jest banalne. Wystarczy położyć ten głośnik na komodzie, pod ekranem, obok amplitunera i już bedzie dużo lepiej.

<br /> a HQ twierdził w jednym z wątków, że sub w kinie jest zbędny (przynajmniej dla niego) a sam używa w swoim KD suba za kilkanaście kzł (więc też nie jest zbyt wiarygodnym w swoich opiniach).<br />

Pokaż mi taki mój wpis. To nieprawda. Nigdy nic takiego nie napisałem. Tu piszesz nieprawdę.

Pisałem, że da się złożyć taki zestaw kina domowego, w którym sub będzie zbędny. I że sam bym taki zestaw chciał kiedyś skompletować, bo u mnie niestety też jest konieczny.

Gość Gosc

(Konto usunięte)
W dniu 5.08.2013 o 21:21, cezar1972 napisał:

Ale nie znamy preferencji i wymagań Darbucza. Może dla niego jest jak najbardziej ok. Mój szawgier np, który zupełnie nie przywiązuje wagi do jakości dźwięku, twierdzi że nie słyszy różnicy podczas oglądania filmów na swoim kombo za 1500 PLN, a moim zestawem nr 2. Dla niego tylko obraz jest większy. to samo zresztą twierdzi też cała masa moich znajomych, którzy uważają że ich plastikowe pierdziawki kupione na wyprzedażach z marketu grają tak samo jak mój zestaw, więc skoro nie ma różnicy to po co przepłacać. Tak więc jeżeli dla Darbusa jego kino jest lodzio-miodzio (przecież nie prosi o poradę co zmienić bo mu sprzęt hu..wo gra) to nie powinniśmy kłócić się o to co byłoby lepsze, a tym bardziej wypowiadać się na temat zestawów innych forumowiczów, których nawet przez sekundę nie słuchaliśmy. Ten wątek powinien być po to aby jedni forumowicze mogli pochwalić się swoimi zestawami, a inni mogli czerpać z nich inspirację. Dopóki ktoś nie mówi że jest niezadowolony z efektów to znaczy że jest bardzo dumny i zadowolony ze swojego sprzętu i pomysłu na kino w domu, więc nie powinniśmy dawać nieproszonych "dobrych rad" oraz wytykać błędów w instalacji.

Darbucz stworzył u siebie bardzo fajne kino. I pewnie trochę go to kosztowało czasu i wysiłku. Nie porównywał bym go do osoby , która nie słyszy różnicy pomiędzy solidnym zestawem a pierdziawkami za 1500zł!

Natomiast ustawienie u niego kolumn, a zwłaszcza kolumny centralnej, jest niepoprawne. Zresztą po moim wpisie sam przyznał, że ma niedobrze, ale innego kompromisu nie udało mu się wywalczyć. Nie masz więc racji.

Wpisu nie przytoczę (szkoda mi czasu na szukanie), ale była kiedyś taka dyskusja o konieczności posiadania suba w KD. Dosyć twardo broniłeś tezy, że sub w kinie jest zbędny i podkreślałeś, że masz porządne fronty. Z twoich wpisów można było wywnioskować że nie potrzebujesz suba w kinie - tak przynajmniej ja to odebrałem.

O.K. To mogłeś od razu napisać że Ty to tak odebrałeś. Ale po raz kolejny napiszę Ci, że w takim razie czytałeś nieuważnie. Jak mi nie wierzysz wróć do tej dyskusji i sam się przekonaj. Jeszcze raz powtórzę, wmawiasz mi rzeczy których nigdy nie napisałem.

Ten wpis wyraźnie wskazuje że Darbucz wraz z rodziną jest ze swojej instalacji mega zadowolony.

Na pewno?

Bo coś mi się wydaje że wyrywasz z kogoś wypowiedzi tylko te cytaty które pasują do Twojej tezy.

Ja w przeciwieństwie do Ciebie wolę jednak poprzeć swoją wypowiedź konkretną wypowiedzią, a nie tym co nam się wydaje, że ktoś kiedyś chyba powiedział. Prosze bardzo:

W dniu 1.08.2013 o 14:48, darbucz napisał:
masz rację , nie jestem zadeklarowanym audiofilem i kinomaniakiem oraz nie mieszkam sam i nie mogłem do końca zrobić tak jak bym wszystko chciał

i musiałem pójść na kompromis

A chciałem :

- fronty odsunąć do ściany w stronę pokoju

- centralny posadowić pod TV lub wykonać go wysuwającego się ze stolika RTV ( tu się spóźniłem z wytycznymi dla stolarza)

Jeszcze jedna rzecz jeśli chodzi o rozmieszczenie centralnego.

U mnie np. z punktu widzenia teoretycznego jest on umieszczony bardzo źle (można zobaczyć zdjęcie mojej galerii) bo wisi nad telewizorem, czyli sporo za wysoko. Zaleca się aby najlepiej wysokotonówki głośnika centralnego i frontów były na tej samej wysokości. Głośnik centralny, choć może nie widać tego na zdjęciu, pochyliłem do dołu tak, że patrzy prosto w twarz widza. Pomimo teoretycznie złego umiejscowienia, nie odczuwam dyskomfortu, aby dźwięk wydobywał się gdzieś za wysoko, może gdyby był niżej byłoby trochę lepiej, ale naprawdę nie jest źle, słuchając czuję spójność z frontami i obrazem, a w każdym razie nie wyczuwam negatywnych skutków.

Wiele razy myślałem aby przenieś głośnik pod telewizor, bo to powinno być lepiej dla dźwięku i estetyczniej, ale ja lubię jak telewizor jest dosyć nisko i musiałbym go podnieść o te 20cm.

Tak na marginesie nie rozumiem dlaczego ludzie wieszają często wysoko telewizory, że dolna krawędź zaczyna się prawie w połowie wysokości pokoju, to jest nieergonomiczna pozycja siedzieć z zadarta głową.

Kiedyś czytałem takie zalecenia, że górna krawędź telewizora powinna być na wysokości oczu oglądającego, to podobno jest najbardziej komfortowa pozycja (wiadomo, że to też trochę zależy od odległości od telewizora), no i przy dzisiejszych rozmiarach dużych telewizorów takie umiejscowienie jest mało realne. Jednak nie powinno przesadzać się z wysokością wieszania/ustawiania telewizora co jest dosyć nagminne.

Gość Gosc

(Konto usunięte)

omen

Jednak jest różnica u Ciebie i u darbucza.

U Ciebie górna krawędź TV to dolna głośnika. I wrażenie wydobywania się dźwięku z ejranu na pewno jest O.K.

U darbucza pomiędzy głośnikiem a dolną krawędzią TV, jest prawie metr. I o tym mówię.

Podnież u sibie ten głośnik kilkadziesiąt centymetrów w górę i sprawdź.

Kiedyś czytałem takie zalecenia, że górna krawędź telewizora powinna być na wysokości oczu oglądającego, to podobno jest najbardziej komfortowa pozycja (wiadomo, że to też trochę zależy od odległości od telewizora), no i przy dzisiejszych rozmiarach dużych telewizorów takie umiejscowienie jest mało realne. Jednak nie powinno przesadzać się z wysokością wieszania/ustawiania telewizora co jest dosyć nagminne.

Kiedyś gdzieś czytałem żeby tak umiejscowić TV aby jego środek był na wysokości oczu osoby siedzącej w miejscu oglądania.Ja tak mam i jestem bardzo zadowolony.

Witam,

odnośnie głośnika centralnego to a planach mam wykonanie półki pod kątek ok 45 stopni tak aby głos celował w moją głowę - nie mam specjalnie pomysłu jak to inaczej rozwiązać , a ni echę montować nic po telewizorem

Gość Gosc

(Konto usunięte)

Witam,

odnośnie głośnika centralnego to a planach mam wykonanie półki pod kątek ok 45 stopni tak aby głos celował w moją głowę - nie mam specjalnie pomysłu jak to inaczej rozwiązać , a ni echę montować nic po telewizorem

Jest to jakieś rozwiązanie. Pod warunkiem jednak że oglądasz zawsze z tej samej odległości.

Witam,

chciałem jeszcze podsumować powyższą dyskusję .

Nie jestem do końca zadowolony ze z jakości dźwięku , ale jak mówiłem wszystko było kompromisem żeby mieć ładne mieszkanie i namiastkę kina domowego.

Myślę że trzeba by było popracować nad akustyką - a to dział akustyki - , ale tu pewnie trzeba by solidnie to przeanalizować no i wprowadzić jakieś elementy w mieszkaniu, na które moja szanowana małżonka na pewno się nie zgodzi .

Myślę że jakbym posłuchał profesjonalnych, od początku do końca zrealizowanych sal dedykowanych do KD - czułbym pewien niedosyt , ale na szczęście nie mam takiej możliwości a i chęci też specjalnie nie - bo wiadomo że przy realizacji tego typu przedsięwzięcia można zawsze czuć pewien niedosyt i ciągle coś ulepszać .

A wygląd salonu - kwestia gustu - każdy go ma lepszy czy gorszy - mi się podoba i dobrze się w tym pomieszczeniu czuję szczególnie wieczorem ze szklanką Jacka Danielsa z lodem :)

pzdr,

Darek

Gość Gosc

(Konto usunięte)
W dniu 6.08.2013 o 15:57, cezar1972 napisał:
<br />Wyjaśniłem to w kolejnym poście, ale jak widzę dalej bijesz pianę i zarzucasz mi nieuważne czytanie. Może nie tyle ja nieuważnie przeczytałem, co Ty niezbyt precyzyjne wyraziłeś swoje myśli? <br />

Wystarczy przeczytać co napisałem i sam będziesz wiedział jak jest.

Ja Cię zapewniam, że w moim postach nie było tego, co Ty próbujesz mi wmawiać.

Jeszcze raz napiszę, jeśli chcesz coś mi udowodnić to zacytuj moje słowa.

Bo na razie to ja tez moge napisać, że kiedyś twierdziłeś, że kino domowe do niczego sie nie nadaje i szczerze każdemu je odradzasz. Pamiętam takie wpisy, tylko nie chce się mi ich szukać.

W dniu 6.08.2013 o 15:57, cezar1972 napisał:
<br />Odniosłem się do następującego wpisu Darbucza: "Podsumowując : nie żałuję każdej wydanej złotówki , wszysko jest tak jak miało być , a mina dzieciaków jak zapowiadam kino domowe bezcenna :)"<br /><br />Co do wyrywania cytatów - to samo można powiedzieć o Tobie.<br />

Tutaj też nie masz racji. Ja Ci zacytowałem konkretną wypowiedź darbucza, na moje uwagi o rozstawieniu jego kolumn. A Ty próbujesz tu podpiąć jego wypowiedź skierowaną do kogoś innego, na inne zapytanie.

Widzisz różnicę?

Gość Gosc

(Konto usunięte)

Rozumiem i doceniam.

Zawsze dobrze przy braku argumentów przyznać się do błędu, a nie ciągnąć dysputę nie popartą jakimikolwiek argumentami.

Mam niezły ubaw czytając ostatnią stronę. Risto nigdy nie słuchał systemu HQ w jego domu (więc nie powinien oceniać zestawu HQ), a HQ twierdził w jednym z wątków, że sub w kinie jest zbędny (przynajmniej dla niego) a sam używa w swoim KD suba za kilkanaście kzł (więc też nie jest zbyt wiarygodnym w swoich opiniach).

Szkoda tylko że na tych jałowych sporach cierpi strona merytoryczna wątku.

cezar, jak widzisz wystarczy odczekać kolejną stronę i też mieć niezły ubaw, niekoniecznie z Risto i HQ a tylko HQ i ktoś inny. Chociaż przerwałeś w odpowiednim momencie, co mi trudniej przychodzi jak dyskutuję z człowiekiem który bez powodu daje Ci bana ucząc kultury, a potem jeszcze się do tego nie przyznaje /nie pamięta/. To samoistnie wypacza kolejne dyskusje jak masz wrażenie że dyskutujesz, z kimś nieszczerym.

Aby dalej nie ciągnąc głupot to na temat kin bo o nich wątku. Zrozumiałeś tezę o subie HQ identycznie jak ja , tylko autor tezy twierdzi inaczej, widocznie ludzie go nie rozumieją i stąd ciężko się z nim dyskutuje, nie pierwsza osoba już mu to pisała .

Jeśli są osoby które w stereo rozbierają na części pierwsze kabel albo wtyczkę i rozprawiają na temat wpływu na dźwięk , to dlaczego ktoś dla kogo kino jest równie istotne nie miałby podważać tezy o braku suba czy różnych głośnikach? Zgoda, że tak można i można być zadowolonym , jak również że to odpowiednie miejsce bo wątek nosi nazwę "nasze instalacje" a nie poprawne instalacje, jeśli już czepiać się słowa klucza sporu. Zadowolenie można opisać na forum ale nie uprawnia do wmawiania że moje jest mojsze.

Na temat suba z HQ to ja sobie dyskutowałem w tamtym wątku, jałowa dyskusja. Każdy sub przegra z Kappami ? Potem Kappy przegrały z Peyingami, itd , itp... Wg. owych wywodów powinien zagrać jak Velo DD lub Paradigm 25 autorów dyskusji czyli mojej osoby również. Choć staram się zrozumieć HQ, Velo seria DD to dobry sub ale ja w kinie nie chciałbym go mieć w wersji 12 . Miałem u siebie 15-tkę i przegrywa z 25-tką / w kinie podkreślam/ Niby nie duże różnice a niuanse, ale choćby zejście którego w Velo nie można porównać do 25-tki paradigma w żaden sposób, a w kinie super istotne, naturalne więc że też efekt dodatkowo zubożony jest membraną 12. Stąd tłumaczę sobie walkę z wiatrakami z poprzedniego wątku.

Na temat centrala można sporo gadać, dla mnie to obok suba najważniejszy element kina. Wg. teorii powinien być umieszczony na linii gwizdek w gwizdek z frontami, tyle że umieszczenie pod ekranem też może być ok, ale w takim wypadku lepiej się sprawdza pochylenie go w linii skierowanej na głowę słuchacza jak planuje darbucz. Ja zrezygnowałem z ekranów transparentnych bo robiąc testy ginęły mi wysokie, wiec jest pod ekranami ale taki kąt zgubił nierówności miedzy głośnikami do stopnia w którym przestaje rozróżniać położenie głośnika.

Że też Wam się chce marnować tyle czasu na tą całą polemikę. Jest lato, lepiej iść na rowerek, zażyć trochę świeżego powietrza - to i głowy ochłoną.

Pozdrawiam

Sony KD85-ZG9? , Denon AVC-X6700H + Monster Power MPA-3250 + Emotiva XPA 7-kanałowa gen.2 , Pioneer UDP-LX800.Projektor JVC RS2 - Adeo Tensio professional pro 110",Monitor Audio-Platinum PL 300 + Platinum PLC 350 + SVS Ultra + GX100 + 4 szt. sufitowe Dali Phantom H-80 +VELODYNE DD-15 Plus. Kable do kolumn: QED Genesis Silver Spiral, Chord Odysey 2. Listwa Monster Cable HTS 5100 + Power Center HTS 1000, kable sieciowe Monster Powerline 400 . Apple TV4K.

Na temat suba z HQ to ja sobie dyskutowałem w tamtym wątku, jałowa dyskusja. Każdy sub przegra z Kappami :) Potem Kappy przegrały z Peyingami, itd , itp... Wg. owych wywodów powinien zagrać jak Velo DD lub Paradigm 25 autorów dyskusji czyli mojej osoby również.

Na pewno Kappy 8.2 mają bas, jakim zakasują większość budżetowych subów, a nawet część drogich - ale tylko pod względem mocy uderzenia (nie tego najniższego basu) - np stopy. Mają kopa to fakt. Większość subwooferów do kina to jednak inny bas, bardziej mięsisty, miękki, z niższym zejściem i tutaj nie ma co porównywać. Tani Paradigm DSP 3200 wystarczyłby na Kappy :)

Wszystko kwestia kto co lubi i jak lubi... jakis czas temu odsluchiwalem kolumny T+A nie pamietam modelu ale w okolicach 150 tys wysokie na jakis 1,60,170 m sam glosnik wstegowy mial okolo 80 cm dlugosci i bas byl olbrzymi ale jakbym mial odpowiednie pomieszczenie do tych kolumn i kase to i tak wybralbym dobry sub..

"Przyszłość należy do tych, którzy wierzą w piękno swoich marzeń."  Eeleanor Roosvelt

• 1 miesiąc później...

no pewnie że większy... - zakładam że sam Kolega do tego dojdzie...

ja mam ekran o podstawie 2 m - tylko dlatego że większy się nie mieści

i tęsknię za większym - bo kino nabiera magii gdy ekran "gada" do widza

a znaczek pocztowy 80 cali :) to pokazuje zawartość - może być super jakość

ale będzie brak tego czegoś... - popatrzcie na kina w domach na zachodzie

gdzie niektórzy przerabiali miejscówkę - praktycznie zawsze starali się dać większy ekran -

a tu ze zdjęcia widać że jest włożone mnóstwo pracy - dopięte na guziczek malowanie super

- tylko dodać większy ekran... aha - dałbym ekran ZNACZNIE!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ZNACZNIE!!!!! niżej

- chyba że fotele są na wysokości połowy ekranu -

oglądanie z głową uniesioną w stronę ekranu - daje nieprzyjemny efekt zmęczenia szyi...

GRATULUJE WYTRWAŁOŚCI!!!

Mój Lankasterze... Ryka... Ryki już nie ma...

• Pokaż nowe odpowiedzi