Skocz do zawartości
IGNORED

Nasze instalacje KD niech nas zobaczą:)

Rekomendowane odpowiedzi

Mam świadomość że powinien być niżej , ograniczenia lokalowe narazie są nie do przeskoczenia, ale pracuje nad tym.

centralny nad ekran = a ekran do samych sprzętów - te 40 cm daje dużo...

Mój Lankasterze... Ryka... Ryki już nie ma...

Widzę, że standardem stało się zwracanie każdemu uwagi na wysokość ekranu na podstawie jednego zdjęcia. Każdy z nas ma inne preferencje i przyzwyczajenia, jedni lubią jak ekran zaczyna się od podłogi a inni jak wisi wyżej. Poza tym najważniejsza sprawa jak daleko siedzi się od ekranu i na czym, pod jakim kątem, jak na niskiej kanapie to ok ale jak już na fotelach z regulowanym oparciem, typowe do kina a wielu tutaj takie ma, to lepiej jak ekran jest wyżej. Dla mnie rzeczą ważniejszą w tym przypadku jest akustyka i Jamo prawie wciśnięte w ścianę ;-)

Witam.. Panowie większość tu piszących zwraca uwagę głównie na czerń i kontrast itd..a ja mam pytanie jak jest z płynnością w projektorach

..czy jest ok?..jest to również bardzo ważny aspekt dla mnie..będąc w kinie jakiś czas temu,ciągle widziałem klatkowanie obrazu...posiadam sony hx850 i płynność uważam za bardzo dobrą aczkolwiek obecne tv LCD samsung serii 8 4k oferują płynność jeszcze lepszą.. W tym poście odnoszę się tylko do płynności i czy obraz w szybkich scenach na projektorze jest płynny i w miarę ostry..pozdrawiam

Edytowane przez darulok

... projektor który u mnie świeci to Sony vpl-hw55 i on właśnie posiada upłynniacz zaimplementowany z tv sony.... Motionflow....jesli się nie mylę :) ;) ..więc jest dobrze...

...na moje oko ( a są różne) nie mam się do czego przyczepić jesli chodzi o płynność i ostrość w ruchu....

Edytowane przez Yodas

Nastąpiły małe zmiany, więc wstawię fotki.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) post-7513-0-75065000-1425244015_thumb.jpgpost-7513-0-57257600-1425244032_thumb.jpgpost-7513-0-00066800-1425244044_thumb.jpgpost-7513-0-29023600-1425244060_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nastąpiły małe zmiany, więc wstawię fotki

orzeszzzz... jak mawiał rolnik do pługa... - podoba się mi

- a centralnego zazdraszczam...

fajnie i jasno widać - jak bardzo różni sie wielkością TV 46 cali i ekran 90cali...

Po prostu "kosa".... widzę że nadal jesteś zakochany w jbl..... tylko od centralnego się odkochałeś..... ;) ale patrząc na tego to się nie dziwię.... :)

Naprawde wnętrze i zestaw audio mega.... tylko projektor coś nie nadąża klasą za resztą czyli za wnętrzem i audio.... ;) :)

Ale z tego co pamiętam to chyba jesteś bardziej audio niż video.... ;)

....

Pozostaje mi tylko pozazdrościć gustu i całego tego pomieszczenia....

P.S. widzę starego poczciwego nie do zabicia fata PS3.... też takiego posiadam 80gb już 6 albo 7 rok i nie chce zdechnąć.... twardy i niezawodny sprzęt....

Całość to klasa..... gratuluję.... :) :) :)

P.S.2

.... zachwilkę ktoś się doczepi że fronty wciśnięte i nie mają czym oddychać.... ;););)

Edytowane przez Yodas

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) post-7513-0-75065000-1425244015_thumb.jpgpost-7513-0-57257600-1425244032_thumb.jpgpost-7513-0-00066800-1425244044_thumb.jpgpost-7513-0-29023600-1425244060_thumb.jpg

P.S.

Wnęka aż się prosi o zabudowę i transparentny ekran ramowy :-)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez TEHAIX

Bardzo dziękuję za pozytywne opinie. Negatywne również mile widziane, na nich człowiek może się najwięcej dowiedzieć i nauczyć. :)

Moje główne nastawienie obecnie to KINO, potem Stereo.

fajnie i jasno widać - jak bardzo różni sie wielkością TV 46 cali i ekran 90cali...

Dokładnie. Dopóki nie miałem u siebie ekranu z proj. miałem zdanie że TV wystarczy, teraz nie wyobrażam sobie przesiadki z powrotem. Nawet pokusiłbym się o ciut większy bardziej profesjonalny ekran.

widzę że nadal jesteś zakochany w jbl..... tylko od centralnego się odkochałeś

Gdzie tam zakochany w JBL. Po prostu mając porównanie do centera z wyższej półki innej firmy nie ma tak dużego skoku jakościowego w porównaniu do ilości wydanych pieniędzy. Cena takich JBL jest dość niska w stosunku do tego dobrego co oferują w kinie. Obserwuję i poluję na używane 100v5 od około roku w dobrej cenie i jakości i nikt ich nie wystawia.

Center JBL LC2 był najsłabszym ogniwem całej serii (obudowa zamknięta, płytka obudowa) i zmiana wniosła wiele dobrego.

widzę starego poczciwego nie do zabicia fata PS3.... też takiego posiadam 80gb już 6 albo 7 rok i nie chce zdechnąć.... twardy i niezawodny sprzęt....

Dokładnie tak i nie zamieniłbym go na nic nowszego, chyba że kiedyś PS4, tylko na razie nie mam takiej potrzeby.

Czy nie dudni Ci dźwięk przez to że jest w dziurze?

Właśnie nie jest tak źle, ale pewnie mogłoby być lepiej. Ta dziurka ma 4,2m x 0,7m, więc nie jest taka mała.

Wnęka aż się prosi o zabudowę i transparentny ekran ramowy :-)

To byłoby marzenie.

Bardzo estetyczne pomieszczenie R99, można tylko pogratulować.

Ile Twój pokój ma metrów ?

Pomieszczenie ok. 21m w bloku, gdzie głównie założenie to SALON z możliwością oglądania filmów.

Zdaję sobie sprawę iż z punktu widzenia audio-video byłoby dużo do poprawy, ale....

W kwestii projektora to dużo dała zmiana na front i tył siwy oraz wnęka wiśniowa również na suficie za podciągiem.

Wbrew pozorom dużo pomogła podwieszana płyta na suficie gdzie obraz rzucany z proj. odbijał się od sufitu, a teraz zatrzymuje się duża część właśnie na tej obniżonej krawędzi płyty.

Całość zaplanowana i wykonana samemu do ostatniej śrubki.

W planach jeszcze zmiana narożnika i może chociaż 2 wygodne fotele "kinowe".

Powiem szczerze najważniejszym zadowoleniem jest to, że zacząłem oglądać filmy, a nie szukać głębi szarości obrazu, czy wsłuchiwać się niedoskonałości audio.

Oczywiście przygodny audio-video nie kończę. Króliczek nie złapany.

Edytowane przez R99

Wnętrze kolego bajka. Pozazdrościć pomysłu i wykonania. Pełen szacunek za rewelacyjną tonację kolorów.

Tylko ten ekran faktycznie jak z innej epoki. Pomyśl poważnie nad dobrym ramowym ekranem i królik będzie złapany.

Gratuluję. Całość wygląda baaardzo fajnie.

Rozpoczęcie upgrade'u całego systemu od bardzo dobrego centralnego uważam za rozsądne posunięcie - są filmy, gdzie głośnik ten determinuje umowne 90% jakości ścieżki dźwiękowej, a na pewno nie schodzi poniżej umownych 50% :)

No i surroundy - bardzo "kinowe", zero kabli, dobre ustawienie - super

Wnętrze kolego bajka. Pozazdrościć pomysłu i wykonania. Pełen szacunek za rewelacyjną tonację kolorów.

Tylko ten ekran faktycznie jak z innej epoki. Pomyśl poważnie nad dobrym ramowym ekranem i królik będzie złapany.

W jakimś poście już to pisał. Ekran elektryczny kupiony z uciętymi przewodami za 50zł + 30zł przewody i włącznik (śmieszna kwota). Materiał to podwójnie sprasowana guma od spodu czarna. Typowy biurowy 4:3, gdzie sprawdzałem koszt nowego 2500zł.

Oczywiście zgadzam się z Tobą że do wymiany.

Jeśli jeszcze sam to wszystko wykonałeś to podwójny szacunek.

Widać, że zadbałeś o szczegóły, nawet wieszak trzymający projektor spasowany wizualnie ze ścianą.

Jaką masz teraz odległość od kanapy do linii kolumn ? Jak szeroko stoją kolumny frontowe ?

Edytowane przez omen

Tak wieszak jest wewnątrz, a na zewnątrz jest rura pcv oraz plastikowa miska pomalowane w kolorze ściany (taka sama struktura jest na belkach od szafki RTV). Odległości kanapa do frontu kolumn 3m, a rozstaw między środkami kolumn 3,2m (są skręcone w stronę słuchacza).

Edytowane przez R99

centralny nad ekran = a ekran do samych sprzętów - te 40 cm daje dużo...

Próbowałem ale przy obecnym pomieszczeniu nie do zaakceptowania , na kanapie siedzi się wysoko więc tragedii nie ma ale przy kolejnych zmianach skorzystam z porady.

Widzę, że standardem stało się zwracanie każdemu uwagi na wysokość ekranu na podstawie jednego zdjęcia. Każdy z nas ma inne preferencje i przyzwyczajenia, jedni lubią jak ekran zaczyna się od podłogi a inni jak wisi wyżej. Poza tym najważniejsza sprawa jak daleko siedzi się od ekranu i na czym, pod jakim kątem, jak na niskiej kanapie to ok ale jak już na fotelach z regulowanym oparciem, typowe do kina a wielu tutaj takie ma, to lepiej jak ekran jest wyżej. Dla mnie rzeczą ważniejszą w tym przypadku jest akustyka i Jamo prawie wciśnięte w ścianę ;-)

Pomieszczenie nie pozwala na inne ustawienie w trakcie oglądania filmów fronty przestawiam do przodu , na chwile obecną musi wystarczyć :)

Ukryta Zawartość

Gratuluję :) fajnie to wygląda...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Obserwuję i poluję na używane 100v5 od około roku w dobrej cenie i jakości i nikt ich nie wystawia.

teraz w kwestii forumowych "porad" czy raczej sugestii: studio 60v5 również będą wystarczające w kinie, tym bardziej że na miejscu jest wydajny sub. Tych trochę więcej było i jest na rynku, więc pewnie używane łatwiej (i taniej) trafić.

Druga sprawa: nie myślałeś, żeby L i R przybliżyć do szafki (tym samym do ekranu) a suba dosunąć do rogu? Spróbuj obejrzeć tak ze dwa filmy, może będzie lepiej jeśli chodzi o integrację L,C, R oraz związanie dźwięku z ekranem.

Jeszcze co do studio 100v5 - te kolumny będą miały łącznie 6 głośników 18cm, co już przewyższa potencjał samego suba, a to jednak subwoofer powinien mieć zapas mocy/dynamiki w stosunku do L i R.

Takie rozstawienie jest troche przyszłościowe, jak zmienię ekran na większy to akurat się zmieści przy obecnym ustawieniu. Z pewnością masz rację mszę spróbować. Co do 60v5 to chyba będą za słabe dla mnie osobiście, bo zapewne w odniesieniu do pomieszczenia będą OK.

Po prostu lubię nieraz podkręcić naprawdę głośno, więc mały zapas będzie mile widziany.

W kwestii przewyższania potencjał basu 100v5 w stusunku do suba to patrząc po możliwościach centera możesz mieć rację. JBL L8400 w zamkniętej obudowie nie jest aż taki mocny.

Dzięki za cenne uwagi.

ardzo dziękuję za pozytywne opinie. Negatywne również mile widziane

to pomieszczenie z klimatem do oglądania filmów . Jest jeszcze na co zbierać kaskę ( ekran a projektor to nie widzę co to jest ) . Pokój w bloku ma swoje ograniczenia . Trudno tu zatrząść ścianami przy projekcji z efektami ale to co mi sie rzuca w oczy to że nie mamy odrobiny miejsca od tylnych efektów a widzem . Może jak zmienisz na fotele kinowe da się to lepiej ustawić . Ale jest fajnie ....

Jest w o mnie OPTOMA HD131Xe (szału nie ma, ale da się oglądać i jest 3D z którego prawie nie korzystam).

nie mamy odrobiny miejsca od tylnych efektów a widzem

Tu jest duży problem nad którym ubolewam. Fotele musiałby stać bardziej na środku, co w salonie jest nieakceptowalne (niestety). :)

Edytowane przez R99

do R99. Życie to sztuka kompromisów . Pamiętaj że pokój urządzasz dla siebie . Nie dla znajomych , kumpli , dla audiostereowego poklasku . Tu zresztą bardzo trudno o pochwały , zawsze znajdzie się ktoś kto wie lepiej , ma lesze klocki , inną wizję ' drogi na szczyt ". Ja kiedyś też zamieściłem swoje pomieszczenie , niechętnie gdyż uważam że to nasza intymność . Ciesz się tym co zdobyłeś , wiec że w tej dziedzinie nie ma absolutu ( jeśli nie masz frajdy z tego co masz to nie osiągniesz jej również topiąc w tym fortuny ),, choć drobne zmiany warto z czasem dokonać .

• 4 tygodnie później...

Studiując wpisy często spotykam się z krytyką wysokości zabudowy ekranu. Sam jestem na etapie kończenia swojej "mini sali kinowej". Podpowiedźcie na jakiej wysokości mam powiesić ekran. Ekran ramowy 100", odległość widza od ekranu 4-4,5m, fotele rozkładane "relax"

Pewnie wyjdę na głównego krytykanta niektórych zawieszeń :)

ale co tam...

pomyśl - jak byłeś w jakimś wypasionym kinie - to gdzie siadałeś -

- na dole

- pośrodku ekranu

- na górze

Ja siadam trochę powyżej środka ekranu - tak aby patrzeć "na wprost"

na sceny z aktorami - które w takim układzie są przeważnie minimalnie poniżej linii wzroku -

mnie szybko łapie taki jakby skurcz szyi - gdy coś z uwagą oglądam - i gdybym miał jeszcze

"zadzierać głowę" aby patrzeć na obraz - to byłaby mocno niekomfortowa sytuacja...

Bardzo zachęcam - na pustą jeszcze ścianę puść obraz tej wielkości co zamierzasz -

i daj _od samej ziemi_ - jakby ekran się opierał o podłogę - jestem przekonany,

że fizjologicznie byłoby to najbardziej relaksujące dla ciała...

Hejka :) Postanowiłem "pochwalić się" moim skromnym zestawem również na tym forum :) Sprzęt to wiekowy amplituner Onkyo Ht-r 758, zestaw kolumn 5.0 Quadral Quintas 6000, sub Energy power 12, tv Samsung 55h 7000, blu ray Panasonic Bdt-320 :) Ogólnie jestem zadowolony ze sprzętu, aczkolwiek co jest chyba normalne myślę o czymś lepszym tzn. w pierwszej kolejności do wymiany idzie sub, później ampek... Uprzedzając komentarze ;) - wiem że central jest za wysoko, czekam na półeczkę nad tv, nad którą docelowo ma on trafić (wiem że mimo wszystko będzie on nadal za wysoko, ale mi tak pasuje :) ) Ogólnie musiałem pogodzić pokój dzienny, sypialnie i pokój "kinowy" w jednym - wyszło, jak wyszło :) Pozdro !!!

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) post-54362-0-37229300-1427402169_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Studiując wpisy często spotykam się z krytyką wysokości zabudowy ekranu. Sam jestem na etapie kończenia swojej "mini sali kinowej". Podpowiedźcie na jakiej wysokości mam powiesić ekran. Ekran ramowy 100", odległość widza od ekranu 4-4,5m, fotele rozkładane "relax"

Zawsze i przy każdej okazji będę powtarzał: obejrzeć co nieco wyświetlanego na ścianie. Dokładnie sprawdzisz jaka wielkość obrazu i na jakiej wysokości TOBIE, a nie wujkom dobra rada, będzie odpowiadać. Przy okazji co do milimetra wytrasujesz miejsce montażu docelowego ekranu. Niektórzy zalecają połowę wysokości ekranu na linii wzroku, inni 1/3.

"...Kto zagląda pod powierzchnię, czyni to na własną odpowiedzialność..."

Don Kichote to zły człowiek był...

• Pokaż nowe odpowiedzi