Skocz do zawartości
IGNORED

Nasze instalacje KD niech nas zobaczą:)

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, mam problem jak powiesić ekran. Mianowicie wykonałem półkę z granitu o 10-15cm za wysoko i teraz nie wiem jak powiesić ekran. Zastanawiam się czy powieszenie ekranu na wysokości górnej linii sprzętu audio nie będzie przeszkadzało w oglądaniu projekcji, głośnik centralny chce zabudować na uchwycie pod półką. Sprzęt który będzie stał na półce ma max. 12cm. Proszę o pomoc jak zagospodarować pozostałą część ściany. Dołączam fotografię z wymiarami, proszę o rade.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Nie możesz tej półki opuścić niżej.. w końcu i tak masz remoncik.... a jaki będzie kolor ścian bocznych przy ekranie? Są bardzo blisko i kolor jasny ścian zabije Ci czerń i kontrast przy zwykłym ekranie...

Edytowane przez Yodas

Półka waży ok. 150kg, sporo pracy kosztowała, obniżenie nie wchodzi w grę. Pomyliłem się przy obliczeniach (nie do końca przemyślane), chciałem żeby się subwoofer zmieścił pod półkę gdyż szerokość całego pokoju to zaledwie 3m i nie wziąłem pod uwagę ekranu . Ściana będzie wyłożona czarnym naturalnym kamieniem wpadającym w ciemny grafit, sufit + ściany boczne odcienie ciemnego brązu. Podłoga jest zrobiona z desek dębowych pomalowanych na kolor naturalny ale będzie ciemny dywan.

Skąd wziąłeś te świecące podstawki Quadrala :):):):):) Hehe

A co w tym subie jest złego?

Te świecące podstawki to taka samoróbka... Sub jak dla mnie dudni, a nie "cyka" jak powinien moim zdaniem, poza tym "nie czuć" go w filmach, chyba jest najzwyczajniej w świecie za słaby :( Yodas - wychodzi na to że jeszcze mało widziałeś :) :) :)

Witam, mam problem jak powiesić ekran. Mianowicie wykonałem półkę z granitu o 10-15cm za wysoko i teraz nie wiem jak powiesić ekran. Zastanawiam się czy powieszenie ekranu na wysokości górnej linii sprzętu audio nie będzie przeszkadzało w oglądaniu projekcji, głośnik centralny chce zabudować na uchwycie pod półką. Sprzęt który będzie stał na półce ma max. 12cm. Proszę o pomoc jak zagospodarować pozostałą część ściany. Dołączam fotografię z wymiarami, proszę o rade.

Wymiary ekranu nie zgadzają się z przekątną.... 100" to 220×124 (16:9)... natomiast u Ciebie na ścianie podane wymiary odpowiadają jakiemuś dziwadłu ;) :)....

Np.110" to 243×137 (16:9)....

...@Liter.... chyba na to wychodzi ;) :)

Edytowane przez Yodas

Tak, podane wymiary są z ramą. Czy jak powieszę max nisko ekran, tak żeby dolna część ramy ekranu była na poziomie górnej linie sprzętu audio, to czy podświetlenie ampli i DVD nie będzie dyskonfortem w projekcji??

No to ta rama to niezły grubas skoro z każdej strony jest prawie 9cm szerzej niż ekran netto.... wiem wiem dochodzą czarne bordery wokoło..... ale chyba po 5 cm, a reszta ramy co ,goła wystaje :) ?

....w moim ramowym jest po 7mm szerzej niż ekran netto.... ;) :)

A nie masz funkcji w ampli sterującej stopniem podświetlenia aż do całkowitego jego wyłączenia....?

Edytowane przez Yodas

Trochę szkoda mi półki na centralny gdyż zamysł był nieco inny. Dodatkowo musiłbym kupić niską półke pod elektronike, raczej zdecyduję się na amplituner "slim" mający max. 12cm wysokości i ekran powiesze tak nisko jak tylko mnie puści elektronika. Głośnik centralny powiesze pod półką ok 20 cm poniżej. Subwoofer zmieści mi się pod półką.

Możesz położyć gruby kamień ( ale , to są koszty ) lub zamówić grubą płytę u stolarza .

Albo kupić w Leroy gotowy drewniany klejony blat kuchenny - 4cm . Są rożne wymiary , i pomalować , pobejcować na interesujący Cię kolor .

Od spodu przyklej 2 płyty korka , aby nie rysować podłogi i aby wytłumić ewentualne wibracje z suba.

Edytowane przez max720
  • 2 miesiące później...

fotka z tel. kom. prace wykonczeniowe jeszcze trwaja :) docelowo chcialbym centralke postawic na stojaku, ale z MA, tylko z serii platinium jest a to wiadomo spory koszt. Moze ktos podsunie link na fajny stojak 40-45cm lub pomysl na diy ?? ( wiercenie do sciany nie wchodzi w gre)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zastrzegam sobie prawo zmiany pogladow bez podania przyczyny.

fotka z tel. kom. prace wykonczeniowe jeszcze trwaja :) docelowo chcialbym centralke postawic na stojaku, ale z MA, tylko z serii platinium jest a to wiadomo spory koszt. Moze ktos podsunie link na fajny stojak 40-45cm lub pomysl na diy ?? ( wiercenie do sciany nie wchodzi w gre)

Tylko centralny musi być idealnie w środku ekranu... a Ty masz przesunięty delikatnie w bok..... :) ;)

Tylko centralny musi być idealnie w środku ekranu... a Ty masz przesunięty delikatnie w bok..... :) ;)

no wlasnie tak jak napisalem chce go postawic na stojaku to wtedy bedzie centralnie pod ekranem

a chwilowo spoczywa sobie na stoliku tam gdzie bedzie cd

no wlasnie tak jak napisalem chce go postawic na stojaku to wtedy bedzie centralnie pod ekranem

a chwilowo spoczywa sobie na stoliku tam gdzie bedzie cd

Sprzęcik pierwsza klasa, napisz na jakim ustawieniu derbee oglądasz. Ponadto masz może fotkę drugiej strony pokoju...?

Dzieki. Mam Oppo 105 tego bez derbee, ale jak wskocze na jakiegos soniacza to i bez derbee bedzie wypas a druga strone pokoju cykne, tylko musze ten armagedon ogarnac.

Ale jak już będziesz wskakiwał na soniacza to pamiętaj że tylko hw55 ma płynną regulację RC ( 1-100)....hw40 z tego co pamiętam ma dużo bardziej ubogą regulację tej funkcji....

Edytowane przez Yodas

Ale jak już będziesz wskakiwał na soniacza to pamiętaj że tylko hw55 ma płynną regulację RC ( 1-100)....hw40 z tego co pamiętam ma dużo bardziej ubogą regulację tej funkcji....

Dokładnie, vpl-hw40 ma tylko on lub off, brak ręcznego przesuwania w skali..;-)

Dokładnie, vpl-hw40 ma tylko on lub off, brak ręcznego przesuwania w skali..;-)

Czy ktoś porównywał obraz (szczególnie chodzi mi o ostrość) bez włączonego RC w obu projkach? Chodzi mi o to że pisaliście iż w 55 obraz jest sztucznie zmiękczany w 55 (najprawdopodobniej) aby uwypuklić RC - czy w 40 też tak jest czy "natywny" obraz bez RC jest bardziej ostry?

To że obraz jest sztucznie zmiękczany w sony to może być tylko teoria..... jak już gdzieś pisałem oglądając od początku obraz bez włączonego RC dla mnie jest miękko ale nie można mówić o braku ostrości.... natomiast po włączeniu tej funkcji obraz jest tak ostry że późniejsze wyłączenie tego "darbee od sony" ;) powoduje subiektywne odczucie braku ostrości.....

Hw55 i hw40 to identyczne projki i identyczna optyka poza istotnymi dwoma funkcjami przemawiającymi na korzyść hw55 ... a te istotne funkcje to wspomniana płynna regulacja RC i zdaje się dynamiczna przysłona Iris3 (działanie tej przesłony daje lepszą czerń i co ważne jest całkowicie niema)...i dwie pary okularów 3d.....

Edytowane przez Yodas

Zrobilem 8 paneli 100/50 z welny 10 i teraz kombinuje na jakiej wysokosci je zawiesic ?? moze ktos doradzi ? w rogach gabeczki sa, tylko dla oka dla ucha to nic tam nie robia :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zrobilem 8 paneli 100/50 z welny 10 i teraz kombinuje na jakiej wysokosci je zawiesic ?? moze ktos doradzi ? w rogach gabeczki sa, tylko dla oka dla ucha to nic tam nie robia :)

W rogach 'gabeczki' jak nazwałeś powinny cos robic....np. poprawic zakres niskich, zniwelować podbicia. Natomiast te 8 paneli mozesz 'na ucho' powiesić na wysokości uszu jak siedzisz oglądając/słuchając: po jednej za kolumnami frontowymi, bliżej środka, po jednym na bocznych scianach po każdej stronie mniej wiecej w połowie midzy linia frontów a Twoim siedziskiem, z 2 na tylniej scianie za Twoja głowa i z 2 na sufit (brzydko bedzie i moze awykonalne) pomiędzy linia frontów a Twoja głowa.... Próbuj metoda prób i błędów i słysząc ewentualne zmiany.....

Czy ktoś porównywał obraz (szczególnie chodzi mi o ostrość) bez włączonego RC w obu projkach? Chodzi mi o to że pisaliście iż w 55 obraz jest sztucznie zmiękczany w 55 (najprawdopodobniej) aby uwypuklić RC - czy w 40 też tak jest czy "natywny" obraz bez RC jest bardziej ostry?o

Nie wiem czy sztucznie zmiękczany....wg mnie albo dla podkreślenia pracy RC albo z powodu kiepskiej optyki jaka Sony stosuje w swoich nazwijmy budżetowych projektorach, stosuje RC aby poprawic brak ostrości.... Bo jezeli sie nie mylę to w modelach 500 i 1000 (moze i 300), ktore maja szklana wysokiej próby optykę, RC chyba nie ma?

Pamietam z prezentacji, ze to co rzucało sie w oczy pomiędzy jvc a Sony to ostrość i kontrast na korzyść tego pierwszego. Ostatnio troche grzebałem w ustawieniach i generalnie bez RC obraz jest nieostry.

Edytowane przez will66

Natomiast te 8 paneli mozesz 'na ucho' powiesić na wysokości uszu jak siedzisz oglądając/słuchając: po jednej za kolumnami frontowymi, bliżej środka, po jednym na bocznych scianach po każdej stronie mniej wiecej w połowie midzy linia frontów a Twoim siedziskiem, z 2 na tylniej scianie za Twoja głowa i z 2 na sufit (brzydko bedzie i moze awykonalne) pomiędzy linia frontów a Twoja głowa.... Próbuj metoda prób i błędów i słysząc ewentualne zmiany.....

za kolumnami miedzy ekranem a rogiem? tyle, ze z jednej strony mam suba i juz musialbym go odsunac a wtedy cos napewno sie zmieni z dzwiekiem no i bedzie to dupiato wygladac. Panele sa na 15cm glebokie. Po prawej stronie ( wychodzi tak na pierwsze odbicie) sa plaskie jak patelnia drzwi, wiec mysle obkleic je po calosci gabka te ala piramidki. Na scianie lewej wejda spokojnie 3 sztuki na prawa dwie. Za glowa cetralnie miedzy oknem a rogiem pod kolumna po jednym na strone. Na sufit taka kobyla odpada to jest dosc ciezkie predzej jakies gotowe dwa panele z welny 5cm.

Nie robiłeś pomiarów wiec zrób na 'ucho'. Jezeli w pomieszczeniu nie ma problemów to z reguły mozna trafić :) ja na drzwiach mam np. ustrój binarny gr. 7 cm. Ustroje akustyczne moga byc estetyczne lub nie. Nie wiem jak wyglądają Twoje wiec sam musisz zdecydować czy bedzie Ci sie podobało.... Sprobuj powiesic na wysokości uszu jak siedzisz w miejscach pierwszych odbić jak napisałem i spr czy cos sie zmienia. Za kolumnami bliżej środka ale jak ekran nie jest akustycznie transparentny to działanie ustroju moze byc zminimalizowane. Próbuj, próbuj to nie boli a moze pomoc:)

Edytowane przez will66

..

Nie wiem czy sztucznie zmiękczany....wg mnie albo dla podkreślenia pracy RC albo z powodu kiepskiej optyki jaka Sony stosuje w swoich nazwijmy budżetowych projektorach, stosuje RC aby poprawic brak ostrości.... Bo jezeli sie nie mylę to w modelach 500 i 1000 (moze i 300), ktore maja szklana wysokiej próby optykę, RC chyba nie ma?

Pamietam z prezentacji, ze to co rzucało sie w oczy pomiędzy jvc a Sony to ostrość i kontrast na korzyść tego pierwszego. Ostatnio troche grzebałem w ustawieniach i generalnie bez RC obraz jest nieostry.

will66 wychodzi na to że możesz mieć racje - myślę że to bardzo pomocne spostrzeżenia dla potencjalnych niezdecydowanych pomiędzy jvc i sonką.

Zwłaszcza kiedy sonka po włączeniu RC ma bardziej ostry obraz niż jvc500 :) .... tak wychodzi w zagranicznych testach.... więc co nam po natywnej lepszej ostrości jvc skoro mnie naprzykład interesuje to co widze finalnie na ekranie....a tam sony z funkcją RC produkuje ( jeśli chodzi o ostrość ) lepszy obraz zaròwno w ruchu jak i statyczny.....

I właśnie za to sony55 jest chwalone w zachodnich testach...... czy niezależnych tego nie wiem.... :) ;) to jeśli chodzi o testy.... a to co ja z kolegą porównywałem bezpośrednio czyli x55 x35 i hw55 to niestety mam ponownie zgoła odmienne zdanie niż will tylko tym razem w kwestii ostrości ...

A co do plastikowej optyki w sony to z tego co czytałem to sony stosuje plastikową soczewkę zewnętrzną...reszta szklana....w vw500 także.....

Vw500 także posiada funkcję RC....

W rogach 'gabeczki' jak nazwałeś powinny cos robic....np. poprawic zakres niskich, zniwelować podbicia. Natomiast te 8 paneli mozesz 'na ucho' powiesić na wysokości uszu jak siedzisz oglądając/słuchając: po jednej za kolumnami frontowymi, bliżej środka, po jednym na bocznych scianach po każdej stronie mniej wiecej w połowie midzy linia frontów a Twoim siedziskiem, z 2 na tylniej scianie za Twoja głowa i z 2 na sufit (brzydko bedzie i moze awykonalne) pomiędzy linia frontów a Twoja głowa.... Próbuj metoda prób i błędów i słysząc ewentualne zmiany.....

Ale czy ostrość sony była gorsza od jvc nawet przy włączonym RC....?

Edytowane przez Yodas
  • Pokaż nowe odpowiedzi