Skocz do zawartości
IGNORED

Nasze instalacje KD niech nas zobaczą:)

Rekomendowane odpowiedzi

Na 7.2.4 30m2 w zupełności by wystarczyło. Pokój 5x6. 3m lub 3,5m od ekranu i z tyłu jeszcze około 3m miejsca. Z jednym rzędzie siedzeń. A nie wiem czy dwa by nie weszły.

Przy jednym rzędzie siedzeń ok 4 szt nawet 4x5 wystarczy . Siedzisz jakieś 2,7 - 3m od ekranu i to co sie liczy czyli ile za tobą żeby tylne nie zlewały się z atmosem to jakieś 1,5 - 2 m przy czym tylne dajesz na 1.2m środek głośnika a nie jak inni 1,6 czy 1,8 metra . Powierzchnia tyłu 30mkw na 3czy 4 miejsca to za dużo,  trzeba wtedy 7-8 żeby miało sens . Nie może grać do ucha jak u Martina ale i powyżej 2-2,5 m od głośników też nie dobrze .

" Kobiety są jak dziki , lecą na żołędzie "  - Arystoteles 

W idealnym scenariuszu szerokość pomieszczenia powinna być około 30cm szersza od ekranu z każdej ze strony. Długość pomieszczenia powinna pozwolić na dobranie optymalnej odległości względem ekranu. W głównym miejscu odsłuchu (MLP) chcemy uzyskać kąt widzenia ±22°. Pozostałe miejsca powinny gwarantować akceptowalne wrażenia wizualne, z kątem widzenia nie szerszym niż ±31°. Co przekłada się na odległość pierwszego rzędu siedzeń do ekranu jako 0.84x szerokość ekranu. Dla ekranu o szerokości 300cm widzowie powinni siedzieć najbliżej w odległości 252 cm. Dla tylnych widzów, kąt widzenia powinien być nie mniejszy niż ±16.5°. Co lokuje tylny rząd w odległości 1.8x szerokość ekranu. Dla ekranu o szerokości 300cm będzie to odpowiednio 540cm.

Ponadto, jeśli uwzględnimy zależności akustyczne i umiejscowienie tylnych głośników, to zalecamy, aby ostatni rząd znajdował się minimum 1m od tylnej ściany.

5 minut temu, Xpedite999 napisał:

Przy jednym rzędzie siedzeń ok 4 szt nawet 4x5 wystarczy . Siedzisz jakieś 2,7 - 3m od ekranu i to co sie liczy czyli ile za tobą żeby tylne nie zlewały się z atmosem to jakieś 1,5 - 2 m przy czym tylne dajesz na 1.2m środek głośnika a nie jak inni 1,6 czy 1,8 metra . Powierzchnia tyłu 30mkw na 3czy 4 miejsca to za dużo,  trzeba wtedy 7-8 żeby miało sens . Nie może grać do ucha jak u Martina ale i powyżej 2-2,5 m od głośników też nie dobrze .

A skąd ty takie informacje masz ?

@Adi777 poczytaj tutaj najlepiej co i jak : https://cinematic.pl/dolby-atmos-DTS

bo tutejsi koledzy nie wiedza dokładnie co i jak... jedynie Warmstone miał coś o ustawieniu kolumn względem Dolby Atmos zatwierdzone przez Dolby z tego co pamietam...

ale radzę Ci szukać informacji w sieci tutaj ich nie uświadczysz... 

3 minuty temu, Xpedite999 napisał:

Z życia a nie przepisane jak twoje z netu...

Moje i skopiowane ale od ludzi co zajmują się tym na co dzień a nie tak jak u Ciebie... 

2 minuty temu, Martin Rejek napisał:

Moje i skopiowane ale od ludzi co zajmują się tym na co dzień a nie tak jak u Ciebie... 

Czyli ? Jacy to ludzie ?

A co do mojej małej salki przód i Atmos mi się nie zlewa... Atmosy mam w Kwadracie 190cm od wysokotonowki do wysokotonowki i siedzę idealnie po środku tegoż kwadratu od centralnego siedzę 178 cm a lewy i prawy mam 197 cm za to tylnie mam 143 cm

Ty tą norę salką nazywasz?

Pokoik to już przegięcie...

4 minuty temu, Xpedite999 napisał:

Czyli ? Jacy to ludzie ?

Instalatorzy, wyszkoleni, znający się na technikach dzwieku itp...

2 minuty temu, Xpedite999 napisał:

Ty tą norę salką nazywasz?

Pokoik to już przegięcie...

Tobie się nie musi podobać... przeglądnij YT to znajdziesz pełno salek o powierzchni 9-11m2 które maja od 5.1.4 po 7.2.4 

2 minuty temu, Martin Rejek napisał:

Instalatorzy, wyszkoleni, znający się na technikach dzwieku itp...

Czyli ? Nazwiska , pseudonimy itp ! I co to jest " technika dźwięku " ? 

System dzwieku jeżeli nie wiesz... DTS:X, Atmos, AURO3D i inne 

Nie chce mi się z Tobą dyskutować... wole się usiąść wygodnie i oglądać któryś raz z kolei Aquamena ale pierwszy raz od kiedy mam 5.1.4 

E29897ED-D8EF-4538-8121-8C94F98FDE4E.jpeg

To w końcu techniki dźwięku to system dźwięku?  Atmos i auro 3d to system dźwięku?  Dalej nie podałeś nazwisk specjalistów których nauki szerzysz jako swoje !

Edytowane przez Xpedite999

Godzinę temu, Xpedite999 napisał:

Siedzisz jakieś 2,7 - 3m od ekranu

Nie za daleko? Podobno żeby odróżnić 4K od Full HD trzeba siedzieć jakieś 2 metry, a nawet mniej.

3 minuty temu, Adi777 napisał:

Nie za daleko? Podobno żeby odróżnić 4K od Full HD trzeba siedzieć jakieś 2 metry, a nawet mniej.

Ja siedzę przed 75” TV oglądając materiał 4K UHD z odległości 190cm i jest b.dobrze chociaż według wyliczeń to powinienem siedzieć bliżej...

33 minuty temu, Xpedite999 napisał:

Dalej nie podałeś nazwisk specjalistów których nauki szerzysz jako swoje !

Ja nic nie szerze... to są ogólno dostępne informacje zawarte na stronie cinematic.pl, są oni z Wrocławia i następnym razem jak będę w PL do nich zawitam by się dowiedzieć pare spraw by móc później zacząć budować... 

27 minut temu, Adi777 napisał:

Rozsądek się też liczy bo 65cali 8k wypada 1m , będziesz tak oglądał?

Nie przesadzajmy z tą odległością wzroku od ekranu. Po prostu mamy się czuć komfortowo i tyle. Czy to full hd, 4k czy 8k.

27 minut temu, Martin Rejek napisał:

Ja nic nie szerze... to są ogólno dostępne informacje zawarte na stronie cinematic.pl, są oni z Wrocławia i następnym razem jak będę w PL do nich zawitam by się dowiedzieć pare spraw by móc później zacząć budować... 

Kogo byś nie pytał i Jaki byś system nie kupił to w twojej norze G z tego . Masz max warunki na 5.x.2 a wsadziłeś 5.x.4 gdzie wszystkie 5 grają ci prosto w łeb. 

1 minutę temu, STELVIO napisał:

Nie przesadzajmy z tą odległością wzroku od ekranu. Po prostu mamy się czuć komfortowo i tyle. Czy to full hd, 4k czy 8k.

Nie do końca bo jaki sens inwestycji w 8k skoro będziesz oglądał z tej pozycji co fhd i to przy tej samej przekątnej...

8 minut temu, Xpedite999 napisał:

Rozsądek się też liczy bo 65cali 8k wypada 1m , będziesz tak oglądał?

Wiadomo, przesadzać też nie można, ale wypadałoby tę różnicę w rozdzielczości zobaczyć.

Dlatego najlepsza zmiana to wraz z rozdzielczością iść w wielkość..

1 minutę temu, Xpedite999 napisał:

Dlatego najlepsza zmiana to wraz z rozdzielczością iść w wielkość..

Wiadomo, jak TV, to 82-85 cali minimum.

Nie do końca bo jaki sens inwestycji w 8k skoro będziesz oglądał z tej pozycji co fhd i to przy tej samej przekątnej...
Tak czy siak, wydać kasę. Jeśli ktoś oglądał full hd z 2,5m to zmieniając tv nawet na 8k nic się nie zmieni. Będzie dalej w tym samym miejscu. Nie oszukujmy się.
1 minutę temu, STELVIO napisał:
8 minut temu, Xpedite999 napisał:

Tak czy siak, wydać kasę. Jeśli ktoś oglądał full hd z 2,5m to zmieniając tv nawet na 8k nic się nie zmieni. Będzie dalej w tym samym miejscu. Nie oszukujmy się.

Nie kumam , jak w tym samym miejscu ? Z czym ? Chyba napisałem że wielkość wraz z rozdzielczością czyli masz 55 czy 65 4k to 8k ma sens od jakiś 80 z tego samego miejsca ogladania czyli nie więcej niż 2,5 ( przy dalszej pozycji nie ma sensu iść w 8k i mniejszej przekątnej niż 80 cali )

Ok. To się zgadza. Ja piszę o realiach domowych. Pokój jaki jest taki jest. Przysłowiowy Janusz ma fanaberię wymienić tv z full hd powiedzmy od razu na 8k. Miał 65" i teraz także kupił 65". Myślisz, że wyjedzie z kanapą, sofą na połowę pokoju? O takie cosik mi chodzi. Nie każdy walnie sobie 85" 8k.

Właśnie z tego trzeba sobie zdać sprawę przed pogonią za 8k , nie ma sensu na małych przekatnych i oglądaniu z daleka . Zobacz na YT są filmiki i porównują fhd,  4k i  8k w akcji ...zaskakujące rezultaty .

Edytowane przez Xpedite999

Wracając do wielkości pomieszczenia pod Atmosa, mam na myśli głównie 9.2.6, czyli taki salon około 35m2, czyli 5m2 na 7m2 powinno być okej?

Teraz, Xpedite999 napisał:

Właśnie z tego trzeba sobie zdać sprawę przed pogonią za 8k , nie ma sensu na małych przekatnych i oglądaniu z daleka .

HDTV.PL też tak twierdzi, i tak też wynika z ich kalkulatora odległości, ale z drugiej strony, tak jak napisałeś, rozsądek.

9.2.6 to już jedziesz z grubej rury.
Na domową salkę kinową to już 7.2.4 to jest super. Czy ktoś na forum ma coś wyżej? Robi to różnicę?

32 minuty temu, Xpedite999 napisał:

Kogo byś nie pytał i Jaki byś system nie kupił to w twojej norze G z tego . Masz max warunki na 5.x.2 a wsadziłeś 5.x.4 gdzie wszystkie 5 grają ci prosto w łeb

Widać boli Cię to ze są 4 Atmosy zamiast 2... co to zmienia ? Bo ja nie wiem...? Dla mnie jest lepiej z czterema i tyle... nie byłeś nie słyszałeś a się wypowiadasz... przyleć samolotem, obejrzyj pare filmów, prześpij się w hotelu i na drugi dzień wróć do siebie... ja za to zapłacę,  dopiero później możesz wypisywać różne bajeczki na temat mojej małej salki z której na chwile obecna i przyszłe 5lat jestem bardzo zadowolony 

6 minut temu, STELVIO napisał:

9.2.6 to już jedziesz z grubej rury.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Będę jechał...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
10 minut temu, Adi777 napisał:

Będę jechał...

W takim razie trzymam kciuki bo nie tak dawno sprzedawałeś system o ile mnie pamięć nie myli ... jeżeli jednak to nie ty to wybacz mi ta pomyłkę

• Pokaż nowe odpowiedzi